TERMOMETRY DO MLEKA
( ilość produktów: 9 )Kawa z dobrze spienionym mlekiem smakuje inaczej. Ta delikatna puszysta pianka jest marzeniem niejednego kawosza. W przypadku ekspresów ciśnieniowych czy profesjonalnych spieniaczy uzyskanie właśnie takiego efektu nie jest trudne. Jak jednak profesjonalnie spienić mleko bez tych urządzeń?
Dlaczego warto mierzyć temperaturę mleka?
Idealnie spienione mleko powinno mieścić się w zakresie 60-70 stopni Celsjusza. To właśnie w takiej temperaturze związki laktozy ulegają rozpadowi, co powoduje delikatny słodki smak. Zbytnio przegrzewając mleko, można spowodować jego przepalenie, a wtedy nawet puszysta pianka nie ukryje nut goryczki. Używając specjalnego termometru, o wiele łatwiej jest znaleźć dobry moment, kiedy przestać podgrzewać i zacząć spieniać.
Jak spieniać mleko?
Przepyszna aksamitna pianka to znak rozpoznawczy cappuccino czy latte. Jest wiele sposobów pozwalających uzyskać idealną mleczną kawę. Termometr do mleka pomoże w odpowiednim momencie rozpocząć spienianie. Warto pamiętać, że we wszystkich przypadkach najlepiej, aby produkt był tłusty – taki zawierający 3,2 procent tłuszczu najszybciej zamieni się w pianę.
Dysze parowe
Jednym z najskuteczniejszych rozwiązań jest możliwość skorzystania z ekspresu ciśnieniowego. W schłodzonym garnuszku należy delikatnie zanurzyć dysze parowe na około połowę objętości cieczy. Mleko po włączeniu urządzenia powinno zacząć delikatnie wirować. Podczas całego procesu warto stale kontrolować temperaturę zawieszając termometr na krawędzi dzbanka. Następnie dysze należy kierować do góry i zatrzymać na chwilę tuż pod powierzchnią mleka. Spienianie i podgrzewanie nie powinno trwać dłużej niż 10-15 sekund.
Spieniacz elektryczny
Używanie spieniacza elektrycznego jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy wlać mleko do urządzenia, włączyć odpowiedni tryb, a po kilku sekundach cieszyć się gotową przepyszną pianką. To rozwiązanie sprawdzi się nie tylko w domowym zaciszu, ale także kawiarniach, gdzie liczy się czas i ilość przygotowanych napojów.
Spieniacz ręczny
W przypadku spieniacza ręcznego konieczne jest wcześniejsze samodzielne podgrzanie cieczy, dlatego warto wyposażyć się w termometr do spieniania mleka, aby uzyskać jak najlepszy smak napoju. To rozwiązanie jest względnie tanie i dość proste, a również często pozwala uzyskać cappuccino jak z kawiarni.
Termometr do mleka – jaki wybrać?
W ofercie naszego sklepu każdy kawosz znajdzie termometr do mierzenia temperatury do mleka idealny dla siebie. Na rynku dostępne są zarówno modele analogowe, jak i elektryczne cyfrowe. Warto zwrócić uwagę na ewentualny sposób montażu – niektóre termometry wyposażone będą w specjalne uchwyty umożliwiające mocowanie na garnuszku. Urządzenia zwykle będą skalowane przynajmniej do 100 stopni i bardzo dokładne w pomiarze.
Termometr do kawy
Wbrew panującemu przekonaniu kawa wcale nie powinna być zalewana wrzątkiem. Zbyt wysoka temperatura wydobywa z ziaren gorycz i negatywnie wpływa na smak naparu. Chłodniejsza woda podkreśla natomiast kwaskowość i słodycz mieszanki. Zalecany przy parzeniu alternatywnym przedział to około 88-94 stopni Celsjusza. W przypadku espresso przygotowywanym w ekspresie warto ustawić temperaturę na powyżej 90 stopni. Aby wydobyć z kawy odpowiednie nuty, można skorzystać z termometrów do mleka. Wystarczy pamiętać o odpowiednim czyszczeniu przed każdym użyciem.
Rhino Coffee Gear - termometr do mleka 18cm
Profesjonalny termometr dla baristów firmy Rhino Coffee Gear
Termometr umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury mleka podczas spieniania. Pozwala także na kontrolę temperatury wody podczas zaparzania kawy metodami alternatywnymi a także herbaty czy yerba mate .
Klips umożliwia stabilne zamocowanie termometru wewnątrz dzbanka, co umożliwia stałą kontrolę temperatury.
Czytelna tarcza wyskalowana jest w °C oraz °F. Wyposażona została dodatkowo w zaznaczone przedziały dla prawidłowej, oraz za wysokiej temperatury, dzięki czemu z łatwością zagrzejemy mleko do odpowiedniej temperatury.
Długość: 18cm
Zakres temperatur: -15-104°C
Rhino Coffee Gear - cyfrowy termometr do mleka 13cm
Profesjonalny, cyfrowy termometr dla baristów firmy Rhino Coffee Gear
Termometr umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury mleka podczas spieniania. Pozwala także na kontrolę temperatury wody podczas zaparzania kawy metodami alternatywnymi a także herbaty czy yerba mate .
Klips umożliwia stabilne zamocowanie termometru wewnątrz dzbanka, co umożliwia stałą kontrolę temperatury.
Umożliwia pomiar w °C oraz °F. Wyposażony został w czytelny cyfrowy wyświetlacz. Umożliwia ustawienie alarmu po osiągnięciu zadanej temperatury.
Długość: 13cm
Zakres temperatur: -50 - 250°C
TIMEMORE - CYFROWY termometr do mleka
Cyfrowy termometr dla baristów firmy Timemore
Termometr umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury mleka podczas spieniania. Pozwala także na kontrolę temperatury wody podczas zaparzania kawy metodami alternatywnymi a także herbaty czy yerba mate .
Klips umożliwia stabilne zamocowanie termometru wewnątrz dzbanka, co umożliwia stałą kontrolę temperatury.
Zakres temperatur: -20-120°C
Jednostka pomiaru: °C;°F
Dokładność pomiaru (potencjalny zakres błędu): ok 1°C/ ok.3°F
Rozdzielczość pomiaru: 0.1 dla pomiaru poniżej 100°C, 1° dla pomiaru powyżej 100°C.
Termometr zasilany baterią CR2032, 210mAh.
- Ostre zakończenie, używać z zachowaniem ostrożności. - Nie używać w mikrofalówce, zmywarce. Nie polewać wodą (ani zanurzać) przycisków termometru - Przed i po każdym użyciu należy przetrzeć część sondującą. - Nie przekraczać skali pomiaru oznaczonej na sondzie.
Joe Frex - termometr do mleka
Profesjonalny termometr dla baristów firmy Joe Frex
Termometr Joe Frex umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury podczas spieniania.
Wygodny klips będący integralną częścią urządzenia po nasunięciu na ściankę dzbanka utrzymuje termometr w jednym miejscu nie wpływając na proces przygotowywania mleka do cappuccino lub latte.
Wymiary:
Długość - 14 cm
Średnica tarczy - 30 mm
Motta - termometr do mleka 14cm
Profesjonalny termometr dla baristów firmy Motta
Termometr umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury mleka podczas spieniania. Pozwala także na kontrolę temperatury wody podczas zaparzania kawy metodami alternatywnymi a także herbaty czy yerba mate .
Klips umożliwia stabilne zamocowanie termometru wewnątrz dzbanka, co umożliwia stałą kontrolę temperatury.
Czytelna tarcza wyskalowana jest w °C oraz °F. Wyposażona została dodatkowo w zaznaczony przedział dla prawidłowej temperatury, dzięki czemu z łatwością zagrzejemy mleko do odpowiedniej temperatury.
Długość: 13cm
Zakres temperatur: -10-100°C
Rhino Coffee Gear - termometr do mleka 13cm
Profesjonalny termometr dla baristów firmy Rhino Coffee Gear
Termometr umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury mleka podczas spieniania. Pozwala także na kontrolę temperatury wody podczas zaparzania kawy metodami alternatywnymi a także herbaty czy yerba mate .
Klips umożliwia stabilne zamocowanie termometru wewnątrz dzbanka, co umożliwia stałą kontrolę temperatury.
Czytelna tarcza wyskalowana jest w °C oraz °F. Wyposażona została dodatkowo w zaznaczone przedziały dla prawidłowej, oraz za wysokiej temperatury, dzięki czemu z łatwością zagrzejemy mleko do odpowiedniej temperatury.
Długość: 13 cm
Zakres temperatur: -15-104°C
Timemore - analogowy termometr do mleka
Profesjonalny termometr dla baristów firmy Timemore
Termometr umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury mleka podczas spieniania. Pozwala także na kontrolę temperatury wody podczas zaparzania kawy metodami alternatywnymi a także herbaty czy yerba mate .
Klips umożliwia stabilne zamocowanie termometru wewnątrz dzbanka, co umożliwia stałą kontrolę temperatury.
Długość: 10 cm
Długość całkowita: 13,5 cm
Zakres temperatur: 0-100°C
RHINOWARES - termometr na dzbanek do mleka
Termometr do mleka marki Rhinowares w formie naklejki na dzbanek do spieniania. Pozwala w łatwy sposób kontrolować temperaturę mleka podczas jego spieniania.
Termometr wykorzystuje technologię ciekłych kryształów, które zmieniają kolor (od zielonego do czarnego) pod wpływem ciepła. Bardzo szybko reaguje i w wyraźny sposób pokazuje temperaturę mleka w dzbanku, dzięki czemu z łatwością podgrzejemy mleko do odpowiedniej temperatury (ok. 60-65°C).
Termometr należy nakleić na zewnętrznej ściance dzbanka jak najniżej, aby mieć pewność że znajduje się poniżej poziomu mleka zapewniając możliwie jak najdokładniejsze wskazanie.
Zakres pomiaru: 45-70°C
Termometr jest trwały i odporny na mycie w zmywarkach, choć producent zaleca mycie ręczne w ciepłej wodzie, miękką szmatką (w temperaturze poniżej 80°C) - pozwoli to wydłużyć żywotność termometra.
PEAKABREW- termometr na dzbanek do mleka
Termometr do mleka marki PEAKABREW (Espresso Gear) w formie naklejki na dzbanek do spieniania. Pozwala w łatwy sposób kontrolować temperaturę mleka podczas jego spieniania.
Termometr wykorzystuje technologię ciekłych kryształów, które zmieniają kolor pod wpływem ciepła. Bardzo szybko reaguje i w wyraźny sposób pokazuje temperaturę mleka w dzbanku, dzięki czemu z łatwością podgrzejemy mleko do odpowiedniej temperatury (ok. 60-65°C).
Termometr należy nakleić na zewnętrznej ściance dzbanka jak najniżej, aby mieć pewność że znajduje się poniżej poziomu mleka zapewniając możliwie jak najdokładniejsze wskazanie.
Zakres pomiaru: 45-70°C
Termometr jest trwały i odporny na mycie w zmywarkach, zalecamy jednak mycie ręczne.