KAWA Z WŁOCH

kawa mielona Agust KAFEQUO 250g

kawa mielona Dolce Vita DECAFFEINATED 250g

kawa ziarnista Agust CREMOSO 1000g

kawa ziarnista Agust ELEGANTE 1000g

kawa ziarnista Agust GENTILE 100% ARABICA 1000g

kawa ziarnista Agust KAFEQUO 1000g

kawa ziarnista Agust KAFEQUO 250g

kawa ziarnista Agust KAFEQUO 500g

kawa ziarnista Agust NATURA EQUA 1000g

kawa ziarnista Dolce Vita BOTTICELLI 250g

kawa ziarnista Dolce Vita CARAVAGGIO 1000g

kawa ziarnista Dolce Vita CARAVAGGIO 250g

kawa ziarnista Dolce Vita DECAFFEINATED 250g

kawa ziarnista Pura Vita DONATELLO 1000g

kawa ziarnista Pura Vita RAFFAELLO 1000g
Kawa włoska uchodzi za najlepszą na świecie. Zazwyczaj jest ona kojarzona z doskonałym smakiem, jak i unoszącym się przez długi czas niezwykłym aromatem. W Cafe Silesia znajdziesz wysokiej jakości ziarna od cenionych producentów prawdziwej włoskiej kawy.
Kawa włoska – co to znaczy?
Określenie kawa włoska jest związane nie tylko z miejscem, w jakim jest ona produkowana, ale również opisem wieloletniej tradycji dotyczącej odpowiedniego procesu palenia ziaren, a w późniejszym etapie, ich parzenia. Spożywanie kawy po włosku jest związane z pewnego rodzaju rytuałem, czy prościej mówiąc - przyjemną przerwą w ciągu dnia. Należy wiedzieć, że włoska kawa w ziarnach jest eksploatowana z kontynentów, na których znajdują się plantacje drzew kawowców. Najczęściej są to tereny Ameryki Północnej i Południowej, Azji, Afryki i Oceanii. Mianem prawdziwej włoskiej kawy określa się więc bardziej sposoby jej parzenia i picia, niż samo miejsce, z jakiego pochodzą ziarna.
Kawa z Włoch w Polsce
We Włoszech istnieją zarówno małe, klimatyczne kawiarnie, w których włoska kawa przygotowywana jest według tradycyjnych, specyficznych dla danego miejsca receptur, jak i duże hale produkcyjne, które pozwalają na produkcję mieszanek na masową skalę. Każde z miejsc cechuje się nieco innymi zasadami, zarówno jeśli chodzi o sposób przygotowywania włoskiej kawy w ziarnach, jak i ich ostateczne parametry. Do Polski sprowadzane są produkty znanych marek takich, jak:
- Lavazza,
- Illy,
- Pellini,
- Bazzara.
Kawa ziarnista z Włoch
Rodzaj włoskiej kawy, czyli jej smak, kolor oraz intensywność zależy od tego, jakie ziarna są wykorzystane do jej przygotowania. W zależności od tego, w której części tego kraju się przebywa, można znaleźć kilka rodzajów mieszanek. Na północy dominuje włoska kawa ziarnista z przewagą nasion typu Arabika. Okolice południa natomiast słyną z mieszanek bazujących na proporcjach 50% Arabiki i 50% Robusty. Każda mieszanka kawy włoskiej różni się od siebie poszczególnymi parametrami. Najwięcej kofeiny będą zwierać mieszanki z przeważającą ilością Robusty.
Kawa po włosku, czyli jaka?
Wiele osób zastanawia się, co dokładnie oznacza określenie “kawa po włosku”. Warto wiedzieć, że to w tym miejscu przyrządzone zostało pierwsze espresso, na bazie którego zaczęto tworzyć rozmaite trunki pobudzające. Ze względu na odmienne gusta i preferencje, włoskie kawy ziarniste przygotowywane są w różnorodny sposób. Do najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych kaw po włosku należą:
- espresso,
- cappuccino,
- ristretto,
- caffe latte,
- macchiato,
- americano.
Włoska kawa ziarnista
Włoska kawa w ziarnach charakteryzuje się dużą wyrazistością, jak również odmiennością. Ze względu na bogatą różnorodność, można znaleźć swoją ulubioną mieszankę, dostosowaną do spersonalizowanych preferencji. Pozwala to również na posiadanie włoskiej kawy zarówno do ekspresu ciśnieniowego, jak i innych, nawet najbardziej alternatywnych urządzeń. W sklepie internetowym Cafe Silesia istnieją włoskie kawy ziarniste od najbardziej cenionych producentów, które z pewnością zachwycą każdego konesera pobudzającego napoju.