Blog

Fika - przerwa na kawę potrzebna od zaraz!

Fika - przerwa na kawę potrzebna od zaraz!

Każdy miłośnik kawy czas na małą czarną po cichu traktuje jako swój mały, codzienny rytuał. Niektórzy potrafią nawet wstawać o poranku o kilkanaście minut wcześniej, tylko po to, by spokojnie zmielić ulubione ziarna, zaparzyć kawę i następnie niespiesznie delektować się jej smakiem i aromatem. Co większe śpiochy, decydują się na wypicie pobudzającego naparu już po dotarciu do pracy - wówczas sięgają po to, co akurat dostępne - standardową zalewajkę, espresso lub latte (coraz częściej na wyposażeniu firm znajduje się dość niezły ekspres do kawy). Prawdziwym szczęściem dla kawoszy jest jednak weekend - dzień wolny od pracy, kiedy jeszcze otuleni szlafrokiem mogą napić się kawy i zjeść kawałek ciasta lub słodkiej bułki półleżąc na fotelu bądź sofie. Szwedzi, o których w kontekście kawy pisaliśmy już kilka postów temu, mają na to specjalną nazwę - Fika.


Przeczytaj więcej

Ekspres do kawy pod zabudowę

Ekspres do kawy pod zabudowę

Zarówno ciśnieniowe, jak i kolbowe ekspresy do kawy przez większość ludzi uznawane są za luksusowe elementy wyposażenia, na zakup których nie każdy może sobie pozwolić. Poza wysoką ceną o klasie profesjonalnych maszyn służących parzeniu klasycznego, włoskiego espresso oraz kaw mlecznych na jego bazie decyduje również nowoczesny design. Tym bardziej, niesamowicie elegancko prezentuje się ekspres do kawy pod zabudowę, czyli jeden z najnowszych modeli tego rodzaju sprzętów. Jednak, czy rzeczywiście jest on lepszy od standardowych, tj. wolnostojących egzemplarzy? Czy wart pieniędzy, które trzeba za niego zapłacić?


Przeczytaj więcej

Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?

Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?

Cappuccino i latte to kawy, które doskonale pasują do porannej owsianki z owocami, drożdżówki, pączka lub popołudniowego deseru. Jak już wiemy przygotowuje się je na bazie klasycznego, włoskiego espresso parzonego w ekspresie. Poza pełną aromatu i bogactwa nut smakowych małą czarną, w tym przypadku niezbędne jest również porządnie spienione mleko. Obok espresso to właśnie mleko decyduje o smaku tychże napojów. Wbrew pozorom stworzenie z niego doskonale puszystej pianki nie jest tak proste, jak mogło by się wydawać. Tym bardziej, jeśli chcemy wypróbować swoich sił w tzw. latte art. Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym? Po czym rozpoznać, że osiągnęliśmy pożądany efekt? Poniżej krótka podpowiedź.


Przeczytaj więcej

Czy w ciąży można pić kawę?

Czy w ciąży można pić kawę?

Każda kobieta, która planuje urodzenie dziecka lub też jest już w ciąży, musi zdawać sobie sprawę z tego, że jest to wyjątkowy czas, w którym powinna zadbać o siebie i odpowiednio przygotować się do porodu. Niestety jest to również okres wielu wyrzeczeń. Powszechnie wiadomo, że w ciągu 9 miesięcy, a także kilku następnych, gdy młoda mama karmi swoje maleństwo piersią, wszelkiego rodzaju używki, na czele z alkoholem i papierosami są absolutnie zakazane. Poza tym, jest wiele innych produktów, których spożywanie w czasie ciąży wywołuje sporo kontrowersji - jedni są im przeciwni, podczas gdy inni twierdzą, że nie mogą zaszkodzić dziecku. Takim produktem niewątpliwie jest kawa. Sprawdźmy zatem, jak to jest naprawdę - czy kawa szkodzi w ciąży? Czy w ciąży można pić kawę?


Przeczytaj więcej

Ekspres Bezzera czy Jura? Jaki ekspres wybrać do pracy, domu, a jaki do kawiarni?

Ekspres Bezzera czy Jura? Jaki ekspres wybrać do pracy, domu, a jaki do kawiarni?

Włoska Bezzera i szwajcarska JURA to prawdziwe potęgi na rynku profesjonalnych ekspresów do kawy. Choć obie marki oferują sprzęt, który sprawdzi się zarówno w pracy, w domu, jak i kawiarni, wyzwanie stanowi wybór odpowiedniego modelu. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, które ekspresy dostępne w naszym sklepie spełnią potrzeby każdego z tych miejsc. Zapraszamy do lektury!


Przeczytaj więcej

Jak działa kawiarka i który model wybrać?

Jak działa kawiarka i który model wybrać?

Kawiarka to klasyczny, włoski sposób na zaparzenie wyśmienitej kawy. Prawdopodobnie mimo starań, nie znaleźlibyśmy w Italii ani jednego domu, w którym na wyposażeniu kuchni nie byłoby tego charakterystycznego urządzenia. Co więcej, nie brakuje go w wielu domach na całym świecie, w tym w Polsce. Biorąc pod uwagę jakość przygotowywanego w tzw. moce napoju oraz stosunkowo niską cenę - fakt ten w ogóle nie dziwi. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, który spośród dostępnych modeli kawiarek wybierzemy. Sprawdźmy, jak one działają i czym się od siebie różnią.


Przeczytaj więcej

Przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino [+ film instruktażowy]

Przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino [+ film instruktażowy]Dziś przedstawiamy Państwu przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino, które każdy będzie mógł przygotować w domu. Klasyczny przepis został odtworzony i przedstawiony przez naszych baristów. W naszych kawiarniach, ten mleczny specjał kawowy jest najczęściej wybierany przez naszych klientów. Sprawdź, czy Twoje Cappuccino, jest równie włoskie!
Przeczytaj więcej

Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Wybierając się do kawiarni oczekujemy, że zostanie nam podana kawa doskonała. Co więcej, coraz częściej wyposażamy swoją kuchnię w różnego rodzaju sprzęty i akcesoria, które mają nam pomóc odtworzyć smak małej czarnej serwowanej przez profesjonalnego baristę. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że bez konkretnej wiedzy, nawet najlepszej jakości urządzenia nie pozwolą nam uzyskać pożądanego efektu. Ogromne znaczenie ma bowiem ekstrakcja kawy. Czym ona jest? Ile czasu powinien zajmować ten proces? Co decyduje o czasie trwania ekstrakcji?


Przeczytaj więcej

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.


Przeczytaj więcej

Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe <strong>czyszczenie ekspresu do kawy</strong>, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.


Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel