KAWA DO KAWIARKI

( ilość produktów: 74 )

Kawa do kawiarki

Kawiarka to urządzenie genialne w swojej prostocie. Zbudowana jest z zaledwie kilku elementów, kosztuje niewiele, a przy jej pomocy przyrządzić można wyśmienitą kawę. Nie dziwi więc, że jest obecna w niemal każdej włoskiej kuchni, gdyż Włosi wyjątkowo cenią sobie wysokojakościową kawę. Kawiarki na dobre zagościły też w polskich kuchniach i coraz więcej osób szuka najlepszej kawy do kawiarki.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy przy pomocy kawiarki nie nastręcza większych problemów. Do dolnego zbiornika należy wlać wodę, pamiętając o tym, by sięgała poniżej zaworu bezpieczeństwa. Sitko należy wypełnić zmieloną kawą po sam jego brzeg, wyrównując jej powierzchnię. Następnie wystarczy skręcić wszystkie elementy kawiarki i postawić ją na palniku lub płycie grzewczej, cierpliwie czekając, aż górny zbiornik zacznie się wypełniać kawą. Nim usłyszymy charakterystyczne, głośne bulgotanie, ściągamy kawiarkę ze źródła ciepła i rozlewamy gotową, aromatyczną kawę do filiżanek.

Jaka kawa do kawiarki?

Szukając odpowiedniej kawy do kawiarki, możemy wybierać spośród rozmaitych ziaren i różnych stopni palenia, dzięki czemu każdy amator kawy znajdzie swoją ulubioną. Optymalnym wyborem są kawy średnio palone o stosunkowo niskim stopniu kwasowości i wyczuwalnych nutach czekolady, orzechów i karmelu. Ich ziarna odznaczają się cynamonową barwą i lekkim połyskiem, który świadczy o obecności olejków eterycznych. Poszukiwaczom aromatu palenia i słodyczy przeplatanej intensywną goryczą przypadną do gustu kawy ciemno palone.

Podczas poszukiwań dobrej kawy do kawiarki warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaj wykorzystanych ziaren. Produkuje się zarówno kawy składające się wyłącznie z ziaren arabiki, jak i również mieszanki arabiki z robustą. Im większy będzie udział robusty, tym kawa będzie bardziej intensywna i pobudzająca. Jeśli jednak wolimy kawę o łagodnym smaku, lepiej wybierać czystą arabikę lub mieszanki z niewielką domieszką robusty.

Jak zmielona kawa do kawiarki?

Sposób mielenia kawy ma fundamentalne znaczenie dla ostatecznego smaku naparu przygotowywanego w kawiarce. Dlaczego? Jeżeli zmielimy ją zbyt drobno, wydłuży to ekstrakcję (lub zupełnie ją zablokuje!), a kawa będzie nieprzyjemnie gorzka. Z kolei zbyt grube mielenie sprawi, że woda błyskawicznie przepłynie przez kawę i nie wydobędzie z niej pożądanych aromatów, czyniąc napar płaskim i wodnistym. Kawa do kawiarki powinna być średnio mielona — grubiej niż do espresso, lecz drobniej niż do metod przelewowych.

Niezależnie od metody parzenia rekomenduje się, aby zawsze korzystać ze świeżo mielonej kawy. Ziarna kawy zawierają związki aromatyczne, które po zmieleniu szybko się utleniają, dlatego mielenie ziaren bezpośrednio przed parzeniem kawy to najlepszy sposób na to, by cieszyć się wyśmienitymi rezultatami za każdym razem.

Kupując ziarniste kawy do kawiarki, trzeba nastawić się na zakup młynka, jednak nie zawsze istnieje możliwość skorzystania z tego urządzenia. Wówczas można sięgnąć po wysokiej jakości kawy mielone, których grubość mielenia dostosowana jest do kawiarek. Warto wybierać mniejsze opakowania, aby kawa nie zdążyła zwietrzeć.

Najlepsza kawa do kawiarki

W CafeSilesia.pl wiemy, jak ważna jest dobra kawa do kawiarki. Sklep oferuje szeroki wybór kaw, tak ziarnistych, jak i mielonych, które doskonale sprawdzą się u posiadaczy kawiarek. Dostępne są kawy renomowanych, włoskich producentów (m.in. Agust, Fantino, Caffen, Illy, Kimbo) oraz czołowych, polskich palarni (np. CoffeLab, Hayb).

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Klikając „OK” udzielasz zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych dotyczących Twojej aktywności w Internecie w celach marketingowych (w tym dla personalizacji reklam).

OK
pixel