TERMOMETRY DO MLEKA

( ilość produktów: 9 )

Kawa z dobrze spienionym mlekiem smakuje inaczej. Ta delikatna puszysta pianka jest marzeniem niejednego kawosza. W przypadku ekspresów ciśnieniowych czy profesjonalnych spieniaczy uzyskanie właśnie takiego efektu nie jest trudne. Jak jednak profesjonalnie spienić mleko bez tych urządzeń?

Dlaczego warto mierzyć temperaturę mleka?

Idealnie spienione mleko powinno mieścić się w zakresie 60-70 stopni Celsjusza. To właśnie w takiej temperaturze związki laktozy ulegają rozpadowi, co powoduje delikatny słodki smak. Zbytnio przegrzewając mleko, można spowodować jego przepalenie, a wtedy nawet puszysta pianka nie ukryje nut goryczki. Używając specjalnego termometru, o wiele łatwiej jest znaleźć dobry moment, kiedy przestać podgrzewać i zacząć spieniać.

Jak spieniać mleko?

Przepyszna aksamitna pianka to znak rozpoznawczy cappuccino czy latte. Jest wiele sposobów pozwalających uzyskać idealną mleczną kawę. Termometr do mleka pomoże w odpowiednim momencie rozpocząć spienianie. Warto pamiętać, że we wszystkich przypadkach najlepiej, aby produkt był tłusty – taki zawierający 3,2 procent tłuszczu najszybciej zamieni się w pianę.

Dysze parowe

Jednym z najskuteczniejszych rozwiązań jest możliwość skorzystania z ekspresu ciśnieniowego. W schłodzonym garnuszku należy delikatnie zanurzyć dysze parowe na około połowę objętości cieczy. Mleko po włączeniu urządzenia powinno zacząć delikatnie wirować. Podczas całego procesu warto stale kontrolować temperaturę zawieszając termometr na krawędzi dzbanka. Następnie dysze należy kierować do góry i zatrzymać na chwilę tuż pod powierzchnią mleka. Spienianie i podgrzewanie nie powinno trwać dłużej niż 10-15 sekund.

Spieniacz elektryczny

Używanie spieniacza elektrycznego jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy wlać mleko do urządzenia, włączyć odpowiedni tryb, a po kilku sekundach cieszyć się gotową przepyszną pianką. To rozwiązanie sprawdzi się nie tylko w domowym zaciszu, ale także kawiarniach, gdzie liczy się czas i ilość przygotowanych napojów.

Spieniacz ręczny

W przypadku spieniacza ręcznego konieczne jest wcześniejsze samodzielne podgrzanie cieczy, dlatego warto wyposażyć się w termometr do spieniania mleka, aby uzyskać jak najlepszy smak napoju. To rozwiązanie jest względnie tanie i dość proste, a również często pozwala uzyskać cappuccino jak z kawiarni.

Termometr do mleka – jaki wybrać?

W ofercie naszego sklepu każdy kawosz znajdzie termometr do mierzenia temperatury do mleka idealny dla siebie. Na rynku dostępne są zarówno modele analogowe, jak i elektryczne cyfrowe. Warto zwrócić uwagę na ewentualny sposób montażu – niektóre termometry wyposażone będą w specjalne uchwyty umożliwiające mocowanie na garnuszku. Urządzenia zwykle będą skalowane przynajmniej do 100 stopni i bardzo dokładne w pomiarze.

Termometr do kawy

Wbrew panującemu przekonaniu kawa wcale nie powinna być zalewana wrzątkiem. Zbyt wysoka temperatura wydobywa z ziaren gorycz i negatywnie wpływa na smak naparu. Chłodniejsza woda podkreśla natomiast kwaskowość i słodycz mieszanki. Zalecany przy parzeniu alternatywnym przedział to około 88-94 stopni Celsjusza. W przypadku espresso przygotowywanym w ekspresie warto ustawić temperaturę na powyżej 90 stopni. Aby wydobyć z kawy odpowiednie nuty, można skorzystać z termometrów do mleka. Wystarczy pamiętać o odpowiednim czyszczeniu przed każdym użyciem.

    Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Klikając „OK” udzielasz zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych dotyczących Twojej aktywności w Internecie w celach marketingowych (w tym dla personalizacji reklam).

    OK
    pixel