Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Jak czytać oznaczenia na opakowaniach kawy?

Jak czytać oznaczenia na opakowaniach kawy?

Oznaczeniami na opakowaniach kawy zaczynamy się interesować, gdy nasza wiedza na jej temat wzrasta. Z początku zwracamy uwagę jedynie na to, z jakiego regionu świata pochodzi, jaki jest jej stopień wypalenia i jakie gatunki znajdziemy w jej składzie. Te informacje dość łatwo odnaleźć i zinterpretować. Palarnie kawy posługują się jednak swoimi skrótami. Jeśli je poznamy, to o wiele łatwiej będziemy mogli wybrać kawę najwyższej jakości, która spełni wszystkie nasze oczekiwania.

czytaj całość »
Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

Wraz z popularyzacją ekspresów przyjęło się sądzić, że bez profesjonalnej, a przy tym dość kosztownej maszyny nie da się w domu zaparzyć tak dobrej kawy, jakbyśmy tego chcieli. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na taki wydatek. Stąd większość z nas sięga po zwykłą zalewajkę zaparzoną z fabrycznie zmielonej mieszanki bądź - co gorsza - po kawę rozpuszczalną. Aby jakoś to sobie wynagrodzić, raz na jakiś czas odwiedzamy kawiarnie, które serwują wyśmienite espresso, cappuccino, latte etc. A jak się okazuje, nie trzeba wiele, by na co dzień, w zaciszu własnego mieszkania cieszyć się wyśmienitym smakiem i aromatem kofeinowego napoju.

czytaj całość »
Agust - palarnia miesiąca w Cafe Silesia w grudniu 2017r.

Agust - palarnia miesiąca w Cafe Silesia w grudniu 2017r.

Gwarne ulice Bergamo może czasem warto zamienić na ciche uliczki Brescii, do których nie dociera zgiełk wielkiego miasta. W takiej atmosferze kawa z rzemieślniczej palarni Agust smakuje doskonale. W grudniu trochę tej atmosfery pragniemy ofiarować naszym klientom w niższe cenie. Przeczytajcie więcej o Brescii, palarni Agust i jej wyśmienitych mieszankach!

czytaj całość »
Co do kawy zamiast mleka?

Co do kawy zamiast mleka?

Klasyczna włoska kawa z mlekiem, w szczególności cappuccino bądź caffé latte to ulubiony kofeinowy napój wielu ludzi. Nawet osoby, które każdego dnia o poranku obowiązkowo wypijają intensywne espresso lub małą czarną parzoną metodą przelewową, popołudniami chętnie sięgają po nieco delikatniejszy w smaku napój z dodatkiem mleka. Są jednak wśród nas i tacy, którzy choćby bardzo chcieli muszą ograniczać spożywanie krowiego mleka. A to dlatego, że albo są na nie uczuleni, albo ich organizm źle je toleruje, co najczęściej przejawia się wysypką na skórze lub nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Czy to oznacza, że osoby te muszą całkowicie zrezygnować z tego typu naparów, czy może istnieje dla nich jakakolwiek alternatywa? Na szczęście do wyboru są jeszcze mleka roślinne.

czytaj całość »
Jak wybrać kawę, by cieszyć się jej doskonałym smakiem i aromatem w domu?

Jak wybrać kawę, by cieszyć się jej doskonałym smakiem i aromatem w domu?

Dla wielu osób przygoda z kawą zaczyna się stosunkowo wcześnie. Powszechnie do sięgnięcia po pierwszą filiżankę pobudzającego napoju skłania nas natłok nauki oraz egzaminów już w okresie szkolnym, najczęściej licealnym. Wówczas to młodzież zaopatruje się w najzwyklejszy, marketowy, zmielony już produkt lub co gorsza - kawę rozpuszczalną. I tak, o ile z biegiem lat nie zgłębi się w tematykę kawy (nie licząc sporadycznych wizyt w dobrej kawiarni), taki stan rzeczy będzie trwał. Niestety w przekonaniu, że kofeinowy napar przede wszystkim ma pobudzać a nie smakować (no chyba, że dodamy do niego mleko dla złagodzenia gorzkiego smaku) żyje większość ludzi w naszym kraju. A wystarczy przecież wybrać odpowiedni produkt, aby kawa zachwyciła nas niepowtarzalnym aromatem i wyjątkowymi nutami smakowymi. Jak to zrobić? Otóż należy zwrócić uwagę na kilka czynników.

czytaj całość »
Mity związane z kawą

Fantino – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w listopadzie 2017r.

Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów świata, lecz temat, wokół którego narosło wiele mitów. Jeśli nie chcecie wyjść w towarzystwie na ignorantów, to z całą pewnością powinniście przeczytać nasze zestawienie, w którym punktujemy najpopularniejsze mity o kawie.

czytaj całość »
Kawa organiczna - co to jest?

Kawa organiczna - co to jest?

Na naszym blogu mogliście przeczytać już o Fair Trade - certyfikacie Sprawiedliwy Handel, przyznawanym plantatorom kawy, którzy przyczyniają się do działalności na rzecz aktywizacji społeczeństw Trzeciego Świata. Jednak w poszukiwaniach ziaren doskonałych możecie natknąć się na jeszcze jedno oznaczenie, mianowicie USDA Organic, potwierdzające organiczność (naturalność) kawy. Co dokładnie ono oznacza? Czym wyróżniają się organiczne plantacje i otrzymywany z nich produkt? Sprawdźmy!

czytaj całość »
Fantino – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w listopadzie 2017r.

Fantino – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w listopadzie 2017r.

Jeśli jesień zaczyna Was już męczyć, to zdecydowanie pora na chwilę odpoczynku. Piemont to idealny region, w którym relaks nabiera nowego znaczenia. Wyższa temperatura, górskie krajobrazy i doskonałe wino z całą pewnością są doskonałą ucieczką przed chłodem i deszczem. Nie martwcie się jednak, jeśli nie możecie sobie pozwolić na rzucenie wszystkiego i wyjazd na Półwysep Apeniński. W listopadzie naszą palarnią miesiąca jest Fantino, która pozwoli Wam rozkoszować się klimatem Piemontu bez wychodzenia z domu. Dowiedzcie się o niej i jej kawach czegoś więcej!

czytaj całość »
Jak rysować na kawie, czyli latte art dla początkujących

Ważenie kawy

Mimo, że masz w domu pyszną, świeżą kawę, dobrej klasy młynek żarnowy oraz porządny ekspres bądź jedno z urządzeń do metod alternatywnych (kawiarkę Bialetti, drip Chemex bądź Aeropress) wciąż najbardziej lubisz delektować się filiżanką caffe latte lub cappuccino w ulubionej kawiarni? Marzy Ci się, aby swoim gościom - rodzinie i przyjaciołom serwować kawę, która nie tylko dobrze smakuje, ale również zachwyca oryginalnymi wzorami na warstwie spienionego mleka? To prostsze niż myślisz! Wystarczy tylko trochę poćwiczyć.

czytaj całość »
Lavazza - symbol doskonałej włoskiej kawy

Lavazza - symbol doskonałej włoskiej kawy Lavazza to symbol klasycznej, włoskiej kawy oraz jedna z najbardziej szanowanych marek na całym świecie, o czym świadczy m.in. fakt, że dostępna jest w sklepach, kawiarniach i restauracjach w ponad 90 krajach na różnych kontynentach. Co więcej, każdego dnia w ciągu całego roku wypijanych jest ponad 17 milionów filiżanek Lavazzy. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po kawę tego producenta? Przede wszystkim tajemna receptura z ponad 100 letnią tradycją, wysokiej jakości gatunki ziaren kawowca, a także bogactwo kompozycji, które tworzą zarówno intensywną, pobudzającą espresso, jak i nieco łagodniejsze napoje mleczne na jego bazie.

czytaj całość »
Jak podawać kawę? O naczyniach do espresso i cappuccino

Niewątpliwie to, w jaki sposób parzymy, serwujemy i pijemy kawę stanowi element stylu życia, odzwierciedla nasze tempo funkcjonowania na co dzień, a także indywidualne upodobania, zarówno estetyczne, jak i smakowe. Mimo, że każdy z nas ma swoją ulubioną metodę przygotowywania małej czarnej bądź dużej białej oraz filiżankę, kubek lub szklankę, z których nikt inny poza nami nie może korzystać, warto mieć świadomość, że istnieją pewne z góry ustalone reguły parzenia i podawania kawy.

czytaj całość »
Ile kofeiny w kawie?

Ważenie kawy

Kawa stanowi dla nas główne źródło kofeiny. Standardowej wielkości filiżanka małej czarnej dostarcza naszemu organizmowi około 95 mg tej substancji. W przypadku tego napoju nie można jednak mówić o stałych wartościach. Ilość kofeiny w kawie zależy bowiem przynajmniej od kilku czynników i stąd może wahać się od zera do ponad 500 mg.

czytaj całość »
Ważenie kawy

Ważenie kawy

O doskonałym smaku i aromacie kawy decyduje nie tylko wybór odpowiednich ziaren oraz metody parzenia. Nie bez znaczenia jest bowiem również precyzja towarzysząca całemu procesowi, w tym ważenia zmielonej kawy. A to dlatego, że przestrzegając prawidłowych proporcji, nie tylko wydobywamy głębię nut (cytrusowych, orzechowych, czekoladowych lub kwiatowych), ale i zapewniamy sobie maksimum powtarzalności. Samo parzenie staje się zaś bardziej logiczne i spójne.

czytaj całość »
Mastro Antonio – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w październiku 2017r.

Jeśli myślicie, że we włoskim espresso specjalizują się tylko mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, to na pewno nie słyszeliście jeszcze o palarni Mastro Antonio z Kołobrzegu. To właśnie nad naszym Morzem od 2009 roku tworzone są wyjątkowe mieszanki kaw, których musicie spróbować. Przeczytajcie więcej o tej palarni i skorzystajcie z 10% rabatu na espresso z Mastro Antonio w Cafe Silesia!

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Ranking kaw do Chemexa

Ranking kaw do Chemexa

Chemex to zaparzacz , który od ponad 70 lat podbija serca kawoszy na całym świecie i jest jednocześnie jednym z wygodniejszych urządzeń do zaparzenia kawy metodami alternatywnymi. Co łączy go z Jamesem Bondem czy filmem Interstellar? Czytajcie dalej i sprawdźcie nasz ranking najlepszych kaw do Chemexa!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Czy kawę można uprawiać w domu?

Kawowiec to egzotyczna roślina, która wymaga szczególnych warunków uprawy. Nie każdy jednak wie, że przy odrobinie wysiłku możemy wyhodować ten krzew również w naszym domu. Jeśli szukacie oryginalnej ozdoby do swojego do salonu, to przeczytajcie w jaki sposób uprawiać kawę w doniczce.

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Hario Skerton - doskonały ręczny młynek do kawy

W naszych wpisach na blogu niejednokrotnie już wspominaliśmy, że nic nie może się równać smakowi i zapachowi świeżo zmielonej kawy. Nawet gorszej jakości ziarna zmielone na kilka chwil przed zaparzeniem oddają więcej swojego aromatu aniżeli zmielony fabrycznie wysokiej klasy produkt. Z tego też względu w komplecie z ulubioną kofeinową kompozycją i dowolnym urządzeniem (o ile nie jest to ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem) do przygotowywania małej czarnej lub naparów z dodatkiem mleka, warto zainwestować w dobrej jakości młynek. Jaki? Oczywiście Hario Skerton!

czytaj całość »
Rodzina: Rubiaceae, rodzaj: Coffea, gatunek: Coffea Arabica

Na całym świecie arabika uznawana jest za najlepszy gatunek kawy. Zaparzony napój jest bowiem wyjątkowo aromatyczny, wyróżnia się absolutnie niepowtarzalną głębią smaku. To dlatego spośród dostępnych w sklepach produktów zawsze staramy się wybierać stuprocentowe mieszanki arabiki, bądź kompozycje z niewielką domieszką nieco niższej jakościowo, intensywnej robusty. Mogłoby się wydawać, że jako pasjonaci kawy dogłębnie poznaliśmy już tajemnicę i historię wyjątkowego smaku arabiki. A jednak, czy aby na pewno?

czytaj całość »
Kawa a seks

Kawa i seks: mają ze sobą cokolwiek wspólnego? Czy spożycie czarnego napoju przyczynia się do poprawy sprawności seksualnej i pozwala przedłużyć przyjemność? Kultura picia kawy zaczyna wzrastać w naszym kraju. Coraz więcej osób sięga po espresso, kupuje świeżo palone ziarna, spotyka się w kawiarniach, by porozmawiać nad filiżanką doskonałego cappuccino. Jednak pytanie o związek pomiędzy codziennym piciem kawy, a zmianą na lepsze naszego życia seksualnego na tym blogu jeszcze nie padło.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
{nocache:09025c6ea5ebda838312071dc04ce86c#0}
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl