Artykuły

Ekspresy przelewowe, czyli najprostszy sposób na dobrą kawę

Ekspresy przelewowe, czyli najprostszy sposób na dobrą kawęDo niedawna ekspresy przelewowe były podstawowym wyposażeniem każdej polskiej kuchni. Dzięki nieskomplikowanej konstrukcji i bezproblemowej obsłudze pozwalały w szybkim czasie zaparzyć sporą ilość kawowego naparu. Z czasem zostały wyparte przez kawę rozpuszczalną, a następnie automatyczne ekspresy ciśnieniowe. Dzisiaj, za sprawą alternatywnych metod parzenia kawy, ekspresy przelewowe znowu wracają do łask, oferując wiele nowych funkcji oraz to, co zawsze - wygodę użytkowania i dzbanek pełen pysznej kawy!
Przeczytaj więcej

Elektryczny młynek do kawy - klucz do dobrego naparu

Elektryczny młynek do kawy - klucz do dobrego naparuPrzygotowanie smacznej kawy własnym sumptem jest możliwe i to przy niewielkich nakładach finansowych. W rozsądnej cenie można kupić dobrej jakości ziarna, niezły ekspres ciśnieniowy, czy sprzęt do metod alternatywnych. Jest jednak jedno urządzenie, na którym nie warto oszczędzać - młynek do kawy. Każdy barista potwierdzi, że bez porządnego młynka nie ma co myśleć o smacznej kawie w domu. Jeżeli właśnie stoicie przed wyborem takiego sprzętu i zastanawiacie się, czy elektryczny młynek do kawy jest Wam potrzebny, spieszymy z pomocą!
Przeczytaj więcej

Właściwości czarnej herbaty – jaki ma wpływ na nasze zdrowie?

Właściwości czarnej herbaty – jaki ma wpływ na nasze zdrowie?Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Tyko jednego dnia ponad 60% ludności całego świata wypija nawet 20 miliardów filiżanek herbacianego naparu. W światowej produkcji suszu herbacianego dominuje odmiana czarna i właśnie po taką najchętniej sięgamy. Choć herbata zielona uznawana jest za najzdrowszą i pełną przeciwutleniaczy, kolejne badania dowodzą, że czarna herbata w niczym jej nie ustępuje. Poznajcie prozdrowotne właściwości czarnej herbaty i z przyjemnością delektujcie się kolejną filiżanką!
Przeczytaj więcej

Kawa z cynamonem – rozgrzewający sposób na chłodne dni.

Kawa z cynamonem – rozgrzewający sposób na chłodne dni.Zimą wyjątkowo chętnie sięgamy po ciepłe napoje z dodatkiem przypraw korzennych. Nie tylko rozgrzewają, ale też poprawiają humor, pobudzają do działania i pozwalają poczuć się lepiej, mimo niekorzystnej aury i ujemnych temperatur. Jedną z najbardziej lubianych przypraw korzennych jest cynamon, częsty składnik ciasteczek, pierników, szarlotki, grzańca, a nawet wytrawnych dań. Ma intensywny, lekko pikantny smak, który doskonale komponuje się ze smakiem kawy. Jeżeli jesteście ciekawi, jak zrobić kawę z cynamonem, czytajcie dalej.
Przeczytaj więcej

Odkamienianie ekspresu – jak to zrobić dobrze?

Odkamienianie ekspresu – jak to zrobić dobrze?Używając czajnika do gotowania wody z pewnością zauważyliście, że z czasem na jego dnie i ściankach pojawia się osad. To samo zjawisko zachodzi w ekspresach do kawy – w pojemniku na wodę oraz na wszystkich elementach, przez które przepływa woda, odkłada się kamień, który nie pozostaje obojętny dla ich prawidłowego funkcjonowania. Nie wspominając o niekorzystnym wpływie na smak zaparzanej kawy! Dlatego regularne odkamienianie ekspresu to absolutna konieczność.
Przeczytaj więcej

Odkryj ekspres do kawy Jura E8 Touch Platinum marki JURA – idealne espresso w domowym zaciszu.

Odkryj ekspres do kawy Jura E8 Touch Platinum marki JURA – idealne espresso w domowym zaciszu.Do przygotowania idealnej kawy w domu wystarczą dwa elementy – dobrej jakości ziarna oraz porządny ekspres ciśnieniowy. Większość osób, które stoją przed wyborem takiego sprzętu, dla własnej wygody najczęściej decyduje się na zakup ekspresu automatycznego, czyli takiego, który sam mieli i zaparza kawę, a w wielu przypadkach również spienia mleko. Przy pomocy zaledwie jednego przycisku można otrzymać filiżankę espresso, cappuccino czy caffè latte. Proste, prawda? Jeżeli szukacie sprzętu, który wykona za Was cała pracę i przygotuje pyszną kawę, warto spojrzeć na ekspres do kawy E8 Touch Platinum marki JURA, który łączy w sobie minimalistyczny design i wysoką jakość.
Przeczytaj więcej

Co wyróżnia włoską porcelanę?

Co wyróżnia włoską porcelanę?Jeszcze wielu z nas pamięta te czasy, gdy picie kawy ze „szklanki z koszyczkiem” było w Polsce standardem, który – jak się wówczas wydawało - być może na zawsze wrył się w rzeczywistość. Tak na ogół pijano kawę w domu, a także kawiarniach i restauracjach. Zachowana cudem porcelana, która dzisiaj przeżywa swój zasłużony powrót w różnych ozdobnych odsłonach bardzo często stanowiła jedynie - no właśnie - ozdobę kredensu, czasem zbyt cenną, by można było na co dzień ot tak pić z niej kawę. Na szczęście zwyczaj picia kawy ze szklanki można uznać za słusznie miniony, ponieważ cienkie szklanki zostały wyparte przez porcelanowe filiżanki. Ale czy zastanawialiście się nad tym, dlaczego kawiarniane filiżanki z włoskiej porcelany mają grube ścianki? Co decyduje o tym, że w każdej kawiarni filiżanki mają niemal identyczną pojemnością?
Przeczytaj więcej

Czym jest espresso macchiato?

Czym jest espresso macchiato?Wchodząc do większości kawiarni już od progu możemy zapoznać się z szerokim menu różnorodnych kaw. Każdy kawosz doskonale zna włoskie espresso, delikatne cappuccino, mleczne caffè latte bądź zdobywające popularność flat white. Obok tych pozycji może się znaleźć także tajemniczo brzmiące espresso macchiato. Jeżeli nie wiecie, czym charakteryzuje się tak przygotowana kawa, po przeczytaniu tego artykułu będziecie uzbrojeni w komplet niezbędnych informacji. Zdradzamy również, jak przygotować idealne espresso macchiato przy użyciu domowego sprzętu.
Przeczytaj więcej

Niebieska herbata, czyli tajemniczy oolong.

Niebieska herbata, czyli tajemniczy oolong.Wszyscy dobrze znają herbaty czarne, zielone, czerwone, a nawet białe, które z powodzeniem można kupić w większości sklepów. Gdyby jednak zapytać przypadkowego przechodnia, czy słyszał o niebieskiej herbacie, prawdopodobnie nie doczekalibyśmy się odpowiedzi. Mowa o herbacie oolong, zwanej też herbatą turkusową bądź smoczą herbatą. Czym się wyróżnia na tle znanych nam herbat? Jak przygotować oolonga, by cieszyć się smacznym naparem?
Przeczytaj więcej

Słodki specjał, czyli czekolada na gorąco.

Słodki specjał, czyli czekolada na gorąco.Zimą nic nie smakuje tak dobrze, jak filiżanka rozgrzewającej, gęstej i słodkiej czekolady na gorąco. Napój ten pozwala się odprężyć i choć na moment zapomnieć o niesprzyjającej i kapryśnej aurze pogodowej. Zasługą tego korzystnego efektu nie jest jednak zawartość cukru, a obecność w czekoladzie substancji, które wpływają na produkcję endorfin i poprawę samopoczucia. Wobec takich właściwości jeszcze trudniej odmówić sobie tego smacznego napoju!
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel