Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Rajza po Italii - Piemont

Pierwszy wpis z cyklu „Rajza po Italii” rozpoczynamy od zwiedzenia północno-zachodniej części kraju, czyli Piemontu, który graniczy z Francją i Szwajcarią. Charakter regionu otoczonego z trzech stron przez Alpy doskonale oddaje dosłowne tłumaczenie nazwy Piemont – „kraina u podnóża gór”. Znajduje się zaledwie pół godziny drogi od Mediolanu, a jednak wciąż jest niesłusznie pomijany w podróżniczych wyborach.

 

Różnorodność Piemontu

Piemont to osiem prowincji: Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Cusio Ossola, Vercelli i Turyn – stolica regionu.

Równiny Novara i Vercelli to miejsca upraw pól ryżowych. Na pagórkach Langhe oraz Monferrato znajdziemy stare winnice, a wokół nich małe miasteczka i zamki. To właśnie stąd pochodzą słynne Barbaresco, ale także szlachetne wina musujące dorównujące najlepszym szampanom. Lago Maggiore to jeden z popularniejszych kurortów, słynących z malowniczych, starych rezydencji otoczonych ogrodami i parkami.

Poza malowniczymi widokami natury w Piemoncie znajdziemy wiele innych, równie interesujących atrakcji. Włoską stolicą motoryzacji jest oczywiście Turyn,  wpisany na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Mniejsze miasta regionu, jak Cherasco, Alba czy Ivrea są równie urokliwe. W Piemoncie znajdziemy także niezwykłe zamki czy twierdze, m.in. słynną rezydencję królewskiej dynastii sabaudzkiej, czy największą budowlę fortyfikacyjną w Europie – fortecę Fenestrelle.

 

Włoskie desery

Piemont słynie także z deserów do kawy – popularne są zwłaszcza ciastka Margherine czy zabaglione (żółtko, cukier i sycylijskie wino Marsala). Obydwa włoskie desery idealnie pasują do świeżo zaparzonego espresso. Filiżanka włoskiej kawy z orzechowym ciastkiem bunet podkreśli każdą chwilę spędzaną w jednym z piemonckich miasteczek z widokiem na zielone wzgórza winorośli.

Ciekawostką jest, że to właśnie z Stresa w Piemoncie pochodzą ciastka, które królowa Małgorzata miała rozdawać gościom pałacu przybywającym do niego podczas Ferragosto, czyli w czasie włoskiego święta obchodzonego 15 sierpnia. Przepis na ten włoski deser został wymyślony w 1857 roku przez cukiernika Pietro Antonio Bolongaro, który wysłał je w prezencie do książęcego pałacu, w którym przebywała księżniczka Margherita. Ciastka nazwano Margherine od jej imienia i wpisano je na listę tradycyjnych wypieków Piemontu.

 Tradycyjne włoskie kruche ciasteczka

Przygotujmy wspólnie jeden z włoskich deserów:

Składniki na około 50 sztuk:
250 g mąki pszennej
250 g mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo
120 cukru pudru
skórka z 2 cytryn
laska wanilii
szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Mieszamy masło i cukier puder. Następnie ugotowane na twardo żółtka rozdrabniamy widelcem lub przecieramy przez sitko. Dodajemy je wraz z ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii, solą, skórką z cytryny do masy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko do reszty składników i wyrabiamy ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Ciasto wyciągamy, wałkujemy na blacie posypanym mąką, wykrawamy ciasteczka i ponownie wstawiamy na chwilę do lodówki, aby ciasto nieco stwardniało.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciastka układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na 12-15 minut (do momentu uzyskania złotego koloru).

Ciastka najlepiej smakują posmarowane domową konfiturą w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl