Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowca

2018-07-08
Brazylia, Kolumbia i Gwatemala, czyli najwięksi amerykańscy dostawcy ziaren kawowca

W naszej niekończącej się opowieści o świecie kawy zdążyliśmy już zaprezentować kawy pochodzące z różnych regionów świata - od Ameryki Środkowej i Południowej, przez Afrykę, aż po Azję. Wiemy, że ziarna z różnych kontynentów cechują się nieco innym wyglądem, a po zaparzeniu - smakiem i aromatem. Rozrzucone po całym świecie palarnie kawy z jednej strony wypuszczają na rynek tzw. single, czyli kawy jednorodne, z drugiej blendy, czyli mieszanki różnych ziaren połączonych ze sobą w rozmaitych proporcjach. Wobec tego, czy my, jako miłośnicy kofeinowego naparu, którzy codzienne sięgają przynajmniej po jedną filiżankę pobudzającej małej czarnej jesteśmy w stanie rozpoznać, z jakiego kraju trafiły do nas te ziarna? Otóż dziś zapoznamy się z charakterystyką odmian arabiki i robusty uprawianych w Brazylii, Kolumbii i Gwatemali, czyli w krajach będących jednymi z największych producentów kawy na świecie.

Kawy brazylijskie

Na brazylijskich plantacjach kawy uprawia się zarówno arabikę, jak i robustę, oczywiście różne ich odmiany. Zdecydowanie najpopularniejszą spośród nich jest Santos Bourbon. Jeśli chodzi o smak i aromat kaw brazylijskich najogólniej można go scharakteryzować, jako orzechowy, czekoladowy, kakaowy, toffi, miodowy, waniliowy.

kawa Hard Beans BRAZYLIA Fazenda 250g ziarnista

Ziarna z Kolumbii

Kolumbia to kraj żyznych gleb wulkanicznych masywu And. Ciepły klimat pozwala uprawiać tu kawowce przez cały rok. Kolumbijskie ziarna kryją w sobie bogactwo nut orzechowych oraz dojrzały, pełny smak, który podkreśla subtelna kwasowość. Stąd też, kawy z tych regionów to idealna odpowiedź na oczekiwania wielbicieli napojów mlecznych, m.in. latte, cappuccino, macchiato.

kawa Dobre Ziarno Colombia Single 227g ziarnista

Arabiki gwatemalskie

Podobnie, jak Kolumbia, również Gwatemala jest krajem położonym pośród gór. W odróżnieniu od kaw kolumbijski, ziarna gwatemalskie cechują się jednak dość wyraźną kwasowością, a nuty orzechów ustępują tu miejsca aromatom kwiatowym i owocowym, głównie wiśniowemu, jeżynowemu i porzeczkowemu. Dodatkowo pojawiają się nuty czekolady, karmelu bądź też cynamonu. To, które z nich będą dominowały zależy oczywiście od konkretnego regionu.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel