Przeceniaj produkty oznaczone kodem XMAS
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

KAWA CIEMNO PALONA

( ilość produktów: 28 )

Stopień palenia ziaren kawy ma niebagatelny wpływ na smak zaparzanej kawy. To dzięki prażeniu ziaren wydobywa się z nich pożądane aromaty i nuty smakowe, które zachwycają podniebienia koneserów małej czarnej. Kawa ciemno palona to najczęściej spotykany typ kawy w kawiarniach, gdyż właśnie takich wrażeń sensorycznych poszukują klienci. Charakteryzuje się znikomą kwasowością i dominującą goryczą, która wraz z wyczuwalnymi aromatami czekolady, orzechów i karmelu doskonale łączy się ze spienionym, słodkim mlekiem.

Kawa ciemno palona — jak wygląda?

Ziarna kawy ciemno palonej charakteryzują się ciemnobrązową barwą, która niekiedy może nawet wpadać w czerń. Dzieje się tak za sprawą cukrów obecnych w ziarnach, które w wysokiej temperaturze (sięgającej nawet 250°C) ulegają karmelizacji, nadając ziarnom ich charakterystyczną barwę. Co więcej, na skutek wysokiej temperatury naturalne olejki eteryczne obecne w ziarnach kawy wydostają się na zewnątrz, co widać już na pierwszy rzut oka — ziarna są oleiste i błyszczące, delikatnie tłuste w dotyku. Ciekawostką jest, że każdy etap palenia kawy oraz ich odcienie mają swoje umowne nazwy. W profesjonalnej nomenklaturze roasterów kawy o ciemnym stopniu wypalenia określane są nazwami: italian roast, french roast, continental roast, spanish roast. To właśnie kawy o ciemnym stopniu wypalenia najczęściej goszczą we Włoskich kawiarniach, szczególnie w południowej części Półwyspu Apenińskiego.

Kawa ciemno palona — jak smakuje?

Osoby przyzwyczajone do kaw jasno i średnio palonych raczej nie odnajdą w kawie ciemno palonej owocowej kwasowości i lekkości. Na skutek działania wysokiej temperatury obecne w kawie cukry karmelizują się, uwalniane są także zamknięte w ziarnach olejki eteryczne, które są nośnikiem smaku. Efektem tego procesu są ziarna o bardzo niskiej kwasowości, za to z mocno wyczuwalną goryczką. Espresso przygotowane z kawy ciemno palonej ma cięższe body, słodko-gorzki smak i wyczuwalny aromat palenia. I te wrażenia sensoryczne są jak najbardziej pożądane!

Kawa ciemno palona jest bardzo popularna w krajach europejskich, nie tylko we Włoszech, ale również w Polsce. Dzięki niskiej kwasowości i goryczce połączonej z bardzo intensywnymi aromatami czekolady, karmelu, orzechów idealnie komponuje się z mlekiem, tworząc niezwykle smaczne i bardzo popularne kawy mleczne, takie jak cappuccino, flat white czy caffè macchiato.

Warto pamiętać, że choć kawa ciemno palona ma bardzo intensywny smak, wbrew obiegowej opinii nie zawiera więcej kofeiny niż ziarna jasno palone. Im ciemniej wypalone ziarna, tym mniej pobudzającej kofeiny zawierają.

Kawa ciemno palona — metody zaparzania

Kawy ciemno palone rekomendowane są przede wszystkim do ciśnieniowych ekspresów kolbowych, które potrafią wyciągnąć z tak przygotowanych ziaren ich cały potencjał. Kawę ciemno paloną można też zaparzyć przy pomocy kawiarki. Kaw o ciemnym stopniu wypalenia nie poleca się do ekspresów automatycznych ze względu na wysoką oleistość. Zawarte w nich olejki pozostawiają tłusty osad na zbiorniku, elementach młynka oraz przewodach ekspresu, co wymaga częstego i regularnego czyszczenia.

Kawa ciemno palona w sklepie CafeSilesia.pl

W naszym sklepie oferujemy szeroki wybór kaw ciemno palonych, pochodzących przede wszystkim z renomowanych, włoskich palarni, takich jak Caffen, Izzo czy Kimbo. Oferowane kawy to zarówno 100% arabiki, jak i różnorodne mieszanki arabiki z robustą (zawierające od 8% do nawet 50% robusty). Dostępne są kawy ziarniste, a także gotowe kawy mielone (stopień mielenia dostosowany do parzenia w kawiarce).

 

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
AbonamentAbonament
Polecana doPolecana do
Ziarnista/MielonaZiarnista/Mielona
SkładSkład
+ Rozwiń- Ukryj
Waga (netto)Waga (netto)
Miejsce produkcjiMiejsce produkcji
Zawartość kofeinyZawartość kofeiny
Pokaż tylko Pokaż tylko
Widok
pixel