KAWA Z POLSKICH PALARNI

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 1000g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 250g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 500g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 250g

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 500g

kawa ziarsinta HAYB Się Przelewa Owoc 1000g

kawa ziarnista COFFEE LAB BRAZYLIA CEMORRADO CHOCO 1kg ESPRESSO

kawa ziarnista COFFEE LAB ESTATE BLEND 1kg ESPRESSO

kawa ziarnista COFFEE LAB GWATEMALA HUEHUETENANGO 1000g ESPRESSO

Coffee Grange KOSTARYKA Las Lajas Yellow Honey 250g ziarnista

Coffee Grange RWANDA Nova Cafe Des Mama 250g

Coffee Grange ZAMBIA Kachipapa Farm 250g

Coffee Pro BRASIL Cerrado 250g | ESPRESSO

Coffee Pro BRASILCerrado 1000g | ESPRESSO

Coffee Pro GWATEMALA Los Volcanes (Adelante) 1kg | ESPRESSO

Hard Beans KOLUMBIA Finca Monteblanco Citric Washed 250g

Hard Beans KOLUMBIA Finca Monteblanco Coconut Natural 250g
Polskie palarnie oferują najwyższej jakości ziarna – to jeden z ważniejszych argumentów, którymi kieruje się tak wielu klientów, gdy wybiera kawę wypalaną przez rodzimych roastmasterów. Ta tworzona przez polskich palaczy charakteryzuje się przede wszystkim jaśniejszym paleniem – jego profil jest dostosowany do jakości produktu. Im gorszej jakości ziarna, tym mocniej wypalana kawa. Jasne palenie, dostosowane do najwyższej klasy surowca, pozwala wydobyć z ziaren najwięcej aromatów, co jest kolejną zaletą kaw z polskich palarni. Kawy pochodzące z rodzimych palarni charakteryzują się większą kwasowością i słodyczą niż kawy włoskie. To polskim palarniom zawdzięczamy kawy z dominującymi nutami owocowymi i kwiatowymi, które łączą się z posmakiem mlecznej czekolady lub też orzechów.
Rodzime palarnie charakteryzują się ogromną różnorodnością – oferują one zarówno kawy, z których można stworzyć klasyczne espresso, jak i te przeznaczone do alternatywnych metod zaparzania kawy, takich jak chemex czy drip. Do stworzenia tych drugich najlepsze będą kawy jednorodne, czyli tak zwane single – pochodzące z jednego regionu. Polską palarnią, która wypala takie ziarna jest, na przykład, Cavallo. Z kolei kawy do espresso czy kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte, najlepsze będą mieszanki. Przykładem polskiej palarni, która wypala takie ziarna jest wrocławskie Etno Cafe.
Myśląc o polskich palarniach, należy pamiętać o rzemieślniczym podejściu do procesu palenia ziaren, dbałość o jakość na każdym etapie produkcji kawy, a także dokładna selekcja surowca. Wszystko to sprawia, że kawy pochodzące z polskiego rynku palarni wyróżniają się spośród światowego rynku kaw.
Jakie jeszcze marki powinny kojarzyć się z palarniami pochodzącymi z Polski? Jest ich całkiem sporo – m.in.: Coffee Proficiency, Coffee Republic, Mastro Antonio, Etno Cafe, Cavallo, Coffee Grange.