Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Porady dla Zaawansowanych

Czym jest dystrybutor do kawy i czemu jest Ci potrzebny?
Zakup kolbowego ekspresu ciśnieniowego do kawy to zaledwie początek drogi do dobrego espresso, o czym pewnie przekonał się każdy domowy barista. Na tej ścieżce ku smacznej kawie warto przyglądnąć się pracy profesjonalnych baristów, którzy zjedli zęby na niejednej małej czarnej. Szczególną uwagę warto zwrócić na akcesoria baristy, w tym na tajemniczo wyglądający krążek - dystrybutor do kawy. Do czego służy i czy warto mieć go w swojej kuchni?
Czytaj więcej
Jak profesjonalny młynek do kawy z wagą może usprawnić Twoją kawiarnię?
Młynek do kawy stanowi podstawowe wyposażenie każdej porządnej kawiarni. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się mniej istotny od ekspresu do kawy, to właśnie parametry młynka i zastosowane w nim rozwiązania techniczne decydują o jakości przygotowywanej kawy i sprawnej obsłudze klientów w lokalu. Jeżeli szukacie do swojej kawiarni odpowiedniego sprzętu, dobrym wyborem może być młynek do kawy z wagą. Jak działa taki sprzęt i które jego parametry są istotne z punktu widzenia baristy?
Czytaj więcej
Mity związane z kawą
Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów świata, lecz temat, wokół którego narosło wiele mitów. Jeśli nie chcecie wyjść w towarzystwie na ignorantów, to z całą pewnością powinniście przeczytać nasze zestawienie, w którym punktujemy najpopularniejsze mity o kawie.
Czytaj więcej
PRZYGOTOWANIE ESPRESSO TO NIE LADA SZTUKA! - Błażej Walczykiewicz
Zaparzenie tej kawy wymaga sporej dawki wiedzy i doświadczenia. Sztuka ta nie polega tylko na dobrym ustawieniu młynka i przygotowaniu kawy z wykorzystaniem ekspresu znanej marki. Istnieją dziesiątki czynników, które mogą mieć wpływ na jego smak, aromat, konsystencję czy teksturę, a co za tym idzie - na jego jakość. Jednym z ważniejszych jest prawidłowe ustawienie młynka. Bazując na kilku schematach, które przedstawię poniżej będziemy mogli w miarę szybko ustawić dobrze nasz młynek, a co za tym idzie uzyskać bardzo dobry smak espresso.
Czytaj więcej
ZIARNISTA KAWA DOSKONAŁY WYBÓR
Chyba nie ma na świecie osoby, która uważałaby, że kawa ziarnista jest gorsza od tej fabrycznie mielonej. Pojęcie świeżości jest kluczowe na każdym etapie doboru kawy: świeżo zebrana, świeżo palona, świeżo mielona. I idąc od końca owych świeżości, umiejętność ich oceny określa stopień rozwoju naszych zdolności sensorycznych. Warto je ćwiczyć, pielęgnować i rozwijać, czyli nabierać zdolności określania czy pijemy kawę przygotowaną ze świeżo mielonych ziaren, potem czy są to ziarna świeżo palone i wreszcie czy jest to tzw. świeży crop
Czytaj więcej
pixel