Przeceniaj produkty oznaczone kodem XMAS
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

CUKIER

( ilość produktów: 2 )

Chcąc poznać złożoność i bogactwo smaku kawy lub herbaty, najlepiej pić je bez żadnych dodatków. Jednak wśród miłośników tych napojów nie brakuje osób, które lubią wzbogacić je dodatkiem odrobiny cukru. W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów cukru, różniących się między sobą smakiem oraz konsystencją. Dużą popularnością cieszy się aromatyczny cukier muscovado, jak również cukier trzcinowy czy cukier brązowy, a także najbardziej znany cukier biały.

Różne rodzaje cukru

Cukier dodany w niewielkiej ilości do kawy lub herbaty według wielu osób podnosi walory smakowe napoju i sprawia, że pije się go z prawdziwą przyjemnością. Jakiego rodzaju cukru można użyć do słodzenia?

Cukier trzcinowy, jak wskazuje jego nazwa, produkowany jest z trzciny cukrowej. Trzcinę sieka się i kruszy, aby wydobyć z niej sok, który na dalszych etapach produkcji jest klarowany, odparowywany i gotowany, co uruchamia proces krystalizacji. Na koniec cukier trzcinowy się odwirowuje z nadmiaru melasy, jednak nie do całkowitego jej usunięcia. Dzięki temu cukier z trzciny cukrowej ma kolor od jasno karmelowego do ciemnobrązowego, a także przyjemny, karmelowy posmak.

Cukier muscovado, zwany też wilgotnym cukrem lub cukrem z Barbadosu, również jest rodzajem cukru pozyskiwanym z trzciny cukrowej, jednak proces jego produkcji jest odmienny. Sok wyciśnięty z trzciny cukrowej odparowuje się do powstania gęstej melasy, którą następnie suszy się na słońcu, dzięki czemu następuje krystalizacja. Można kupić zarówno ciemny cukier muscovado (ang. dark), jak i jasny cukier muscovado (ang. light). Ciemnego cukru muscovado nie odwirowuje się z melasy, dzięki czemu jest wilgotny i lepki (konsystencją przypomina wilgotny piasek), ma ciemną barwę i intensywny, nieco gorzkawy posmak. Jasny cukier muscovado jest częściowo odwirowany z melasy, czego efektem jest jaśniejsza barwa, łagodniejszy smak i bardziej sypka konsystencja.

Cukier biały produkowany jest z buraków cukrowych i jest drugim najpopularniejszym cukrem na świecie. Jest bardzo sypki, słodki, ma postać niewielkich kryształków barwy białej. Dzięki rafinacji pozbawiony jest dodatkowych nut smakowych, dlatego świetnie nadaje się jako słodki dodatek do słodzenia napojów.

Cukier brązowy bywa mylony z cukrem trzcinowym, jest to jednak rodzaj cukru powstający z buraków cukrowych. Skąd zatem jego brązowy kolor? Charakterystycznej barwy nadaje mu dodatek melasy lub karmelu, co wpływa również na lekko karmelowy smak, który doskonale wzbogaca smak napojów, deserów i wypieków.

Cukier sypki czy w saszetkach?

Korzystając z cukru w warunkach domowych najwygodniejszym i jednocześnie bardziej ekologicznym i ekonomicznym wyborem będzie cukier sypki, dostępny w większych opakowaniach. Łatwo można dozować jego ilość, nie będzie również kłopotu, gdy potrzebować będziemy większe jego ilości. Cukier w saszetkach wykorzystuje się przede wszystkim w lokalach gastronomicznych. Wygodne, niewielkich rozmiarów torebki mieszczą w sobie tyle cukru, ile potrzeba do posłodzenia kawy lub herbaty. Są też bardziej higieniczne niż cukier pozostawiony w cukiernicy i zapobiegają zbrylaniu się cukru pod wpływem wilgoci. Saszetki można zabrać ze sobą w podróż lub wykorzystać podczas bardziej licznych spotkań towarzyskich.

Gdzie kupić cukier do kawy i herbaty?

W sklepie CafeSilesia.pl każdy miłośnik słodszej kawy czy herbaty znajdzie swój ulubiony cukier. Cena może wahać się od kilku do kilkunastu złotych za kilogram. Najbardziej ceniony jest cukier muscovado, z kolei najtańszy i najbardziej dostępny jest cukier biały.

MarkaMarka
Rodzaj cukruRodzaj cukru
Widok
pixel