Przeceniaj produkty oznaczone kodem XMAS
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

KAWA DO EKSPRESU PRZELEWOWEGO

( ilość produktów: 57 )

Szukasz ciekawych mieszanek kawy do ekspresu przelewowego? Chcesz w łatwy i szybki sposób przygotowywać pobudzający napój, jednak zależy Ci na wydobywaniu z ziaren możliwie najwięcej aromatu? Sprawdź najlepsze kawy przeznaczone do ekspresu przelewowego i odkryj na nowo zalety tej metody parzenia kawy.

Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego — jak stosować?

Kawa do ekspresu przelewowego wykorzystywana jest za pomocą tzw. zjawiska filtracji cieczy. Jest to zupełnie inne działanie niż to, jakie stosowane jest w przypadku ekspresów ciśnieniowych. Aby kawa do przelewu była dobrze zaparzona, w odpowiednie miejsce urządzenia do tego przeznaczonego, należy włożyć filtr, a następnie wsypać świeżo zmielone ziarna robusty lub arabiki. Trzeba również pamiętać o napełnieniu pojemnika na wodę. Ostatnim krokiem jest włączenie ekspresu, tak aby woda została przepompowana do wylewki, z której spłynie na zmieloną kawę przelewową. Kawa zaparzona w przelewie się do dzbanka, wydobywając z ziaren aromatyczny zapach i smak. Częstym pytaniem jest to, ile kawy do ekspresu przelewowego można wrzucić, aby smak kawy był właściwy. Zalecaną proporcją kawy przelewowej jest 6 gram zmielonych ziaren przypadających na 100 mililitrów wody. Dozowanie kawy zależy jednak od własnych preferencji oraz od tego, jakie typy filtrów w ekspresie przelewowym się stosuje.

Kawa w ekspresie przelewowym — intensywny smak i wyrazisty aromat

Dobra kawa z ekspresu przelewowego cechuje się krystaliczną, bursztynową barwą. Istotne jest korzystanie z mieszanek świeżo palonych. Wbrew pozorom, stopień palenia może mieć ogromny wpływ na smak. Najlepiej sprawdza się arabika lub robusta, która została jasno palona. Niektóre średnio palone i ciemno palone kawy mogą bowiem powodować goryczkę i dawać uczucie szorstkości na języku. Kawa do ekspresu przelewowego powinna być więc średnio lub jasno palona. Pierwszy rodzaj pozwala na wydobycie z ziaren słodkich nut kakao, orzechów i karmelu, drugi natomiast charakteryzuje się posmakiem owocowym. Można zdecydować się na 100% ziaren arabiki, a w przypadku chęci uzyskania nieco mocniej pobudzającej esencji, warto sięgnąć po jej mieszanki z robustą.

Kawa do metod przelewowych — jaką wybrać?

Kawa z przelewu to niesamowite bogactwo smaków. Na polskim rynku dostępnych jest kilka rodzajów mieszanek, a każdy z nich cechuje się inną intensywnością aromatu, konsystencją, stopniem pobudzenia, a także nutą smakową. Świetnie nadają się do tego mieszanki speciality, jak i specjalnie przygotowane kawy do ekspresu przelewowego np. od firmy Costa Coffee.

Kawa ziarnista do ekspresu przelewowego

Jasno palona kawa ziarnista jest najlepszą opcją do metod przelewowych. Mielenie kawy zaraz przed parzeniem pozwala wydobyć niepowtarzalny aromat. Wyczuć można każdy detal — goryczkę, kwasowość nuty owocowe i słodycz. Dlatego warto zwrócić uwagę na takie ziarna kawy jak:

  • kawa do przelewu HAYB się przelewa,
  • kawa pod przelew jasno palona Cavallo,
  • kwaśna kawa z przelewu Etno Colombia Medellin.

Kawa mielona do ekspresu przelewowego

Mielenie kawy może być dla niektórych czasochłonne i problematyczne. W takim przypadku można zdecydować się na gotowe mieszanki. Warto jednak zwrócić uwagę na stopień wypalenia, aby kawa do przelewu miała odpowiednie walory. Trzeba też pamiętać, że wcześniejsze mielenie może jednak wpływać na smak kawy z ekspresu przelewowego.

Na dłuższą metę warto zainwestować w dobry ekspres przelewowy Bosch lub innej zaufanej marki, wyposażony w młynek. Wtedy napój będzie przygotowywał się praktycznie sam.

Jak zrobić kawę przelewową - krok po kroku

Przygotowanie idealnej kawy przelewowej nie musi być trudne, a odpowiednie kroki mogą znacząco wpłynąć na ostateczny smak napoju. Oto jak zrobić kawę przelewową, by cieszyć się każdym łykiem:

  1. Wybierz odpowiednią kawę: najlepsza kawa do przelewu to świeżo zmielone ziarna, najlepiej średnio palone dla zrównoważonego smaku.
  2. Zmiel ziarna: świeżość mielenia ma kluczowe znaczenie. Nie miel ziaren na zapas, aby nie straciły one swojego aromatu.
  3. Przygotuj ekspres: umieść filtr w ekspresie i równomiernie rozłóż zmieloną kawę.
  4. Włącz ekspres: pozwól wodzie przepłynąć przez kawę, co pozwoli ekstrahować wszystkie smaki i aromaty.
  5. Ciesz się smakiem: zaparzona kawa przelewowa powinna mieć zbalansowany smak i aromat, bez nadmiernej goryczki.

Wybieramy najlepszą kawę do przelewu

Wybór najlepszej kawy do ekspresu przelewowego to klucz do uzyskania doskonałego napoju. Najlepsza kawa do przelewu to ta, która pasuje do Twoich indywidualnych preferencji smakowych. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami i stopniami palenia, aby znaleźć swoją ulubioną. Oto kilka wskazówek, jak wybrać najlepszą kawę:

  • Szukaj kaw specjalnie przeznaczonych do ekspresów przelewowych.
  • Decyduj się na zakup świeżych ziaren, które można zmielić tuż przed zaparzeniem.
  • Zwróć uwagę na pochodzenie kawy, ponieważ różne regiony oferują różnorodne profile smakowe.

Aromatyczne smaki — dobra kawa pod przelew w Cafe Silesia

W sklepie internetowym Cafe Silesia proponujemy najwyższej jakości kawę przelewową dystrybuowaną od cenionych producentów takich, jak Essse czy Alps. Można tu znaleźć zarówno wersje mieszanek zmielonych, gotowych do parzenia, jak i tych w postaci pełnych ziaren. Dzięki temu każdy może zdecydować się na produkt dostosowany do własnych potrzeb i możliwości.

Kawa przelewowa w Cafe Silesia – znajdź swoją ulubioną mieszankę pobudzającą!

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
AbonamentAbonament
Polecana doPolecana do
+ Rozwiń- Ukryj
Ziarnista/MielonaZiarnista/Mielona
SkładSkład
Waga (netto)Waga (netto)
Miejsce produkcjiMiejsce produkcji
Stopień paleniaStopień palenia
ObróbkaObróbka
Zawartość kofeinyZawartość kofeiny
PochodzeniePochodzenie
+ Rozwiń- Ukryj
Pokaż tylko Pokaż tylko
Widok
pixel