Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Półmokre metody obróbki kawy

Jakiś czas temu poruszyliśmy na naszym blogu kwestię różnych metod obróbki ziaren kawowca. Wówczas to opisaliśmy dwa podstawowe sposoby - obróbkę na mokro i na sucho, które to stosują najpopularniejsze na całym świecie palarnie, czego efekty pozwala nam poczuć kawa włoska, chociażby Lavazza. Warto jednak wspomnieć jeszcze o tym, co pomiędzy nimi, a mianowicie metodach: pulped-natural, honey i semi-washed. Bo przecież poza tym, że kawę można myć albo nie myć, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić trochę tego i trochę tego.

Pulped-natural

Metodą, która została opracowana jako pierwsza pomiędzy mokrą i suchą jest obróbka pulped-natural. Oznacza to, że honey i semi-washed są jej pochodnymi i stąd też jest ona nazwą ogólną dla wszystkich tego typu metod. Według niej, po zbiorach wiśnie kawowca są pozbawiane skórki, zaś ziarno pozostaje okryte miąższem i w takiej formie poddaje się je procesowi suszenia na słońcu. Dzięki temu bardzo duża ilość słodyczy zawartej w miąższu pozostaje w gotowej już kawie, a co za tym idzie przygotowanym z uprażonych i zmielonych ziaren naparze.

Honey

Metoda honey stosowana jest na kilka sposobów, między innymi red, yellow i black. Pierwsza z nich jest zbieżna z metodą pulped-natural, a więc z wiśni kawowca zrywa się jedynie skórkę, a resztę owocu z ziarnem suszy na słońcu, przez co ma one lekko czerwonawe zabarwienie. Z kolei yellow honey to to samo, co semi-washed. Tym razem, wraz z skórką usuwana jest część miąższu owocu kawowca. Po wyschnięciu ziarna mają żółtawy kolor, stąd nazwa yellow honey. Najrzadziej stosowaną obróbką jest natomiast black honey, którą stosuje się na kawach pochodzących z Kostaryki. Metoda ta przebiega tak samo, jak red honey, z tą różnicą, że uwzględnia się w niej wyłącznie najbardziej dojrzałe, zebrane z samych szczytów drzew wiśnie. I to właśnie ze względu na stopień dojrzałości owocu, a więc i jego intensywny kolor, wysuszone ziarna są znacznie ciemniejsze.

Różnice wyczuwalne w naparze przygotowanym z ziaren obróbki półmokrej

Niewątpliwie mała czarna zaparzona z ziaren obrabianych jedną z metod półmokrych będzie wyróżniać się lżejszym w stosunku do metody suchej smakiem. Uderzy nas odrobina kwaskowatości, a zarazem masa słodyczy. W kawach typu pulped-natural/honey dominują nuty czerwonych owoców, mirabelek, brzoskwiń, delikatnych cytrusów, a nawet biszkoptów czy czekolady o średnim body. Stąd też posmakują osobom, dla których kawy natural (z obróbki na sucho) są zbyt ciężkie i winne, a w zamian chcą poczuć dużą ilość słodyczy.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl