Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Varesina Caffe - jedna z najstarszych włoskich palarni kawy

Varesina Caffe - jedna z najstarszych włoskich palarni kawy

Z pewnością nie raz zastanawialiście się, gdzie szukać początków tradycyjnego włoskiego espresso. Mimo, że w dzisiejszych czasach wiemy już o kawie naprawdę dużo, wciąż pozostają pewne wątpliwości, pytania, na które jak dotąd nie padły jeszcze odpowiedzi (przynajmniej na naszym blogu). Kiedy właściwie Włosi rozpoczęli sprowadzać do swojego kraju zielone ziarna kawowca? Kiedy powstały pierwsze palarnie, które zaproponowały mieszkańcom kraju, a niedługo później całego kontynentu gotowy do konsumpcji produkt (nie licząc oczywiście mielenia)? Jak wypracowano oryginalny, tradycyjny smak espresso? Bez wątpienia ogromną rolę odegrała w tym wszystkim Varesina Caffe, czyli jedna z najstarszych palarni kawy na terenie słonecznej Italii.

czytaj całość »
Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

W dzisiejszych czasach trudno nie zauważyć prawdziwego rozkwitu, jaki przeżywa krajowy rynek kawy. I nie chodzi nam tu nawet o te wszystkie świetne kawiarnie, w których kawę serwują wykwalifikowani bariści, ale przede wszystkim o coraz liczniejsze palarnie. Niewielkie, zazwyczaj rzemieślnicze zakłady otwierają się obecnie nie tylko w stolicy i okolicach, ale również w małych miejscowościach. Polską palarnią, która niewątpliwie zasługuje na uwagę, a o której nie mieliśmy jeszcze okazji wspomnieć jest Mastro Antonio. Poświęćmy więc chwilę temu wyjątkowemu miejscu z siedzibą w sercu nadmorskiego Kołobrzegu.

czytaj całość »
Gima Caffè - smak Rzymu

Gima Caffè - smak Rzymu

Po raz kolejny wracamy na naszym blogu do korzeni, a więc do ziaren wypalanych we Włoszech - niekwestionowanej europejskiej stolicy kawy. Wydaje Wam się, że o kawach ze słonecznej Italii powiedzieliśmy już wszystko, co tylko można było powiedzieć? A zatem, musimy Was zaskoczyć! Otóż w tym pięknym kraju aż roi się od przeróżnych palarni, których produkt zawsze wyróżnia się mocnym lub bardzo mocnym paleniem. Część z Was może do tej pory nie zdawać sobie sprawy z tego, że w zależności od regionu Włoch, z jakiego pochodzą wypalone ziarna, ostateczny smak naparu jest nieco inny. Mieszkańcy północy kraju przepadają za nieco lżej palonymi, stuprocentowymi mieszkankami arabik, ewentualnie kompozycjami z niewielką domieszką robusty (15-20%). Palenie jest natomiast tym mocniejsze, a zawartość robusty tym większa, im dalej na południe. Tym razem na warsztat bierzemy rzymską palarnię Gima Caffè.

czytaj całość »
DoubleShot - najwyższej jakości kawa z najlepszych mikro-plantacji

Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak

Było już o kawach wypalanych w słonecznych Włoszech, w deszczowej Anglii, a także sporo o tych, które nabierają swojego ostatecznego smaku i aromatu na naszym, polskim podwórku. Stąd też wydaje się, że oto nastał właściwy moment byśmy nieco poszerzyli swoje horyzonty. Jak widać kawa, również ta segmentu specialty dociera do różnych zakątków Europy i na tyle silnie fascynuje miłośników małej czarnej, że postanawiają ze swej pasji uczynić sposób na życie. I tak też, nasi sąsiedzi zza południowej granicy otworzyli własną manufakturę naprawdę dobrej kawy. W 2010 roku w Pradze powstała palarnia DoubleShot.

czytaj całość »
Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak

Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak

Po pierwsze, trzeba nam wiedzieć, że kawa Dobre ziarno, choć nazwa polska, nie jest wypalana w naszym kraju. Otóż jest to angielska marka stworzona z inicjatywy londyńskiej palarni Molecular Coffee. Jednak warto spróbować jej autorskich kompozycji, ponieważ mimo, że powstają w wielkiej, europejskiej stolicy, ziarna są najpierw dobierane, a później prażone w rzemieślniczym piecu z niezwykłą uwagą i starannością. Po drugie, wiosna właśnie zapukała do naszych drzwi. Czy może być lepszy powód, by sprezentować sobie paczkę świeżej kawy i napić się filiżanki małej czarnej, jakiej dotąd nie mieliśmy okazji posmakować?

czytaj całość »
Kawa czy energetyki? Co lepiej pobudza?

Kawa czy energetyki? Co lepiej pobudza?

Kawa jest najbardziej znanym napojem, po który sięgamy, gdy potrzebujemy pobudzenia psychicznego i fizycznego. Wiele osób w chwili wzmożonego zapotrzebowania na energię decyduje się jednak na wypicie puszki napoju energetycznego. Czy jest on skuteczniejszy i przede wszystkim, czy ma pozytywny wpływ na nasz organizm? Dzisiaj odpowiemy na te pytania.

czytaj całość »
Jaką zieloną herbatę wybrać?

Otwierasz kawiarnię? Nie zapomnij o odpowiednich filiżankach

Herbata to obok wody i kawy najpopularniejszy napój na świecie. Dla niektórych osób nie jest niczym szczególnym i kojarzy się jedynie z papierowymi torebkami zalewanymi wrzątkiem. Koneserzy jednak potrafią docenić smak wysokiej jakości naparu z zielonej herbaty. Napój ten zyskuje na popularności nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz również z powodu wielu właściwości zdrowotnych i odchudzających. Sprawdźmy, jakie rodzaje zielonej herbaty są najpopularniejsze i które z nich warto wybrać!

czytaj całość »
Otwierasz kawiarnię? Nie zapomnij o odpowiednich filiżankach

Otwierasz kawiarnię? Nie zapomnij o odpowiednich filiżankach

Kawiarnia to miejsce szczególne dla każdego kawosza. To tu można napić się doskonałej, świeżej, mielonej tuż przed podaniem kawy serwowanej w eleganckich filiżankach przez doświadczonego baristę. Na doświadczenia smakowe prócz jakości produktu, w tym przypadku ziaren kawowca oraz sposobu parzenia ogromny wpływ ma również to, w czym podano kofeinowy napój. Wbrew pozorom wielkość, kształt i kolor filiżanki nie jest bez znaczenia. Dlatego otwierając lokal prócz solidnego ekspresu Bezzera, młynków La Pavoni i najlepszych kompozycji pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki czy nawet Azji, musisz też zainwestować we właściwe naczynia.

czytaj całość »
„Wszyscy na świecie powinni pić dobrą kawę”, czyli słów kilka o ziarnach Hard Beans Coffee Roasters

A Ty, jaką kawę podasz w święta swoim najbliższym?

Od kilku lat polski rynek kawy przeżywa prawdziwy rozkwit. Nie tylko powstaje coraz więcej kawiarni, w których profesjonalni bariści serwują małą czarną przygotowywaną na bazie wysokiej jakości ziaren, ale również licznie otwierają się palarnie. I to nie byle jakie, bo kaw segmentu specialty. A zatem, aby napić się dobrej kawy nie musimy już sprowadzać ziaren z Włoch, Anglii czy innych. Naszym oczekiwaniom z pewnością sprostają rodzime marki. A Hard Beans Coffee Roaster już na pewno je przewyższy!

czytaj całość »
Illy jedna z najlepszych włoskich kaw i jedno z najbardziej rozpoznawalnych logo na świecie

Illy jedna z najlepszych włoskich kaw i jedno z najbardziej rozpoznawalnych logo na świecie

Pomimo dość znaczących zmian, jakie w ciągu ostatnich lat zaszły w świecie kawy, niesamowitej ekspansji kawiarni oraz palarni (szczególnie tych rzemieślniczych), a także większej świadomości tego, czym jest dobra kawa, włoskie kanony pozostają bez zmian. Dla producentów ziaren przeznaczonych do parzenia kultowego już espresso italiano, dotychczasowe standardy wciąż są aktualne. Co więcej, wydaje się, że obowiązywać będą jeszcze długie lata. I nie ma się co dziwić, bowiem dla wielu ludzi na całym świecie włoskie espresso stanowi wyznacznik dobrego smaku. Jednak w jaki sposób Włosi byli w stanie zbudować aż tak silny autorytet? O tym najlepiej opowiadają takie marki, jak Lavazza, Mokito oraz Illy. Dziś kilka słów o tej ostatniej.

czytaj całość »
A Ty, jaką kawę podasz w święta swoim najbliższym?

A Ty, jaką kawę podasz w święta swoim najbliższym?

Biorąc pod uwagę tempo życia we współczesnym świecie, zdecydowanie możemy stwierdzić, że do Wielkanocy nie pozostało nam już zbyt wiele czasu. Wobec tego, dla kawoszy to idealny moment, aby zastanowić się, jaką kawę zaserwować w tym roku swoim gościom. W końcu święta to czas spotkań, przede wszystkim z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi. Dlatego też warto przemyśleć, w jaki sposób przygotujemy małą czarną bądź napoje mleczne na bazie espresso. Musimy mieć na uwadze, że przez nasz dom przewinie się pewnie sporo ludzi. Jedno jest więc pewne - nawet jeśli na co dzień zachwycamy się kawą z drippera czy Aeropressu, niekoniecznie metody te sprawdzą się do przygotowania większej ilości kawy. Być może to idealny pretekst do zakupu ekspresu JURA i kawy ziarnistej Awaken?

czytaj całość »
Kawa Fantino Gusto Antico i kawiarka Bialetti Moka Express

Kawa Fantino Gusto Antico i kawiarka Bialetti Moka Express

Cenisz delikatną kawę z wyczuwalnymi nutami słodyczy i świeżych owoców? Bez wątpienia takie mieszanki należą do jednych z najbardziej cenionych! Kawa Fantino Gusto Antico, palona w górach Piemontu to obecnie jedna z najlepszych mieszanek dostępnych na polskim rynku. Co ją wyróżnia?

czytaj całość »
Cavallo ESPRESSO PERFECTA i Ekspres kolbowy La Pavoni Professional – klasyka w najlepszym wydaniu

Cavallo ESPRESSO PERFECTA i Ekspres kolbowy La Pavoni Professional – klasyka w najlepszym wydaniu

Cenisz klasyczne rozwiązania, zrównoważone nuty smakowe oraz wysoką jakość kawy? Trudno znaleźć dzisiaj produkt, który spełnia wszystkie te wymogi. Kawa Cavallo Espresso Perfecta sprosta tym wymaganiom– starannie dobierane ziarna, uważny sposób palenia oraz średni poziom kofeiny to tylko niektóre z jej wielu zalet.

czytaj całość »
Kawa Mokito Rosso i ekspres Bezzera – orzeźwiający smak w rozsądnej cenie!

Kawa Mokito Rosso i ekspres Bezzera – orzeźwiający smak w rozsądnej cenie!

W chłodny, marcowy poranek filiżanka orzeźwiającej kawy postawi na nogi nawet najbardziej zaspanych. Wśród wielu marek kaw warto przyjrzeć się bliżej Mokito Rosso – to kawa dla prawdziwych wielbicieli mocnych wrażeń! W zdecydowanej większości przyzwyczajeni jesteśmy do rozpieszczania naszego podniebienia gładkim i aksamitnym smakiem ziaren arabiki. O ich szlachetności można pisać naprawdę długo! Kiedy jednak potrzebujemy prawdziwego orzeźwienia warto sięgnąć po kawy mniej oczywiste i zdecydowanie bardziej wyraźne w swoim smaku. Do takich bez wątpienia należy Mokito Rosso. Co kryje się w tych średnio palonych ziarnach?

czytaj całość »
Jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

Jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

Jak smakuje kawa? Im mniej o niej wiemy, tym łatwiej odpowiedzieć na to pytanie. Wystarczy jednak nieco zagłębić się w temat kawowej sensoryki, by dość szybko przekonać się, że smak kawowy po prostu nie istnieje. Mała czarna to jeden z najbardziej złożonych napojów. O jej smaku i aromacie może decydować nawet 1000 związków chemicznych. Czytajcie dalej, by dowiedzieć się, jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

czytaj całość »
Czy sportowcy powinni pić kawę?

Czy sportowcy powinni pić kawę?

Całkiem niedawno przeżywaliśmy Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Pjongczangu. Emocje jeszcze do końca nie opadły, a my zaczęliśmy się zastanawiać nad tym, czy sportowcy powinni pić kawę. Często zwraca się uwagę nie tylko na fakt, że kofeina jest w stanie poprawić naszą koncentrację, lecz również na to, że przyczynia się do zwiększenia wydolności organizmu. Mała czarna może jednak doprowadzić do odwodnienia i wypłukiwania magnezu. Jaka więc jest prawda o jednym z najpopularniejszych napojów na świecie? Czy sportowcy mogą pozwolić sobie na espresso?

czytaj całość »
Dripper Hario Woodneck i kawa Coffee Proficiency

Dripper Hario Woodneck i kawa Coffee Proficiencyh

Popularność metod alternatywnych ostatnimi czasy zdaje się wręcz przewyższać popularność ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych, jak i kolbowych. Z całą pewnością przyciąga nas do nich atrakcyjna cena, a także cała procedura przygotowywania aromatycznej małej czarnej.

czytaj całość »
Młynek Hario Slim i plastikowy dripper, czyli kawa w podróżach małych i dużych

Młynek Hario Slim i plastikowy dripper, czyli kawa w podróżach małych i dużych

Zdarza Ci się wyjeżdżać na biwaki pod namiotem? Letni urlop tradycyjnie już spędzasz na domku w górach bądź żeglując po mazurskich jeziorach? Co i rusz planujesz podróże kamperem przez kolejne kraje Europy? A może przemierzasz z turystycznym plecakiem cały świat? Chcesz cieszyć się wyśmienitą, świeżo mieloną kawą niezależnie od miejsca w jakim się znajdujesz? Oto coś specjalnie dla Ciebie - lekki, zgrabny młynek Hario Slim oraz plastikowy dripper Hario, czyli akcesoria stworzone z myślą o miłośnikach kawy, którzy prowadzą aktywny tryb życia.

czytaj całość »
Kawa z polskiej palarni Etno Cafe i najlepsze sposoby na jej zaparzenie

ETNO CAFE I NAJLEPSZE SPOSOBY NA JEJ ZAPARZANIEKawa wcale nie musi pochodzić z najsłynniejszych włoskich palarni. Okazuje się, że również my, Polacy jesteśmy niezłymi roasterami. Co więcej nasz rodzimy rynek ma do zaproponowania naprawdę wysokiej jakości ziarna pochodzące z plantacji z przeróżnych zakątków świata. Najlepszym tego przykładem jest wrocławska palarnia Etno Cafe, której sama nazwa sugeruje nam powrót do korzeni, a więc i rzemieślniczy sposób produkcji.

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl