KAWA ZIARNISTA
( ilość produktów: 505 )
BeMyBean Uganda Sipi Falls 250g | PRZELEW
Uganda Sipi Falls
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Uganda
Region: Mount Elgon
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość upraw:2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: shake truskawkowy, poziomka, kompot porzeczkowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
To prawdziwy klejnot z Ugandy – kraju, który rzadko kojarzy się z kawą specialty, ale dzięki staraniom lokalnych farmerów i wyjątkowym warunkom upraw powstał tutaj smakowy wyjątek. Ziarna pochodzą z mikroregionu Sipi Falls, położonego na zboczach góry Elgon. Wysokie położenie plantacji oraz kenijskie odmiany botaniczne nadają tej kawie niezwykły charakter.
Profil sensoryczny zachwyca soczystymi nutami shake’a truskawkowego, poziomki i kompotu porzeczkowego, które są podkreślone wysoką słodyczą i średnią kwasowością. Dzięki obróbce naturalnej – czyli suszeniu kawy w pełnym owocu – ziarna nabierają głębokiego, intensywnie owocowego smaku z subtelną nutą fermentacyjnej słodyczy.
Kawa pochodzi od rolników współpracujących z projektem Zukuka Bora, który nie tylko wspiera lokalnych farmerów, ale także finansuje ważne inicjatywy społeczne, takie jak dostęp do czystej wody, edukacja i rozwój rolnictwa. Wybierając tę kawę, odkrywasz nie tylko wyjątkowy smak, ale również wspierasz ugandyjskie społeczności.

BeMyBean Happy Bean 250g | PRZELEW
Happy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: ???
Region: ???
Odmiana botaniczna: ???
Wysokość upraw:???
Metoda obróbki: ???
Profil sensoryczny: mandarynka, kwiat lipy, zielona herbata, miód
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tej kawie wszystko jest zagadką - urodzinową! BeMyBean ma już 6 lat! Podobnie jak w zeszłym roku, w ramach świętowania palarnia zaprasza do wzięcia udziału w szalonym konkursie dla prawdziwych kawoszy. Tym razem w nieco innej odsłonie. Przyjmij wyzwanie i zgłębiaj tajemnice pochodzenia ziaren tej urodzinowej kawy. Wskaż miejsce pochodzenia tej kawy a może zgarniesz jedną z wyjątkowych nagród!
Organizatorem konkursu jest palarnia BeMyBean. Koniecznie zapoznaj się z Regulaminem konkursu: REGULAMIN KONKURSU. Po zapoznaniu się z Regulaminem, formularz konkursowy znajdziesz tutaj: FORMULARZ KONKURSOWY Zgłoszenie konkursowe należy przesłać do 14 marca 2025 roku do godziny 23:59 czasu polskiego.

kawa ziarnista HAYB MEKSYK Don Rafa Geisha 250g
HAYB MEKSYK Don Rafa Geisha
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Meksyk
Region: Chiapas
Odmiana botaniczna: Geisha
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Winogrona, rumianek, biała porzeczka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Uprawy prowadzone tuż przy granicy z Gwatemalą, w regionie niespokojnym, ale doskonałym do uprawy kawowca. Pomimo niepokojów przygranicznych, plantacja działa nieprzerwanie. Tym razem do paczki trafiła odmiana Geisha, uzyskany napar charakteryzuje kwiatowa słodycz - pojawiają się nuty winogron, rumianku i białej porzeczki. Słodko, soczyście, kwiatowo.

kawa ziarnista KAFAR | BURUNDI Rubagabaga 250g
BURUNDI Rubagabaga
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Burundi |
---|---|
Region: | Kayanza |
Odmiana botaniczna: | Red Bourbon |
Obróbka: | Fully Washed |
Profil: | Grejpfut, wiśnia, czarna herbata |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
W aromacie dominują cytrusy i wiśnia, a całość dopełnia finisz kojarzący się z czarną herbatą z nutą miodu. Smak wyróżnia się wysoką, soczystą kwasowością dojrzałych owoców, doskonale zrównoważoną przez gładkie, jedwabiste body. To kawa o eleganckim profilu i przyjemnej, owocowej świeżości.

kawa ziarnista KAFAR | KENIA Nandi 250g
KENIA Nandi
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kenia |
---|---|
Region: | Nandi Hills |
Odmiana botaniczna: | Ruiru, Batian |
Obróbka: | Sleeping bag anaerobic |
Profil: | Morela, truskawka, karmel |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa z Kenii o unikalnej metodzie obróbki, która przekształca typowy cytrusowy profil w coś zupełnie innego – słodki, aromatyczny napar przypominający powidła. W aromacie dominują nuty moreli i truskawki, przełamane delikatnym, karmelowym akcentem. Kremowe, krągłe body oraz soczysta, średnia kwasowość doskonale równoważą słodycz, tworząc harmonijny i pełny profil smakowy.