KAWA JASNO PALONA

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 1000g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 250g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 500g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 250g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 500g

kawa ziarsinta HAYB Się Przelewa Owoc 1000g

Coffee Pro BRAZYLIA Mogiana 1000g | ESPRESSO

Coffee Pro KOSTARYKA Tres Milagros | ESPRESSO 250g

Hard Beans Brazylia Fazenda Samambaia Yellow Catucai Natural 250g

Hard Beans BURUNDI Long Miles Gishubi Washed 250g

Hard Beans KOLUMBIA Finca El Recreo 250g

Hard Beans KOSTARYKA Finca Volcan Azul 250g

kawa Cavallo ESPRESSO CLASSIC 1kg ziarnista

kawa Cavallo ESPRESSO PERFECTA 1kg ziarnista

kawa Cavallo ESPRESSO ROYAL PREMIUM 1kg ziarnista

kawa Cavallo ESPRESSO ROYAL PREMIUM 250g ziarnista

kawa Cavallo Z FOLWARKU 250g ziarnista

kawa Cavallo Z PROWINCJI 250g ziarnista
Świeże, zielone ziarna kawy mają bardzo warzywny, wręcz trawiasty smak. Dopiero dzięki procesowi palenia możliwe jest wydobycie z nich słodyczy, złożonych aromatów owocowo-kwiatowych, jak również tych bardziej intensywnych czekoladowych, orzechowych i karmelowych. Kawy jasno palone odznaczają się wysoką kwasowością, porównywalną do smaku świeżych owoców, co jest cechą jak najbardziej pożądaną przy tym rodzaju palenia.
Jak wygląda kawa jasno palona?
Ziarna kawy jasno palonej, jak wskazuje nazwa, charakteryzują się jasną barwą, znacznie jaśniejszą niż te ciemno palone. Ich kolor jest złoto brązowy, zbliżony do barwy kory cynamonu, gdyż zawarte w nich cukry nie dążyły się skarmelizować. Co więcej, powierzchnia ziaren jest raczej sucha, nie zauważymy na nich olejków eterycznych. Jasny stopień wypalania kawy wśród roasterów ma swoje żargonowe nazwy — Cinnamon roast oraz New England.
Smak kawy jasno palonej
Uważa się, że kawa jasno palona najwierniej oddaje nuty smakowe kryjące się w kawie. Jej znakiem rozpoznawczym jest wysoki poziom kwasowości, który jest cechą naturalną i pożądaną. Kwasowości nie należy mylić z cierpkością, która może świadczyć o tym, że ziarna były niskiej jakości lub wypalone w niewłaściwy sposób. W dobrej jakości kawie jasno palonej wyczujemy smak owoców cytrusowych, świeżych brzoskwiń, kwaskowatych wiśni czy soczystych jabłek, nuty herbaciane, aromaty kwiatowe, delikatną słodycz czekolady, a nawet kwasowość charakterystyczną dla wina. Nie uświadczymy w nich goryczy, charakterystycznej dla kaw średnio i ciemno palonych.
Warto pamiętać, że na profil sensoryczny kawy wpływa nie tylko sposób palenia ziaren, lecz również takie czynniki jak wysokość upraw oraz ich nasłonecznienie i panujące temperatury, częstotliwość opadów w regionie upraw, a także skład mineralny gleby. Istotne znaczenie ma również metoda obróbki kawy, która przekłada się na ostateczny smak naparu. Jasno palone kawy obrabiane na mokro (metoda washed) są bardziej czyste w smaku i odznaczają się intensywną kwasowością, z kolei ziarna obrabiane na sucho są bardziej słodkie, a aromaty owoców bardziej wyczuwalne.
Stopień wypalenia ziaren ma wpływ na zawartość kofeiny w kawie. Jak pod tym względem wypada kawa jasno palona? Kofeina występuje w nieco większym stężeniu niż w kawach ciemno palonych.
Jak zaparzać kawę jasno paloną?
Kawy jasno palone zyskały popularność dzięki alternatywnym metodom parzenia kawy i właśnie do nich są przede wszystkim polecane. Kawę jasno paloną zaparzymy m.in. za pomocą drippera, AeroPressa czy Chemexa. Oznaczenie dotyczące tego, do jakiej metody nadaje się dana kawa, zazwyczaj znajdziemy na opakowaniu.
Kawy jasno palone, przeznaczone do alternatywnych metod parzenia to kawy zaliczane do segmentu speciality, czyli kaw najwyższej jakości, których oceną zajmuje się Speciality Coffee Association. Kawy, które uzyskały ponad 80 punktów na 100 możliwych otrzymują status kawy speciality.
Dzięki rosnącej świadomości miłośnikom kawy oraz chęci próbowania nowych smaków na rynku dostępny jest też szeroki wybór kaw jasno palonych, które przeznaczone są do zaparzania w ciśnieniowych ekspresach automatycznych lub kolbowych. Wiele z nich to też ziarna z segmentu speciality. Espresso przygotowane z takich ziaren charakteryzuje się niezwykle przyjemną słodyczą i delikatną, złożoną kwasowością, a także gładkim, kremowym body.
Kawa jasno palona sklep CafeSilesia.pl
W naszym sklepie mamy do zaoferowania bogaty wybór kaw jasno palonych, pochodzących zarówno z polskich, jak i zagranicznych palarni. Oferowane kawy sprawdzą się do rozmaitych metod alternatywnych, a także ekspresów automatycznych i kolbowych. Skąd pochodzi oferowana przez nas kawa jasno palona? Etiopia, Kenia, Rwanda, Tanzania, Kolumbia, Kostaryka, Brazylia, Peru, Gwatemala — to zaledwie kilka krajów, z których pochodzą dostępne ziarna.