MIARKI DO ESPRESSO

( ilość produktów: 2 )

Szklana miarka do espresso.

Z miarką do espresso przygotowanie perfekcyjnego espresso stanie się możliwe. Miarki do espresso charakteryzują się tym, że są wykonane ze szkła przeźroczystego (a nie matowego) i posiadają na ściankach zaznaczone wysokości (poziomy). Te zaznaczenia określają pojemność (najczęściej wyrażoną w mililitrach) płynu lub naparu, który po wlaniu do miarki osiągnął zaznaczoną wysokość.

Miarka do kawy – używanie.

W ofercie naszego sklepu znajdziecie miarki do espresso. Przed zakupem warto najpierw dowiedzieć się, w jaki sposób szklana miarka może być przydatna do przygotowania espresso. Przygotowanie espresso to nie tylko zmielenie kawy i przyciśnięcie guzika. To cały proces, który warto przejść, by finalnie uzyskać kawę idealną albo przynajmniej taką, która stale się do ideału zbliża. Oczywiście pamiętać trzeba, by przy przygotowaniu kawy espresso nie korzystać wyłącznie z miarki do kawy, do której naszą kawę nalejemy, ale również należy korzystać z tak niezbędnego akcesorium jak np. waga do kawy. A ważenie espresso wlanego do miarki (oczywiście dla prawidłowości odczytu konieczne jest uprzednie starowanie takiej szklanki) określa rzeczywistą ilość płynu. Dopiero na podstawie takiego odczytu możemy w przyszłości określić wyłącznie za sprawą miarki jaka jest uzyskana pojemność przygotowanego espresso. Wynika to z tego, że inna jest gęstość espresso, a dokładniej crèmy niż kawy przelewowej czy wody. Słowem, crèma sięgająca do określonej wysokości w miarce nie odpowiada pojemności „normalnego” płynu sięgającego do tej samej wysokości. Stąd konieczność ważenia.  Jeśli jesteśmy wyposażeni w szklaną miarkę do espresso, a jednocześnie wagę oraz posiadamy również pewne doświadczenie w przygotowywaniu kawy w ekspresie kolbowym, wówczas możemy określić jaka uzyskana objętość naparu w miarce do kawy odpowiada mniej więcej wadze takiej kawy (rzeczywistej pojemności). To właśnie miarka do espresso pozwoli nam na odmierzenie tych ilości, ale bardzo często – poprzez odmierzenie grubości crémy - umożliwia stwierdzenie jak świeża jest nasza kawa, jaka jest także w niej zawartość Robusty. Im kawa świeższa lub im więcej Robusty zawiera, tym warstwa crémy jest grubsza. I warto pamiętać, że to, na co powinniśmy zwracać uwagę, to to, czy zaznaczony na miarce poziom został osiągnięty przez wierzchnią część crémy, czy też tę widoczną granicę pomiędzy crémą a płynem.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel