Aktualności ze Świata Kawy

Ranking ekspresów kolbowych

Ranking ekspresów kolbowychCoraz więcej osób, które być może jeszcze do niedawna standardowo sięgały po tzw. kawę rozpuszczalną lub popularnie nazywaną zalewajką kawę sypaną, obecnie zaczyna zagłębiać się w tajniki wzorcowego parzenia małej czarnej. Jednak prócz wiedzy i oczywiście wysokiej jakości ziaren, niezbędny jest również odpowiedni sprzęt. I rzeczywiście, przeglądając zamieszczane w internecie opinie, recenzje i inne komentarze związane najogólniej mówiąc z kawą, można zauważyć stale rosnącą popularność ekspresów do kawy. Zarówno grono posiadaczy tego typu sprzętów, jak i tych, którzy poszukują modelu, który spełni ich potrzeby i wymagania stale się powiększa. Z myślą o tych ostatnich, przedstawiamy ranking ekspresów kolbowych.
Przeczytaj więcej

Ranking ekspresów automatycznych

Ranking ekspresów automatycznychZ ostatniego wpisu zamieszczonego na naszym blogu, wiemy już, że wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje tego typu sprzętów. Są to ekspresy ciśnieniowe, ekspresy przelewowe oraz ekspresy kapsułkowe. Na bazie porównania dostępnych modeli ekspresów wysnuliśmy wniosek, że tymi, które rzeczywiście zasługują na uwagę osób oczekujących najdoskonalszej kawy są pierwsze z wymienionych, czyli ekspresy ciśnieniowe. Przy poprzedniej okazji zaznaczyliśmy także, że ekspresy te można jeszcze podzielić na automatyczne oraz kolbowe. Tym razem przedstawiamy ranking ekspresów automatycznych, który stworzyliśmy uwzględniając pojawiające się w internecie opinie, recenzje i inne uwagi kawoszy, i który mamy nadzieję, pomoże Państwu wybrać model idealny.
Przeczytaj więcej

Ranking kawy mielonej

Ranking kawy mielonejNie da się ukryć, że alternatywne sposoby parzenia (m.in. z użyciem dripperów, dzbanków Chemex lub Aeropressu), a co za tym idzie kawa ziarnista zyskują w ostatnich latach na popularności. Mimo to, większość ludzi na całym świecie wciąż wybiera standardową kawę mieloną. Dlaczego tak się dzieje? Według opinii, recenzji i komentarzy zamieszczanych w sieci, możemy stwierdzić, że przede wszystkim chodzi tu o wygodę lub też niemożność zainwestowania w odpowiedni sprzęt. Kawa mielona pozwala skrócić czas przygotowywania kofeinowego napoju, nie wymaga posiadania młynka, a także na ogół jest po prostu tańsza. Poza tym, kawa mielona sprawdza się podczas podróży oraz - o ile pracodawca nie zapewnia nam ekspresu i ziaren - w pracy. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, jaką kawę mieloną wybierzemy. Tak samo, jak z ziarnami, tak i w tym przypadku bywają kawy lepsze i gorsze. A zatem, przedstawiamy ranking kawy mielonej.
Przeczytaj więcej

Ranking kawy ziarnistej

Ranking kawy ziarnistejMówiąc o dobrej kawie, przede wszystkim mówimy o kawie ziarnistej, którą to mielimy tuż przed parzeniem. Tylko świeżo mielona kawa stanowi bowiem gwarancję idealnego smaku i aromatu. Co ciekawe, jak już wielokrotnie podkreślaliśmy na naszym blogu, nawet nienajlepszej jakości kawa ziarnista zawsze będzie lepsza niż nawet najdoskonalsza kawa mielona. W związku z tym, warto poznać opinie, recenzje i uwagi zarówno specjalistów, jak i kawoszy oraz stworzony na ich podstawie ranking kawy ziarnistej.
Przeczytaj więcej

Podróż z kawą po Włoszech - Piemont

Podróż z kawą po Włoszech - Piemont

Pierwszy wpis z cyklu „Rajza po Italii” rozpoczynamy od zwiedzenia północno-zachodniej części kraju, czyli Piemontu, który graniczy z Francją i Szwajcarią. Charakter regionu otoczonego z trzech stron przez Alpy doskonale oddaje dosłowne tłumaczenie nazwy Piemont – „kraina u podnóża gór”. Znajduje się zaledwie pół godziny drogi od Mediolanu, a jednak wciąż jest niesłusznie pomijany w podróżniczych wyborach.

 


Przeczytaj więcej

Ostatnie dni karnawału z przepisem na kawę moretta.

Ostatnie dni karnawału z przepisem na kawę moretta.

Odliczamy już dni do końca karnawału. I dlatego ten wpis chcielibyśmy poświęcić jego symbolom, a dokładniej jednemu z nich. Prawdopodobnie najsłynniejszym i chyba najsilniej oddziałującym na wyobraźnię jest oczywiście maska, będąca nieodłącznym atrybutem karnawału w Wenecji, którego ducha z jednej strony (jak powie wielu malkontentów) dawno strawił komercyjny charakter tego święta. Lecz z drugiej strony, nie łatwo jest odwrócić oczy od tej miejscami kiczowatej imprezy, kiedy istnieje do niej tak wiele nawiązań w kulturze i sztuce. I tutaj chcemy bliżej przyjrzeć się właśnie jednemu ze wspomnianych atrybutów, który wydaje nam się niezwykle intrygujący. A jest nim maska moretta. Dlaczego ona? Po pierwsze, ze względu na jej osobliwą cechę. Ale głównie oczywiście dlatego, że coś łączy ją z kawą. Co mianowicie? Czytajcie dalej, by się dowiedzieć.


Przeczytaj więcej

Ranking ekspresów do kawy

Ranking ekspresów do kawyAromatyczna, intensywna, stawiająca na nogi, wyśmienita jako klasyczne, włoskie espresso oraz idealna pod postacią subtelnego cappuccino bądź latte - właśnie taką kawą chcemy cieszyć się w zaciszu własnego domu każdego poranka lub popołudnia. Na szczęście dzięki ekspresom do kawy mamy taką możliwość. Nie lada wyzwaniem jest jednak wybór właściwego, odpowiadającego indywidualnym oczekiwaniom i potrzebom sprzętu. Stąd też nie dziwi, że w internecie znaleźć można niejeden ranking ekspresów do kawy. Mimo to, jako profesjonalny sklep z kawą, który może pochwalić się już pewnym doświadczeniem na kawowym rynku postanowiliśmy stworzyć własny ranking ekspresów do kawy. Mamy nadzieję, że okaże się on pomocny dla wszystkich, którzy planują zakup tego rodzaju maszyny, a w związku z tym poszukują opinii, recenzji i uwag na ich temat.
Przeczytaj więcej

Bestsellery I kwartału 2018: Agust Natura Equa, La Brasiliana Marfisa i Varesina Silver

Bestsellery I kwartału 2018: Agust Natura Equa, La Brasiliana Marfisa i Varesina Silver

Pierwszy kwartał 2018 roku już dawno za nami. Ale warto do niego wrócić i przyjrzeć się kawom, które wzbudziły w tym okresie Wasze największe zainteresowanie. Nie zdziwiło nas, że postawiliście na włoskie palarnie z długą tradycją. Na podium znalazły się Natura Equa z palarni August, Marfisa z La Brasiliany i Silver z Varesiny. Sprawdźmy, co w nich wyjątkowego.


Przeczytaj więcej

COFFEE REPUBLIC – PALARNIA MIESIĄCA W CAFE SILESIA W LUTYM 2018r.

COFFEE REPUBLIC – PALARNIA MIESIĄCA W CAFE SILESIA W LUTYM 2018r.

Postępującą kawową rewolucję możemy dostrzec przede wszystkim w stolicy naszego kraju. W Warszawie nie tylko napijemy się znakomitej kawy speciality w wielu kawiarniach, lecz również kupimy ziarna, które zostały wypalone tuż za ścianą. Dzisiaj przyjrzymy się jednej z bardziej znanych warszawskich palarni - Coffee Republic. W lutym ziarna z tej palarni kupicie 10% taniej w Cafe Silesia!


Przeczytaj więcej

Meseta – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w styczniu 2018r.

Meseta – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w styczniu 2018r.

Espresso to jeden z największych włoskich skarbów. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego pieczołowicie dbają o to, by było ono przygotowywane zgodnie z najwyższymi standardami. W tym miesiącu spróbujcie kaw z palarni Meseta, która uzyskała certyfikat INEI (Instituto Nazionale Espresso Italiano), potwierdzający fakt, że jej ziarna nadają się doskonale do przyrządzenia wzorcowego espresso. Dowiedzcie się czegoś więcej o palarni, Bolonii i sprawdźcie, co z tym wszystkim ma wspólnego Mikołaj Kopernik!


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel