Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Pochodzenie kawy a smak naparu

Coffee Proficiency – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w sierpniu 2017r.

Dzięki licznym artykułom zamieszczanym w internecie, o kawie wiemy już niemal wszystko. Kojarzymy różne kompozycje przygotowywane na bazie klasycznego espresso oraz zdajemy sobie sprawę z tego, że kofeinowy napój smakuje najlepiej, gdy przygotowywany jest ze świeżo zmielonych ziaren. Co więcej, potrafimy rozróżnić najpopularniejsze sposoby parzenia, a nawet podać kilka metod alternatywnych. Natomiast wciąż zastanawiamy się jaka kawa byłaby dla nas odpowiednia. Oczywiście wiemy, że zdecydowanie lepsza jakościowo jest arabica aniżeli robusta. Jednak czy każda arabica smakuje tak samo? Czy region, z którego pochodzi ma jakieś znaczenie? Otóż tak, musimy liczyć się z pewnymi różnicami w zależności od tego, czy nasza kawa pochodzi z plantacji w Afryce, Ameryce czy Azji.

czytaj całość »
Coffee Proficiency – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w sierpniu 2017r.

Coffee Proficiency – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w sierpniu 2017r.

Gdyby palarnia Coffee Proficiency istniała już w średniowieczu, Szewczyk Dratewka i Smok Wawelski mogliby usiąść przy filiżance ich aromatycznej kawy i omówić swoje interesy. Nikt z nas bowiem nie ma wątpliwości, że ich ziarna z Etiopii, Kostaryki, Gwatemali czy Brazylii łagodzą obyczaje i pomagają rozwiązać każdy problem. Przyjrzyjmy się palarni kaw specialty Coffee Proficiency. W tym miesiącu w znajdziecie je 10 % tańsze w Cafe Silesia!

Zapisz

czytaj całość »
Włoskie espresso idealne

Espresso to symbol słonecznej Italii i kawa dla prawdziwych koneserów kofeinowych naparów. Wyrazista w smaku, aromatyczna i pobudzająca potrafi postawić na nogi nawet najbardziej sennych i zmęczonych. Przygotowanie espresso doskonałego to jednak nie lada wyzwanie. Konieczne są oczywiście najwyższej jakości, wyselekcjonowane ziarna, odpowiedni sprzęt, ale także ogromne doświadczenie. Przede wszystkim espresso powinno mieć 25 ml objętości i być podawane w podgrzanych filiżankach wykonanych z grubej porcelany. Wierzch zwieńczać ma crema - gęsta orzechowo-brązowa pianka, pośrodku znajdować się ciemnobrązowe body (ciało), zaś na samym dnie tzw. serce, czyli esencja espresso.

czytaj całość »
Najdroższe kawy świata

Dziś, najbardziej popularne odmiany kawy możemy kupić relatywnie tanio. Wysokiej jakości ziarna mogą osiągać jednak cenę, która niejednemu zawróci w głowie. I chociaż w tych najdroższych cenę obecnie dyktują bardziej narosłe wokół nich legendy, aniżeli rzadkie występowanie, to nadal pobudzają… głównie wyobraźnię. Może dlatego, że historia tych odmian często jest bardziej bogata niż ich smak. Poznajcie najdroższe kawy światy.

Zapisz

czytaj całość »
Kolumbijskie plantacje kawy

Kolumbijskie plantacje kawy

Kolumbia powszechnie znana jest jako kraj, w którym produkuje się jedne z najlepszych kaw na świecie. Położenie geograficzne i klimat panujący w tym południowoamerykańskim państwie są wprost idealne do uprawy krzewów kawowca. Dodatkowo głęboko zakorzeniona tradycja plantatorów oraz silne wsparcie państwa sprawiają, że kolumbijskie ziarna są naprawdę wysokiej jakości.

czytaj całość »
Varesina Caffe – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w lipcu 2017r.

Zamek Castiglione Olona w Varese

Jeśli chcecie zrozumieć Włochy, musicie odwiedzić Lombardię, gdzie góry doliny i jeziora łączą się z ponad z kilkoma tysiącami lat cywilizacji. Gwarne, lombardzkie miasta pachną kuchnią całego Półwyspu Apenińskiego, a także doskonałą kawą. To właśnie tu znajduje się jedna z najstarszych włoskich palarni, czyli Varesina Caffe. Poznajmy bliżej Lombardię i kolejną palarnię miesiąca!

Zapisz

czytaj całość »
Jak wygląda uprawa kawy?

Kiedy pijemy filiżankę małej czarnej w domu lub kawiarni nie zastanawiamy się zazwyczaj, w jakich warunkach rosną kawowce i kiedy zbiera się ich owoce, które po odpowiedniej obróbce zamieniają się aromatyczny i pobudzający napój. Jeśli jesteście ciekawi, skąd bierze się kawa, to koniecznie przeczytajcie nasz kolejny wpis!

Zapisz

czytaj całość »
Kawa dla twarzy, ciała i włosów

Wbrew pozorom kawa to nie tylko wyśmienity napój o delikatnych nutach smakowych, orzechowych, cytrusowych bądź kwiatowych oraz świetnych właściwościach pobudzających. To również genialny produkt do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. Lepszy niż niejeden kosmetyk ze sklepowych półek w najlepszych drogeriach.

czytaj całość »
Kawy w kawiarniach, czyli co zamówić i się nie zawieść

O ile część z nas potrafi rozróżnić podstawowe rodzaje kaw – espresso od americano i cappuccino od caffè latte, o tyle z pozostałymi pozycjami w menu najlepszych kawiarni niemal wszyscy mamy już problem. Ristretto, Lungo, Mocha, Macciato, Corretto, Romano – co kryje się pod tymi dość dziwnie brzmiącymi nazwami?

czytaj całość »
Kawa zamiast deseru

Kawa zamiast deseru

Być może część z Was, miłośników intensywnej, pobudzającej małej czarnej, którzy pod żadnym pozorem nie uznają delikatnych, aksamitnych kaw z mlekiem i dodatkiem smakowych syropów, będzie przeciw nim ostro protestowała. Dla wszystkich zatwardziałych kawoszy mamy jednak ciekawą propozycję. Spróbujcie od czasu do czasu potraktować swój ulubiony napój jako doskonałą alternatywę dla słodkich deserów. Gwarantujemy, że na własnej skórze przekonacie się, jak wiele smaków czeka, aż je odkryjecie. A zatem, skoro znamy już podstawowe rodzaje kaw – espresso, americano, cappuccino i latte - pora zagłębić się w pozostałe, tajemniczo brzmiące propozycje najlepszych kawiarni.

czytaj całość »
Barista – mistrz ceremonii parzenia kawy

Nie każdy potrafi zaparzyć naprawdę smaczną, aromatyczną kawę. Są jednak i tacy, którzy z kofeinowego naparu potrafią uczynić prawdziwe dzieło sztuki. We Włoszech, mekce najlepszych kaw na świecie osoby posiadające takie umiejętności, przygotowujące i serwujące gościom kawiarni i restauracji doskonałą małą czarną i kawy mleczne na jej bazie, a także różnego rodzaju drinki i koktajle alkoholowe, nazywane są baristami. W Polsce i pozostałych krajach europejskich rozróżnia się natomiast te dwie funkcję – za alkohole odpowiedzialny jest barman, barista natomiast zajmuje się wyłącznie kawą.

czytaj całość »
Przechowywanie kawy

Przechowywanie kawyNajwyższa pora, by wreszcie rozstrzygnąć kwestię przechowywania kawy w domu. Postawmy sprawę jasno – prócz opanowania odpowiednich metod mielenia i parzenia, stosowania wysokiej jakości ekspresów i młynków oraz kawy z najwyżej półki, również to, gdzie, w czym i przez jak długi okres czasu trzymamy ziarna kawowca w naszej kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. Wpływa bowiem bezpośrednio na smak i aromat naszego ulubionego napoju. Omówienie tego tematu wydaje się tym bardziej istotne, jeśli pod uwagę weźmiemy fakt, że w mediach masowych możemy spotkać się z mnóstwem różnych dziwnych pomysłów. Wprowadzenie większości z nich w życie raczej zaszkodziłoby naszej kawie, aniżeli jej pomogło.

czytaj całość »
Dobre Ziarno – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w czerwcu 2017r.

Dobre Ziarno – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w czerwcu 2017r.Londyn to miejsce, w którym napijemy się nie tylko wyśmienitej herbaty, lecz coraz częściej doskonałej kawy. W angielskiej stolicy znaleźć bowiem możemy zarówno wiele świetnych kawiarni, jak i ponad 40 palarni kawy specialty. Gusta Brytyjczyków się zmieniają, a w kawowej rewolucji na Wyspach bierze udział również Polak, Bartosz Ciepaj – założyciel palarni Mollecular Coffee i twórca marki Dobre Ziarno.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Mrożenie ziaren kawowca – czy lepsza kawa?

Jakiś czas temu świat obiegła sensacyjna informacja na temat nowego sposobu przechowywania ziaren kawy. Angielscy naukowcy z uniwersytetu w Bath po przeprowadzeniu szeregu badań są przekonani, że kofeinowy napój zyskuje na smaku, jeżeli przed jego przygotowaniem ziarna spędzą kilka godzin w zamrażarce. Czy aby na pewno? Przeanalizujmy tę teorię krok po kroku.

czytaj całość »
Włoskie kawy i odpowiedzialność społeczna

W ciągu ostatnich lat najlepsi producenci włoskich kaw wprowadzili na rynek zupełnie nowe mieszanki, które oznaczyli dość tajemniczym znakiem Fair Trade bądź też certyfikatem Rainforest Alliance. Możemy je znaleźć na produktach zarówno niewielkiej palarni Agust z Brescii, jak i światowej sławy marki Lavazza. Pora przekonać się czy to tylko chwilowa moda, czy może coś więcej.

czytaj całość »
Aeoropress – kawa ze „strzykawki”

Na rynku pojawia się coraz więcej alternatywnych urządzeń do parzenia kawy. Dzięki nim za niewielkie pieniądze w domowym zaciszu możemy przygotować ulubioną małą czarną, której smak absolutnie nie odstaje od kofeinowych napojów, podawanych nawet w najlepszych kawiarniach. I tak z Aeropressem, młynkiem oraz dobrą kawą drogie ekspresy elektryczne stają się niemal zbędne!

czytaj całość »
Kuloodporna kawa, czyli historia o Tybecie i walce z kilogramami.

Tutaj kontynuujemy wątek o rodzaju kawy, która niektórych oburza, inni zaś nie wyobrażają sobie bez niej poranka. Dlaczego? Tutaj wyjaśniamy.

Jeśli w kawiarniach coraz częściej w menu zauważacie kuloodporną kawę, ale nie wiecie, czym jest i boicie się spróbować, to na pewno tym tekstem rozwiejemy Wasze obawy i przekonamy Was, byście spróbowali tego kofeinowego napoju, który postawi Was na nogi. Wszystko zaczęło się od tybetańskich mnichów i ich jaków. Co było dalej? Czytajcie!

 

Zapisz

czytaj całość »
Praska francuska – kawowy hit ostatniego roku

Wraz ze wzrostem popularności alternatywnych metod parzenia kawy, takich jak dzbanki Chemex czy „strzykawka” Aeropress do łask wróciła również praska francuska, czyli french press. I nie ma się co dziwić – nie dość, że to jeden z najprostszych sposobów przyrządzania kofeinowego naparu, to jeszcze otrzymywany napój jest wprost wyśmienity. Poznajmy się nieco bliżej z tym urządzeniem!

czytaj całość »
Kawa z masłem odchudza?

Kawa z masłem odchudza?

Jak wiemy prócz zbawiennych właściwości pobudzających, mała czarna ma także pozytywny wpływ na nasz metabolizm i układ trawienny. Ponadto kawa bez żadnych dodatków – mleka, cukru, sztucznych słodzików, posypek, czy syropów ma tylko od jednego do trzech kcal. Wobec tego jest w pełni dozwolonym składnikiem nawet dla osób będących na ścisłej diecie redukującej tkankę tłuszczową. Jednak czy kofeinowy napar może się przyczyniać do spadku wagi ciała? Tak, o ile dodamy do niego odrobinę masła!

czytaj całość »
Bez kawy wszystko traci smak.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy ją by się pobudzić i rozpocząć szybciej dzień, ale równie często delektujemy się jej smakiem i aromatem. Ciężko nam sobie wyobrazić dzień bez intensywnego smaku arabiki. Małą czarną pijemy w pracy, ale jej smakiem cieszymy się również razem z przyjaciółmi. Kiedy zabraknie kawy, wszystko traci smak.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
{nocache:2cb00b85d94f2f3fe1c5f5c8d46f8e6b#0}
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl