EKSPRESY GRAEF
GRAEF – niemiecki producent ekspresów
Historia marki GRAEF rozpoczęła się w 1920 w Arnsberg, niewielkiej miejscowości na terenie Niemiec. Jej twórcą był Hermann Graef wraz z braćmi, którzy parali się m.in. produkcją wyrobów drewnianych. Firma uległa niemal całkowitemu zniszczeniu na skutek działań wojennych podczas II Wojny Światowej. Jednakże na początku lat 50. stery w firmie przejął syn założyciela, dzięki któremu firma zaczęła specjalizować się w produkcji krajalnic kuchennych, a wkrótce innych sprzętów AGD, w tym ekspresów do kawy oraz młynków. Dzisiaj marka GRAEF słynie z wysokiej jakości sprzętów, które odznaczają się minimalistycznym designem i wyjątkową trwałością.
GRAEF ekspres do kawy kolbowy lub przelewowy — który wybrać?
Marka GRAEF ma w swojej ofercie zarówno ekspresy kolbowe, jak i przelewowe, dzięki czemu każdy miłośnik kawy wybierze sprzęt dopasowany do swoich oczekiwań i potrzeb. Ekspres GRAEF przelewowy (np. GRAEF FK 701) to doskonałe rozwiązanie dla osób, które każdego dnia wypijają większe ilości kawy lub muszą przygotować kawę dla większej liczby domowników, lub gości. Urządzenie to jednorazowo przygotuje nawet 10 filiżanek kawy! Ponadto ekspres jest prosty w obsłudze i czyszczeniu, a na kuchennym blacie zajmie niewiele miejsca. Ekspresy ciśnieniowe GRAEF pozwalają uzyskać kawę o innych parametrach — bardziej esencjonalną i o mniejszej objętości, na której bazie można przygotować popularne kawy mleczne, takie jak cappuccino czy caffè latte.
Ekspresy kolbowe GRAEF
Wśród ekspresów kolbowych marka GRAEF ma do zaoferowania tańsze modele, dla początkujących, domowych baristów, jak i bardziej zaawansowane urządzenia dla prawdziwych, kawowych geeków. Ekspres GRAEF Pivalla to przykład niewielkiego urządzenia o dużym potencjale. Obudowę ekspresu wykonano ze stali nierdzewnej oraz aluminium, z dużą dbałością o detale i minimalistyczny design. W środku urządzenie kryje w sobie wydajną pompę o maksymalnym ciśnieniu 16 barów oraz zbiornik, który pomieści 2,5 litra wody. Termoblok ze stali nierdzewnej szybko się nagrzewa i zapewnia stabilną temperaturę. Za pomocą dyszy do spieniania mleka i dołączonego do zestawu dzbanka, z łatwością można przygotować różne kawy mleczne. Wśród początkujących baristów użytkujących ekspres GRAEF Pivalla opinie są pozytywne i entuzjastyczne. Sprzęt jest chwalony za solidne wykonanie i bezawaryjną pracę, lecz przede wszystkim za możliwość szybkiego przygotowania wyśmienitej kawy.
Na drugim biegunie ekspresów kolbowych tej niemieckiej marki jest ekspres GRAEF Contessa ES 1000, stworzony z myślą o doświadczonych, domowych baristach. Oko cieszy prosta obudowa wykonana ze stali nierdzewnej i czarnego szkła, odporna na uszkodzenia i oszczędna w formie, ale za to bogata w liczne funkcjonalności. Ekspres GRAEF Contessa ES 1000 wyposażono w potrójny termoblok ze stali nierdzewnej, system regulacji temperatury PID, podgrzewaną aktywnie głowicę zaparzającą, wbudowany manometr, a także liczne udogodnienia ułatwiające codzienną pracę. Użytkownik przy pomocy wyświetlacza LCD może wybierać spośród 4 programów preinfuzji i 7 programów pary, a także zaprogramować odkamienianie bądź czyszczenie urządzenia. Ogromną zaletą jest drugi, niezależny obieg wody, który umożliwia spienianie mleka przy jednoczesnym parzeniu kawy. Ponadto w komplecie z GRAEF Contessa ES 1000 otrzymujemy portafilter, dwa sitka (na 1 i 2 espresso), ślepe sitko służące do czyszczenia ekspresu oraz tamper, dzbanek do spieniania mleka i wkład filtra. Wszystko to, czego potrzebujemy, by przygotować wyśmienitą kawę w domu.