HERBATA CZERWONA
Herbata czerwona pu-erh pochodzi z Chin, a dokładniej z regionu Pu’er w prowincji Yunnan, gdzie uprawia się ją od przeszło 1700 lat. Herbata ta poddawana jest procesowi fermentacji poprzez naturalne leżakowanie lub postarzanie. Na skutek tego procesu powstaje susz o bardzo intensywnym smaku i aromacie, któremu przypisuje się liczne, korzystne właściwości zdrowotne.
Herbata czerwona pu-erh — jak powstaje?
Herbata czerwona pu-erh, tak jak inne znane nam herbaty powstaje z liści herbaty chińskiej Camellia sinensis. Różni się od nich metodą produkcji, dzięki której zyskuje swój niepowtarzalny, ziemisty smak oraz szereg zdrowotnych właściwości. Co ciekawe, w Polsce pu-erh zaliczany jest do herbat czerwonych ze względu na kolor suszu, z kolei w Chinach uważany jest za herbatę czarną, gdyż bierze się pod uwagę kolor naparu. Herbata pu-erh jest najpierw poddawana częściowej oksydacji, którą przerywa się działaniem wysokiej temperatury. Liście te mogą być sprzedawane jako zielony pu-erh lub zostać sprasowane i przeznaczone do leżakowania, w którego trakcie zachodzi fermentacja nieenzymatyczna. Pod wpływem działania rozmaitych drobnoustrojów liście powoli zmieniają swoją barwę, a także smak i zapach. Fermentacja może przebiegać w pełni naturalnie, co trwa nawet kilkadziesiąt lat i wpływa na cenę herbaty. Sztuczna fermentacja polega na wspomaganiu tego procesu dodatkiem drobnoustrojów u szlachetnych grzybów, które rozwijają się dzięki odpowiedniej temperaturze i wilgotności.
Jak smakuje herbata czerwona?
Smak czerwonej herbaty trudno z czymkolwiek porównać. Jest bardzo wyrazisty, wyczuwalnie ziemisty i gorzkawy, niekiedy znów nieco słodki i przywodzący na myśl smak kandyzowanych owoców i orzechów. Nie można też powiedzieć, że wszystkie herbaty czerwone pu-erh smakują tak samo, ponieważ niebagatelny wpływ na zapach i smak ma czas fermentacji. Im dłużej fermentowany pu-erh, tym jego smak będzie bardziej wyrazisty, złożony i zniuansowany.
Herbata czerwona — właściwości
Herbata czerwona pu-erh słynie ze swoich właściwości odchudzających. Nie bez powodu nazywana jest „pogromcą tłuszczu”. Badania dowodzą, że czerwona herbata wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu i sprzyja lepszej pracy przewodu pokarmowego, łagodząc dolegliwości żołądkowe. Ponadto dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów redukuje działanie wolnych rodników, wspiera odporność, poprawia wygląd skóry i włosów, a także uspokaja i poprawia nastrój. Jest też źródłem kofeiny (teiny), dlatego napar z czerwonej herbaty pobudza i dodaje energii.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Herbata czerwona jest dosyć prosta w przygotowaniu. Wystarczy 2-3 gramy suszu zalać 120 mililitrami gorącej wody o temperaturze 95 st. C. Czas parzenia powinien wynosić około 3 minut, jednak warto kierować się swoimi preferencjami smakowymi. Liście można też wcześniej „obudzić”, czyli zalać na 10-15 sekund gorącą wodą, aby łatwiej uwolniły się drzemiące w nich aromaty. Herbatę pu-erh można zaparzać wielokrotnie, pamiętając, że za każdym razem smak będzie nieco inny. Rekomenduje się, by ten sam susz zaparzać od 2 do maksymalnie 4 razy.
Herbata czerwona — gdzie kupić?
W jakich miejscach dostępna jest herbata czerwona? Sklep CafeSilesia.pl oferuje szeroki wybór rozmaitych herbat, wśród nich znajduje się również herbata czerwona. Cena suszu zależna jest od czasu leżakowania, jednakże dobrej jakości pu-erh dostaniemy już za 20-30 zł za 100 g suszu.
Herbata czerwona herbata - Kraków
Dzięki rosnącemu zainteresowaniu dobrej jakości herbatami coraz szerzej dostępna jest też herbata czerwona. Proponowaną przez nas czerwoną herbatę możemy wysłać w 24 godziny praktycznie do każdego zakątka Polski od Gdańska po Kraków, a także do wielu innych większych i mniejszych miast, będąc sklepem z herbatą online dostępnym na wyciągnięcie ręki o dowolnej porze.