Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

MŁYNEK DO DOMU

( ilość produktów: 74 )

Przygotowanie w domu „kawy jak z kawiarni” - czy to przelewowej, czy doskonałego espresso -  jest jak najbardziej możliwe, o ile dobrze się do tego przygotujemy. Oczywiście potrzebować będziemy odpowiedniego sprzętu do jej zaparzenia, lecz kluczową rolę odgrywa jakość kawy oraz to, czy jest ona poprawnie zmielona. Bariści są zgodni, że młynek do kawy ma niebagatelny wpływ na jakość i smak przyrządzanej kawy.

Czy kawa musi być świeżo mielona?

W kawiarniach kawa jest zawsze świeżo mielona i jest to standard, którego warto się trzymać, przygotowując kawę w domu. Dlaczego to takie ważne? Ziarna kawy zawierają liczne związki aromatyczne, które po zmieleniu szybko się utleniają. Wystarczy kilkanaście minut, by zmielona kawa utraciła nawet połowę smaków i aromatów! Gotowa, mielona kawa nie może się więc równać z tą świeżo zmieloną.

Drugą istotną wadą kawy mielonej dostępnej w sklepach jest narzucona przez producenta, uniwersalna grubość przemiału, która nie sprawdzi się do każdej metody parzenia. Zazwyczaj jest zbyt grubo zmielona, by przygotować dobre espresso i zbyt drobno mielona, aby nadawała się do metod alternatywnych. Młynek w domu jest więc niezbędny, by cieszyć się dobrą kawą.

Młynki do domu — wyłącznie żarnowe!

Gdy mowa o młynkach do użytku domowego, jedynym słusznym wyborem są młynki żarnowe. Urządzenia te wyposażone są żarna wykonane z ceramiki lub stali, które ścierają i miażdżą ziarna kawy. W przypadku żaren stożkowych ziarna dostają się pomiędzy wewnętrzny stożek oraz okalający go pierścień i pod wpływem grawitacji są coraz bardziej rozdrabniane. Z kolei żarna płaskie mają postać dwóch dysków, pomiędzy które wpadają ziarna kawy. Młynki żarnowe wyposażone są w regulację grubości mielenia, dzięki czemu możemy dopasować grubość przemiału do naszych preferencji i możliwości naszego sprzętu do zaparzania kawy.

Młynki do domu — ręczne i automatyczne

Szukając do domu młynka żarnowego, możemy zetknąć się z dwoma rodzajami urządzeń — młynkami ręcznymi oraz elektrycznymi.

Młynek do kawy ręczny

Młynek ręczny to kompaktowe urządzenie, które doskonale sprawdzi się w niewielkiej kuchni, zmieści się też do torby podróżnej lub plecaka. Wystarczy odmierzoną porcję ziaren wsypać do komory mielenia i zakręcić korbką, by żarna stożkowe ukryte w młynku zmieliły kawę. Młynki ręczne polecane są przede wszystkim do metod przelewowych, które wymagają grubszego mielenia. Z powodzeniem zmielą kawę do drippera, AeroPressu czy Chemexa. Jednorazowo są w stanie zmielić około 30-40 g ziaren, co wystarcza do przygotowania 2-3 kaw.  Dostępne są też młynki ręczne (np. marki Comandante), których zakres mielenia jest na tyle szeroki, że potrafią zmielić kawę nawet pod espresso.

Młynek do kawy elektryczny

Żarnowy młynek elektryczny to rozwiązanie dedykowane osobom ceniącym sobie wygodę i czas, którym zależy na szybkim mieleniu kawy bez wysiłku. Tańsze urządzenia dające średni i średnio-gruby przemiał sprawdzą się, gdy najczęściej pijemy kawę z ekspresu przelewowego, kawiarki lub zaparzaną metodami alternatywnymi. Nieco droższe młynki elektryczne o płaskich żarnach gwarantują precyzyjny, drobny przemiał i będą dobrym wyborem dla osób, które chcą spróbować swoich sił w zaparzaniu espresso.

Młynki do domu w sklepie CafeSilesia.pl

W ofercie naszego sklepu znajdują się rozmaite młynki do domu, zarówno ręczne, jak i automatyczne, wyposażone w żarna stożkowe lub płaskie. Wśród ręcznych młynków dostępne są urządzenia renomowanej marki Hario, a także firm Porlex, 1Zpresso, Cafflano, Timemore, Rhino Coffee Gear czy kultowe młynki ręczne Comandante. Wybierając młynek elektryczne, warto zwrócić uwagę na urządzenia niemieckiej marki GRAEF, a także młynki Severin, Eureka, Fiorenzato czy Fellow.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
+ Rozwiń- Ukryj
RodzajRodzaj
PrzeznaczeniePrzeznaczenie
KolorKolor
+ Rozwiń- Ukryj
ZastosowanieZastosowanie
ŚREDNICA ŻARENŚREDNICA ŻAREN
Pokaż tylko Pokaż tylko
pixel