Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na kawę mocha z kawiarki

2019-05-28
Przepis na kawę mocha z kawiarki

Kawa Mocha lub inaczej Mokka, czyli espresso z dodatkiem gorącego mleka i czekolady to bardzo popularny napój w naszej kawiarni. I nic dziwnego, bo przygotowana ze smacznych, naturalnych składników kusi już samym zapachem, a dzięki jej gęstej konsystencji rozpływa się po podniebieniu i zostawia jak najlepsze wspomnienie. Dlatego przygotowaliśmy dla Was nieco inną wersję tego przepisu, który pozwoli Wam cieszyć się tym napojem w domu bez konieczności kupowania drogiego ekspresu ciśnieniowego.

Co ciekawe – bardzo często kawa Mokka mylona jest z ekspresem moka, czyli po prostu kawiarką. Ale ta drobna pomyłka podziałała na nas inspirująco i stworzyliśmy przepis na Mochę, przygotowaną właśnie na bazie kawy z kawiarki.

Na marginesie warto tylko dodać, że Mokka wywodzi swoją nazwę od miasta w Jemenie, które w XVII w. stanowiło istotny punkt przeładunkowy kawy, i było jednym z kluczowych miast handlowych, łączących kraje arabskie i europejskie.

Do przygotowania naszej kawy Mocha będziemy potrzebowali:
Sprzęty:

Składniki: Sposób przygotowania:
  1. Mielimy kawę – w ilości odpowiedniej do pojemności sitka w naszej kawiarce. Przypominamy, że zmielone drobiny powinny wielkością odpowiadać kryształkom cukru.
  2. Przygotowujemy kawę w kawiarce. Przepis na przygotowanie kawy tym sposobem podawaliśmy bardzo szczegółowo w tym wpisie.


  3. Przepis na kawę mocha z kawiarki

    Przepis na kawę mocha z kawiarki

  4. Jednocześnie gdy nasza kawiarka stoi na palniku, podgrzewamy w garnuszku mleko do momentu aż zacznie parować, ale nie doprowadzamy go do zagotowania. Potem przelewamy je do frenchpressa i przy pomocy sitka, przesuwając energicznie tłok w górę i w dół ubijamy mleko do uzyskania piany jak na zdjęciu.


  5. Przepis na kawę mocha z kawiarki

    Przepis na kawę mocha z kawiarki

  6. Jeśli zdecydowaliśmy się na czekoladę w saszetkach, która wymaga tego, by ją rozpuścić w mleku, wówczas po zagrzaniu i ubiciu mleka we frenchpressie dodajemy naszą czekoladę, ale już jej dodatkowo nie podgrzewamy, by zgęstniała (tak jak byśmy robili, chcąc przygotować czekoladę na gorąco), a jedynie mieszamy energicznie aż znikną wszystkie grudki. Tak uzyskany napój wlewamy do filiżanki, do której już wlaliśmy naszą kawę.


  7. Przepis na kawę mocha z kawiarki

  8. Jeśli natomiast wolimy dodać syrop czekoladowy, wówczas wlewamy składniki w następującej kolejności: syrop, kawa (mieszamy), a na koniec dodajemy spienione mleko.


  9. Przepis na kawę mocha z kawiarki

Smacznego.

Polecane

kawa ziarnista Fantino EXTRA BAR 1000g

kawa ziarnista Fantino EXTRA BAR 1000g

104,00 zł brutto91,52 zł brutto1830.40 pkt.
kawa Essse Selezione ESSSE 1000g ziarnista

kawa Essse Selezione ESSSE 1000g ziarnista

99,00 zł brutto86,13 zł brutto1722.60 pkt.
pixel