MŁYNEK DO ESPRESSO

( ilość produktów: 74 )

W zależności od momentu zmielenia, kawa może przybierać różne nuty smakowe. Chcąc przygotować napój niczym z najlepszej kawiarni, warto zastanowić się nad zakupem młynka do espresso – to niepozorne, często małe urządzenie, jest w stanie znacznie zmienić smak naparu. Dzięki mieleniu ziaren tuż przed zaparzaniem wydobywane są aromaty palonej kawy, które łatwo stracić przechowując dłużej zmieloną mieszankę.

Młynek do espresso – jaki wybrać?

Szczególną uwagę należy zwrócić na żarna lub noże młynka. Jest to jego najważniejsza część odpowiedzialna za mielenie ziaren i wydobywanie z nich aromatu. W zależności od zapotrzebowania różne młynki do kawy sprawdzą się lepiej – inne potrzeby będzie mieć barista w obleganej kawiarni, a inne kawosz w swojej domowej kuchni. Przed zakupem warto przede wszystkim zastanowić się jaki rozmiar, moc i pojemność będzie najbardziej odpowiednia, a także z jakiego materiału wykonane są żarna.

Rodzaje młynków do kawy

Ostrzowe młynki do kawy

Ostrzowe młynki to zwykle najtańsza opcja na rynku, jednak przekłada się to również na jakość i smak kawy. Ziarna są w tym przypadku cięte na nierówne kawałki, wytwarza się pył, a mieszanka może zostać przypalona przez nagrzane ostrza.

Żarnowe młynki do kawy

Żarnowy młynek do kawy to gwarancja równomiernie zmielonej kawy. W większości urządzeń możliwa jest regulacja stopnia mielenia co pozwala dopasować mieszankę pod rodzaj kawy czy metodę parzenia. Młynki różnią się od siebie rozmiarami żaren, precyzyjnością oraz pojemnością tak, że zadowolą niejednego kawosza.

Automatyczne młynki do kawy

Młynki do espresso automatyczne zapewniają niezwykle drobny przemiał. Urządzenia napędzane są silnikiem elektrycznym, który wprawia żarna w ruch – im bliżej są one ustawione tym drobniej zostają zmielone ziarna. Wybierając taki młynek do kawiarni warto szczególnie zwrócić uwagę na prędkość obrotów, ponieważ będzie przekładać się to na czas mielenia ziaren.

Ręczne młynki do kawy

Ręczne młynki do kawy to niezwykle wygodne rozwiązanie. Są mało awaryjne, lekkie, poręczne i nie wymagają energii elektrycznej. Korzystając z takiego urządzenia można cieszyć się smakiem świeżo zmielonej kawy w każdych warunkach, nawet w podróży. Wbrew pozorom nie tylko początkujący kawosze wybierają ręczne młynki, w naszej ofercie znaleźć można wiele profesjonalnych modeli docenianych przez doświadczonych baristów.

Żarna ceramiczne czy stalowe – jaki materiał lepiej się sprawdzi?

Wybierając młynek do espresso należy zwrócić uwagę zarówno na jego siłę napędową, jak i materiał, z którego wykonane są żarna. Stal cechuje większa wydajność i trwałość, dlatego do bardzo częstej eksploatacji np. w kawiarni jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. W przypadku urządzeń przeznaczonych do użytku domowego ceramika będzie jednak również dobrym wyborem – ten materiał nie nagrzewa się tak mocno, a sam młynek pracuje ciszej. Warto dobrać żarna pod kątem osobistych preferencji, ponieważ stopień zmielenia kawy nie będzie różnił się aż tak w zależności od wybranego tworzywa.

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Klikając „OK” udzielasz zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych dotyczących Twojej aktywności w Internecie w celach marketingowych (w tym dla personalizacji reklam).

OK
pixel