Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

MŁYNEK DO KAWIARNI

( ilość produktów: 33 )

Żaden lokal gastronomiczny, a już zwłaszcza kawiarnia, nie może się obejść bez profesjonalnego młynka do kawy, jeżeli chce serwować swoim gościom kawę najlepszej jakości. Ale jaki młynek do kawiarni należy wybrać? Czym się kierować i na co zwracać uwagę przeglądając ofertę profesjonalnych młynków?

Jaki młynek do kawiarni wybrać?

Jest kilka parametrów, na które należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze młynka do kawiarni. Jeżeli planujemy serwować duże ilości kawy, młynek musi być szybki i wydajny, w przeciwnym razie klienci będą czekać zbyt długo na swoje zamówienie. Ważne jest też to, by młynek był precyzyjny i za każdym razem dawał powtarzalny przemiał, dzięki czemu przygotowana kawa zawsze będzie smakowała tak, jak należy. Profesjonalny młynek powinien mieć też mikrometryczną, bezstopniową regulację grubości mielenia, która pozwala bariście niezwykle precyzyjnie ustawić grubość mielenia i dopasować ją do konkretnych ziaren i ekspresu.

Wybór odpowiedniego młynka do kawiarni to niebagatelne zadanie, które może zaważyć na jakości serwowanej kawy i zadowoleniu klientów. Kluczowe parametry, które należy mieć na uwadze, to przede wszystkim wydajność i szybkość działania. Gdy kawiarnia oczekuje większego ruchu i zamierza serwować dużo kawy, młynek powinien radzić sobie z duzymi ilościami ziaren w krótkim czasie. W przeciwnym wypadku, może to prowadzić do niepotrzebnych opóźnień, co z kolei skutkować będzie niezadowoleniem klientów.

Jednak sama szybkość to nie wszystko. Równie ważna jest precyzja i powtarzalność przemiału. Dzięki temu każda filiżanka najwyższej jakości kawy będzie charakteryzować się takim samym, doskonałym smakiem. Tylko wtedy można gwarantować spójność jakości i spełnienie oczekiwań najbardziej wymagających smakoszy kawy.

Nie można też zapomnieć o funkcjonalnościach, które ułatwiają pracę baristom. Profesjonalny młynek do kawy do kawiarni powinien być wyposażony w mikrometryczną, bezstopniową regulację grubości mielenia. To niezwykle cenne narzędzie, pozwalające na precyzyjne dostosowanie grubości mielenia do specyfiki używanych ziaren i typu ekspresu. Taki młynek daje bariście pełną kontrolę nad procesem parzenia, gwarantując idealnie dopasowane espresso czy inny rodzaj napoju.

Podsumowując, wybierając młynek do kawiarni, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego szybkość, ale także na precyzję, powtarzalność i funkcjonalność. Tylko wtedy kawiarnia będzie mogła zapewnić swoim klientom napój najwyższej jakości.

Młynek do kawiarni a rodzaj żaren

W profesjonalnych młynkach stosuje się zarówno żarna stożkowe, jak i płaskie. Zazwyczaj wykonane są ze stali, często pokrywanej warstwą tytanu, aby zwiększyć ich wytrzymałość i żywotność. Choć nie jest to regułą, droższe, bardziej precyzyjne i wydajne młynki najczęściej mają wbudowane żarna płaskie. Im większa średnica zastosowanych żaren, tym młynek będzie szybszy i bardziej wydajny. Dodatkowo zmniejsza się ryzyko przegrzewania ziaren kawy podczas bardzo drobnego mielenia. Kupując młynek do kawiarni, warto się przyjrzeć, jak wygląda dostęp do żaren. Powinien być na tyle prosty, by dało się je w łatwy sposób wyczyścić z pyłu i tłustego osadu, najlepiej bez konieczności ich wyjmowania i ponownej kalibracji.

Młynek do kawiarni — pod espresso czy przelew?

Wybierając młynek do kawiarni, trzeba rozważyć, jaki rodzaj kawy będzie serwowany klientom. Espresso wymaga zupełnie innej grubości mielenia niż popularne metody przelewowe, a nie każdy młynek poradzi sobie z mieleniem w obu tych przypadkach. Jeżeli podstawowym produktem w lokalu mają być kawy na bazie espresso, należy postawić na urządzenie, które zmieli kawę tak drobno, jak wymaga tego posiadany ekspres. W przypadku, gdy kawy parzone metodami alternatywnymi mają być jedną z opcji, lepiej będzie dokupić dodatkowy młynek z szerokim zakresem grubego mielenia ziaren, dopasowany wydajnością do ilości zaparzanej kawy.

Młynek do kawy do kawiarni — dodatkowe parametry

Oprócz podstawowych informacji dotyczących młynka do kawiarni warto zwrócić uwagę na dodatkowe rozwiązania, które producent zastosował w urządzeniu, a które ułatwiają bariście codzienną pracę.

  • Chłodzenie żaren — pomaga zachować niską temperaturę mielonej kawy nawet przy największym obciążeniu pracą, zapobiega przegrzewaniu się silnika.
  • Programowanie dozy i mielenie bezpośrednio do kolby — zapewnia powtarzalność i szybszą pracę.
  • Wbudowana waga — podaje dozę w gramach, a nie w czasie mielenie i sprawia, że mielenie jest jeszcze bardziej precyzyjne.
  • Czytelny, podświetlany wyświetlacz — ułatwia programowanie dozy i innych ustawień młynka.
  • Regulowany uchwyt widelcowy podtrzymujący kolbę.
  • System redukcji hałasu dla komfortu pracowników kawiarni i klientów.

Młynek do kawiarni w sklepie CafeSilesia.pl

W naszym sklepie znajdziecie szeroki wybór młynków automatycznych, które doskonale sprawdzą się w kawiarni lub lokalu gastronomicznym. Rekomendujemy urządzenia włoskich marek Eureka i Fiorenzato, od lat specjalizujących się w produkcji najwyższej jakości, niezawodnych młynków do kawy, które można spotkać w najlepszych polskich kawiarniach. Dobry młynek w kawiarni z różnymi możliwościami ustawień młynka to podstawa do serwowania najwyższej jakości kawy.

MarkaMarka
KolorKolor
+ Rozwiń- Ukryj
ZastosowanieZastosowanie
ŚREDNICA ŻARENŚREDNICA ŻAREN
+ Rozwiń- Ukryj
Widok
pixel