HERBATA ROOIBOS

( ilość produktów: 12 )

Czym jest i skąd pochodzi rooibos?

Choć stawiany jest w jednym szeregu z różnymi rodzajami herbaty, rooibos niewiele ma wspólnego z suszem listków krzewu camellia sinensis. Krzewy tej rośliny uprawiane są na terenach Afryki Południowej, konkretnie na zboczach gór Cederberg. Mogą osiągać nawet dwa metry wysokości, a ich liście z wyglądu przypominają igły sosny. Nazwa rooibos wywodzi się z języka afrikaans i można ją tłumaczyć jako „czerwony krzew” („rooi” - czerwony, „bos” - krzew), w Polsce z kolei najczęściej nazywa się ją zwyczajowo czerwonokrzewem.

Jak produkuje się herbatę rooibos?

Zbiory drobnych gałązek rooibos rozpoczynają się na początku lata i trwają do wczesnej jesieni. Zebrane gałązki najpierw poddaje się więdnięciu, następnie oksydacji i fermentacji, a proces ten jest zbliżony do produkcji herbaty. Potem gałązki suszone są na słońcu i leżakowane, dzięki czemu uzyskuje się susz o brązowo-bursztynowej barwie, czyli rooibos czerwony. Produkuje się również nieutlenianą wersję rooibosa, czyli rooibos zielony (greenbosh), przy którego produkcji pomija się proces fermentacji i oksydacji.

Herbata rooibos właściwości

Znając proces produkcji rooibosa, trudno się dziwić, że często zaliczany jest do grupy herbat. Łączy je również sposób przygotowywania naparu, choć te różnią się właściwościami.Podstawową różnicą między rooibosem i herbatą (a także yerba mate, kawą) jest brak kofeiny w tym pierwszym. Dzięki temu po rooibosa można sięgać o dowolnej porze dnia, bez ryzyka, że dopadną nas problemy z zasypaniem. Jest też bezpieczny dla seniorów, kobiet w ciąży, dzieci i wszystkich osób, które powinny unikać kofeiny. Herbata rooibos to bogate źródło antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu. Picie naparu z rooibosa może być więc formą profilaktyki licznych chorób cywilizacyjnych, w tym schorzeń układu krążenia i nowotworów. Niektóre źródła mówią również o tym, że rooibos sprzyja lepszemu trawieniu tłuszczów i węglowodanów, pomaga uregulować ciśnienie krwi, a także łagodzi objawy alergii sezonowych.

Jak smakuje rooibos?

Napar z rooibosa może stanowić ciekawą alternatywę dla czarnej lub czerwonej herbaty. Czerwony rooibos daje napar o czerwonej barwie, w którym wyczuwalne są naturalnie słodkie aromaty miodu, bez cienia goryczki. Często sprzedaje się go w formie mieszanek, do których dodaje się suszone kwiaty, owoce cytrusowe i jagodowe, przyprawy korzenne.Zielony rooibos smakiem przypomina nieco zieloną herbatę. Napar ma kolor żółto-zielony, w którym dominują ziołowe, wręcz trawiaste aromaty, które przyjemnie odświeżają.Oba rodzaje rooibosa będą świetną bazą do zimnych napojów, serwowanych z dodatkiem lodu, świeżych owoców i ziół.

Jak parzyć herbatę rooibos?

Do zaparzenia herbaty rooibos przyda się gęste sitko bądź papierowe lub bawełniane filtry, aby susz nie przedostawał się do naparu. Poza tym nie potrzebujemy żadnego innego sprzętu.Około 5 gramów czerwonego rooibosa (1 łyżeczka) należy zalać szklanką wody (250 ml) o temperaturze około 95°C, a następnie odstawić do zaparzenia na 5-7 minut. Po tym czasie otrzymamy napar o intensywnej barwie i pysznym, miodowym smaku. Tak samo postępujemy przy parzeniu zielonego rooibosa.Do naparu możemy dodać łyżeczkę miodu, by podkreślić jego naturalną słodycz. Rooibos dobrze komponuje się także z cząstkami cytrusów (cytryny, pomarańcze), cynamonem, kardamonem, imbirem.

Herbata rooibos jaka najlepsza?

Na początek przygody z herbatą rooibos najlepiej czysty susz, by poznać jego prawdziwy smak. Mieszanki rooibosa z owocami z pewnością posmakują miłośnikom herbat z różnymi dodatkami aromatyzującymi. Osobom zabieganym, które nie posiadają akcesoriów do parzenia herbaty, polecamy wygodną w parzeniu herbatę rooibos w saszetkach.

    Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Klikając „OK” udzielasz zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych dotyczących Twojej aktywności w Internecie w celach marketingowych (w tym dla personalizacji reklam).

    OK
    pixel