CZEKOLADY DO PICIA
( ilość produktów: 16 )Jesteś miłośnikiem czekolady? Szukasz pysznego produktu, który świetnie sprawdzi się zarówno w roli codziennej przekąski, jak i słodkiego deseru na spotkaniu z przyjaciółmi? Czekolada do picia to idealna propozycja dla Ciebie. Wyjątkowy napój sprawdza się w cieplejsze dni, a także jest doskonałą propozycją rozgrzewającą, gdy na dworze zaczynają pojawiać się niskie temperatury. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ofertą zimnych i gorących czekolad pitnych dostępnych w sklepie Cafe Silesia.
Czekolada do picia – ulubieniec miłośników słodkiego smaku
Czekolada do picia to bez wątpienia produkt, który potrafi świetnie pobudzić kubki smakowe wszystkich miłośników słodkości. Aksamitny w konsystencji napój stanowi doskonałą propozycję na każdą porę roku. Latem wystarczy dodać do niego kilka kostek lodu oraz schłodzone mleko. Dzięki temu czekolada do picia w proszku stanie się wyjątkowo orzeźwiająca. Gorąca czekolada z dodatkiem przypraw korzennych i szczypty chili to natomiast świetny sposób na rozgrzanie organizmu zimą i jesienią.
Czekolada w proszku do picia – jaką wybrać?
W sklepie Cafe Silesia proponujemy Państwu wiele smaków czekolady do picia w proszku. W zależności od preferencji coś dla siebie znajdą tutaj miłośnicy smaków gorzkich, a także ci, którzy preferują desery słodkie. Dzięki najwyższej jakości produktom dostępnym w naszej ofercie w prosty sposób można samodzielnie przygotować pyszny deser. Oferujemy klasyczną czekoladę pitną w postaci:
- gorzkiej,
- mlecznej,
- białej.
W asortymencie znajdują się również niecodzienne propozycje, które z pewnością zaskoczą niejednego fascynata deserów. Są to między innymi gęsta, aksamitna i przepyszna w smaku czekolada pitna różowa oraz złota czekolada do picia w postaci pastylek, która świetnie smakuje zarówno rozpuszczona w mleku, jak i jako dodatek do deserów.
Czekolada pitna w Cafe Silesia
Każda czekolada pitna dostępna w ofercie sklepu Cafe Silesia pochodzi od sprawdzonego producenta, który dba o to, by produkty były nie tylko wyjątkowe w smaku, ale także świeże i jak najbardziej naturalne. Wszystkie składy są sprawdzone pod kątem jak najwyższej jakości. Gorąca czekolada do picia w proszku i w pastylkach sprowadzana jest z takich miejsc jak np. Etno Cafe, AGUST, TRISMOKA i Gima. Szeroki asortyment pozwala na spróbowanie wielu słodkich propozycji, a co za tym idzie, znalezienie swojej ulubionej gorącej czekolady do picia!
Gorące czekolady do picia Cafe Silesia – napoje o delikatnej, aksamitnej konsystencji i słodkim smaku, które doskonale pobudzają kubki smakowe i wprowadzają w błogi stan relaksu. Zachęcamy do zakupów!
![Mokito CIOK! czekolada 1000g](/pol_il_Mokito-CIOK-czekolada-1000g-1213.jpg)
Mokito CIOK! czekolada 1000g
Producent : Mokito Caffe w Mediolanie
Opakowanie: 1000g
Kilogram znakomitej włoskiej czekolady! Smak włoskich mediolańskich wieczorów w przytulnych kawiarniach. Pyszny, czekoladowy, gorący napój rozgrzewa i dodaje smakoszom słonecznej energii i uśmiechu w czasie ponurych długich miesięcy!
Barowa czekolada do picia na gorąco, rozpuszczalna w mleku
Sposób przygotowania:
- Filiżanka: 25g proszku (około 5 łyżeczek) rozpuścić w 100-125 ml mleka i zagotować ciągle mieszając.
- Czekoladziarka: Wsypać 250g proszku na każdy litr mleka. Temperaturę ustawić na 80°C.
Cukier, kakao odtłuszczone, skrobia kukurydziana, sól, aromaty. Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i glutenu
![M.Pelczar Czekolada pitna BIAŁA 200g](/pol_il_M-Pelczar-Czekolada-pitna-BIALA-200g-2301.jpg)
M.Pelczar Czekolada pitna BIAŁA 200g
M.Pelczar Czekolada pitna BIAŁA
Czekolada biała
Opakowanie: kuwertura 200g
Prawdziwa, gęsta, aksamitna i aromatyczna czekolada biała do picia. Wyrabiana ręcznie z najwyższą starannością z najlepszej jakości składników w manufakturze Mirosława Pelczara - Mistrza Polski Cukierników. Pyszna wyjątkowo mleczna i kremowa biała czekolada o słodkim i wyrazistym smaku.
Składniki: czekolada biała (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia Bourbon). Masa kakaowa minimum 25,9%.
Sposób przygotowania
Opakowanie 200g wystarczy na przygotowanie około 4 filiżanek gorącej czekolady
- Wymieszaj 100ml mleka 3,2% i 45ml śmietanki kremowej 30%.
- Zagotuj mleko ze śmietanką i zestaw ze źródła ciepła.
- Dodaj 50g czekolady i wymieszaj.
- Całość zagotuj cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji i odpowiedniej gęstości (ok. 60s)
![M.Pelczar Czekolada pitna różowa RUBY 200g](/pol_il_M-Pelczar-Czekolada-pitna-rozowa-RUBY-200g-2299.jpg)
M.Pelczar Czekolada pitna różowa RUBY 200g
M.Pelczar Czekolada pitna różowa RUBY
Czekolada różowa
Opakowanie: kuwertura 200g
Prawdziwa, gęsta, aksamitna i aromatyczna czekolada różowa do picia. Wyrabiana ręcznie z najwyższą starannością z najlepszej jakości składników w manufakturze Mirosława Pelczara - Mistrza Polski Cukierników.
Czekolada różowa (rubinowa) jest najnowszym odkryciem w świecie czekolady. Uznawana jest za 4. rodzaj czekolady (obok ciemnej, mlecznej i białej). Swoją wyjątkową barwę i niepowtarzalny smak ziarnu kakaowemu Ruby pochodzącemu z Wybrzeża Kości Słoniowej i specjalnej recepturze, bez dodatku sztucznych barwników czy aromatów. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem z lekko kwaskową, owocową nutą.
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, kwas cytrynowy, naturalny aromat waniliowy, migdały prażone, żurawina liofilizowana. Masa kakaowa minimum 47,3%.
Sposób przygotowania
Opakowanie 200g wystarczy na przygotowanie około 4 filiżanek gorącej czekolady
- Wymieszaj 100ml mleka 3,2% i 45ml śmietanki kremowej 30%.
- Zagotuj mleko ze śmietanką i zestaw ze źródła ciepła.
- Dodaj 50g czekolady i wymieszaj.
- Całość zagotuj cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji i odpowiedniej gęstości (ok. 60s)
![ESSSE CIOCCOLATA czekolada 1000g](/pol_il_ESSSE-CIOCCOLATA-czekolada-1000g-1546.jpg)
ESSSE CIOCCOLATA czekolada 1000g
Producent: Essse Caffe
Opakowanie: 1000g
Kilogram znakomitej włoskiej czekolady! Smak włoskich wieczorów w przytulnych kawiarniach. Dopracowana przez wspaniałych, włoskich mistrzów palenia kawy. Pyszny, czekoladowy, gorący napój rozgrzewa i dodaje smakoszom słonecznej energii i uśmiechu w czasie ponurych długich miesięcy!
Barowa czekolada do picia na gorąco, rozpuszczalna w mleku
Sposób przygotowania:
- Filiżanka: 25g proszku (około 5 łyżeczek) rozpuścić w 100-125 ml mleka i zagotować ciągle mieszając.
- Czekoladziarka: Wsypać 250g proszku na każdy litr mleka. Temperaturę ustawić na 80°C.
Produkt nie zawiera glutenu.
Skład:
Cukier, kakao odtłuszczone (22%), mąka ziemniaczana, sól, aromaty. Produkt może zawierać śladowe ilości mleka
![Agust CIOKLY BAR czekolada 1000g nowa puszka](/pol_il_Agust-CIOKLY-BAR-czekolada-1000g-nowa-puszka-4357.jpg)
Agust CIOKLY BAR czekolada 1000g nowa puszka
Kilogram znakomitej włoskiej czekolady! Bardzo delikatna, ale wyrazista.
Pyszny, czekoladowy, gorący napój rozgrzewa i dodaje smakoszom słonecznej energii i uśmiechu w czasie ponurych długich miesięcy!
Producent : AGUST Caffe w Brescii
Barowa czekolada do picia na gorąco, rozpuszczalna w mleku
Opakowanie: 1000g
Sposób przygotowania
Wymieszać 200g produktu w 1l mleka. Cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Proporcje należy zmodyfikować do swoich preferencji i pożądanej gęstości.
Skład: cukier, niesłodzone kakao (30%), skrobia kukurydziana, sól.
![TRISMOKA saszetka białej czekolady 30g](/pol_il_TRISMOKA-saszetka-bialej-czekolady-30g-2293.jpg)
TRISMOKA saszetka białej czekolady 30g
Barowa, biała czekolada do picia na gorąco, rozpuszczalna w mleku
Opakowanie: saszetka 30g
Pojedyncza saszetka, znakomitej białej czekolady do przygotowania na gorąco. Słodka i delikatna, gęsta biała czekolada z pewnością poprawi humor każdemu miłośnikowi słodyczy.
Dzięki formie wygodnych saszetek, przygotowanie rozgrzewającego napoju jest niezwykle łatwe i szybkie. Saszetka wystarczy do przygotowania 1 filiżanki napoju.
Sposób przygotowania
- Jedną saszetkę czekolady wymieszać w około 120ml mleka
- Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia
- Smacznego!
Skład: Cukier, skrobia kukurydziana, nieuwodorniony olej kokosowy, masło kakaowe w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, odwodniony syrop glukozowy, białka mleka, aromaty, sól, stabilizatory: E450-E451(i), przeciwutleniacze: E304-E307, barwnik: beta-karoten, substancja przeciwzbrylająca: E551.
Może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów soi oraz jajek.
![Saszetka czekolady ESSSE CIOCCOLATA 25g](/pol_il_Saszetka-czekolady-ESSSE-CIOCCOLATA-25g-2596.jpg)
Saszetka czekolady ESSSE CIOCCOLATA 25g
Producent: Essse Caffe
Opakowanie: saszetka 25g
Pojedyncza saszetka znakomitej włoskiej czekolady! Smak włoskich wieczorów w przytulnych kawiarniach. Dopracowana przez wspaniałych, włoskich mistrzów palenia kawy. Pyszny, czekoladowy, gorący napój rozgrzewa i dodaje smakoszom słonecznej energii i uśmiechu w czasie ponurych długich miesięcy!
Barowa czekolada do picia na gorąco, rozpuszczalna w mleku
Sposób przygotowania:
1 saszetkę (25g) rozpuścić w 100-125 ml mleka i zagotować ciągle mieszając.
Skład:
Cukier, kakao 21,4% (kakao, regulator kwasowości: węglan potasu), mąka ziemniaczana, sól, aromaty. Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i jego pochodnych.
Produkt nie zawiera glutenu.
![VARESINA czekolada 1kg](/pol_il_VARESINA-czekolada-1kg-602.jpg)
VARESINA czekolada 1kg
Kilogram znakomitej włoskiej czekolady! Bardzo delikatna, ale
wyrazista.
Pyszny, czekoladowy, gorący napój rozgrzewa i dodaje smakoszom
słonecznej energii i uśmiechu w czasie ponurych długich miesięcy!
Producent : Varesina Caffe
Barowa czekolada do picia na gorąco, rozpuszczalna w
mleku
Opakowanie: 1000g
![Etno Cafe Czekolada Gorzka 0,25 kg](/pol_il_Etno-Cafe-Czekolada-Gorzka-0-25-kg-1684.jpg)
Etno Cafe Czekolada Gorzka 0,25 kg
Czekolada gorzka
Opakowanie: kuwertura, 250g
Wysokiej jakości, belgijska ciemna czekolada o zawartości kakao około 55%. formie kuwertury ejst doskonała do przygotowania aksamitnej, wyrazistej czekolady na gorąco. Znakomicie Sprawdzi się również jako dodatek do kawy, a także przy przygotowaniu ciast, deserów i innych potraw.
Opakowanie wystarczy do przygotowania ok 8-10 filiżanek czekolady.
Polecany sposób przygotowania:
- Zmieszaj i podgrzej 500 ml. mleka oraz 250 ml. śmietanki 30%
- dodaj 250 g. kuwertury gorzkiej czekolady.
- podgrzewaj dalej i mieszaj przez 2-3 min. do uzyskania pożądanej gęstości i temperatury
- Smacznego!
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy. Może zawierać mleko, śladowe ilości migdałów, orzechów i zbóż. Masa kakaowa min. 54,5%.
![Etno Cafe Czekolada Mleczna 0,25 kg](/pol_il_Etno-Cafe-Czekolada-Mleczna-0-25-kg-1685.jpg)
Etno Cafe Czekolada Mleczna 0,25 kg
Czekolada mleczna
Opakowanie: kuwertura, 250g
Wysokiej jakości, belgijska czekolada mleczna o zawartości kakao około 33%. Forma kuwertury doskonale nadaje się do przygotowania aksamitnej, wyrazistej czekolady na gorąco. Znakomicie Sprawdzi się również jako dodatek do kawy, a także przy przygotowaniu ciast, deserów i innych potraw.
Opakowanie wystarczy do przygotowania ok 8-10 filiżanek czekolady.
Polecany sposób przygotowania:
- Zmieszaj i podgrzej 500 ml. mleka oraz 250 ml. śmietanki 30%
- dodaj 250 g. kuwertury gorzkiej czekolady.
- podgrzewaj dalej i mieszaj przez 2-3 min. do uzyskania pożądanej gęstości i temperatury
- Smacznego!
Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy.
Masa kakaowa min. 33,6%. Może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów i zbóż.
![M.Pelczar Czekolada pitna MLECZNA 200g](/pol_il_M-Pelczar-Czekolada-pitna-MLECZNA-200g-2300.jpg)
M.Pelczar Czekolada pitna MLECZNA 200g
M.Pelczar Czekolada pitna MLECZNA
Czekolada mleczna
Opakowanie: kuwertura 200g
Prawdziwa, gęsta, aksamitna i aromatyczna czekolada mleczna do picia. Wyrabiana ręcznie z najwyższą starannością z najlepszej jakości składników w manufakturze Mirosława Pelczara - Mistrza Polski Cukierników. Charakteryzuje się ciepłą barwą, kremową konsystencją i zrównoważonym, słodkim smakiem ziarna kakaowego, mleka i karmelu.
Składniki: czekolada mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia Bourbon). Masa kakaowa minimum 33,4.%.
Sposób przygotowania
Opakowanie 200g wystarczy na przygotowanie około 4 filiżanek gorącej czekolady
- Wymieszaj 100ml mleka 3,2% i 45ml śmietanki kremowej 30%.
- Zagotuj mleko ze śmietanką i zestaw ze źródła ciepła.
- Dodaj 50g czekolady i wymieszaj.
- Całość zagotuj cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji i odpowiedniej gęstości (ok. 60s)
![M.Pelczar Czekolada pitna GORZKA 200g](/pol_il_M-Pelczar-Czekolada-pitna-GORZKA-200g-2302.jpg)
M.Pelczar Czekolada pitna GORZKA 200g
M.Pelczar Czekolada pitna GORZKA
Czekolada gorzka
Opakowanie: kuwertura 200g
Prawdziwa, gęsta, aksamitna i aromatyczna czekolada gorzka do picia. Wyrabiana ręcznie z najwyższą starannością z najlepszej jakości składników w manufakturze Mirosława Pelczara - Mistrza Polski Cukierników. Bardzo ciemna i aromatyczna, gorzka czekolada o dużej zawartości kakao (min. 70,4%). Charakteryzuje się intensywnym smakiem z delikatną, kwiatową nutą.
Składniki: czekolada gorzka (miazga kakaowa, cukier, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia Bourbon). Masa kakaowa minimum 70,4 %.
Sposób przygotowania
Opakowanie 200g wystarczy na przygotowanie około 4 filiżanek gorącej czekolady.
- Wymieszaj 100ml mleka 3,2% i 45ml śmietanki kremowej 30%.
- Zagotuj mleko ze śmietanką i zestaw ze źródła ciepła.
- Dodaj 50g czekolady i wymieszaj.
- Całość zagotuj cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji i odpowiedniej gęstości (ok. 60s)
![M.Pelczar Czekolada pitna DESEROWA 200g](/pol_il_M-Pelczar-Czekolada-pitna-DESEROWA-200g-2303.jpg)
M.Pelczar Czekolada pitna DESEROWA 200g
M.Pelczar Czekolada pitna DESEROWA
Czekolada deserowa
Opakowanie: kuwertura 200g
Prawdziwa, gęsta, aksamitna i aromatyczna czekolada deserowado picia. Wyrabiana ręcznie z najwyższą starannością z najlepszej jakości składników w manufakturze Mirosława Pelczara - Mistrza Polski Cukierników. Kremowa czekolada o delikatnym, zrównoważonym smaku z nutami owocowymi.
Składniki: czekolada deserowa (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia Bourbon). Masa kakaowa minimum 53,8%.
Sposób przygotowania
Opakowanie 200g wystarczy na przygotowanie około 4 filiżanek gorącej czekolady.
- Wymieszaj 100ml mleka 3,2% i 45ml śmietanki kremowej 30%.
- Zagotuj mleko ze śmietanką i zestaw ze źródła ciepła.
- Dodaj 50g czekolady i wymieszaj.
- Całość zagotuj cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji i odpowiedniej gęstości (ok. 60s)
![Beskid Chocolate czekolada pitna MLECZNA 55% Belize Peini 200g](/pol_il_Beskid-Chocolate-czekolada-pitna-MLECZNA-55-Belize-Peini-200g-4114.jpg)
Beskid Chocolate czekolada pitna MLECZNA 55% Belize Peini 200g
Beskid Chocolate pitna MLECZNA 55% Belize Peini 200g
Czekolada mleczna o podwyższonej zawartości kakao.
Opakowanie: granulki 200g
Prawdziwa gęsta, mleczna czekolada do pica na gorąco, o podwyższonej zawartości kakao (55%), wyrabiana rzemieślniczymi metodami w sercu Beskidu Żywieckiego. Gęsta, słodka i aromatyczna czekolada na gorąco z pewnością poprawi nastrój w chłodniejsze dni.
Swój niepowtarzalny smak i kremową konsystencję, czekolada zawdzięcza starannie dobranej mieszance aromatycznych ziaren kakaowca pochodzących z Belize, z regionu Peini, a także długiemu, powolnemu procesowi rafinowania i konszowana w tradycyjnym kamiennym młynie ponad 70 godzin.
Skład: ziarno kakaowca Belize Peini, cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy.
Przygotowanie
Podczas przygotowywania należy uważać aby nie doprowadzić czekolady do wrzenia, jedynie podgrzać do ok. 60 – 70 stopni cały czas powoli mieszając.
Przedstawiamy 2 propozycję przygotowania czekolady na gorąco.
Propozycja 1
Filiżanka bardzo gęstej czekolady. Porcja 140 ml – filiżanka
- Przygotuj ok. 70 ml śmietanki 18 % (lub 35 ml śmietanki 30% i 40 ml mleka).
- Dodaj ok. 70 gr czekolady.
- Podgrzewaj do ok. 60 – 70 stopni powoli mieszając, aż do momentu, kiedy czekolada rozpuści się.
- Po roztopieniu czekolada jest gotowa do picia.
Propozycja 2
Kubek czekolady do picia Porcja ok. 230 ml – kubek
- Przygotuj 200 ml mleka
- dodaj 2 łyżki stołowe czekolady (ok. 30 gr).
- Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.
![Beskid Chocolate czekolada pitna MLECZNA 50% Wenezuela Caicara del Orinoco 200g](/pol_il_Beskid-Chocolate-czekolada-pitna-MLECZNA-50-Wenezuela-Caicara-del-Orinoco-200g-4115.jpg)
Beskid Chocolate czekolada pitna MLECZNA 50% Wenezuela Caicara del Orinoco 200g
Beskid Chocolate pitna 50% Wenezuela Caicara del Orinoco 200g
Czekolada mleczna o podwyższonej zawartości kakao.
Opakowanie: granulki 200g
Prawdziwa gęsta, mleczna czekolada do pica na gorąco, o podwyższonej zawartości kakao (50%), wyrabiana rzemieślniczymi metodami w sercu Beskidu Żywieckiego. Gęsta, słodka i aromatyczna czekolada na gorąco z pewnością poprawi nastrój w chłodniejsze dni.
Swój niepowtarzalny smak i kremową konsystencję, czekolada zawdzięcza starannie dobranej mieszance aromatycznych ziaren kakaowca pochodzących z Wenezueli, z region Caicara del Orinoco, a także długiemu, powolnemu procesowi rafinowania i konszowana w tradycyjnym kamiennym młynie ponad 70 godzin.
Skład: cukier, ziarno kakaowca (Wenezuela Caicara del Orinoco), masło kakaowe, mleko w proszku pełne.
Przygotowanie
Podczas przygotowywania należy uważać aby nie doprowadzić czekolady do wrzenia, jedynie podgrzać do ok. 60 – 70 stopni cały czas powoli mieszając.
Przedstawiamy 2 propozycję przygotowania czekolady na gorąco.
Propozycja 1
Filiżanka bardzo gęstej czekolady. Porcja 140 ml – filiżanka
- Przygotuj ok. 70 ml śmietanki 18 % (lub 35 ml śmietanki 30% i 40 ml mleka).
- Dodaj ok. 70 gr czekolady.
- Podgrzewaj do ok. 60 – 70 stopni powoli mieszając, aż do momentu, kiedy czekolada rozpuści się.
- Po roztopieniu czekolada jest gotowa do picia.
Propozycja 2
Kubek czekolady do picia Porcja ok. 230 ml – kubek
- Przygotuj 200 ml mleka
- dodaj 2 łyżki stołowe czekolady (ok. 30 gr).
- Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.
![Beskid Chocolate czekolada pitna GORZKA 70% Belize Peini 200g](/pol_il_Beskid-Chocolate-czekolada-pitna-GORZKA-70-Belize-Peini-200g-4116.jpg)
Beskid Chocolate czekolada pitna GORZKA 70% Belize Peini 200g
Beskid Chocolate pitna GORZKA 70% Belize Peini 200g
Czekolada gorzka
Opakowanie: granulki 200g
Idealnie gęsta, prawdziwa czekolada ciemna do picia na gorąco o wysokiej zawartości kakao (70%), wyrabiana rzemieślniczymi metodami w sercu Beskidu Żywieckiego. Gęsta, słodka i aromatyczna czekolada na gorąco z pewnością poprawi nastrój w chłodniejsze dni.
Swój niepowtarzalny smak i kremową konsystencję, czekolada zawdzięcza starannie dobranej mieszance aromatycznych ziaren kakaowca pochodzących z Belize, z regionu Peini, a także długiemu, powolnemu procesowi rafinowania i konszowana w tradycyjnym kamiennym młynie ponad 70 godzin.
Skład: ziarna kakaowca, cukier, lecytyna sojowa.
Przygotowanie
Podczas przygotowywania należy uważać aby nie doprowadzić czekolady do wrzenia, jedynie podgrzać do ok. 60 – 70 stopni cały czas powoli mieszając.
Przedstawiamy 2 propozycję przygotowania czekolady na gorąco.
Propozycja 1
Filiżanka bardzo gęstej ciemnej czekolady. Porcja 140 ml – filiżanka
- Przygotuj ok. 70 ml śmietanki 18 % (lub 35 ml śmietanki 30% i 40 ml mleka).
- Dodaj ok. 70 gr czekolady.
- Podgrzewaj do ok. 60 – 70 stopni powoli mieszając, aż do momentu, kiedy czekolada rozpuści się.
- Po roztopieniu czekolada jest gotowa do picia.
Propozycja 2
Kubek ciemnej czekolady do picia Porcja ok. 230 ml – kubek
- Przygotuj 200 ml mleka
- dodaj 2 łyżki stołowe czekolady (ok. 30 gr).
- Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.