MŁYNKI DO KAWY

( ilość produktów: 83 )

Młynki do kawy w Cafesilesia.pl – pij tylko świeżo zmieloną kawę.

Kawa po zmieleniu niezwykle szybko traci swój aromat, dlatego warto zmielić ziarna tuż przed jej zaparzeniem. Kawa ziarnista, a kawa fabrycznie mielona i pakowana próżniowo tuż po mieleniu to odległe rozdziały doznań smakowych. Kupowanie kawy ziarnistej i mielenie wyłącznie potrzebnej nam porcji w domu lub w biurze jest zawsze wspaniałym pomysłem. O czym możemy przekonać się tuż po pierwszym łyku. A bierze się to stąd, że nienaruszone ziarno kawy zachowuje wszystkie aromaty aż do 10 razy dłużej niż kawa mielona, co z kolei wynika z faktu, że po procesie mielenia znacząco zwiększa się powierzchnia, która ulega wietrzeniu. Ważnym czynnikiem, bardzo mocno wpływającym na zachowanie smaku jest to, że podczas mielenia uwalniane są również tłuszcze, będące nośnikami smaku. Ich stopniowe uwalnianie się w dłuższym okresie powoduje, że kawa traci na wyrazistości i po zaparzeniu staje się wodnista. Dlatego tak ważne jest by kawa, którą pijemy była przygotowana na bazie ziaren dopiero co zmielonych. By tak się stało warto podjąć decyzję o zakupie młynka do kawy. I niezależnie od metody, którą będziemy zaparzać naszą kawę natychmiast odczujemy różnicę, gdy „przejdziemy” od kawy mielonej do kawy ziarnistej, którą możemy mielić tylko w takiej ilości, jaka jest nam w danej chwili potrzebna. I co warto podkreślić, odczuwanie różnicy w smaku po wyposażeniu się w młynek żarnowy dobrej jakości nie jest dane tylko wybranym, ale tę różnicę odczuje dosłownie każdy. Bardzo częste przekonanie wśród tych, którzy piją kawę, że oni nie są koneserami bardzo szybko znika, gdy tylko zaczynają delektować się kawą, którą zmielili na swoim nowym młynku i bardzo silnie odczuwają wyraźną zmianę na lepsze. 

Jaki młynek do kawy wybrać?

Wybór młynków na rynku jest ogromny, dlatego wyjaśniamy, co należy brać pod uwagę, by wybrać model młynka najlepiej dopasowany do realnych potrzeb. Jednak po pierwsze uniwersalną i najważniejszą cechą dobrego młynka do kawy jest równy przemiał, co oznacza drobiny kawy są zbliżonej wielkości i podobnego kształtu. Taki rodzaj zmielenia ziaren zapewniają młynki żarnowe z regulacją mielenia, której już nie posiadają młynki ostrzowe. Tych ostatnich zdecydowanie powinniście unikać, bo nie tylko powodują, że ziarna są przecinane (tak cenny dla prawidłowego zaparzania układ komórkowy zostaje przerwany), ale dodatkowo jeszcze kawa zwiększa swoją temperaturę, a jakby jeszcze tego było mało, to w procesie takiego przecinania (bo trudno mówić o mieleniu) powstaje dużo pyłu, który uwydatnia gorycz w kawie po jej zaparzeniu. Oczywiście pierwsze pytanie, jakie większość z nas sobie zadaje przy okazji wyboru młynka dotyczy ceny, a zasadniczo tego, ile jesteśmy gotowi wydać, by najpierw zapach, a potem smak świeżo mielonej kawy towarzyszył nam o poranku, a nawet przez cały dzień. I odpowiedź na to pytanie zazwyczaj stanowi jednocześnie wskazówkę, czy powinniśmy zdecydować się na młynek ręczny czy młynek elektryczny, gdzie na ogół te drugie bywają nieco droższe niż te pierwsze. I tutaj właśnie dochodzimy do wyjaśnienia, jak należy rozumieć wspomniane wyżej „realne potrzeby”. Zaś wyjaśnienie tego pojęcia stanowić będzie podstawową odpowiedź na pytanie: czym należy się kierować przy wybieraniu młynka? W skrócie można powiedzieć, że nasze potrzeby to po prostu ilość kawy, jaką codziennie będziemy chcieli mielić. A nadal upraszczając powiedzielibyśmy, że im więcej kawy chcemy zmielić na co dzień, tym więcej przyjdzie nam wydać na młynek. Słowem, w pierwszej kolejności zestawiamy nasze możliwości, jeśli chodzi o wydatek z tym, jak wydajnego młynka potrzebujemy. Natomiast w szczegółach wygląda to następująco: na początek należy wziąć pod uwagę przeznaczenie młynka. Dużo większe wymagania należy stawiać młynkom kupowanym dla potrzeb gastronomicznych. Wielkość młynka, szybkość mielenia, a także możliwość precyzyjnego regulowania ustawień dozy to tylko kilka z niezbędnych funkcji, które są ważne przy przygotowywaniu kawy dla klientów kawiarni. Wszystkie te wymagania spełnią młynki Fiorenzato, które polecamy właśnie do celów gastronomicznych. Z kolei jeśli ktoś szuka młynka do zmielenia ziaren w domu, to tutaj, by zakup rzeczywiście był trafiony, trzeba oprócz odpowiedzenia sobie na pytanie, ile w ciągu dnia kaw wypijamy, należy również wybór młynka uzależnić od tego, jakimi metodami na co dzień kawę parzymy. Jeśli na co dzień o poranku stawiamy kawiarkę na palniku i jest to jedyna kawa w ciągu dnia, którą wypijamy, to warto wybrać któryś z młynków ręcznych, który doskonale się sprawdzi do takich zastosowań. A jeśli z czasem zdecydujemy się, że jednak bardziej odpowiada nam jedna z metod przelewowych, to ręczny młynek nadal się będzie sprawdzać. Ale już w przypadku, gdy mamy ochotę raczyć się doskonałej jakości espresso, choćby tylko raz dziennie, i to jedno jedyne espresso zaparzać będziemy w ekspresie kolbowym, to tutaj młynek elektryczny okaże się nieodzowny, i to jak widać właśnie nie ze względu na ilość kaw, ale ze względu na to, że na ogół wysokie ciśnienie w ekspresie kolbowym powodować będzie, że woda przepłynie przez kawę ręcznie mieloną zbyt szybko, w wyniku zjawiska zwanego kanałowaniem (woda ze względu na swoją naturalną właściwość zawsze „odnajdzie” największą ze szczelin w ciastku kawowym i będzie ją żłobić, stale ją powiększając i przechodząc w znacznie mniejszej ilości przez mniejsze szczeliny), powodując, że kawa jest pod-ekstraktywna, czyli słabo zaparzoną. Zatem do zmielenia kawy na pobudzające, poranne espresso przed pójściem do pracy polecamy mniejsze modele młynków, jak na przykład Fiorenzato F4 Nano lub Eureka Mignion, która dostępna jest w różnych wersjach kolorystycznych. Warto również w dalszych rozważaniach wziąć pod uwagę: rozmiar młynka, który będzie istotny z punktu widzenia wielkości kuchni i rozmiarów blatu. Oczywiście nie trzeba dodawać, że w dużej mierze większość z Was będzie kierować się względami estetycznymi, jednak tutaj warto zaznaczyć, by od nich nie zaczynać, ponieważ potrafią zdominować pozostałe elementy, które trzeba koniecznie wziąć pod uwagę, by nie cieszyć wyłącznie oka, ale również podniebienie. Różne są również okoliczności czy miejsca, w których chcemy a nawet musimy użyć młynka do kawy, głodni niezbędnej dawki kofeiny. Jeśli potrzebujesz młynka, za pomocą którego zmielisz kawę w podróży, najlepszym wyborem będą młynki ręczne Hario. Ich zaletą jest cena, lekkość, poręczność oraz wygodna możliwość regulacji mielenia. Tutaj znajdziecie pełną ofertę młynków do kawy, które dobrane są właśnie pod kątem kryteriów, jakimi należy się kierować przy wyborze młynka do kawy, by był to zakup, którym będziemy mogli cieszyć się bardzo długo.  

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel