Artykuły

Jura S8 czy Jura E8 - porównanie kultowych ekspresów automatycznych.

Jura S8 czy Jura E8 - porównanie kultowych ekspresów automatycznych.Ekspresy automatyczne do kawy to jedne z najchętniej wybieranych urządzeń z segmentu małego AGD. Zajmują stosunkowo niewiele miejsca, są łatwe w obsłudze i nie wymagają od użytkownika specjalistycznej wiedzy, a potrafią przygotować rozmaite specjały kawowe, jak z ulubionej kawiarni. Niekwestionowanym liderem w branży ekspresów automatycznych jest szwajcarska marka JURA, której urządzenia są gwarancją niezawodności i najwyższej jakości, ale przede wszystkim innowacyjnych rozwiązań. Wśród najbardziej popularnych modeli wyróżnia się JURA S8 oraz Jura E8. Co je różni i który z nich będzie lepszym wyborem?
Przeczytaj więcej

Poznaj Comandante C40 Mk3 Nitro Blade - Mercedesa wśród młynków ręcznych!

Poznaj Comandante C40 Mk3 Nitro Blade - Mercedesa wśród młynków ręcznych!Kto choć trochę siedzi w temacie kawowych akcesoriów, ten z pewnością zetknął się z marką Comandante i ich kultowymi młynkami ręcznymi. Przez wielu młynki tego niemieckiego producenta uznawane są za najlepsze na świecie, a za tym twierdzeniem przemawia sporo argumentów. Choć młynki Comandante do tanich nie należą, grono fanów tej marki stale się powiększa. Flagowym modelem jest Comandante C40 MK3 Nitro Blade, który u nas znajdziecie!
Przeczytaj więcej

Czym jest dystrybutor do kawy i czemu jest Ci potrzebny?

Czym jest dystrybutor do kawy i czemu jest Ci potrzebny?Zakup kolbowego ekspresu ciśnieniowego do kawy to zaledwie początek drogi do dobrego espresso, o czym pewnie przekonał się każdy domowy barista. Na tej ścieżce ku smacznej kawie warto przyglądnąć się pracy profesjonalnych baristów, którzy zjedli zęby na niejednej małej czarnej. Szczególną uwagę warto zwrócić na akcesoria baristy, w tym na tajemniczo wyglądający krążek - dystrybutor do kawy. Do czego służy i czy warto mieć go w swojej kuchni?
Przeczytaj więcej

Czy cukier muscovado jest zdrowszy od białego cukru?

Czy cukier muscovado jest zdrowszy od białego cukru?Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki kawy lub herbaty bez dodatku choćby odrobiny cukru. Na rynku dostępnych jest wiele cukrów. Jedne uznawane są za zdrowe, z kolei spożycie innych poleca się ograniczyć, jednak na szczególną uwagę zasługuje cukier muscovado, który wyróżnia się nietypową konsystencją i zaskakująco intensywnym smakiem. Jak przebiega proces produkcji cukru muscovado i w jaki sposób można go używać w kuchni? Czy rzeczywiście jest zdrowszy od innych rodzajów cukru?
Przeczytaj więcej

Poznaj niezawodne kubki termiczne Asobu i zabierz kawę w drogę!

Poznaj niezawodne kubki termiczne Asobu i zabierz kawę w drogę!Niezależnie od tego, czy jesteśmy w dłuższej podróży, czy zwyczajnie zmierzamy do pracy, lubimy, gdy w tej wędrówce towarzyszy nam kawa lub inny, pobudzający napój. Nieodzownym sprzętem każdego miłośnika kawy w trasie jest kubek termiczny. Jednakże kubek kubkowi nierówny, a nic tak nie psuje nastroju, jak letnia kawa, czy przeciekające wieczko kubka. Rozwiązaniem tych rozterek są kubki termiczne Asobu, słynące z niezawodności i przyciągającego oko designu.
Przeczytaj więcej

Dlaczego ekspres na kapsułki może ułatwić Ci życie?

Dlaczego ekspres na kapsułki może ułatwić Ci życie?W licznych artykułach na temat ekspresów do kawy zazwyczaj mówi się o dwóch wiodących rodzajach urządzeń - ekspresach kolbowych i ciśnieniowych ekspresach automatycznych. Tymczasem jest jeszcze jeden typ ekspresu, za pomocą którego można przygotować espresso i mleczne specjały na jego bazie. Ekspres na kapsułki, bo o nim mowa, to odpowiedź na potrzeby tych osób, którym zależy na błyskawicznym przygotowaniu kawy, bez zbędnego wysiłku. Jednakże czy ekspres kapsułkowy to rozwiązanie dla każdego?
Przeczytaj więcej

Wybieramy młynek do kawy: ręczny czy elektryczny? Podsumowanie wad i zalet

Wybieramy młynek do kawy: ręczny czy elektryczny? Podsumowanie wad i zaletO młynkach do kawy powiedzieliśmy już sporo, jednak osoby stojące przed zakupem takiego urządzenia zazwyczaj mają wiele pytań, na które nie zawsze znajdują odpowiedź. Doskonale wiemy, że wybór młynka to niełatwe zadanie, wymagające najpierw porównania ze sobą najważniejszych cech, potem analizy parametrów technicznych i ostrożnego szacowania budżetu. Jeśli więc zastanawiacie się, które urządzenie wybrać – młynek ręczny czy elektryczny – wszystkie najważniejsze informacje raz jeszcze zebraliśmy i zestawiliśmy w tym artykule, by pomóc Wam podjąć ostateczną decyzję.
Przeczytaj więcej

3 pomysły na herbatę zimową – pyszne i rozgrzewające

3 pomysły na herbatę zimową – pyszne i rozgrzewająceJeśli nawet aura w połączeniu z masą innych warunków sprawiają, że nie mamy ochoty nawet wychodzić z domu, to nadal czasem nawet w czterech ścianach nienajlepsze okoliczności przyrody potrafią nas dopaść i popsuć humor. Należy więc dać temu odpór. I tu z pomocą przychodzą doskonałe herbaty. Nic więc dziwnego, że zimą szczególnymi względami cieszą się herbaty z dodatkiem korzennych przypraw, ziół i owoców, hojnie dosłodzone miodem lub cukrem trzcinowym. Jeśli szukacie pomysłów na herbatę zimową, która rozgrzeje Was tej zimy, przygotowaliśmy trzy wyjątkowo aromatyczne propozycje.
Przeczytaj więcej

Poznaj kawę po wiedeńsku – najsmaczniejszy z przepisów!

Poznaj kawę po wiedeńsku – najsmaczniejszy z przepisów!Wiedeń, stolica Austrii, to miasto słynące z zapierającej dech architektury, wspaniałej muzyki (nie bez powodu nazywane jest „miastem muzyki”), a także głęboko zakorzenionej kultury picia kawy – pierwsze kawiarnie wiedeńskie powstawały już w XVII wieku. Turyści z całego świata zjeżdżają do Wiednia, by zakosztować niezwykłego klimatu tych miejsc oraz ich specjałów – Linzer Torte, Apfelstrudel oraz wyśmienitej kawy po wiedeńsku. Jak wygląda i smakuje kawa po wiedeńsku? Sprawdźcie nasz przepis!
Przeczytaj więcej

Najlepsza gorzka czekolada – wybraliśmy dla Ciebie 5 topowych!

Najlepsza gorzka czekolada – wybraliśmy dla Ciebie 5 topowych!Kawy najwyższej próby czy kawy segmentu speciality cieszą się rosnącą popularnością, choć prawdopodobnie nigdy nie wejdą do tak zwanego kawowego mainstreamu. Głównie za sprawą stosunkowo wysokiej ceny, która decyzji nie ułatwia, zwłaszcza na początku, gdy poszukujemy „swojego” smaku. Traktuje się je podobnie, jak wysokiej jakości wina, zwracając uwagę na pochodzenie ziaren, ich obróbkę oraz szeroką paletę smaków i aromatów. Dla niektórych może być zaskoczeniem, że podobnie podchodzi się do czekolady. Najlepsza gorzka czekolada też może kosztować niemało i smak – podobnie jak w przypadku wysokiej jakości kaw – wymaga swoistego wyrobienia. Uzyskuje się je nie poprzez wykonywanie tajemnych rytuałów, dostępnych tylko nielicznym, ale poprzez próbowanie wielu czekolad. Od czego więc zacząć? Czytajcie dalej, by poznać nasze propozycje.
Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel