KAWA Z POLSKICH PALARNI

( ilość produktów: 233 )

Polskie palarnie oferują najwyższej jakości ziarna – to jeden z ważniejszych argumentów, którymi kieruje się tak wielu klientów, gdy wybiera kawę wypalaną przez rodzimych roastmasterów. Ta tworzona przez polskich palaczy charakteryzuje się przede wszystkim jaśniejszym paleniem – jego profil jest dostosowany do jakości produktu. Im gorszej jakości ziarna, tym mocniej wypalana kawa. Jasne palenie, dostosowane do najwyższej klasy surowca, pozwala wydobyć z ziaren najwięcej aromatów, co jest kolejną zaletą kaw z polskich palarni. Kawy pochodzące z rodzimych palarni charakteryzują się większą kwasowością i słodyczą niż kawy włoskie. To polskim palarniom zawdzięczamy kawy z dominującymi nutami owocowymi i kwiatowymi, które łączą się z posmakiem mlecznej czekolady lub też orzechów.

Rodzime palarnie charakteryzują się ogromną różnorodnością – oferują one zarówno kawy, z których można stworzyć klasyczne espresso, jak i te przeznaczone do alternatywnych metod zaparzania kawy, takich jak chemex czy drip. Do stworzenia tych drugich najlepsze będą kawy jednorodne, czyli tak zwane single – pochodzące z jednego regionu. Polską palarnią, która wypala takie ziarna jest, na przykład, Cavallo. Z kolei kawy do espresso czy kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte, najlepsze będą mieszanki. Przykładem polskiej palarni, która wypala takie ziarna jest wrocławskie Etno Cafe.

Myśląc o polskich palarniach, należy pamiętać o rzemieślniczym podejściu do procesu palenia ziaren, dbałość o jakość na każdym etapie produkcji kawy, a także dokładna selekcja surowca. Wszystko to sprawia, że kawy pochodzące z polskiego rynku palarni wyróżniają się spośród światowego rynku kaw.

Jakie jeszcze marki powinny kojarzyć się z palarniami pochodzącymi z Polski? Jest ich całkiem sporo – m.in.: Coffee Proficiency, Coffee Republic, Mastro Antonio, Etno Cafe, Cavallo, Coffee Grange.

pixel