HERBATA OOLONG
( ilość produktów: 8 )Historia herbaty oolong
Pochodzenie herbaty oolong sięga starożytnych Chin, gdzie przez wieki była symbolem wyrafinowania i kultury picia herbaty. Uważa się, że proces półfermentacji, który wyróżnia oolong spośród innych herbat, został opracowany w górskich regionach Fujian. Ta unikalna metoda produkcji pozwalała na tworzenie herbaty o złożonym smaku i aromacie, co szybko zyskało uznanie wśród cesarskiego dworu i zamożnych mieszkańców.
Historia herbaty oolong jest nierozerwalnie związana z tradycją chińskiej ceremonii parzenia herbaty, znanej jako Gongfu Cha. Uważa się, że właśnie dla tej metody parzenia stworzono pierwsze herbaty oolong, aby móc w pełni docenić ich bogaty bukiet smakowy. Dzięki temu oolong stał się ważnym elementem chińskiej kultury herbaty, przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Herbata oolong niebieska, turkusowa herbata, ulung, wulong, czarny smok lub z języka chińskiego Qing - pod tymi nazwami kryje się nieco mniej znana herbata pochodząca z Chin. Co ją wyróżnia na tle innych herbat? Oolong różni się od pozostałych herbat stopniem oksydacji oraz metodami obróbki, czego efektem jest wyjątkowy, zróżnicowany smak.
Jak powstaje herbata ulung?
Wszystkie znane nam herbaty powstają z listków tej samej rośliny Camelia Sinensis, lecz dzięki różnym metodom upraw i obróbki otrzymujemy herbaty o zróżnicowanym profilu sensorycznym. Do produkcji herbaty ulung wykorzystuje się większe liście krzewu herbacianego, które najpierw suszy się na słońcu, by odparować nadmiar wilgoci. Następnie rozpoczyna się proces oksydacji, zauważalny na brzegach listków, który wspomaga się poprzez potrząsanie suszu. To właśnie dzięki temu listki są ciemniejsze na brzegach i jaśniejsze w środku. Utlenianie przerywa się, podgrzewając liście do wysokiej temperatury. Dopiero wówczas są one rolowane w malutkie bryłki i niekiedy prażone.
Rodzaje herbaty oolong
Herbaty ulung mogą różnić się między sobą stopniem utlenienia. Susz o niskiej oksydacji daje napar o delikatnym smaku i jasnej barwie. Im mocniej utlenione są liście, tym napar będzie bardziej intensywny i ciemniejszy. Jak może smakować herbata oolong? Smak bywa różny, od wyczuwalnych nut owoców i kwiatów, przez aromaty orzechów i miodu, po nuty drzewne i trawiaste.Herbata oolong dostępna jest przede wszystkim w formie sypkiej, co pozwala cieszyć się jej niepowtarzalnym aromatem. Dla osób szukających wygody dostępne są herbaty ulung w wygodnych saszetkach i piramidkach.
Mleczny oolong - tajemnica smaku i aromatu
Mleczny oolong, znany również jako Jin Xuan, to szczególna odmiana herbaty, która zachwyca koneserów na całym świecie swoim kremowym smakiem i aksamitnym aromatem. Tajemnica jego unikalnych właściwości smakowych tkwi w specyficznej kombinacji warunków klimatycznych, gleby i starannej selekcji listków, a także w procesie produkcji, który obejmuje delikatne parowanie listków herbaty mleczną parą. To właśnie te czynniki sprawiają, że mleczny oolong ma niepowtarzalny, delikatnie słodki posmak przypominający świeże mleko.
Charakterystyczny dla mlecznego oolonga jest nie tylko jego smak, ale również wyjątkowy zapach, który łączy nuty kwiatowe z subtelną mleczną esencją. Ten rodzaj herbaty oolong jest szczególnie ceniony przez miłośników herbaty za jego złożoność sensoryczną i długotrwały, przyjemny posmak. Degustacja mlecznego oolonga to zmysłowa podróż, która ujawnia różnorodność aromatów z każdym łykiem, sprawiając, że jest to jedna z najbardziej pożądanych odmian herbaty na świecie.
Herbata oolong właściwości
Po herbatę oolong warto sięgnąć nie tylko ze względu na smak, lecz również dla jej korzystnych właściwości zdrowotnych. Herbata ta jest bogatym źródłem związków mineralnych i witamin, a także kwasu foliowego, dobroczynnych karotenoidów i alkaloidów detoksykujących. Oolong ponadto zawiera znaczne ilości substancji o działaniu przeciwutleniających (głównie katechin), które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, regulują poziom cukru we krwi i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.Warto również wiedzieć, że herbata oolong charakteryzuje się niską zawartością teiny (kofeiny występującej w herbatach), mogą ją zatem pić osoby, które lubią sięgać wieczorem po filiżankę herbaty.
Herbata oolong - jak parzyć?
Jak zaparzyć herbatę oolong? Istnieje kilka sposobów, a każdy z nich dopasowany jest do stopnia oksydacji suszu. Warto kierować się wskazówkami producenta, które znajdują się na opakowaniu, aby już za pierwszym parzeniem otrzymać napar o idealnym profilu smakowym. Można też szukać własnej drogi i testować różne parametry. Punktem wyjścia może być podstawowy przepis, który z czasem będziemy dopasowywać do własnych upodobań:
- 2-3 gramy suszu herbaty oolong (przed właściwym parzeniem można go przepłukać wodą);
- 120-150 ml wody o temperaturze 90°C. Susz należy zalać wodą i odstawić do zaparzenia 1 - 1,5 minuty. Susz można zalać ponownie, pamiętając o tym, by wydłużyć czas zaparzania o kolejne 30 - 60 sekund. Jeżeli mamy oolonga o wysokim stopniu utlenienia, możemy eksperymentować z wyższą temperaturą wody i odwrotnie w przypadku suszu nisko oksydowanego.
Rytuał zaparzania - sztuka i nauka
Zaparzanie herbaty oolong to nie tylko rutynowa czynność, ale prawdziwa sztuka, która pozwala na pełne docenienie głębi i złożoności smaku tej wyjątkowej herbaty. Każdy etap procesu parzenia, od doboru wody, przez kontrolę temperatury, aż po czas zaparzania, ma kluczowe znaczenie. Miłośnicy herbaty oolong zwracają szczególną uwagę na te detale, aby wydobyć z liści najszlachetniejsze nuty aromatyczne. Tradycyjna chińska ceremonia Gongfu Cha, z użyciem małej czajniczki i małych filiżanek, pozwala na wielokrotne zaparzanie tych samych liści, z każdym kolejnym zaparzaniem odkrywając nowe warstwy smaku.
Praktyka ta nie tylko podkreśla rytualny aspekt picia herbaty, ale również pozwala na głębsze zrozumienie i docenienie właściwości oolong. Z czasem każdy miłośnik herbaty może rozwijać własne preferencje dotyczące siły naparu i temperatury wody, co sprawia, że zaparzanie oolong staje się bardzo osobistym doświadczeniem. Jest to zarówno sztuka, jak i nauka, wymagająca cierpliwości i eksperymentowania, aby znaleźć idealne warunki, które najlepiej podkreślą charakter wybranej herbaty oolong.
Herbata oolong - gdzie kupić?
Dobrej jakości herbatę oolong można nabyć w sklepach specjalizujących się w sprzedaży herbat, a także w sklepie CafeSilesia.pl. Oferujemy wybór herbat zarówno w formie sypanej, jak i wygodnych saszetek. Ile kosztuje herbata oolong? Cena zależy głównie od jakości suszu. Czysty susz bez dodatków aromatyzujących kosztuje około 20 zł za 100 g, lecz cena może być wyższa w zależności od obszaru upraw i przyjętych metod produkcji.
Herbata Mleczny Oolong 100g liściasta
Herbata Mleczny Oolong
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
100% herbata Oolong (Chiny), aromat mleka
Herbata Oolong nazywana jest także herbatą niebieską lub turkusową. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi częściowemu utlenianiu liści podczas procesu produkcji. Liście tej herbaty pochodzą z Anxi, w prowincji Fujian. Aromat mleka herbata zawdzięcza umieszczeniu liści nad gotującym się mlekiem.
Listki tej herbaty są pozwijane, o zielonej barwie w różnych odcieniach i przyjemnym, mlecznym aromacie. Napar ma jasną, żółtozieloną barwę. Charakteryzuje się lekkim, soczystym, słodkim smakiem z wyczuwalnymi mlecznymi nutami. Pozostawia mleczny, słodki posmak.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Ze względu, ma to, że herbata jest aromatyzowana mlekiem, odradzamy ją osobom cierpiącym na nietolerancje laktozy.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-2 min
- Można parzyć kilkukrotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
Herbata Oolong TI KUAN YIN 100g liściasta
Herbata Oolong Ti Kuan Yin
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład:
100% herbata Oolong (Chiny, Xianyou)
Herbata oolong, znana jest także pod nazwą herbaty niebieskiej lub turkusowej. Herabta Ti Kuan Yin pochodzi z ogrodu Jinxi położonego w regionie Xianyou w południowo-wschodnich Chinach. Swój smak zawdzięcza procesowi produkcji - liście są częściowo utleniane (40-50%), a czasie obróbki są podpiekane.
Liście tej herbaty mają ciemno zielony kolor. Pozwijane są w drobne kuleczki, które rozwijają się w czasie zaparzania. Dają jasny, przejrzysty, napar o pięknej, żółtej barwie. Charakteryzuje się odświeżającym, delikatnym smakiem z wyczuwalnymi słodkimi nutami miodu i owoców, które zostaną z nami jeszcze długi czas po wypiciu tej herbaty.
Herbata turkusowa ceniona jest nie tylko za swój smak, ale również swoje właściwości. Pobudza i odżywia organizm oraz wzmacnia odporność. Ma pozytywny wpływ na układ kostny (zapobiegając zmniejszaniu gęstości kości) oraz zęby (zapobiegając próchnicy). Wspomaga także trawienie i usprawnia przemianę materii. Wspiera również układ krwionośny regulując poziom cukru i cholesterolu we krwi. Herbata niebieska pomaga także w walce ze stresem, ułatwia zrelaksowanie się i odprężenie.
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 1-3 min
- Można parzyć 5 -krotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
Herbata OOLONG MORELOWA 100g liściasta
Herbata MORELOWA OOLONG
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata Formosa Oolong, Ti Kuan Yin Oolong, morele, owoce miechunki peruwiańskiej, kwiat stokrotki, aromat
Herbata Oolong (nazywana również herbatą niebieską lub turkusową) swój wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi specyficznemu procesowi obróbki liści. Między innymi częściowemu ich utlenianiu. 2 różne odmiany herbaty oolong zostały wzbogacone owocowymi i kwiatowymi dodatkami - morelą, miechunką oraz stokrotką, tworząc delikatny, słodki, owocowy napar.
Napar ma jasną, zielonożółtą barwę o słodkim aromacie i przyjemnym wyważonym, pełnym smaku o wyraźnej słodyczy. Wyczuwalne są nuty żółtych, słodko-kwaśnych owoców.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów (wapń, miedź selen, potas, mangan, fluor) oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Dodatkowo morele są bogate w witaminy (PP, C oraz B), a także minerały, takie jak żelazo, fosfor i wapń. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Neutralizują wolne rodniki, spowalniają starzenie się organizmu. Morele wspomagają także pracę nerek.
Miechunka jadalna (peruwiańska) nazywana jest także Złotą Jagodą Inków. Jest bogata w witaminy (C, B1, B3, B3 i A) oraz minerały (fosfor i wapń). Miechunka jadalna wspiera odporność organizmu a także wykazuje działanie oczyszczające.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 2-4 min
- Można parzyć kilkukrotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji. Polecamy do trzech ekstrakcji.
Herbata Oolong HAYB Formosa 70g
Herbata Oolong
liściasta
Opakowanie: 70 g
Skład:
100% liściasta herbata oolong (Tajwan)
Herbata Oolong nazywana jest także herbatą niebieską lub turkusową, tak naprawdę jest to herbata oksydowana, stąd nieco sina barwa. Utlenianiu liści podczas procesu produkcji zawdzięcza też swój wyjątkowy smak. Liście tej herbaty pochodzą z Tajwanu.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Formosa jest nieco subtelniejsza od chińskich oolongów. Napar jasny o słomkowej, delikatnie złotej barwie, przejrzysty. W aromacie wyczuwalne prażone nuty. W smaku czysty, pełny, delikatny, lekki, słodki, z delikatnymi nutami orzechów.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-2 min
- Można parzyć kilkukrotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji
Herbata Tea LOVE oolong z kwiatem pomarańczy w piramidkach
Herbata Tea LOVE oolong z kwiatem pomarańczy w piramidkach
Opakowanie: 15 piramidek x 2g
Bardzo przyjemna kompozycja, której głównym składnikiem jest mityczna herbata oolong (“oolong” po chińsku to czarny smok) , zwana także niebieską lub turkusową, przez swój niebieskawy kolor. Dodatek kwiatów pomarańczy nadaje tej herbacie świeżości i nutę słodyczy.
Herbata oolong dzięki specjalnemu, długiemu specyficznemu procesowi obróbki zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Ma ona także zdrowotne właściwości: zawiera ona flawonoidy, które hamują proces starzenia, ograniczają poziom cholesterolu, regulują metabolizm i sprzyjają odchudzaniu.
Herbata jest zapakowana w wygodne w użyciu piramidki po 2g każda, dzięki którym jej przygotowanie jest niezwykle łatwe. Wystarczy włożyć piramidkę do filiżanki, zalać wodą o temperaturze około 90°C i poczekać 2-3 min.
Skład: Liście herbaty oolong, kwiat pomarańczy.
Herbata Oolong Zhangping Shui Xian prasowana 8g
Herbata Oolong Zhangping Shui Xian prasowana
Herbata oolong,
liściasta
Opakowanie: 8 g
Skład:
herbata oolong (100%)
Pochodzenie: Taiwan
Krzewy herbaty Zhangping Shui Xian rosną na zboczu góry Wuyi. Herbata oolong wzmacnia odporność i działa korzystnie na układ kostny oraz układ trawienny. Regularne spożywanie pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.Pomaga też w odprężeniu się.
Susz to sprasowane w kostkę liście z łodyżkami. Napar jest klarowny, czysty, o lekko złotawej barwie.
Instrukcja przygotowania:
- Ilość herbaty: 8g/300 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-3 min
Susz jest bardzo wydajny - można go parzyć nawet do 6 razy.
Herbata Tea LOVE oolong z kwiatem pomarańczy liście
Herbata Tea LOVE oolong z kwiatem pomarańczy liście
Opakowanie: 858g
Bardzo przyjemna kompozycja, której głównym składnikiem jest mityczna herbata oolong (“oolong” po chińsku to czarny smok) , zwana także niebieską lub turkusową, przez swój niebieskawy kolor. Dodatek kwiatów pomarańczy nadaje tej herbacie świeżości i nutę słodyczy.
Herbata oolong dzięki specjalnemu, długiemu specyficznemu procesowi obróbki zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Ma ona także zdrowotne właściwości: zawiera ona flawonoidy, które hamują proces starzenia, ograniczają poziom cholesterolu, regulują metabolizm i sprzyjają odchudzaniu.
Łyżeczkę herbaty należy zalać wodą o temperaturze około 90°C i poczekać 2-3 min.
Skład: Liście herbaty oolong, kwiat pomarańczy.
Herbata Oolong MANGO POMARAŃCZA 100g liściasta
Herbata Oolong MANGO POMARAŃCZA 100g liściasta
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata Formosa Oolong, kawałki mango, skórki pomarańczy, ananas, Milk Oolong, naturalny aromat.
Herbata Oolong nazywana jest także herbatą niebieską lub turkusową. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi częściowemu utlenianiu liści podczas procesu produkcji.
Herbata oolong mango pomarańcza to mieszanka klasycznej herbaty Formosa Oolong, Milk oolong oraz mango, ananasa i pomarańczy. Napar ten jest blady, jasnożółtej barwy; jego aromat jest mleczno-pomarańczowy, ma w sobie nuty żółtych owoców.
Herbata Oolong znana jest także ze swoich zdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga odporność, wzmacnia układ kostny oraz krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają również przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
Ze względu, ma to, że herbata jest aromatyzowana mlekiem (Milk Oolong), odradzamy ją osobom cierpiącym na nietolerancje laktozy.
Instrukcja parzenia
- Ilość herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 85-90°C
- Czas parzenia: 1-5 min
- Można parzyć kilkukrotnie (zalecamy zaprzestać na dwóch zaparzeniach), wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji