FILTRY DO KAWY
- 1
- 2

CHEMEX - filtry FS-100 (kwadratowe)

CHEMEX: filtry papierowe FSU 100 szt. brązowe
Alternatywne metody parzenia kawy, takie jak Chemex, AeroPress czy dripper oraz równie popularne w polskich domach ekspresy przelewowe, wymagają stosowania filtrów, które oddzielą gotowy napar od kawowych fusów. Ważne jest to, by dobrać właściwy filtr pod wybraną formę parzenia kawy. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą filtrów do kawy dostępnych w sklepie Cafe Silesia.
Filtry do kawy – jak dokonać najlepszego wyboru?
Każda metoda parzenia pobudzającego napoju, niezależnie od tego, czy jest to zwyczajny ekspres przelewowy, czy jedna z licznych metod alternatywnych, wymaga doboru właściwego filtra do kawy. Na polskim rynku istnieje kilka rodzajów takiego dodatku, różniących się zastosowaniem, kolorem oraz kształtem. Ze względu na to, że wszystkie urządzenia posiadają nieco inną budowę, wybór odpowiedniego filtra do kawy w znacznym stopniu wpływa na zachowanie prawidłowego procesu parzenia ziaren.
Aby przygotowanie kawy było wykonane w sposób profesjonalny, niezwykle ważny jest dobór odpowiednich parametrów filtra do kawy. Każdy z producentów urządzeń tworzy specjalnie dedykowane do nich elementy.
- Filtry do kawy uzyskiwanej z Chemexa i dripperów – mają postać papierowych stożków, z których końcówki ścieka kawowy napar.
- Filtry do kawy parzonej za pomocą zaparzaczy Gabi Master – kształtem przypominają papierową papilotkę do wypieku słodkich babeczek.
- Papierowe filtry do kawy zaprojektowane pod AeroPress, Hario Syphon oraz DELTER Coffee Press – występują pod postacią niewielkich krążków dopasowanych rozmiarem do średnicy konkretnego urządzenia.
- Uniwersalne filtry do ekspresu przelewowego – posiadają dość neutralny kształt oraz dopasowujące się do urządzenia specyficzne płaskie dno.
Dlaczego warto wybierać papierowe filtry do kawy?
Filtry do kawy zazwyczaj wykonane są z papieru, gdyż jest to materiał idealnie filtrujący napar z wszelkich kawowych drobinek. Jest on również dość tani oraz przyjazny dla środowiska. Dzięki jego zastosowaniu napój jest idealnie czysty, klarowny i pełen wyłącznie pożądanych nut smakowych. W trakcie zakupu warto zwrócić uwagę na kolor filtra papierowego do kawy. Może być on biały lub brązowy (naturalny). Wersja pierwsza poddawana jest specjalnemu procesowi wybielania, który sprawia, że dodatek ma mniejszy wpływ na ostateczny smak kawy.
Papierowe filtry do kawy są niezwykle łatwe w użytkowaniu. Element wystarczy ułożyć w urządzeniu zgodnie z rekomendacjami producenta (odpowiednio złożyć lub zagiąć) i przepłukać wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku tektury. Następnie należy wsypać w środek filtra do kawy odmierzoną porcję zmielonych ziaren i przystąpić do parzenia. Warto pamiętać o tym, że mocniejsze filtry (np. do Chemexa) wymagają grubszego mielenia i dłuższej ekstrakcji. Podczas korzystania z AeroPressu i w przypadku chęci uzyskania bardziej klarownego naparu, można zastosować jednocześnie dwa filtry typu aeropress.
Filtry papierowe do kawy – na jaki rozmiar się zdecydować?
Dobór kształtu filtra do kawy to dopiero pierwszy krok, ważny jest również jego właściwy rozmiar. Zbyt duży nie będzie się mieścił w urządzeniu, zaginając się i utrudniając ekstrakcję naparu. Z kolei za mały filtr do kawy sprawi, że do filiżanki trafią niechciane fusy. O tym, jaki rozmiar filtra jest potrzebny, producent zazwyczaj informuje na opakowaniu urządzenia. Jeżeli jest się posiadaczem kultowego drippera Hario V60-02, należy zakupić filtry do kawy typu Hario V60-2. Sprawdzają się one idealnie, nie powodując niechcianych problemów w tracie parzenia. W przypadku papierowych filtrów do kawy przygotowywanej za pomocą Chemexa sprawa jest dość prosta, gdyż pasują one do urządzeń na 6,8 oraz 10 filiżanek. Wyjątek stanowi Chemex na 3 filiżanki, do którego zaprojektowano znacznie mniejsze filtry do kawy. W przypadku filtrów papierowych do ekspresów przelewowych najczęściej wybierane są filtry do kawy rozmiar 4 lub 2.
Cafe Silesia – filtry papierowe do ekspresu przelewowego i nie tylko
Szeroki wybór filtrów do kawy umożliwia znalezienie konkretnego produktu, dostosowanego do proporcji urządzenia, a także metody, za pomocą której uzyskiwany jest pobudzający napar. Szczególną popularnością cieszą się filtry do ekspresu przelewowego, jednak oprócz nich, można także znaleźć modele stosowane w przypadku alternatywnych urządzeń typu moccamaster oraz filtry typu aeropress. Dostępne są dwa warianty kolorystyczne: biały oraz jasny brąz.
Filtry do kawy w Cafe Silesia – postaw na czysty, klarowny i esencjonalny napój pobudzający bez fusów!
- 1
- 2