CAFÉ SILESIA
( ilość produktów: 2 )książka BARISTA POZIOM PODSTAWOWY, Błażej Walczykiewicz
książka BARISTA POZIOM PODSTAWOWY
Autor: Błażej Walczykiewicz
Wydanie: I, 2020
Numer ISBN: 978-83-959748-0-9
Oprawa: miękka
Od Autora
Skrypt „Barista poziom podstawowy" z założenia jest przeznaczony dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z kawą i pracą w kawiarni. Mam jednak nadzieję, że spełni on oczekiwania zarówno doświadczonych baristów, jak i pasjonatów kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym w warunkach domowych. Dzięki lekturze tego materiału dowiesz się, czym jest kawa, jakie są jej gatunki, w jakich regionach świata rośnie, a także jakie procesy mają wpływ na jej smak i aromat. Wiedzę tę podaje rzeczowo i w punktach tak, by była możliwie praktyczna i esencjonalna, co ułatwi jej wykorzystanie w codziennej pracy.
Zawartość skryptu to podstawowa wiedza dla baristy. To informacje teoretyczne, praktyczne wskazówki oraz przykłady zadań do wykonania dla czytelnika, które znajdują się na końcu każdego rozdziału. Są tu również porady, które pomogą poprawnie ustawić i używać ekspres ciśnieniowy czy młynek żarnowy. W skrypcie omawiam również, jak prawidłowo przygotować i kontrolować jakość espresso, a także profesjonalnie spieniać mleko i przygotowywać kawę z jego użyciem. Opisuję również to, kim jest barista i jak ważna jest jego rola w codziennym funkcjonowaniu kawiarni.
Mam nadzieję, że przekazana tu wiedza pozwoli czytelnikowi z dużą pewnością siebie przygotowywać bardzo dobre espresso oraz będzie solidnymi rzetelnym źródłem wiedzy, standardów i praktycznych wskazówek do codziennego zastosowania w kawiarni czy w domu.
O autorze:
Błażej Walczykiewicz
Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modutów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing.
Certyfikowany Barista Specialty Coffee Association. w latach 2014-2019 aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events konkurencji Barista i Latte Art. w
Koordynator ds edukacji w polskim oddziale SCAw latach 2016-2020.
Cale jego życie zawodowe związane jest z kawa. Początki sięgaja 2004 roku, kiedy w kawiarni Tchibo pracował jako barista. Do 2010 roku pracował jako kierownik zmiany i trener wewnętrzny w popularnej sieci kawiarni w Polsce. Kolejne trzy lata zdobywał doświadczenie jako przedstawiciel handlowy w palami kawy MK Cafe, Od 2013 roku pracował dla jednej z pierwszych polskich palarni kawy specialty - Coffee Proficiency, gdzie pracował jako konsultant. szkoleniowiec i przedstawiciel handlowy.
Od 2017 roku prowadzi własną firmę szkoleniowo-konsultingowa Coffee Support, której usługi kierowane są do branży HORECA i spożywczej. Jego doświadczenie to ponad 10 lat szkoleń baristów, właścicieli kawiarni. właścicieli palami kawy i managerów. Jako trener i konsultant zawodników startujących w prestiżowych Mistrzostwach Polski Barista, Latte Art i Cup Tasters wielokrotnie odnosił sukcesy wraz z finalistami i mistrzami Polski.
Na co dzień prowadzi konsultacje i szkolenia systemu Coffee Skills Program Specialty Coffee Association, buduje długotrwałe relacje z właścicielami palarni kawy, kawiarni, z baristami oraz z firmami z branży gastronomicznej i spożywczej. Prowadzi konsultacje dla nowo otwierających się miejsc w zakresie kawy, herbaty, ekspresów ciśnieniowych, akcesoriów baristy, systemów oczyszczania wody oraz doradztwa w sprzedaży bezpośredniej. Od 2020 roku współ- właściciel palarni kawy KAFAR
książka KAWA. Instrukcja obsługi - Ika Graboń (wyd. III)
Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
Autor: Ika Graboń
Wydawnictwo: Otwarte
Rok wydania: 2022
Numer ISBN: 978-83-8135-218-5
Oprawa: miękka
Opis wydawcy:
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Ika Graboń: Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee.