Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Ważenie kawy

O doskonałym smaku i aromacie kawy decyduje nie tylko wybór odpowiednich ziaren oraz metody parzenia. Nie bez znaczenia jest bowiem również precyzja towarzysząca całemu procesowi, w tym ważenia zmielonej kawy. A to dlatego, że przestrzegając prawidłowych proporcji, nie tylko wydobywamy głębię nut (cytrusowych, orzechowych, czekoladowych lub kwiatowych), ale i zapewniamy sobie maksimum powtarzalności. Samo parzenie staje się zaś bardziej logiczne i spójne.

Znaczenie ważenia kawy przed zaparzeniem

Kiedy już inwestujemy w dobrej jakości, świeżą kawę i markowe urządzenia służące metodom alternatywnym, a ziarna mielimy tuż przed zaparzeniem, warto również zainteresować się kwestią proporcji. A to dlatego, że w kawie rozchodzi się o proporcje właśnie, a więc stosunek wykorzystanej do parzenia ilości (wagi) zmielonej kawy do ilości (wagi) wody. Odpowiednie wyważenie współczynnika zwanego po włosku ratio umożliwia wydobycie z kawy tego, co w niej najlepsze. Dzięki dobremu zbilansowaniu dwóch składników napar nie jest ani zbyt wodnisty, ani zbyt ciężki, cierpki, gorzki czy skondensowany. Oczywiście pod warunkiem, że ziarna pochodzą z dobrych upraw i są odpowiednio wypalone. Co więcej, zachowanie proporcji pozwala utrzymać dużą powtarzalność parzenia. To z kolei daje spore pole do popisu - na bazie tej samej ilości kawy i wody eksperymentować można z grubością mielenia ziaren, temperaturą oraz czasem parzenia. W taki sposób odkryć można swój ulubiony smak małej czarnej.

Różne proporcje dla różnych metod parzenia kawy

Ogólnie rzecz biorąc optymalną proporcją dla alternatywnych metod parzenia kawy, takich jak dripp czy też Chemex jest 1:17, tzn. 1 g kawy na 17 g wody, czyli około 60 g kawy na 1 l wody. Pierwsza opcja, jest oczywiście bardziej dokładna i mimo, że wymaga liczenia, umożliwia przygotowanie różnych ilości naparu przy utrzymaniu odpowiedniego stosunku. Z kolei dla klasycznego espresso z ekspresu ciśnieniowego proporcja ta będzie wynosiła 1:2. W jednym, jak i w drugim przypadku doświadczeni bariści, a także koneserzy kawy potwierdzają, że takie ratio daje zdecydowanie najlepsze efekty smakowe. Nie oznacza to, że musimy się ściśle trzymać tych zasad. To dobry punkt odniesienia, swego rodzaju złoty środek. Każdy jednak ma inne gusta i upodobania, również te smakowe, dlatego warto nie poprzestawać na utartych schematach, lecz bezustannie odkrywać bogactwo kawy.

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl