CIASTKA

( ilość produktów: 9 )

Sięgnięcie po filiżankę kawy to dla wielu z nas jedne z niewielu momentów w ciągu dnia, by odsapnąć i zrobić sobie przerwę od pracy, odprężyć się i sprawić sobie chwilę przyjemności. A nic tak nie pasuje do ulubionej kawy, jak słodkie ciastko. Zawsze warto mieć pod ręką paczkę (lub dwie) ulubionych słodkości, które poprawią nam nastrój i dodadzą energii do dalszej pracy.

Ciastka do kawy prosto z Włoch

Dla Włochów kawa ma szczególne znaczenie, o czym niejednokrotnie mogliśmy się przekonać. W Italii dzień rozpoczyna się od esencjonalnego espresso, do którego, zamiast kanapki czy jajecznicy, serwuje się słodkie ciastka. I to w zupełności wystarczy, by z energią przystąpić do pracy! Rodzajów włoskich ciasteczek są dziesiątki, w zależności od regionu, w którym powstają. Choć często znacząco się między sobą różnią, wszystkie są wyjątkowo smaczne i doskonale pasują do włoskich kaw, zwłaszcza tych na bazie mleka.

Ciastka włoskie cantuccini

W Italii można spotkać się z rozmaitymi rodzajami ciastek, lecz najbardziej rozpoznawalne są ciastka włoskie cantuccini, zwane też biscotti di Prato, czyli biszkopty z Prato, które pochodzą ze słonecznej Toskanii. Są to dosyć twarde ciasteczka, na pierwszy rzut oka przypominające podłużne sucharki, obficie nadziane całymi migdałami. Ich twardość wynika z tego, że ciastka te wypiekane są dwukrotnie. Najpierw wypieka się z ciasta podłużny bochenek, a następnie kroi się go w niewielkie plastry, które ponownie się piecze. Dzięki temu procesowi ciasteczka na długo zachowują świeżość.

Ciasteczka cantuccini występują w wielu wariantach smakowych. Zazwyczaj aromatyzuje się je skórką z cytryny lub pomarańczy, a także ekstraktem waniliowym. Tradycyjne migdały często zastępuje się innymi orzechami (włoskimi, laskowymi, pistacjami), a także kawałkami ciemnej lub białej czekolady. Cantuccini są dosyć twarde i trudne do pogryzienia, dlatego należy je najpierw na moment zanurzyć w kawie lub deserowym winie vin santo, a następnie pałaszować ze smakiem.

Ciastka włoskie z migdałami

Migdały znalazły szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, oprócz cantuccini są składnikiem wielu innych, słodkich wypieków. Niezwykle popularne są ciastka włoskie z migdałami amaretti, będące podobne do francuskich makaroników, dostępne w wersji twardej lub miękkiej. Pochodzą z północnych regionów Italii, a każdy z nich ma swoją na nie recepturę.  

Ze zmielonych migdałów wypieka się także ciasteczka ricciarelii, których ojczyzną jest toskańska Siena. Są dosyć słodkie, często aromatyzowane cytrusami, z wierzchu kruche w środku zaś zniewalająco ciągnące. Tradycyjnie wypieka się je na święta Bożego Narodzenia, lecz można się nimi zajadać przez cały rok.

Migdały są też głównym składnikiem włoskich ciasteczek baci di dama, czyli całusków damy. Ciasteczka te wywodzą się z piemonckiej Tortony, gdzie wypiekane są od XIX wieku. Tradycyjnie dodawano do nich mielone orzechy laskowe, lecz obecnie stosuje się także mielone migdały. Ten słodki specjał również jest niezwykle podobny do makaroników, składa się z dwóch ciasteczek, które przełożone są czekoladą.

W okolicach Lacjum królują ciasteczka brutti e buoni, czyli brzydkie a dobre. Co do ich wyglądu można się spierać, jednak w smaku są niezaprzeczalnie pyszne. Składają się ze zmielonych migdałów oraz słodkiej bezy, nie są zbyt foremne i pękają podczas pieczenia, ale taki ich słodki urok.

Ciastka włoskie w CafeSilesia.pl

W ofercie naszego sklepu znajduje się szeroki wybór ciastek o włoskim rodowodzie, które doskonale pasują do porannej kawy. Tradycyjne cantuccini lub cantuccini z dodatkiem pistacji i orzechów włoskich, niezwykle smaczne baci di dama, słodkie ricciarelli czy niezbyt urodziwe brutti e buoni — każdy miłośnik słodkości znajdzie coś dla siebie.

    pixel