Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Ważenie kawy

Ważenie kawy

O doskonałym smaku i aromacie kawy decyduje nie tylko wybór odpowiednich ziaren oraz metody parzenia. Nie bez znaczenia jest bowiem również precyzja towarzysząca całemu procesowi, w tym ważenia zmielonej kawy. A to dlatego, że przestrzegając prawidłowych proporcji, nie tylko wydobywamy głębię nut (cytrusowych, orzechowych, czekoladowych lub kwiatowych), ale i zapewniamy sobie maksimum powtarzalności. Samo parzenie staje się zaś bardziej logiczne i spójne.

czytaj całość »
Mastro Antonio – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w październiku 2017r.

Jeśli myślicie, że we włoskim espresso specjalizują się tylko mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, to na pewno nie słyszeliście jeszcze o palarni Mastro Antonio z Kołobrzegu. To właśnie nad naszym Morzem od 2009 roku tworzone są wyjątkowe mieszanki kaw, których musicie spróbować. Przeczytajcie więcej o tej palarni i skorzystajcie z 10% rabatu na espresso z Mastro Antonio w Cafe Silesia!

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Ranking kaw do Chemexa

Ranking kaw do Chemexa

Chemex to zaparzacz , który od ponad 70 lat podbija serca kawoszy na całym świecie i jest jednocześnie jednym z wygodniejszych urządzeń do zaparzenia kawy metodami alternatywnymi. Co łączy go z Jamesem Bondem czy filmem Interstellar? Czytajcie dalej i sprawdźcie nasz ranking najlepszych kaw do Chemexa!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Czy kawę można uprawiać w domu?

Kawowiec to egzotyczna roślina, która wymaga szczególnych warunków uprawy. Nie każdy jednak wie, że przy odrobinie wysiłku możemy wyhodować ten krzew również w naszym domu. Jeśli szukacie oryginalnej ozdoby do swojego do salonu, to przeczytajcie w jaki sposób uprawiać kawę w doniczce.

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Hario Skerton - doskonały ręczny młynek do kawy

W naszych wpisach na blogu niejednokrotnie już wspominaliśmy, że nic nie może się równać smakowi i zapachowi świeżo zmielonej kawy. Nawet gorszej jakości ziarna zmielone na kilka chwil przed zaparzeniem oddają więcej swojego aromatu aniżeli zmielony fabrycznie wysokiej klasy produkt. Z tego też względu w komplecie z ulubioną kofeinową kompozycją i dowolnym urządzeniem (o ile nie jest to ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem) do przygotowywania małej czarnej lub naparów z dodatkiem mleka, warto zainwestować w dobrej jakości młynek. Jaki? Oczywiście Hario Skerton!

czytaj całość »
Rodzina: Rubiaceae, rodzaj: Coffea, gatunek: Coffea Arabica

Na całym świecie arabika uznawana jest za najlepszy gatunek kawy. Zaparzony napój jest bowiem wyjątkowo aromatyczny, wyróżnia się absolutnie niepowtarzalną głębią smaku. To dlatego spośród dostępnych w sklepach produktów zawsze staramy się wybierać stuprocentowe mieszanki arabiki, bądź kompozycje z niewielką domieszką nieco niższej jakościowo, intensywnej robusty. Mogłoby się wydawać, że jako pasjonaci kawy dogłębnie poznaliśmy już tajemnicę i historię wyjątkowego smaku arabiki. A jednak, czy aby na pewno?

czytaj całość »
Kawa a seks

Stosunek płciowy i kawa, czy te dwie rzeczy mają ze sobą coś wspólnego? Czy spożywanie czarnego napoju może poprawić naszą sprawność seksualną i wydłużyć przyjemność? W naszym kraju kultura picia kawy zaczyna się rozwijać, ludzie zaczynają pić więcej espresso, kupować świeżo palone ziarna, czy po prostu spotykać się w kawiarniach i rozmawiać nad doskonałym cappuccino. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad tym, że codzienne picie kawy może usprawnić i zdecydowanie wydłużyć nasze życie seksualne?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

czytaj całość »
Kawa na jesienne wieczory

Za oknem deszcz. Liście spadają z drzew. Zrobiło się zimno. Znów stoimy u progu długiej, deszczowej jesieni, po której miejmy nadzieję, piękny, biały puch pokryje miasta i wsie. Póki co, stopniowo wyciągamy z szafy ciepłe swetry. Wieczory spędzamy przed telewizorem lub z książką w ręku okryci kocem. Idealnym dopełnieniem takich chwil jest kubek z rozgrzewającym napojem. A zatem, co powiecie na smakowitą kawę po irlandzku?

Zapisz

czytaj całość »
Najlepsze przyprawy do kawy

Z pewnością zgodzicie się z nami, że nic nie może równać się intensywnemu, aromatycznemu espresso, zaparzonemu ze świeżo zmielonych ziaren pochodzących ze słonecznej Brazylii bądź ekologicznych, etiopskich upraw. Jednak czasem i najwięksi pasjonaci małej czarnej (nawet jeśli się do tego nie przyznają) mają ochotę na niewinne odstępstwo od tej reguły. Spotkania z przyjaciółmi w chłodne, jesienne wieczory w klimatycznych kawiarenkach lub w zaciszu własnego domu szczególnie sprzyjają testowaniu nowych smaków i przepisów.

czytaj całość »
Brazylia – potentat na światowym rynku kawy

27 tys. km2 – taki obszar w samej Brazylii zajmują plantacje kawowca. Oznacza to, że kraj ten jest głównym producentem kofeinowego produktu. Z położonych w południowo-wschodniej części państwa prowincji – Minas Gerais, Sao Paulo, Parana – pochodzi aż 1/3 światowych zbiorów ziaren kawy, która cieszy się uznaniem zarówno Amerykanów, jak i Europejczyków i Azjatów. Sprawdźmy więc, na czym polega fenomen południowoamerykańskich arabik.

czytaj całość »
Tim Hortons i kawa, która stała się symbolem Kanady

Tim Hortons, sieć kawiarnio-ciastkarni szybkiej obsługi, która w samej Kanadzie liczy sobie ponad 4,5 tysiąca lokali to niekwestionowany narodowy symbol tego północnoamerykańskiego kraju. W końcu napojem, który najczęściej spożywa się w tym rejonie świata, obok wody jest właśnie mała czarna z dodatkiem cukru i śmietanki. A zatem, każdego ranka w drodze do pracy obywatele Kanady obowiązkowo wstępują do jednego z licznych barów Tim Hortons po swój ulubiony, pobudzający napar. Co więcej, nawet gospodynie domowe codziennie maszerują do najbliższego punktu, aby przynieść do domu absolutnie niepowtarzalną kawę. Sprawdźmy, na czym polega fenomen tej marki.

czytaj całość »
La Brasiliana – palarnia miesiąca w Cafe Silesia we wrześniu 2017r.

Renesansowe portyki, średniowieczne domy, a wszystko to zwiedzane na darmowych rowerach. Tak w skrócie można by określić Ferrarę – jedno z piękniejszych miast północnych Włoszech. Miłośnicy espresso również nie będą zawiedzeni. To właśnie w Ferrarze od ponad 50 lat w palarni La Brasiliana wypalane są znane na całym świecie mieszanki kawy, których trzeba spróbować.

Zapisz

czytaj całość »
Kawiarka Bialetti – ponadczasowy zaparzacz do kawy

Kawiarka Bialetti – ponadczasowy zaparzacz do kawy

Bezsprzecznie kawiarka Bialetti to jedno z najpopularniejszych na świecie urządzeń do parzenia kawy. Przygotowywaną w tzw. kafetierze małą czarną doceniają zarówno profesjonalni bariści, jak i pasjonaci kofeinowego napoju. Co więcej, włoski wynalazek uznawany jest współcześnie za ikonę wzornictwa przemysłowego. Stąd podziwiać go można w muzeach sztuki nowoczesnej na całym świecie. Zapoznajmy się bliżej z kultową kawiarką firmy Bialetti.

czytaj całość »
Kawa – od zbiorów owoców do procesu obróbki

Kawa – od zbiorów owoców do procesu obróbki

Jaką drogę musi przebyć kawa zanim trafi na sklepowe półki, do kawiarni i naszych domów? Skąd właściwie biorą się małe ziarenka o intensywnym zapachu? Jak wyglądają jeszcze w naturalnym etapie rozwoju? Czy wymagają zastosowania jakiegoś specjalnego, skomplikowanego procesu? A może niezbędny jest profesjonalny, nowoczesny sprzęt? Poznajmy kawę od podszewki!

czytaj całość »
Kawa niepalona na odchudzanie - czy aby na pewno?

Kawa niepalona na odchudzanie - czy aby na pewno?

W pogoni za idealną sylwetką sięgamy po różne metody na odchudzanie. Od suplementów i tabletek, przez napary z ziół, aż po restrykcyjne diety i katorżnicze ćwiczenia. Oczywiście pragniemy wierzyć w cudowne działanie leków i innych środków doustnych. Każdy z nas chciałby przecież jeść i pić na co ma tylko ochotę, niezbyt się przemęczać, a przy tym mieć figurę modelki/modela. I tak, kiedy w mediach masowych zrobiło się głośno o zielonej kawie i jej (rzekomo) zbawiennych właściwościach odchudzających, nagle na sklepowych półkach zaczęło brakować tego dość egzotycznego produktu. Zaufaliśmy dumnie brzmiącym sloganom, lecz czy ktokolwiek z nas poszukał więcej informacji o działaniu zielonej kawy? Dziś o tym, czy warto inwestować w surową kawę.

czytaj całość »
Pochodzenie kawy a smak naparu

Coffee Proficiency – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w sierpniu 2017r.

Dzięki licznym artykułom zamieszczanym w internecie, o kawie wiemy już niemal wszystko. Kojarzymy różne kompozycje przygotowywane na bazie klasycznego espresso oraz zdajemy sobie sprawę z tego, że kofeinowy napój smakuje najlepiej, gdy przygotowywany jest ze świeżo zmielonych ziaren. Co więcej, potrafimy rozróżnić najpopularniejsze sposoby parzenia, a nawet podać kilka metod alternatywnych. Natomiast wciąż zastanawiamy się jaka kawa byłaby dla nas odpowiednia. Oczywiście wiemy, że zdecydowanie lepsza jakościowo jest arabica aniżeli robusta. Jednak czy każda arabica smakuje tak samo? Czy region, z którego pochodzi ma jakieś znaczenie? Otóż tak, musimy liczyć się z pewnymi różnicami w zależności od tego, czy nasza kawa pochodzi z plantacji w Afryce, Ameryce czy Azji.

czytaj całość »
Coffee Proficiency – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w sierpniu 2017r.

Coffee Proficiency – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w sierpniu 2017r.

Gdyby palarnia Coffee Proficiency istniała już w średniowieczu, Szewczyk Dratewka i Smok Wawelski mogliby usiąść przy filiżance ich aromatycznej kawy i omówić swoje interesy. Nikt z nas bowiem nie ma wątpliwości, że ich ziarna z Etiopii, Kostaryki, Gwatemali czy Brazylii łagodzą obyczaje i pomagają rozwiązać każdy problem. Przyjrzyjmy się palarni kaw specialty Coffee Proficiency. W tym miesiącu w znajdziecie je 10 % tańsze w Cafe Silesia!

Zapisz

czytaj całość »
Włoskie espresso idealne

Espresso to symbol słonecznej Italii i kawa dla prawdziwych koneserów kofeinowych naparów. Wyrazista w smaku, aromatyczna i pobudzająca potrafi postawić na nogi nawet najbardziej sennych i zmęczonych. Przygotowanie espresso doskonałego to jednak nie lada wyzwanie. Konieczne są oczywiście najwyższej jakości, wyselekcjonowane ziarna, odpowiedni sprzęt, ale także ogromne doświadczenie. Przede wszystkim espresso powinno mieć 25 ml objętości i być podawane w podgrzanych filiżankach wykonanych z grubej porcelany. Wierzch zwieńczać ma crema - gęsta orzechowo-brązowa pianka, pośrodku znajdować się ciemnobrązowe body (ciało), zaś na samym dnie tzw. serce, czyli esencja espresso.

czytaj całość »
Najdroższe kawy świata

Dziś, najbardziej popularne odmiany kawy możemy kupić relatywnie tanio. Wysokiej jakości ziarna mogą osiągać jednak cenę, która niejednemu zawróci w głowie. I chociaż w tych najdroższych cenę obecnie dyktują bardziej narosłe wokół nich legendy, aniżeli rzadkie występowanie, to nadal pobudzają… głównie wyobraźnię. Może dlatego, że historia tych odmian często jest bardziej bogata niż ich smak. Poznajcie najdroższe kawy światy.

Zapisz

czytaj całość »
Kolumbijskie plantacje kawy

Kolumbijskie plantacje kawy

Kolumbia powszechnie znana jest jako kraj, w którym produkuje się jedne z najlepszych kaw na świecie. Położenie geograficzne i klimat panujący w tym południowoamerykańskim państwie są wprost idealne do uprawy krzewów kawowca. Dodatkowo głęboko zakorzeniona tradycja plantatorów oraz silne wsparcie państwa sprawiają, że kolumbijskie ziarna są naprawdę wysokiej jakości.

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
{nocache:668898717153f097064da2609ccd7e24#0}
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl