KSIĄŻKI O KAWIE
( ilość produktów: 4 )Dobrze napisana książka o kawie to skarbnica wiedzy na temat gatunków kawy, sposobów ich zaparzania i serwowania, a także ogromna dawka informacji na temat rozmaitych technik i sprzętów stworzonych do przygotowywania tego popularnego naparu. Książki o kawie dostępne w naszym sklepie to pozycje napisane przez profesjonalistów, którzy tematem kawy zajmują się zawodowo, chętnie dzieląc się z czytelnikami swoimi spostrzeżeniami i użytecznymi wskazówkami. Każdy miłośnik kawy, czy to zawodowiec, czy początkujący entuzjasta, znajdzie w tych książkach źródło inspiracji i pożytecznej wiedzy.
Książki o kawie dla amatorów i pasjonatów
Książki o kawie skierowane do domowych baristów i pasjonatów kawy to zazwyczaj porządna pigułka wiedzy zamknięta w bardzo estetycznym wydaniu. Takie książki łączą w sobie wiedzę na temat ziaren kawy, jej obróbki od plantacji po sprzedaż w sklepie, wartościowych informacji na temat zaparzania kawy oraz, co dla wielu osób wydaje się najcenniejsze, garść przepisów na rozmaite napoje kawowe. Książka Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów Marcina Rusnarczyka to kompendium wiedzy dla każdego, kto chce zdobyć wiedzę na temat kawy, począwszy od historii tego napoju. Wewnątrz tej pięknie wydanej książki ukryto dużo konkretów na temat początków kawy w Europie i na świecie, wiele ciekawostek na temat kawowca i jego owoców, krajów, w których kawę się uprawia, metod zbioru i obróbki. Wszystko to podane w przystępny dla czytelnika sposób, który w dalszych częściach dowiaduje się, jak obchodzić się z kawą, młynkiem i urządzeniami do parzenia kawy. Nie brakuje też szczegółowych instrukcji korzystania z tych sprzętów (także konserwacji), okraszonych wyczerpującą fotorelacją. Jeżeli w krótkim czasie chcemy przyswoić sporą dawkę wiedzy, to Sekrety kawy jest lekturą obowiązkową. Osoby chcące poznać tajniki parzenia kawy metodami alternatywnymi, historię trzeciej fali kawy oraz odpowiedzi na wiele nurtujących ich pytań, powinna zainteresować książka KAWA. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie autorstwa Iki Gabroń. Autorka dzieli się z czytelnikiem swoimi osobistymi spostrzeżeniami ugruntowanymi przez wieloletnie doświadczenie i zdobytą w tym czasie wiedzą na temat kawy i sensoryki, jest też sporo rozmów z ludźmi z branży. Nie brakuje również szczegółowych instrukcji, jak używać poszczególnych sprzętów. Jeżeli potrzebujemy szerszego spojrzenia na kawę, to książka KAWA da nam wspaniałą perspektywę.
Książki o kawie dla profesjonalistów
Osoby rozpoczynające pracę w kawiarni lub chcące poszerzyć swoje kompetencje w zakresie obsługi sprzętu kawiarnianego, mogą potrzebować książki zawierającej wiele szczegółowych i specjalistycznych informacji. Taką pozycją jest książka BARISTA POZIOM PODSTAWOWY Błażeja Walczykiewicza. Poruszono w niej wszystko, co istotne: od informacji na temat gatunków kawy, jej obróbki i przechowywania, przez organizację pracy w kawiarni, po precyzyjne instrukcje dotyczące parzenia espresso i spieniania mleka. Obowiązkowa pozycja dla każdego początkującego baristy.
Książki o herbacie
CafeSilesia.pl to nie tylko sklep z kawą, lecz również rozmaitymi herbatami wysokiej jakości, dlatego miłośnicy herbaty również znajdą tu książki dla siebie. Rafał Przybylok jest pasjonatem herbaty i yerba mate oraz popularyzatorem kultury herbacianej. Jego Książka Czajnikowy.pl dobra herbata to opowieść o historii herbaty, ich licznych odmianach, sposobach parzenia, a także wiele przepisów autora na herbaciane napoje. Idealna pozycja dla osób, które chciałyby dowiedzieć się czegoś więcej o herbacie. Z kolei w książce Yerba Mate w tydzień autor skupia się wyłącznie na naparze z ostrokrzewu paragwajskiego — jego bogatej historii i związanym z nią dziedzictwem kulturowym, rodzajach yerby, ich różnorodnym smaku. Jest tu wszystko, co warto wiedzieć o yerba mate.
książka KAWA. Instrukcja obsługi - Ika Graboń (wyd. III)
Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
Autor: Ika Graboń
Wydawnictwo: Otwarte
Rok wydania: 2022
Numer ISBN: 978-83-8135-218-5
Oprawa: miękka
Opis wydawcy:
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Ika Graboń: Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee.
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata, Rafał Przybylok
Czajnikowy.pl dobra herbata
Autor: Rafał Przybylok
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Wydanie: I, 2017
Numer ISBN: 978-83-10-13126-3
Oprawa: twarda
Opis wydawcy:
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego. W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej.
Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy i parzenia, przytoczy mity i legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – zarówno autorskie, jak i wywodzące się z tradycji różnych krajów.
O autorze:
Rafał Przybylok – pasjonat herbaty i yerba mate, popularyzator kultury herbacianej oraz zwyczaju świadomego picia herbaty. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program na portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty tematyczne. Jest właścicielem herbaciarni w Zabrzu.
książka YERBA MATE W TYDZIEŃ, Rafał Przybylok
książka YERBA MATE W TYDZIEŃ
Autor: Rafał Przybylok
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Wydanie: I, 2019
Numer ISBN: 978-83-10-13126-3
Oprawa: twarda
Opis wydawcy:
Znawca herbaty, Rafał Przybylok z kanału na YouTube „Czajnikowy.pl”, zabiera nas w fascynującą podróż do Ameryki Południowej, ojczyzny yerba mate. Przybliża historię rośliny i przygotowywanego z niej naparu, ale także wyjaśnia wszystko, co każdy miłośnik tego napoju wiedzieć powinien. Od rozmaitych rodzajów yerby, poprzez zawiłości produkcyjne, przyrządzanie i walory smakowe, po naczynia przeznaczone do podawania oraz ich właściwą konserwację. A wszystko w zwartej, uporządkowanej formie – bo tajniki mate można poznać nawet w tydzień.
O autorze:
Rafał Przybylok – pasjonat herbaty i yerba mate, popularyzator kultury herbacianej oraz zwyczaju świadomego picia herbaty. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program na portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty tematyczne. Jest właścicielem herbaciarni w Zabrzu.
książka BARISTA POZIOM PODSTAWOWY, Błażej Walczykiewicz
książka BARISTA POZIOM PODSTAWOWY
Autor: Błażej Walczykiewicz
Wydanie: I, 2020
Numer ISBN: 978-83-959748-0-9
Oprawa: miękka
Od Autora
Skrypt „Barista poziom podstawowy" z założenia jest przeznaczony dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z kawą i pracą w kawiarni. Mam jednak nadzieję, że spełni on oczekiwania zarówno doświadczonych baristów, jak i pasjonatów kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym w warunkach domowych. Dzięki lekturze tego materiału dowiesz się, czym jest kawa, jakie są jej gatunki, w jakich regionach świata rośnie, a także jakie procesy mają wpływ na jej smak i aromat. Wiedzę tę podaje rzeczowo i w punktach tak, by była możliwie praktyczna i esencjonalna, co ułatwi jej wykorzystanie w codziennej pracy.
Zawartość skryptu to podstawowa wiedza dla baristy. To informacje teoretyczne, praktyczne wskazówki oraz przykłady zadań do wykonania dla czytelnika, które znajdują się na końcu każdego rozdziału. Są tu również porady, które pomogą poprawnie ustawić i używać ekspres ciśnieniowy czy młynek żarnowy. W skrypcie omawiam również, jak prawidłowo przygotować i kontrolować jakość espresso, a także profesjonalnie spieniać mleko i przygotowywać kawę z jego użyciem. Opisuję również to, kim jest barista i jak ważna jest jego rola w codziennym funkcjonowaniu kawiarni.
Mam nadzieję, że przekazana tu wiedza pozwoli czytelnikowi z dużą pewnością siebie przygotowywać bardzo dobre espresso oraz będzie solidnymi rzetelnym źródłem wiedzy, standardów i praktycznych wskazówek do codziennego zastosowania w kawiarni czy w domu.
O autorze:
Błażej Walczykiewicz
Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modutów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing.
Certyfikowany Barista Specialty Coffee Association. w latach 2014-2019 aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events konkurencji Barista i Latte Art. w
Koordynator ds edukacji w polskim oddziale SCAw latach 2016-2020.
Cale jego życie zawodowe związane jest z kawa. Początki sięgaja 2004 roku, kiedy w kawiarni Tchibo pracował jako barista. Do 2010 roku pracował jako kierownik zmiany i trener wewnętrzny w popularnej sieci kawiarni w Polsce. Kolejne trzy lata zdobywał doświadczenie jako przedstawiciel handlowy w palami kawy MK Cafe, Od 2013 roku pracował dla jednej z pierwszych polskich palarni kawy specialty - Coffee Proficiency, gdzie pracował jako konsultant. szkoleniowiec i przedstawiciel handlowy.
Od 2017 roku prowadzi własną firmę szkoleniowo-konsultingowa Coffee Support, której usługi kierowane są do branży HORECA i spożywczej. Jego doświadczenie to ponad 10 lat szkoleń baristów, właścicieli kawiarni. właścicieli palami kawy i managerów. Jako trener i konsultant zawodników startujących w prestiżowych Mistrzostwach Polski Barista, Latte Art i Cup Tasters wielokrotnie odnosił sukcesy wraz z finalistami i mistrzami Polski.
Na co dzień prowadzi konsultacje i szkolenia systemu Coffee Skills Program Specialty Coffee Association, buduje długotrwałe relacje z właścicielami palarni kawy, kawiarni, z baristami oraz z firmami z branży gastronomicznej i spożywczej. Prowadzi konsultacje dla nowo otwierających się miejsc w zakresie kawy, herbaty, ekspresów ciśnieniowych, akcesoriów baristy, systemów oczyszczania wody oraz doradztwa w sprzedaży bezpośredniej. Od 2020 roku współ- właściciel palarni kawy KAFAR