Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

CIASTKA

( ilość produktów: 8 )

Sięgnięcie po filiżankę kawy to dla wielu z nas jedne z niewielu momentów w ciągu dnia, by odsapnąć i zrobić sobie przerwę od pracy, odprężyć się i sprawić sobie chwilę przyjemności. A nic tak nie pasuje do ulubionej kawy, jak słodkie ciastko. Zawsze warto mieć pod ręką paczkę (lub dwie) ulubionych słodkości, które poprawią nam nastrój i dodadzą energii do dalszej pracy.

Wyjątkowy smak we włoskich produktach — ciastka do kawy prosto z Włoch

Dla Włochów kawa ma szczególne znaczenie, o czym niejednokrotnie mogliśmy się przekonać. W Italii dzień rozpoczyna się od esencjonalnego espresso, do którego, zamiast kanapki czy jajecznicy, serwuje się słodkie ciastka. I to w zupełności wystarczy, by z energią przystąpić do pracy! Rodzajów oryginalnych włoskich produktów są dziesiątki, w zależności od regionu, w którym powstają. Choć często znacząco się między sobą różnią, wszystkie są wyjątkowo smaczne i doskonale pasują do włoskich kaw, zwłaszcza tych na bazie mleka. Nasz mały, włoski sklepik to doskonałe miejsce, aby sprawdzić typowe włoskie słodycze:

  • okrągłe ciastka migdałowe,
  • ciasteczka cantuccini,
  • klasyczne włoskie ciasteczka ricciarelli,
  • klasyczne kruche ciasteczka baci di dama.

Tradycyjne włoskie słodycze — ciastka włoskie cantuccini

W Italii można spotkać się z rozmaitymi rodzajami ciastek, lecz najbardziej rozpoznawalne są ciastka włoskie cantuccini, zwane też biscotti di Prato, czyli biszkopty z Prato, które pochodzą ze słonecznej Toskanii. Są to dosyć twarde ciasteczka, na pierwszy rzut oka przypominające podłużne sucharki, obficie nadziane całymi migdałami. Ich twardość wynika z tego, że ciastka te wypiekane są dwukrotnie. Najpierw wypieka się z ciasta podłużny bochenek, a następnie kroi się go w niewielkie plastry, które ponownie się piecze. Dzięki temu procesowi ciasteczka na długo zachowują świeżość. Ciasteczka cantuccini występują w wielu wariantach smakowych. Zazwyczaj aromatyzuje się je skórką z cytryny lub pomarańczy, a także ekstraktem waniliowym. Tradycyjne migdały często zastępuje się innymi orzechami (włoskimi, laskowymi, pistacjami), a także kawałkami ciemnej lub białej czekolady. Oryginalne włoskie cantuccini są dosyć twarde i trudne do pogryzienia, dlatego należy je najpierw na moment zanurzyć w kawie lub deserowym winie vin santo, a następnie pałaszować ze smakiem. Takie włoskie śniadanie to prawdziwa słodka podróż do słonecznej Italii.

Ciastka migdałowe znanych włoskich marek — poczuj oryginalny smak

Migdały znalazły szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, oprócz cantuccini są składnikiem wielu innych, słodkich wypieków. Niezwykle popularne są migdałowe ciastka włoskie amaretti, będące podobne do francuskich makaroników, dostępne w wersji twardej lub miękkiej. Pochodzą z północnych regionów Italii, a każdy z nich ma swoją na nie recepturę.

Ze zmielonych migdałów wypieka się także oryginalne włoskie ciastka ricciarelii, których ojczyzną jest toskańska Siena. Są dosyć słodkie, często aromatyzowane cytrusami, z wierzchu kruche w środku zaś zniewalająco ciągnące. Te słodkości włoskie tradycyjnie wypieka się na święta Bożego Narodzenia, lecz można się nimi zajadać przez cały rok.

Migdały są też głównym składnikiem włoskich ciasteczek baci di dama, czyli całusków damy. Te klasyczne włoskie ciasteczka wywodzą się z piemonckiej Tortony, gdzie wypiekane są od XIX wieku. Tradycyjnie dodawano do nich mielone orzechy laskowe, lecz obecnie stosuje się także mielone migdały. Migdałowe ciastka włoskie to słodki specjał, który jest niezwykle podobny do makaroników — składa się z dwóch ciasteczek, które przełożone są czekoladą lub kakao, czasami z cukrem.

W okolicach Lacjum królują tradycyjne włoskie ciastka brutti e buoni, czyli brzydkie a dobre. Co do ich wyglądu można się spierać, jednak w smaku są niezaprzeczalnie pyszne. Składają się ze zmielonych migdałów oraz słodkiej bezy, nie są zbyt foremne i pękają podczas pieczenia, ale taki ich słodki urok. Włoskie ciastka cieszą przede wszystkim podniebienie, a nie oczy.

Słodka i słoneczna Italia — oryginalne włoskie ciastka z nadzieniem pistacjowym

W paletę włoskich smakołyków doskonale wpisują się także ciastka pistacjowe, które zachwycają swoim intensywnym, charakterystycznym smakiem. Włochy są znane z uprawy pistacji, zwłaszcza region Sycylii, cenione są za ich wyjątkowy aromat na całym świecie. Oryginalne włoskie słodycze, które wypełnia nadzienie pistacjowe, często mają formę małych, okrągłych kawałków ciasta. Czasami pistacje dodawane są także do innych rodzajów ciasteczek, nadając im nie tylko głębi smaku, ale również atrakcyjnego wyglądu dzięki swojej żywej zieleni.

W Cafe Silesia oferujemy wybór ciastek pistacjowych, które łączą w sobie tradycyjny włoski smak i rozpływające się nadzienie z nowoczesnym akcentem. Wysoka jakość składników sprawia, że idealnie komponują się one z mocnym espresso czy delikatnym cappuccino, stanowiąc pełną smaków przekąskę na co dzień.

Tradycyjne receptury i jakość składników — włoskie kruche ciastka w CafeSilesia.pl

W ofercie naszego sklepu znajdziesz słodkie włoskie ciasteczka, które doskonale pasują do porannej kawy, na deser czy nawet na śniadanie. Oryginalne włoskie cantuccini lub cantuccini z dodatkiem pistacji i orzechów włoskich, niezwykle smaczne baci di dama, słodkie ricciarelli czy niezbyt urodziwe brutti e buoni — nasz mały włoski sklepik gwarantuje, że każdy miłośnik słodkości znajdzie coś dla siebie.

MarkaMarka
Waga (netto)Waga (netto)
DodatkiDodatki
Pokaż tylko Pokaż tylko
Widok
pixel