Essse Caffé obok innej marki, czyli kawy Meseta króluje w kawiarniach Bolonii jak to wspaniałe miasto długie i szerokie. To, że Essse Caffé znalazło się w naszej ofercie najlepszych kaw ziarnistych było tylko kwestią czasu. Aksamitny smak kaw Essse jest nie do podrobienia. Niezapomniany smak, stworzonej przez tę palarnię, mieszanki kaw arabik jest tym, co urzekło nas tutaj szczególnie. W mieście najstarszego uniwersytetu na świecie, gdzie ścieżki wydeptywał sam Umberto Eco, kawa espresso smakuje fenomenalnie. Teraz dzięki kawie Essse Caffé nasi klienci mogą już w pełni cieszyć się w domu tym, co urzeka w letniej atmosferze Bolonii najbardziej: najlepszą kawą.
Kawa Mocha lub inaczej Mokka, czyli espresso z dodatkiem gorącego mleka i czekolady to bardzo popularny napój w naszej kawiarni. I nic dziwnego, bo przygotowana ze smacznych, naturalnych składników kusi już samym zapachem, a jej gęsta konsystencja rozpływająca się po podniebieniu zostawia jak najlepsze wspomnienie. Dlatego przygotowaliśmy dla Was nieco inną wersję tego przepisu, który pozwoli Wam cieszyć się tym napojem w domu bez konieczności kupowania drogiego ekspresu ciśnieniowego.
Filtrować wodę w taki sposób, by chronić nasz ekspres do kawy przed wyniszczającym działaniem kamienia, a jednocześnie sprawić, by nasza kawa smakowała znakomicie jest ogromnym wyzwaniem. Dodatkowo jeśli używamy filtracji w domowych warunkach, to bardzo ważnym staje się, by użytkowanie filtrów nie było tak skomplikowane jak procesy chemiczne towarzyszące filtracji. Dlatego producent szwajcarskich ekspresów Jura stworzył prosty w użytkowaniu filtr do wody CLARIS. Przeczytaj o nich więcej, by dowiedzieć się jak łatwo jest cieszyć się kawą z najlepszych ekspresów automatycznych na świecie.
Z parzeniem kawy jest tak jak z większością działań: geniusz najczęściej tkwi w prostocie. To stwierdzenie także odnosi się do tych sprzętów codziennego użytku, których sposób działania jest niemal oczywisty na pierwszy rzut oka. Do takich urządzeń większość z nas zaliczyłaby również french press. Jedno spojrzenie i…. wszystko jasne: wsypujemy, wlewamy, przyciskamy. Ale czy rzeczywiście tylko tyle wystarczy wiedzieć, by uzyskać z kawy to, co najlepsze? To raczej dobry początek na drodze do smaku, który będzie nas rano raczej łagodnie budził do życia, a nie brutalnie wyrywał ze snu. Z tego wpisu dowiecie się, jakie cechy musi mieć dobrej jakości french press, by służył nam jak najlepiej i jak najdłużej oraz, przede wszystkim, jak należy w nim przyrządzić kawę, by smakowała doskonale.
Manufaktura Czekolady to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada produkowana jest ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że miejsce produkcji w całości mieści się pod jednym dachem. Tutaj nie używa się proszku kakaowego czy innych półproduktów, co sprawia, że powstaje czekolada prawdziwa od początku do końca, od ziarna kakao do tabliczki. U twórców tej znakomitej marki, która wytwarza czekoladę w tak tradycyjny sposób podejście do niej jest takie jakie powinno towarzyszyć produkcji soków: te wyciskane prosto z owocu, a nie z koncentratu są najlepsze. Założyciele mówią wprost, że dzięki temu mogą zagwarantować niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady.
Prawdopodobnie nie sposób zliczyć, ile już razy wspominaliśmy na naszym blogu o tym, że najdoskonalsza kawa to kawa świeżo mielona. O ile można kłócić się o to, skąd pochodzi najlepsza kawa oraz, która metoda parzenia jest słuszna (każdy z nas ma przecież inny gust), o tyle nie sposób zaprzeczyć temu, że mała czarna będzie o niebo lepsza, jeśli ziarna zmielimy na chwilę przed podaniem. Dlatego też, wszystkich, którzy zwykli pić przynajmniej jedną kawę dziennie gorąco do tego zachęcamy. Tym bardziej, że nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wystarczy, że zaopatrzymy się w młynek. To, jaki to będzie młynek ma jednak spore znaczenie, stąd przedstawiamy wsparty na opiniach, recenzjach i uwagach znawców tematu ranking młynków do kawy.
Tak, jak prawdziwi miłośnicy kawy wybierają wyłącznie świeżo wypalane ziarna pochodzące z cieszących się uznaniem plantacji, tak wielbiciele herbaty przede wszystkim stawiają na herbaty liściaste, które po zalaniu gorącą wodą oddają w naparze swój naturalny smak i aromat. I to właśnie z myślą o nich postanowiliśmy zrobić małe odstępstwo od tematu kawy na rzecz rankingu herbat liściastych. Jak to zwykle bywa z rankingami poświęconymi kawie, ekspresom do kawy czy też młynkom do kawy, tworząc niniejszy ranking herbat liściastych sugerowaliśmy się opiniami, recenzjami i uwagami specjalistów, tym razem z dziedziny herbaty.
Coraz więcej osób, które być może jeszcze do niedawna standardowo sięgały po tzw. kawę rozpuszczalną lub popularnie nazywaną zalewajką kawę sypaną, obecnie zaczyna zagłębiać się w tajniki wzorcowego parzenia małej czarnej. Jednak prócz wiedzy i oczywiście wysokiej jakości ziaren, niezbędny jest również odpowiedni sprzęt. I rzeczywiście, przeglądając zamieszczane w internecie opinie, recenzje i inne komentarze związane najogólniej mówiąc z kawą, można zauważyć stale rosnącą popularność ekspresów do kawy. Zarówno grono posiadaczy tego typu sprzętów, jak i tych, którzy poszukują modelu, który spełni ich potrzeby i wymagania stale się powiększa. Z myślą o tych ostatnich, przedstawiamy ranking ekspresów kolbowych.
Z ostatniego wpisu zamieszczonego na naszym blogu, wiemy już, że wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje tego typu sprzętów. Są to ekspresy ciśnieniowe, ekspresy przelewowe oraz ekspresy kapsułkowe. Na bazie porównania dostępnych modeli ekspresów wysnuliśmy wniosek, że tymi, które rzeczywiście zasługują na uwagę osób oczekujących najdoskonalszej kawy są pierwsze z wymienionych, czyli ekspresy ciśnieniowe. Przy poprzedniej okazji zaznaczyliśmy także, że ekspresy te można jeszcze podzielić na automatyczne oraz kolbowe. Tym razem przedstawiamy ranking ekspresów automatycznych, który stworzyliśmy uwzględniając pojawiające się w internecie opinie, recenzje i inne uwagi kawoszy, i który mamy nadzieję, pomoże Państwu wybrać model idealny.
Nie da się ukryć, że alternatywne sposoby parzenia (m.in. z użyciem dripperów, dzbanków Chemex lub Aeropressu), a co za tym idzie kawa ziarnista zyskują w ostatnich latach na popularności. Mimo to, większość ludzi na całym świecie wciąż wybiera standardową kawę mieloną. Dlaczego tak się dzieje? Według opinii, recenzji i komentarzy zamieszczanych w sieci, możemy stwierdzić, że przede wszystkim chodzi tu o wygodę lub też niemożność zainwestowania w odpowiedni sprzęt. Kawa mielona pozwala skrócić czas przygotowywania kofeinowego napoju, nie wymaga posiadania młynka, a także na ogół jest po prostu tańsza. Poza tym, kawa mielona sprawdza się podczas podróży oraz - o ile pracodawca nie zapewnia nam ekspresu i ziaren - w pracy. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, jaką kawę mieloną wybierzemy. Tak samo, jak z ziarnami, tak i w tym przypadku bywają kawy lepsze i gorsze. A zatem, przedstawiamy ranking kawy mielonej.