KAWA ESPRESSO

kawa mielona Agust KAFEQUO 250g

kawa mielona Dolce Vita DECAFFEINATED 250g

kawa ziarnista Agust CREMOSO 1000g

kawa ziarnista Agust ELEGANTE 1000g

kawa ziarnista Agust KAFEQUO 1000g

kawa ziarnista Agust KAFEQUO 250g

kawa ziarnista Agust KAFEQUO 500g

kawa ziarnista Dolce Vita BOTTICELLI 250g

kawa ziarnista Dolce Vita CARAVAGGIO 1000g

kawa ziarnista Dolce Vita CARAVAGGIO 250g

kawa ziarnista Dolce Vita DECAFFEINATED 250g

kawa ziarnista Pura Vita DONATELLO 1000g

kawa ziarnista Pura Vita RAFFAELLO 1000g
We włoskiej kulturze espresso to najczęściej wybierana forma przyrządzania pobudzającego napoju. Również w Polsce staje się ono z dnia na dzień bardziej popularne. Na bazie kawy do espresso możliwe jest przygotowanie nie tylko aromatycznej esencji, ale również innych, bardziej wyszukanych specjałów.
Kawa espresso – dla początkujących i bardziej doświadczonych kawoszy
Kawa espresso posiada charakterystyczne cechy, pozwalające na odróżnienie jej od napojów pobudzających, do których przygotowania nie wykorzystuje się ciśnienia. Do najbardziej typowych parametrów takiej esencji należą:
- intensywny smak,
- średnia zawartość kofeiny,
- ciemna barwa.
Kawa espresso może być podawana bez dodatkowych urozmaiceń bądź w postaci rozcieńczonej wodą lub mlekiem. Pierwsza forma pozwala na odkrycie głębi i intensywności smaku, co doceniają wieloletni miłośnicy pobudzającego napoju, druga natomiast przypada do gustu osobom początkującym. Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotowuje się esencję, ważne, aby wykorzystywać jedynie wysokiej jakości kawę do espresso.
Espresso – kawa z kremową pianką
Poza tym, że do uzyskania aromatycznego napoju potrzebna jest kawa do espresso o dobrze wyselekcjonowanych ziarnach, należy również pamiętać o innych czynnikach wpływających na ostateczny smak. Dobrze jest wykorzystać filtrowaną wodę, która pozwala na wydobywanie najlepszych aromatów. Powinna ona posiadać prawidłową temperaturę. Przygotowanie kawy espresso wymaga również ustawienia odpowiednich parametrów ciśnienia. Dzięki zachowaniu wszystkich ważnych kwestii możliwe jest uzyskanie intensywnej mieszanki, zachwycającej nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. O tym, że wykorzystana kawa do espresso była wysokiej jakości, poza aromatycznym, mocnym smakiem, świadczy gęsta pianka nazywana cremą. Wydobywa się ona w procesie parzenia i jest wizytówką prawidłowo przygotowanej kawy espresso.
Kawa do espresso – dostosuj wybór do swoich preferencji smakowych
Kawa do espresso powinna pozwalać na uzyskanie charakterystycznej dla tego rodzaju napoju pobudzającego posmaku gorzkiej czekolady. W sklepie Cafe Silesia można znaleźć zarówno mieszanki o dużej zawartości kofeiny (z wysoką zawartością Robusty), jak i nieco delikatniejsze wersje kawy do espresso (z przewagą ziaren Arabica). W zależności od swoich preferencji można zdecydować się na swoje ulubione zestawienie. Dostępne kawy do espresso pozwalają na przygotowanie aromatycznych, intensywnych esencji, przeznaczonych do bezpośredniego spożywania bądź stanowiących bazę do napojów mlecznych typu caffe latte czy cappuccino.
Kawa do espresso – znajdź swoją ulubioną!