Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?

Skąd na ziarnach kawy błyszcząca powłoka?Ku zadowoleniu jednych, a rozczarowaniu innych niektóre ziarna kawy wyróżniają się dość szczególnym połyskiem, jakby tłustą powłoką. Wydaje się to dotyczyć zwłaszcza kaw włoskich, pośród których wymienia się przede wszystkim mieszanki marki Lavazza, Illy, La Brasiliana czy też Mokito. Skąd na ziarnach ten tłuszcz? Czy jest on pozytywną czy negatywną oznaką? Czy taka kawa, aby nam nie zaszkodzi? Czy to nie jakieś szkodliwe substancje uwalniane w procesach chemicznych? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Co to jest cascara?

Co to jest cascara?W dzisiejszych czasach każdy miłośnik kawy niewątpliwie potrafi po krótce opisać poszczególne etapy, przez jakie przechodzi ziarno kawy od momentu zbiorów, aż po chwilę, w której trafia do opakowania. Kiedy wiśnie dojrzeją i plantatorzy zerwą je z krzewów kawowca są obrabiane - metodą suchą, mokrą bądź półmokrą. W efekcie uzyskuje się więc czyste, zielone ziarno. Reszta to właściwie odpad, lecz jak się okazuje absolutnie nie nieużyteczny. Wysuszone owoce kawowca nazywane są cascarą i choć wciąż niewiele osób na świecie zdaje sobie z tego sprawę, z suszu tego można przygotowywać doskonały napar na ciepło bądź na zimno.

czytaj całość »
Espresso z Aeropressu

Espresso z Aeropressu

Aeropress to jedna z najsłynniejszych alternatywnych metod parzenia kawy. Niestandardowe sposoby przygotowywania małej czarnej w odróżnieniu od klasycznego espresso italiano oraz napojów mlecznych na jego bazie słyną przede wszystkim z wykorzystywania jasno palonych ziaren segmentu specialty. Poza tym, kawa z tzw. strzykawki pod względem smaku, a także konsystencji jest zdecydowanie lżejsza aniżeli gęste, oleiste, intensywne espresso. W związku z tym wydawać by się mogło, że nie sposób przygotować tradycyjny włoski, pobudzający napar w Aeropressie. A jednak, po raz kolejny okazuje się, że nie ma rzeczy niemożliwych. Z pomocą przychodzi nam Fellow Prismo, dzięki któremu w zaciszu własnego domu przygotujemy naprawdę niezłe espresso bez konieczności inwestowania w bardzo drogi ekspres automatyczny.

czytaj całość »
Kawa - gatunki i szczepy

Kawa - gatunki i szczepyArabika i robusta - z istnienia tych dwóch gatunków kawy zdaje sobie sprawę niemal każdy, kto pije kawę i to niekoniecznie tę najwyższej jakości. A nawet jeśli nie to przynajmniej kojarzy obie nazwy. Co więcej, arabikę identyfikujemy jako tę nieco lepszą - a to za sprawą oznaczeń (np. 100% arabica), jakie producenci zamieszczają na opakowaniach kaw, również tych ogólnodostępnych, tzn. dystrybuowanych przez popularne markety i sklepy spożywcze. Jednak czy jest jeszcze coś poza nimi? Naturalnie! Odkrywamy nieznane gatunki i szczepy kawowców.

czytaj całość »
Jaka kawa do kawiarki?

Jaka kawa do kawiarki?Kawiarki, szczególnie marki Bialetti to stary, dobry klasyk w świecie kawy oraz jej miłośników. To jedne z pierwszych urządzeń służących do przygotowywania intensywnej, aromatycznej małej czarnej, po jakie sięgają ludzie na całym świecie, którzy oczekują czegoś więcej niż kawa rozpuszczalna czy tzw. zalewajka. Choć w dzisiejszych czasach wybierać możemy spośród różnych modeli (kształtów i kolorów) kawiarek, sposób parzenia kofeinowego napoju od lat pozostaje niezmienny i - trzeba przyznać - niesamowicie prosty.

czytaj całość »
Kim jest Q Grader i jak nim zostać?

Kim jest Q Grader i jak nim zostać?Od kilku lat plantatorzy, którzy zarządzają niewielkimi uprawami, producenci urządzeń służących metodom alternatywnym oraz bariści mają co najmniej kilka powodów do dumy i radości. Najogólniej określamy je jako wzrost popularności kaw segmentu specialty oraz niekonwencjonalnych sposobów na ich przygotowanie. Coraz częściej zrywa się z kultem espresso i ciemno palonych ziaren (również gatunku robusta), zastępując je tzw. singlami, które często pochodzą z jednej uprawy i są jasno wypalane. Aby zyskać miano specialty, trzeba jednak trochę się postarać i spełnić kryteria określane przez Q Graderów. A kim właściwie jest Q Grader? Jak nim zostać? Sprawdźmy!

czytaj całość »
Przepis na Kawę na Lato "Rześka Klara" [+ film instruktażowy]

Dzisiaj na ostatnie dni lata proponujemy Państwu krótki i niezwykle prosty przepis na kawowy napój, który każdy będzie w stanie przygotować w domu, by móc szybko i skutecznie schłodzić się w upalne popołudnie. Przepis został stworzony przez baristów i latem cieszy się ogromnym powodzeniem w naszych kawiarniach. A kto wie, ile jeszcze gorących dni będziemy mieli przed sobą. Dlatego warto poznać przepis!

czytaj całość »
Po co do espresso woda?

Po co do espresso woda?Klasyczne włoskie espresso to dla wielu kawoszy jedyny słuszny sposób przygotowywania naparu z kofeinowych ziaren. Proces mielenie ziaren i parzenia z nich esencjonalnego napoju o gęstej cremie to najprawdziwszy rytuał. Niezbędny w tym celu jest wysokiej jakości ekspres kolbowy, np. La Pavoni lub Bezzera. Nie bez znaczenia jest również to, jak serwujemy espresso. I nie chodzi tu tylko o maleńkie filiżanki, ale również o to, co podamy do pełnej aromatu i smaku kawy. Bywając w dobrych kawiarniach możemy zaobserwować, że na tacy lub stoliku obok małej czarnej bariści stawiają szklankę wody krystalicznego napoju. Po co do espresso woda? Kiedy należy ją wypić? Czy najpierw sięgnąć po wodę czy jednak kawę? Jak uniknąć faux pas?

czytaj całość »
Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy?

Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy?Prawdziwi koneserzy kawy piją ją oczywiście dla niespotykanego w przypadku innych napojów smaku i aromatu. Popularnie, przede wszystkim wśród kawoszy-laików przyjęło się sądzić, że filiżankę małej czarnej warto wypić, gdy dopada nas ból głowy. Stąd też wiele osób sięga po nią jeśli nie może poradzić sobie z dokuczliwą migreną. Tę cudowną właściwość kawy przypisujemy oczywiście kofeinie, która dodatkowo wykazuje działanie pobudzające, daje zastrzyk energii, a także usprawnia metabolizm. A jak to jest naprawdę? Czy kawa rzeczywiście uśmierza ból głowy, czy to tylko kolejny mit? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Kiedy powstał młynek do kawy?

Kiedy powstał młynek do kawy?Młynek do kawy to jedno z podstawowych akcesoriów wyposażenia nie tylko kawiarni, ale i kuchni wszystkich miłośników małej czarnej. Jak wiadomo to mielenie wydobywa z ziaren kawowca sprowadzanych z upraw zlokalizowanych w egzotycznych zakątkach świata, a mianowicie w Ameryce Środkowej i Południowej, Afryce, a także w Azji prawdziwą głębię ich smaku i aromatu. To dlatego tak ważne, aby kawę mielić tuż przed parzeniem. Wobec tego, chyba żaden ze współczesnych kawoszy nie wyobraża sobie przygotowywania kofeinowego napoju bez użycia młynka. Czy jednak wiemy kiedy powstał młynek do kawy? Jak wyglądały pierwsze tego typu urządzenia i jak zmieniały się na przestrzeni lat? Jak to było przed słynnymi młynkami ręcznymi Hario, Fiorenzato i Eureka?

czytaj całość »
Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristów

Najpotrzebniejsze akcesoria dla baristówKażda kawiarnia, która zatrudnia profesjonalnych baristów musi być wyposażona nie tylko w wysokiej jakości ekspres do kawy oraz modne współcześnie urządzenia alternatywne do parzenia małej czarnej, ale również w podstawowe akcesoria baristyczne. Okazuje się bowiem, że to nie tylko designerskie gadżety, ale przedmioty, bez których przygotowanie klasycznego kofeinowego napoju byłoby niemożliwe. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zaopatrzyli w nie własną kuchnię - z nimi również w domu będziemy mogli delektować się idealną kawą. A o jakich akcesoriach mowa? Przekonajmy się!

czytaj całość »
Nitro Cold Brew - co to?

Nitro Cold Brew - co to?Odwiedzając w miarę regularnie, bądź też sporadycznie kawiarnie, w których doświadczeni bariści serwują naprawdę dobrą kawę mogliście natknąć się na tajemniczo brzmiącą nazwę „Nitro Cold Brew” (w skrócie nitro). Oczywiście jest to określenie kawy przygotowywanej w dość specyficzny sposób, przez co zaparzenie jej w domu, nawet z pomocą wysokiej jakości sprzętów do metod alternatywnych raczej nie wchodzi w grę. Wobec tego, czym jest Nitro Cold Brew? Sprawdźmy!

czytaj całość »
Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowca

Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowcaW naszej niekończącej się opowieści o świecie kawy zdążyliśmy już zaprezentować kawy pochodzące z różnych regionów świata - od Ameryki Środkowej i Południowej, przez Afrykę, aż po Azję. Wiemy, że ziarna z różnych kontynentów cechują się nieco innym wyglądem, a po zaparzeniu - smakiem i aromatem. Rozrzucone po całym świecie palarnie kawy z jednej strony wypuszczają na rynek tzw. single, czyli kawy jednorodne, z drugiej blendy, czyli mieszanki różnych ziaren połączonych ze sobą w rozmaitych proporcjach. Wobec tego, czy my, jako miłośnicy kofeinowego naparu, którzy codzienne sięgają przynajmniej po jedną filiżankę pobudzającej małej czarnej jesteśmy w stanie rozpoznać, z jakiego kraju trafiły do nas te ziarna? Otóż dziś zapoznamy się z charakterystyką odmian arabiki i robusty uprawianych w Brazylii, Kolumbii i Gwatemali, czyli w krajach będących jednymi z największych producentów kawy na świecie.

czytaj całość »
Kompozycje marki Cavallo, o jakich na naszym blogu jeszcze nie było

Kompozycje marki Cavallo, o jakich na naszym blogu jeszcze nie byłoMimo, że o marce Cavallo, która przynależy do rzemieślniczej palarni kawy prowadzonej w Kamyku przez Filipa Bartelaka - jednego z najzdolniejszych polskich roasterów i baristów powiedzieliśmy już sporo, postanowiliśmy powrócić do tego tematu. Przy poprzedniej okazji napisaliśmy kilka słów zarówno o samym zakładzie, jak i trzech wyśmienitych mieszankach, a mianowicie Cavallo Espresso Classic, Royal Premium oraz Perfecta. Oferta Cavallo nie ogranicza się jednak do tych kilku kompozycji. Obok nich znajdziemy bowiem niemniej interesujące propozycje - kawę z Kamyka, z Folwarku i z Prowincji. Brzmi zachęcającą, prawda? A zatem, kontynuujemy opowieść o jednej z naszych rodzimych palarni, a tym samym przedstawiamy ziarna, które bez wątpienia zasługują na miejsce na kuchennej półce w każdym domu.

czytaj całość »
Jaki ekspres do kawy do biura?

Jaki ekspres do kawy do biura?W dzisiejszych czasach ekspresy do kawy w biurach są absolutną podstawą. W firmach, w których większość pracowników zajmuje stanowiska przed ekranami komputerów, w związku z czym jest narażona na ogromny wysiłek umysłowy nikomu nie może zabraknąć właściwej dawki kofeiny. Zresztą stanowisko ekspresu często pełni bardzo ważną funkcję społeczną - jest idealnym miejscem na towarzyskie, rozluźniające pogawędki w czasie przerwy. Poza tym, dobrą kawę wypada podać klientom i partnerom biznesowym odwiedzającym siedzibę przedsiębiorstwa. Wobec tego, podpowiadamy jaki ekspres do kawy do biura wybrać.

czytaj całość »
Chemex czy Aeropress - co wybrać?

Chemex czy Aeropress - co wybrać?Ilu miłośników kawy, tyle i smakowych gustów - to zdążyliśmy już ustalić przy ostatniej okazji. W związku z tym, dla każdego z nas najlepsze będą inne ziarna. Jedni wybiorą ciemno palone kompozycje arabiki i robusty pochodzące z krajów Ameryki Środkowej i Południowej, drudzy będą się skłaniać raczej ku lekko palonym singlom z Afryki. Nie bez znaczenia jest również metoda parzenia kawy. Jednak jak znaleźć tę idealną dla siebie?

czytaj całość »
Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?

Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co wybrać?Wielu z nas, miłośników kofeinowego naparu nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Mamy jednak różne upodobania - część uznaje wyłącznie klasyczne, włoskie espresso, część lubuje się w przygotowywanych na jego bazie napojach mlecznych - cappuccino, latte, macchiato. Jeszcze inni są wierni metodom alternatywnym. Wybierać możemy spośród masy różnorakich urządzeń do parzenia kawy. Które z nich wybrać? Ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy dripper - co pozwoli przygotować nam dokładnie taki napój, jaki najbardziej będzie odpowiadał naszym smakowym gustom?

czytaj całość »
Waga i dzbanek Hario - „must have” dla tych, którzy parzą kawę w dripperze

Waga i dzbanek Hario - „must have” dla tych, którzy parzą kawę w dripperzeJak już wspominaliśmy, aby wydobyć z małej czarnej parzonej w dripperze głębię jej smaku i aromatu potrzeba odrobinę cierpliwości oraz dużo precyzji. A to dlatego, że obowiązują tu dość ścisłe standardy. Niewątpliwie warto przestrzegać proporcji oraz temperatury i czasu parzenia. Życie trzeba sobie jednak jakości ułatwiać. Skoro już wiemy jak genialnie prostym urządzeniem jest dripper Hario V60, a także które ziarna najlepiej sprawdzą się w tej metodzie, najwyższa pora na pozostałe akcesoria japońskiej marki. Przygotowanie doskonałego naparu nie sprawi nam najmniejszych problemów jeśli użyjemy wagi Hario Metal Drip Scale oraz dzbanka Hario Range Server.

czytaj całość »
Jaka kawa do metod przelewowych?

Jaka kawa do metod przelewowych?Tak zwane metody przelewowe (alternatywne), do których zaliczamy drippery oraz dzbanki Chemex zdają się coraz bardziej odwracać uwagę kawoszy od słynnego „espresso italiano”. Niewątpliwie zatwardziali miłośnicy włoskiej tradycji przygotowywania kawy pozostaną wierni swoim maleńkim filiżankom z pobudzającym, niesamowicie intensywnym naparem o gęstej cremie, będącym również świetną bazą pod latte, cappuccino, macchiato i wiele innych.

czytaj całość »
Awaken - węgierskie kawy segmentu specialty

Awaken - węgierskie kawy segmentu specialtyByło o kawach włoskich (z przeróżnych regionów Italii), polskich, brytyjskich, a nawet czeskich. Najwyższa pora na kolejny krok w kierunku odkrywania europejskich smaków świeżo wypalanych kaw specialty. Wobec tego, dziś przenosimy się na południe, a mianowicie do Węgier. Odkryjemy co mają nam do zaoferowania tamtejsi miłośnicy małej czarnej, którzy obróbkę surowych ziaren i komponowanie ich w najdoskonalszej mieszanki postanowili uczynić sposobem na życie. Przedstawiamy kawy Awaken.

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl