Blog

Prosty przepis na świąteczną kawę z syropem glögg

Prosty przepis na świąteczną kawę z syropem glögg

Nie jest to typowy zimowy przepis na kawę, ale przepis na kawę prawdziwie świąteczną, która nie tylko nas rozgrzeje, ale po jednym łyku przywoła wszystkie skojarzenia, jakie mamy, jeśli chodzi o charakterystyczne smaki i zapachy świąt, spędzanych w domu wśród rodziny i przyjaciół. A wszystko to głównie za sprawą jednego składnika rodem… ze Szwecji. Chociaż, mówiąc precyzyjniej nie tyle chodzi konkretnie o składnik tudzież napój, którym tak powszechnie raczą się podczas świąt Szwedzi, czyli tamtejsze grzane wino, ale raczej o jego fenomenalny smak, ujęty w zupełnie nowy sposób. W jaki? Nim na to odpowiemy, dodajmy jeszcze, że ten szwedzki przysmak – w wersji oryginalnej, rzecz jasna, niepozbawiony alkoholu – może być również podawany w odsłonie bezalkoholowej. Zdradźmy więc wreszcie nazwę tego szlachetnego napoju. To nic innego jak glögg, którego smak stanie nam się bliższy dzięki syropowi MOUNT CARAMEL DOBRY SYROP GLÖGG. Syrop - jak zresztą wszystkie znakomite wyroby Mount Caramel – jest przygotowany wyłącznie na bazie naturalnych składników. Gęsty i przepyszny idealnie wpisywać się będzie w świąteczny nastrój, gdy dodamy go do naszej ulubionej kawy.


Przeczytaj więcej

Jaki młynek do kawy wybrać?

Jaki młynek do kawy wybrać?

Podajemy najważniejsze szczegóły, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze młynka do kawy. Jeszcze niedawno stworzyliśmy ranking młynków do kawy, gdzie porównywane urządzenia były głównie znakomitym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą być baristą w swoim domu. Teraz jednak, by nasza baza wiedzy była pełniejsza, postanowiliśmy opisać te rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę, by wybór młynka był faktycznie strzałem w dziesiątkę. Czy chcemy zakupić młynek do domu, czy potrzebujemy młynka do kawiarni, a może po prostu wystarczyć nam będzie młynek ręczny? Zdajemy sobie sprawę, że niezależnie od tego, czego potrzebujemy, decyzja o zakupie młynka, powinna być przemyślana. I ten wpis jest przeznaczony dla wszystkich tych, którzy swój młynek pragną zakupić nie tylko sercem, ale i rozumem.


Przeczytaj więcej

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Gdy mowa o herbacie, to u większości z nas skojarzenia nadal zmierzają w kierunku powszechnego widoku: torebki, która moczy się w gorącej wodzie w filiżance lub kubku. A po jej zaparzeniu często dodajemy cukier oraz plasterki cytryny. A gdy myślimy o herbacie liściastej, to najczęściej wyobrażamy sobie lub uważamy, że jej zaparzanie jest czasochłonne, mało praktyczne, a do tego wymaga mierzenia temperatury wody i dokładnego odmierzania czasu parzenia. Zazwyczaj więc, rytuał parzenia herbaty liściastej pozostawiamy sobie, na któryś z nieśpiesznych dni. A że takich dni w ciągu roku zwykle mamy niewiele, to i rzadko sięgamy po dobrą herbatę liściastą. A ta rzadko wyciągana, traci z czasem swój smak i zapach. Jest jednak herbata czerwona, którą parzy się niezwykle prosto, a do tego posiada znakomite właściwości. Czytaj dalej, by dowiedzieć się jakie.


Przeczytaj więcej

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Co powoduje, że ekspres automatyczny, którego kupno akurat rozważamy bywa czasem droższy niż ekspres automatyczny innej marki? Podstawowa odpowiedź brzmi: powodem są komponenty ekspresu, z których jest zbudowany. A jednym z kluczowych jest młynek do kawy. W automatycznym ekspresie do kawy to młynek, a tym samym jakość przemiału, którą zapewnia jest pierwszym czynnikiem, decydującym o smaku naszej kawy. Ten wpis poświęcimy wyjaśnieniu, jaka jest przewaga młynków z żarnami stalowymi nad młynkami o żarnach ceramicznych, czyli obalimy pewne mity, jakie zostały rozpowszechnione ze względu na to, że w młynkach stosowanych w wielu domowych ekspresach automatycznych o krótszej żywotności powszechnie stosuje się żarna ceramiczne.


Przeczytaj więcej

Jest tylko jedna taka kawa mrożona.

Jest tylko jedna taka kawa mrożona.

Gdy zaczyna się okres, w którym polskie lato łatwo pomylić z tropikalną kanikułą, wszelkiego typu blogi kulinarne, a także te około-kawowe zalewa fala przepisów na kawę mrożoną. Podstawowy problem z większością tych przepisów polega na tym, że blogerzy prześcigają się w wymyślaniu wprost niezliczonej ilości dodatków, co zazwyczaj, jeśli nie zawsze wynika po prostu z tego, że pośledniej jakości kawa, którą stosują wymaga, by „utopić” ją w lodach, bitej śmietanie, posypkach i innych pozornych ulepszeniach. Często również kłopot bierze się stąd, że albo są to po prostu przepisy na kawę macerowaną przez 24h, czyli cold brew, której nie sposób pić z mlekiem albo na kawę mrożoną z kostkami lodu, które już po minucie rozcieńczają nam naszą kawę. Dlatego postanowiliśmy stworzyć przepis, który ani nie będzie wymagał tak długiego czekania, ani nie będzie nas skazywał na wypijanie rozcieńczanego napoju kawowego.


Przeczytaj więcej

Essse Caffé – Wasza ulubiona kawa z Bolonii?

Essse Caffé – Wasza ulubiona kawa z Bolonii?

Essse Caffé obok innej marki, czyli kawy Meseta króluje w kawiarniach Bolonii jak to wspaniałe miasto długie i szerokie. To, że Essse Caffé znalazło się w naszej ofercie najlepszych kaw ziarnistych było tylko kwestią czasu. Aksamitny smak kaw Essse jest nie do podrobienia. Niezapomniany smak, stworzonej przez tę palarnię, mieszanki kaw arabik jest tym, co urzekło nas tutaj szczególnie. W mieście najstarszego uniwersytetu na świecie, gdzie ścieżki wydeptywał sam Umberto Eco, kawa espresso smakuje fenomenalnie. Teraz dzięki kawie Essse Caffé nasi klienci mogą już w pełni cieszyć się w domu tym, co urzeka w letniej atmosferze Bolonii najbardziej: najlepszą kawą.


Przeczytaj więcej

Przepis na kawę mocha z kawiarki

Przepis na kawę mocha z kawiarki

Kawa Mocha lub inaczej Mokka, czyli espresso z dodatkiem gorącego mleka i czekolady to bardzo popularny napój w naszej kawiarni. I nic dziwnego, bo przygotowana ze smacznych, naturalnych składników kusi już samym zapachem, a jej gęsta konsystencja rozpływająca się po podniebieniu zostawia jak najlepsze wspomnienie. Dlatego przygotowaliśmy dla Was nieco inną wersję tego przepisu, który pozwoli Wam cieszyć się tym napojem w domu bez konieczności kupowania drogiego ekspresu ciśnieniowego.


Przeczytaj więcej

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Filtrować wodę w taki sposób, by chronić nasz ekspres do kawy przed wyniszczającym działaniem kamienia, a jednocześnie sprawić, by nasza kawa smakowała znakomicie jest ogromnym wyzwaniem. Dodatkowo jeśli używamy filtracji w domowych warunkach, to bardzo ważnym staje się, by użytkowanie filtrów nie było tak skomplikowane jak procesy chemiczne towarzyszące filtracji. Dlatego producent szwajcarskich ekspresów Jura stworzył prosty w użytkowaniu filtr do wody CLARIS. Przeczytaj o nich więcej, by dowiedzieć się jak łatwo jest cieszyć się kawą z najlepszych ekspresów automatycznych na świecie.


Przeczytaj więcej

Jak parzyć kawę we french pressie?

Jak parzyć kawę we french pressie?

Z parzeniem kawy jest tak jak z większością działań: geniusz najczęściej tkwi w prostocie. To stwierdzenie także odnosi się do tych sprzętów codziennego użytku, których sposób działania jest niemal oczywisty na pierwszy rzut oka. Do takich urządzeń większość z nas zaliczyłaby również french press. Jedno spojrzenie i…. wszystko jasne: wsypujemy, wlewamy, przyciskamy. Ale czy rzeczywiście tylko tyle wystarczy wiedzieć, by uzyskać z kawy to, co najlepsze? To raczej dobry początek na drodze do smaku, który będzie nas rano raczej łagodnie budził do życia, a nie brutalnie wyrywał ze snu. Z tego  wpisu dowiecie się, jakie cechy musi mieć dobrej jakości french press, by służył nam jak najlepiej i jak najdłużej oraz, przede wszystkim, jak należy w nim przyrządzić kawę, by smakowała doskonale. 


Przeczytaj więcej

Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła - w Cafesilesia.pl

Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła - w Cafesilesia.pl

Manufaktura Czekolady” to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada produkowana jest ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że miejsce produkcji w całości mieści się pod jednym dachem. Tutaj nie używa się proszku kakaowego czy innych półproduktów, co sprawia, że powstaje czekolada prawdziwa od początku do końca, od ziarna kakao do tabliczki. U twórców tej znakomitej marki, która wytwarza czekoladę w tak tradycyjny sposób podejście do niej jest takie jakie powinno towarzyszyć produkcji soków: te wyciskane prosto z owocu, a nie z koncentratu są najlepsze. Założyciele mówią wprost, że dzięki temu mogą zagwarantować niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady.


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel