Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


S-Caffe - włoska palarnia z ponad 125-letnią tradycją i doświadczeniem

Prawdopodobnie nigdzie indziej na świecie nie ma tylu palarni kawy, co we Włoszech, których symbolem od niepamiętnych czasów jest aromatyczne, intensywne i pobudzające espresso. A przynajmniej nie tak dużych, eksportujących swój towar nie tylko do pozostałych krajów Europy, ale i na resztę kontynentów. Wobec tego, przedsiębiorstwa te porozrzucane są po różnych regionach Italii. Co więcej, w zależności od miejsca produkcji kompozycje charakteryzują się różnym składem (zawartością ziaren robusty względem arabiki), a co za tym idzie smakiem. S-Caffe to palarnia, której główna siedziba znajduje się obecnie w miasteczku Rabla na północy Włoch, niedaleko granicy z Austrią. Poznajmy jej historię i mieszanki kaw.

Dzieje palarni S-Caffe

Historia palarni S-Caffe (Schreyögg) zaczyna się podobnie, jak losy najstarszych, najpopularniejszych i najbardziej cenionych dziś producentów włoskiej kawy. Tak naprawdę ma ona swój początek w roku 1890, kiedy to kupiec Josef Schreyögg otworzył w Merano delikatesy, w których wśród wielu towarów sprowadzanych z różnych zakątków świata sprzedawał również kawę. Po 15 latach, gdy w Europie pojawił się pierwszy elektryczny piec do wypalania kofeinowych ziaren, włoski przedsiębiorca zasłynął jako roaster, tym samym wyznaczając ścieżkę biznesu dla następnych pokoleń. I tak, S-Caffe do dziś jest rodzinną firmą, którą po starym Josefie najpierw przejął jego syn Josef Paul, a później wnuk Peter (obecny szef).

Kawowe kompozycje marki S-Caffe

Pośród oferty palarni S-Caffe znajdziemy takie mieszanki, jak Classic, Extra, Delizia, Aurum oraz Arabica BIO. Pierwsza z nich, czyli S-Caffe Classic w 60% składa się z arabki, a w pozostałych 40% z robusty. Przede wszystkim znajduje zastosowanie o poranku jako pobudzające espresso, w którym doskonale wyczuwalne jest ciemne palenie oraz intensywny aromat. Extra to kompozycja arabiki (70%) i robusty (60%) w sam raz jako baza pod kawy z mlekiem. Wyróżnia ją lekko pikantny charakter. Taki sam stosunek dwóch odmian ziaren odnajdziemy również w mieszance Delizia o bardzo niskiej kwasowości i wyrazistym aromacie. Z kolei S-Caffe Aurum to już 95% ziaren arabiki i zaledwie 5% robusty, w których wyczujemy nuty owoców, dobrze zbilansowaną kwasowość i delikatny aromat. Wreszcie Arabica BIO to 100% organiczna arabika, pozwalająca przygotować espresso o pełnym body, oraz idealnie zrównoważonej kwasowości.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl