Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Cavallo ESPRESSO PERFECTA i Ekspres kolbowy La Pavoni Professional – klasyka w najlepszym wydaniu

Cavallo ESPRESSO PERFECTA i Ekspres kolbowy La Pavoni Professional – klasyka w najlepszym wydaniu

Cenisz klasyczne rozwiązania, zrównoważone nuty smakowe oraz wysoką jakość kawy? Trudno znaleźć dzisiaj produkt, który spełnia wszystkie te wymogi. Kawa Cavallo Espresso Perfecta sprosta tym wymaganiom– starannie dobierane ziarna, uważny sposób palenia oraz średni poziom kofeiny to tylko niektóre z jej wielu zalet.

czytaj całość »
Kawa Mokito Rosso i ekspres Bezzera – orzeźwiający smak w rozsądnej cenie!

Kawa Mokito Rosso i ekspres Bezzera – orzeźwiający smak w rozsądnej cenie!

W chłodny, marcowy poranek filiżanka orzeźwiającej kawy postawi na nogi nawet najbardziej zaspanych. Wśród wielu marek kaw warto przyjrzeć się bliżej Mokito Rosso – to kawa dla prawdziwych wielbicieli mocnych wrażeń! W zdecydowanej większości przyzwyczajeni jesteśmy do rozpieszczania naszego podniebienia gładkim i aksamitnym smakiem ziaren arabiki. O ich szlachetności można pisać naprawdę długo! Kiedy jednak potrzebujemy prawdziwego orzeźwienia warto sięgnąć po kawy mniej oczywiste i zdecydowanie bardziej wyraźne w swoim smaku. Do takich bez wątpienia należy Mokito Rosso. Co kryje się w tych średnio palonych ziarnach?

czytaj całość »
Jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

Jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

Jak smakuje kawa? Im mniej o niej wiemy, tym łatwiej odpowiedzieć na to pytanie. Wystarczy jednak nieco zagłębić się w temat kawowej sensoryki, by dość szybko przekonać się, że smak kawowy po prostu nie istnieje. Mała czarna to jeden z najbardziej złożonych napojów. O jej smaku i aromacie może decydować nawet 1000 związków chemicznych. Czytajcie dalej, by dowiedzieć się, jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

czytaj całość »
Czy sportowcy powinni pić kawę?

Czy sportowcy powinni pić kawę?

Całkiem niedawno przeżywaliśmy Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Pjongczangu. Emocje jeszcze do końca nie opadły, a my zaczęliśmy się zastanawiać nad tym, czy sportowcy powinni pić kawę. Często zwraca się uwagę nie tylko na fakt, że kofeina jest w stanie poprawić naszą koncentrację, lecz również na to, że przyczynia się do zwiększenia wydolności organizmu. Mała czarna może jednak doprowadzić do odwodnienia i wypłukiwania magnezu. Jaka więc jest prawda o jednym z najpopularniejszych napojów na świecie? Czy sportowcy mogą pozwolić sobie na espresso?

czytaj całość »
Dripper Hario Woodneck i kawa Coffee Proficiency

Dripper Hario Woodneck i kawa Coffee Proficiencyh

Popularność metod alternatywnych ostatnimi czasy zdaje się wręcz przewyższać popularność ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych, jak i kolbowych. Z całą pewnością przyciąga nas do nich atrakcyjna cena, a także cała procedura przygotowywania aromatycznej małej czarnej.

czytaj całość »
Młynek Hario Slim i plastikowy dripper, czyli kawa w podróżach małych i dużych

Młynek Hario Slim i plastikowy dripper, czyli kawa w podróżach małych i dużych

Zdarza Ci się wyjeżdżać na biwaki pod namiotem? Letni urlop tradycyjnie już spędzasz na domku w górach bądź żeglując po mazurskich jeziorach? Co i rusz planujesz podróże kamperem przez kolejne kraje Europy? A może przemierzasz z turystycznym plecakiem cały świat? Chcesz cieszyć się wyśmienitą, świeżo mieloną kawą niezależnie od miejsca w jakim się znajdujesz? Oto coś specjalnie dla Ciebie - lekki, zgrabny młynek Hario Slim oraz plastikowy dripper Hario, czyli akcesoria stworzone z myślą o miłośnikach kawy, którzy prowadzą aktywny tryb życia.

czytaj całość »
Kawa z polskiej palarni Etno Cafe i najlepsze sposoby na jej zaparzenie

ETNO CAFE I NAJLEPSZE SPOSOBY NA JEJ ZAPARZANIEKawa wcale nie musi pochodzić z najsłynniejszych włoskich palarni. Okazuje się, że również my, Polacy jesteśmy niezłymi roasterami. Co więcej nasz rodzimy rynek ma do zaproponowania naprawdę wysokiej jakości ziarna pochodzące z plantacji z przeróżnych zakątków świata. Najlepszym tego przykładem jest wrocławska palarnia Etno Cafe, której sama nazwa sugeruje nam powrót do korzeni, a więc i rzemieślniczy sposób produkcji.

czytaj całość »
Podstawowe wyposażenie kawiarni, czyli młynki Fiorenzato i ekspresy Bezzera

MŁYNKI FIORENZATO I EKSPRESY BEZZERA

O ile zakup profesjonalnego młynka i ekspresu kolbowego do domu nie jest koniecznością, gdyż w zupełności wystarczy młynek ręczny oraz jedno z urządzeń służących alternatywnym metodom parzenia kawy, o tyle w profesjonalnych kawiarniach nie może ich zabraknąć. Tak, jak kucharzom potrzebny jest zestaw porządnych garnków i patelni, mistrzom cukiernictwa solidne miksery i blachy do pieczenia ciast i tortów, tak baristom niezbędne są najwyższej jakości ekspresy i młynki.

czytaj całość »
Kawa speciality, ręczny młynek i ceramiczny dripper, czyli najprostszy sposób na małą czarną doskonałą

Kawa speciality,ręczny młynek i ceramiczny dripperKtóż z nas nie marzy, by w zaciszu własnego domu poczuć smak idealnie wyważonej, pełnej aromatu i bogactwa nut smakowych kawy? Na szczęście, w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe! Wcale nie musimy każdego dnia odwiedzać kawiarni, w których małą czarną serwuje barista z wieloletnim doświadczeniem.

czytaj całość »
Ulubione kawy naszych baristów: Etno Cafe Italan Roast poleca Elka

ELKA_ETNO_CAFE

Trudno mi wskazać ulubioną kawę. Dlaczego? Dlatego, że każda z mieszanek daje inne wrażenia sensoryczne. Te niezliczone możliwości smakowe sprawiają, że uwielbiam kawę pod każdą postacią – czy to klasycznego, goryczkowatego, stawiającego na nogi  espresso, czy orzeźwiającego doppio z jasno wypalonej arabiki o lekko owocowym posmaku, czy wreszcie słodkiego dripa lub delikatnego chemexa z całym  bogactwem aromatów do wytropienia w filiżance. Jeśli jednak musiałabym wskazać mieszankę, po którą sięgam najchętniej, na pewno byłaby to Etno Cafe Italian Roast. To kawa, która nigdy nie zawodzi. Czysta przyjemność bez względu na porę dnia, humor czy okazję.

czytaj całość »
Coffee Grange i Aeropress - przepis na kawę w wersji alternatywnej

AEROPRESS_CGDziś, kiedy tak dużą wagę przykłada się do tego, by produkt końcowy - kawa, nie tylko była wysokiej jakości, ale też by proces produkcji był zgodny z zasadami ekologii, coraz chętniej sięgamy po ziarna z małych, lokalnych palarni. Tym bardziej, że powstaje ich coraz więcej również w naszym kraju. A skoro już mamy dostęp do naprawdę dobrej kawy, zaczynamy się interesować także sposobami na jej zaparzenie. Nie da się zresztą ukryć, że rynek kawy przeżywa obecnie prawdziwy rozkwit, również wśród młodych ludzi, którzy lubią spędzać czas w modnych miejscach, gdzie małą czarną serwują im hipsterscy bariści.

czytaj całość »
Kawa Gardelli i dzbanek Chemex dla miłośników jasnego palenia i subtelnego smaku

CHEMEXW dzisiejszych czasach mamy niemalże nieograniczony dostęp do rozmaitych rodzajów kaw. Wybierać możemy spośród tych, pochodzących z Ameryki Środkowej, Południowej, Afryki czy też Azji, a także smakować zarówno w mieszankach odmiennych ziaren, jak i w kawach jednorodnych. Jako, że w profesjonalnych sklepach poświęconych kofeinowemu produktowi znajdziemy również wiele sprzętów i naczyń przeznaczonych do parzenia małej czarnej, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

czytaj całość »
Klasyczne włoskie espresso z kawą Meseta i ekspresem Jura

MESETA I JURAPomimo panującego ostatnimi czasy trendu na kawy jednorodne z segmentu speciality, które parzy się metodami alternatywnymi przy pomocy drippera, Chemexu bądź Aeropressu, wiele osób wciąż pozostaje wiernymi klasycznym włoskim kompozycjom. Mieszanki, na które składają się średnio lub mocno palone ziarna arabiki i robusty, zmielone i zaparzone w ekspresie automatycznych to prawdziwy smak słonecznej Italii.

czytaj całość »
COFFEE REPUBLIC – PALARNIA MIESIĄCA W CAFE SILESIA W LUTYM 2018r.

COFFEE REPUBLIC – PALARNIA MIESIĄCA W CAFE SILESIA W LUTYM 2018r.

Postępującą kawową rewolucję możemy dostrzec przede wszystkim w stolicy naszego kraju. W Warszawie nie tylko napijemy się znakomitej kawy speciality w wielu kawiarniach, lecz również kupimy ziarna, które zostały wypalone tuż za ścianą. Dzisiaj przyjrzymy się jednej z bardziej znanych warszawskich palarni - Coffee Republic. W lutym ziarna z tej palarni kupicie 10% taniej w Cafe Silesia!

czytaj całość »
Półmokre metody obróbki kawy

Półmokre metody obróbki kawy

Jakiś czas temu poruszyliśmy na naszym blogu kwestię różnych metod obróbki ziaren kawowca. Wówczas to opisaliśmy dwa podstawowe sposoby - obróbkę na mokro i na sucho, które to stosują najpopularniejsze na całym świecie palarnie, czego efekty pozwala nam poczuć kawa włoska, chociażby Lavazza. Warto jednak wspomnieć jeszcze o tym, co pomiędzy nimi, a mianowicie metodach: pulped-natural, honey i semi-washed. Bo przecież poza tym, że kawę można myć albo nie myć, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić trochę tego i trochę tego.

czytaj całość »
Kwaśność i kwasowość kawy

Kwaśność i kwasowość kawy

Wiele osób, zwłaszcza tych, które na co dzień piją czarną kawę boi się kwaśnych mieszanek jak ognia. I nic w tym dziwnego, taki napar wręcz drażni nasze kubki smakowe. I to do tego stopnia, że jako klienci sklepów z kawą lub kawiarni często prosimy baristów o polecenie odmiany, która nie będzie zbyt kwaśna. Wobec tego, możemy zadać sobie pytanie, dlaczego tyle mówi się o stopniu kwasowości różnych rodzajów ziaren i to niekoniecznie w negatywnym znaczeniu. Otóż, w przypadku kawy określenie „kwaśny” (ang. sour) i „kwasowy” (acidity) to zupełnie dwie różne cechy. Sprawdźmy, co decyduje o stopniu kwasowości i czym właściwie różni się ona od kwaśności.

czytaj całość »
Sposób na nietolerancję kofeiny? Kawa bezkofeinowa! Jak powstaje, jaką skrywa historię i czy czuć różnicę w smaku?

Sposób na nietolerancję kofeiny? Kawa bezkofeinowa! Jak powstaje, jaką skrywa historię i czy czuć różnicę w smaku?

Zdecydowana większość ludzi prócz niepowtarzalnego, intensywnego smaku i głębi aromatów docenia w kawie również jej właściwości pobudzające. To dlatego parzenie kofeinowego naparu o poranku, ewentualnie popołudniu (ale nigdy później) stanowi dla nas niemalże rytuał. Mała filiżanka małej czarnej dostarcza nam energii, poprawia humor. Poza tym, pełni ważną funkcję społeczną - jest nieodłącznym elementem spotkań z przyjaciółmi, rodziną oraz partnerami biznesowymi. To przy kawie zwierzamy się i załatwiamy interesy. Wobec tego, osobom, które nie tolerują kofeiny, a wierzcie, że jest ich wśród nas sporo, może to sprawić niemałe kłopoty. Na szczęście, jest i na to rada. To przede wszystkim z myślą o nich powstała przecież kawa bezkofeinowa.

czytaj całość »
Czym zastąpić cukier w kawie?

Czym zastąpić cukier w kawie?

Jako świadomi miłośnicy kawy staramy się robić wszystko, aby każdego poranka wypijać filiżankę naprawdę dobrej małej czarnej. W tym celu zakupujemy porządny ekspres automatyczny bądź jedno z urządzeń do metod alternatywnych, np. drip, Chemex czy też Aeropress. Poza tym, w naszym zestawie małego baristy nie może zabraknąć młynka - w końcu dobra kawa, to kawa świeżo mielona.

czytaj całość »
Czego potrzebuje domowy barista?

Czego potrzebuje domowy barista?

Barista to osoba, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem i serwowaniem kawy. Kursy i lata praktyki to oczywiście nie wszystko. Profesjonalne ekspresy, które znajdziemy w kawiarniach mogą kosztować kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Czy w domowych warunkach możemy przyrządzić doskonałe espresso lub cappuccino bez wydawania majątku na odpowiedni sprzęt? Sprawdźcie, czego potrzebujecie, by zostać baristami w swoim domu!

czytaj całość »

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl