Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Kiedy powstał młynek do kawy?

Kiedy powstał młynek do kawy?Młynek do kawy to jedno z podstawowych akcesoriów wyposażenia nie tylko kawiarni, ale i kuchni wszystkich miłośników małej czarnej. Jak wiadomo to mielenie wydobywa z ziaren kawowca sprowadzanych z upraw zlokalizowanych w egzotycznych zakątkach świata, a mianowicie w Ameryce Środkowej i Południowej, Afryce, a także w Azji prawdziwą głębię ich smaku i aromatu. To dlatego tak ważne, aby kawę mielić tuż przed parzeniem. Wobec tego, chyba żaden ze współczesnych kawoszy nie wyobraża sobie przygotowywania kofeinowego napoju bez użycia młynka. Czy jednak wiemy kiedy powstał młynek do kawy? Jak wyglądały pierwsze tego typu urządzenia i jak zmieniały się na przestrzeni lat? Jak to było przed słynnymi młynkami ręcznymi Hario, Fiorenzato i Eureka?

czytaj całość »
Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów

Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristówKażda kawiarnia, która zatrudnia profesjonalnych baristów musi być wyposażona nie tylko w wysokiej jakości ekspres do kawy oraz modne współcześnie urządzenia alternatywne do parzenia małej czarnej, ale również w podstawowe akcesoria baristyczne. Okazuje się bowiem, że to nie tylko designerskie gadżety, ale przedmioty, bez których przygotowanie klasycznego kofeinowego napoju byłoby niemożliwe. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zaopatrzyli w nie własną kuchnię - z nimi również w domu będziemy mogli delektować się idealną kawą. A o jakich akcesoriach mowa? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Nitro Cold Brew - co to?

Nitro Cold Brew - co to?Odwiedzając w miarę regularnie, bądź też sporadycznie kawiarnie, w których doświadczeni bariści serwują naprawdę dobrą kawę mogliście natknąć się na tajemniczo brzmiącą nazwę „Nitro Cold Brew” (w skrócie nitro). Oczywiście jest to określenie kawy przygotowywanej w dość specyficzny sposób, przez co zaparzenie jej w domu, nawet z pomocą wysokiej jakości sprzętów do metod alternatywnych raczej nie wchodzi w grę. Wobec tego, czym jest Nitro Cold Brew? Sprawdźmy!

czytaj całość »
Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowca

Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowcaW naszej niekończącej się opowieści o świecie kawy zdążyliśmy już zaprezentować kawy pochodzące z różnych regionów świata - od Ameryki Środkowej i Południowej, przez Afrykę, aż po Azję. Wiemy, że ziarna z różnych kontynentów cechują się nieco innym wyglądem, a po zaparzeniu - smakiem i aromatem. Rozrzucone po całym świecie palarnie kawy z jednej strony wypuszczają na rynek tzw. single, czyli kawy jednorodne, z drugiej blendy, czyli mieszanki różnych ziaren połączonych ze sobą w rozmaitych proporcjach. Wobec tego, czy my, jako miłośnicy kofeinowego naparu, którzy codzienne sięgają przynajmniej po jedną filiżankę pobudzającej małej czarnej jesteśmy w stanie rozpoznać, z jakiego kraju trafiły do nas te ziarna? Otóż dziś zapoznamy się z charakterystyką odmian arabiki i robusty uprawianych w Brazylii, Kolumbii i Gwatemali, czyli w krajach będących jednymi z największych producentów kawy na świecie.

czytaj całość »
Kompozycje marki Cavallo, o jakich na naszym blogu jeszcze nie było

Kompozycje marki Cavallo, o jakich na naszym blogu jeszcze nie byłoMimo, że o marce Cavallo, która przynależy do rzemieślniczej palarni kawy prowadzonej w Kamyku przez Filipa Bartelaka - jednego z najzdolniejszych polskich roasterów i baristów powiedzieliśmy już sporo, postanowiliśmy powrócić do tego tematu. Przy poprzedniej okazji napisaliśmy kilka słów zarówno o samym zakładzie, jak i trzech wyśmienitych mieszankach, a mianowicie Cavallo Espresso Classic, Royal Premium oraz Perfecta. Oferta Cavallo nie ogranicza się jednak do tych kilku kompozycji. Obok nich znajdziemy bowiem niemniej interesujące propozycje - kawę z Kamyka, z Folwarku i z Prowincji. Brzmi zachęcającą, prawda? A zatem, kontynuujemy opowieść o jednej z naszych rodzimych palarni, a tym samym przedstawiamy ziarna, które bez wątpienia zasługują na miejsce na kuchennej półce w każdym domu.

czytaj całość »
Jaki ekspres do kawy do biura?

Jaki ekspres do kawy do biura?W dzisiejszych czasach ekspresy do kawy w biurach są absolutną podstawą. W firmach, w których większość pracowników zajmuje stanowiska przed ekranami komputerów, w związku z czym jest narażona na ogromny wysiłek umysłowy nikomu nie może zabraknąć właściwej dawki kofeiny. Zresztą stanowisko ekspresu często pełni bardzo ważną funkcję społeczną - jest idealnym miejscem na towarzyskie, rozluźniające pogawędki w czasie przerwy. Poza tym, dobrą kawę wypada podać klientom i partnerom biznesowym odwiedzającym siedzibę przedsiębiorstwa. Wobec tego, podpowiadamy jaki ekspres do kawy do biura wybrać.

czytaj całość »
Chemex czy Aeropress - co wybrać?

Chemex czy Aeropress - co wybrać?Ilu miłośników kawy, tyle i smakowych gustów - to zdążyliśmy już ustalić przy ostatniej okazji. W związku z tym, dla każdego z nas najlepsze będą inne ziarna. Jedni wybiorą ciemno palone kompozycje arabiki i robusty pochodzące z krajów Ameryki Środkowej i Południowej, drudzy będą się skłaniać raczej ku lekko palonym singlom z Afryki. Nie bez znaczenia jest również metoda parzenia kawy. Jednak jak znaleźć tę idealną dla siebie?

czytaj całość »
Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?

Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?Wielu z nas, miłośników kofeinowego naparu nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Mamy jednak różne upodobania - część uznaje wyłącznie klasyczne, włoskie espresso, część lubuje się w przygotowywanych na jego bazie napojach mlecznych - cappuccino, latte, macchiato. Jeszcze inni są wierni metodom alternatywnym. Wybierać możemy spośród masy różnorakich urządzeń do parzenia kawy. Które z nich wybrać? Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co pozwoli przygotować nam dokładnie taki napój, jaki najbardziej będzie odpowiadał naszym smakowym gustom?

czytaj całość »
Waga i dzbanek Hario - „must have” dla tych, którzy parzą kawę w dripperze

Waga i dzbanek Hario - „must have” dla tych, którzy parzą kawę w dripperzeJak już wspominaliśmy, aby wydobyć z małej czarnej parzonej w dripperze głębię jej smaku i aromatu potrzeba odrobinę cierpliwości oraz dużo precyzji. A to dlatego, że obowiązują tu dość ścisłe standardy. Niewątpliwie warto przestrzegać proporcji oraz temperatury i czasu parzenia. Życie trzeba sobie jednak jakości ułatwiać. Skoro już wiemy jak genialnie prostym urządzeniem jest dripper Hario V60, a także które ziarna najlepiej sprawdzą się w tej metodzie, najwyższa pora na pozostałe akcesoria japońskiej marki. Przygotowanie doskonałego naparu nie sprawi nam najmniejszych problemów jeśli użyjemy wagi Hario Metal Drip Scale oraz dzbanka Hario Range Server.

czytaj całość »
Jaka kawa do metod przelewowych?

Jaka kawa do metod przelewowych?Tak zwane metody przelewowe (alternatywne), do których zaliczamy drippery oraz dzbanki Chemex zdają się coraz bardziej odwracać uwagę kawoszy od słynnego „espresso italiano”. Niewątpliwie zatwardziali miłośnicy włoskiej tradycji przygotowywania kawy pozostaną wierni swoim maleńkim filiżankom z pobudzającym, niesamowicie intensywnym naparem o gęstej cremie, będącym również świetną bazą pod latte, cappuccino, macchiato i wiele innych.

czytaj całość »
Awaken - węgierskie kawy segmentu specialty

Awaken - węgierskie kawy segmentu specialtyByło o kawach włoskich (z przeróżnych regionów Italii), polskich, brytyjskich, a nawet czeskich. Najwyższa pora na kolejny krok w kierunku odkrywania europejskich smaków świeżo wypalanych kaw specialty. Wobec tego, dziś przenosimy się na południe, a mianowicie do Węgier. Odkryjemy co mają nam do zaoferowania tamtejsi miłośnicy małej czarnej, którzy obróbkę surowych ziaren i komponowanie ich w najdoskonalszej mieszanki postanowili uczynić sposobem na życie. Przedstawiamy kawy Awaken.

czytaj całość »
Hario V60 - kultowy drip od japońskiej huty szkła

Hario V60 - kultowy drip od japońskiej huty szkłaBezsprzecznie drip to jedna z najpopularniejszy alternatywnych metod parzenia kawy. Niewielkie, zupełnie proste naczynie to sztandarowy atrybut wszystkich tych, którzy wraz z tzw. trzecią falą kawową, w kontrze do słynnego espresso italiano stawiają na wysokiej jakości, jasno palone ziarna oraz przelewowe sposoby przygotowywania małej czarnej.

czytaj całość »
Najlepsze kawy z Etiopii w Cafe Silesia

Najlepsze kawy z Etiopii w Cafe SilesiaEtiopia to kraj, z którego pochodzi kawa, o czym nie każdy miłośnik małej czarnej wie.  To właśnie tam w IX wieku odkryto wyjątkowe właściwości czerwonych owoców. Ponad tysiąc lat uprawy Arabiki i idealne warunki klimatyczne sprawiły, że kawa z Etiopii uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Sprawdźcie, które kawy z tego kraju szczególnie Wam polecamy!

czytaj całość »
Fantino - ziarna wypalane w sercu malowniczych gór Piemontu

Fantino - ziarna wypalane w sercu malowniczych gór Piemontu

Przy każdej okazji staramy się przypominać, że kawy włoskie to temat rzeka. Choć w Polsce, Czechach, Anglii i pozostałych krajach Europy powstaje coraz więcej palarni, szczególnie tych małych, rzemieślniczych, które w swojej ofercie posiadają głównie ziarna jednorodne, to wciąż daleko nam wszystkim do Włoch. Po terenie całej Italii rozrzucone są bowiem setki zakładów, spośród których część to niewielkie, rodzinne przedsiębiorstwa sprzedające swój produkt lokalnym handlarzom i sklepikom, zaś pozostałe to duże firmy eksportujące swoje towary za granicę, również do Ameryki, Azji, Australii, Afryki. Nie powinno więc dziwić, że choć tyle czasu na naszym blogu poświęcamy włoskim ziarnom, wciąż pozostaje nam wiele do odkrycia. Zdaje się, że do tej pory nie mieliśmy okazji przedstawić tu kofeinowych kompozycji z Piemontu. Dlatego dziś o palarni i mieszankach Fantino.

czytaj całość »
Cavallo - Kamyk, procedura Direct Trade i rzemieślnicze piece

Cavallo - Kamyk, procedura Direct Trade i rzemieślnicze piece

Chociaż o kawach włoskich moglibyśmy mówić bez końca, to jednak dokładamy wszelkich starań, aby temat ziaren wypalanych w ojczyźnie espresso choć trochę zrównoważyć wpisami dotyczącymi palarni powstających w pozostałych krajach Europy, w tym w Polsce. Odpowiadają one bowiem trendowi zupełnie innemu niż tradycja włoska - ziarna są wypalane jaśniej, a zalecanymi metodami parzenia są te, alternatywne takie jak dripper, Chemex, Aeropress bądź ekspres kolbowy. Poza tym, jako polscy miłośnicy małej czarnej możemy pochwalić się naszym rodakiem, Filipem Bartelakiem, który m.in. jest twórcą marek: Cavallo, Q Coffee, Coffee Proficiency i Coffee Cargo, a także certyfikowanym Q Arabica Grader, jedynym w kraju Assn i sędzią międzynarodowych zawodów baristów. Tym razem o kawie Cavallo.

czytaj całość »
Jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę?

Jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę?Jaką kawę kupić? Im więcej o niej wiesz, tym to pytanie staje się dla Ciebie trudniejsze. Dla Polaków mała czarna już kilka lat temu przestała być napojem, którego jedynym zadaniem jest dostarczenie kofeiny do organizmu. Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość ziaren i ich odpowiednie dopasowanie do rodzaju parzenia, który preferujemy. Jeśli stoisz właśnie przed wyborem kolejnego opakowania kawy lub chciałbyś się dowiedzieć, o czym pamiętać przy jej zakupie, to koniecznie czytaj dalej.

czytaj całość »
Mokito - włoska palarnia kawy, która pojawiła się na rynku wraz z ekspresami ciśnieniowymi

Mokito - włoska palarnia kawy, która pojawiła się na rynku wraz z ekspresami ciśnieniowymiBez wątpienia do grona najpopularniejszych włoskich palarni kawy, obok słynnych: Lavazza, Illy, Meseta, La Brasiliana i jeszcze kilku innych zaliczamy palarnię Mokito. Założony w roku 1931 w Mediolanie zakład na czele z Danelem De Bei już w pierwszych latach po II wojnie światowej, wraz z wprowadzeniem do sprzedaży ekspresów ciśnieniowych wyznaczył sobie za cel stworzenie mieszanki, która pozwoli uzyskać espresso najwyższej próby. Pomóc miały w tym oczywiście starannie dobierane i selekcjonowane ziarna sprowadzane z najlepszych plantacji położnych w najdalszych zakątkach świata. Do dziś palarnia strzeże swych tajemnic, zapewniając miłośnikom włoskich smaków produkt najwyższej jakości. Poznajmy czołowe kompozycje Mokito

czytaj całość »
Coffee Republic - warszawska palarnia kawy ziarnistej

O włoskich palarniach, sztuce parzenia espresso doskonałego i mieszankach, które idealnie sprawdzają się do przygotowywania tegoż intensywnego, pełnego aromatu napoju można by pisać bez końca. Jednak czasem, raz na jakiś czas warto zrobić sobie choćby małą przerwę od kaw rodem ze słonecznej Italii. I tak dziś wracamy do ziaren wypalanych w naszym kraju. Z roku na rok w Polsce przybywa bowiem miłośników wysokiej jakości małej czarnej, spośród których co odważniejsi decydują się na otwarcie własnego, choćby rzemieślniczego zakładu. Jedną z takich palarni, które niewątpliwie zasługują na uwagę jest warszawska Coffee Republic.

czytaj całość »
Caffen - kawa rodem ze starożytnej Partenopei

Caffen - kawa rodem ze starożytnej PartenopeiIle palarni kawy we Włoszech, tyle i sposobów prażenia zielonych ziaren i łączenia ze sobą rozmaitych odmian arabiki i robusty pochodzących z przeróżnych zakątków świata (Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki, Azji). Podczas, gdy część założonych w XIX i XX wieku rodzinnych zakładów niezmiennie kontynuuje tradycję, pozostali na drodze rozwoju czerpią z tego, co ma do zaproponowania współczesna technika i technologia. I tak też, w Italii znajdziemy małe palarnie, które korzystają ze starodawnych pieców rzemieślniczych, a także ogromne przedsiębiorstwa wyposażone w niezwykle nowoczesne maszyny. Można powiedzieć, że wyjątkiem jest palarnia Caffen - choć praktykująca postępowe metody, wciąż niewielka.

czytaj całość »
Bazzara - włoski Triest, rzemieślniczy zakład i kawa dla najbardziej wymagających kawoszy

Bazzara - włoski Triest, rzemieślniczy zakład i kawa dla najbardziej wymagających kawoszyNie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach niejako powracamy do korzeni. Staramy się zdrowo odżywiać (jeść dużo owoców, warzyw, kasz i ryb), unikać przetworzonego jedzenia, a tym samym wybierać wyłącznie produkty organiczne, wysokiej jakości. Tyczy się to nie tylko tego, co zjadamy, ale również, co pijemy. Stąd też, w przypadku kawy coraz większą popularność zyskują ziarna wypalane nie w wielkich halach produkcyjnych, lecz w niewielkich, rzemieślniczych zakładach. Dlaczego? Otóż w większości przypadków pochodzą one z certyfikowanych, małych plantacji, gdzie plantatorzy dbają o wysoką jakość swoich zbiorów, są świeżo wypalane tuż przed trafieniem do sprzedaży, a stopień ich uprażenia jest dobrze przemyślany. I właśnie tak wygląda to w Trieście, w palarni Bazzara.

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl