KAWA SPECIALITY

Coffee Grange KOSTARYKA Las Lajas Yellow Honey 250g ziarnista

Coffee Grange RWANDA Nova Cafe Des Mama 250g

Coffee Grange ZAMBIA Kachipapa Farm 250g

Hard Beans KOLUMBIA Finca Monteblanco Citric Washed 250g

Hard Beans KOLUMBIA Finca Monteblanco Coconut Natural 250g

kawa Coffee Grange ESPRESSO GRANGE 1000g ziarnista

kawa Hard Beans BRAZYLIA CAMPO 500g | PRZELEW

kawa Hard Beans MEKSYK Zafiro DECAF 250g

kawa Hard Beans Polska Parzucha mielona 1000g

kawa ziarnista COFFEE PLANT Kenia Kimandi 200g

kawa ziarnista COFFEE PLANT Kolumbia El Condado 250g

kawa ziarnista COFFEE PLANT Kolumbia Juan Saldarriaga 250g

kawa ziarnista COFFEE PLANT Rwanda Horizon 200g

kawa ziarnista COFFEE PLANT Sumatra Tolu Batak 200g

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Espresso

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Przelew
Kawa spieciality dla spragnionych jakości
Jeśli szukasz kawy do alternatywnych metod parzenia, kawa speciality będzie najlepszym wyborem. Dzięki niej przygotujesz zarówno dripa, chemexa i aeropressa, jak i klasyczne espresso.Kawa speciality i kawa specialty to pojęcie (powstałe w 1974 roku), które dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z kawą, mogą być okryciem, zmieniającym podejście do tematu. Są to kawy najwyższej jakości – w skali SCA (Specialty Coffee Association – organizacja propagująca kawy wysokiej jakości) otrzymały minimum 80/100 punktów.
W kategorii kaw speciality znajdziemy kawy jasno palone, których ziarna wymagają od roasterów dużego doświadczenia podczas procesu wypalania surowca. Odpowiednio wypalona kawa pozwoli na doświadczanie w pełni ich wyjątkowego smaku i aromatu. Zazwyczaj są to single, czyli kawy jednorodne – pochodzące z jednej plantacji. Dzięki wysokiej jakości starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy specialty zyskują wyjątkowy, czysty smak o wyższej kwasowości. Znajdziemy wśród nich owocowe nuty oraz bardziej złożone w smaku aromaty. Tylko 100% Arabiki mogą uzyskać certyfikat kawy speciality, a najbardziej popularne kraje, z których pochodzą ziarna to Etiopia, Brazylia, Kolumbia, Kenia, Kongo, Gwatemala, Peru.
Świadomych konsumentów ucieszy fakt, że palarnie przygotowujące kawy specialty są w pełni transparentne – na opakowaniu znajdują się wszystkie informacje na temat produktu, jak: data zbioru, kraju, sposób obróbki, wysokość upraw, a nawet nazwisko plantatora. Ziarna poddawane są testom oraz sprawdzane są pod względem defektów na każdym etapie produkcji. Plantatorzy dokonują selekcji ziaren zarówno podczas zbiorów surowca, wybierając tylko te dojrzałe, jak i bezpośrednio po ich obróbce. Kawa speciality finalnie nie zawiera ziaren z defektami, dzięki wieloetapowej selekcji i kontroli jakości, dlatego jej cena jest nieco wyższa niż innych kaw.