Artykuły

Prosty przepis na świąteczną kawę z syropem glögg

Prosty przepis na świąteczną kawę z syropem glögg

Nie jest to typowy zimowy przepis na kawę, ale przepis na kawę prawdziwie świąteczną, która nie tylko nas rozgrzeje, ale po jednym łyku przywoła wszystkie skojarzenia, jakie mamy, jeśli chodzi o charakterystyczne smaki i zapachy świąt, spędzanych w domu wśród rodziny i przyjaciół. A wszystko to głównie za sprawą jednego składnika rodem… ze Szwecji. Chociaż, mówiąc precyzyjniej nie tyle chodzi konkretnie o składnik tudzież napój, którym tak powszechnie raczą się podczas świąt Szwedzi, czyli tamtejsze grzane wino, ale raczej o jego fenomenalny smak, ujęty w zupełnie nowy sposób. W jaki? Nim na to odpowiemy, dodajmy jeszcze, że ten szwedzki przysmak – w wersji oryginalnej, rzecz jasna, niepozbawiony alkoholu – może być również podawany w odsłonie bezalkoholowej. Zdradźmy więc wreszcie nazwę tego szlachetnego napoju. To nic innego jak glögg, którego smak stanie nam się bliższy dzięki syropowi MOUNT CARAMEL DOBRY SYROP GLÖGG. Syrop - jak zresztą wszystkie znakomite wyroby Mount Caramel – jest przygotowany wyłącznie na bazie naturalnych składników. Gęsty i przepyszny idealnie wpisywać się będzie w świąteczny nastrój, gdy dodamy go do naszej ulubionej kawy.


Przeczytaj więcej

Jaki młynek do kawy wybrać?

Jaki młynek do kawy wybrać?

Podajemy najważniejsze szczegóły, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze młynka do kawy. Jeszcze niedawno stworzyliśmy ranking młynków do kawy, gdzie porównywane urządzenia były głównie znakomitym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą być baristą w swoim domu. Teraz jednak, by nasza baza wiedzy była pełniejsza, postanowiliśmy opisać te rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę, by wybór młynka był faktycznie strzałem w dziesiątkę. Czy chcemy zakupić młynek do domu, czy potrzebujemy młynka do kawiarni, a może po prostu wystarczyć nam będzie młynek ręczny? Zdajemy sobie sprawę, że niezależnie od tego, czego potrzebujemy, decyzja o zakupie młynka, powinna być przemyślana. I ten wpis jest przeznaczony dla wszystkich tych, którzy swój młynek pragną zakupić nie tylko sercem, ale i rozumem.


Przeczytaj więcej

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Gdy mowa o herbacie, to u większości z nas skojarzenia nadal zmierzają w kierunku powszechnego widoku: torebki, która moczy się w gorącej wodzie w filiżance lub kubku. A po jej zaparzeniu często dodajemy cukier oraz plasterki cytryny. A gdy myślimy o herbacie liściastej, to najczęściej wyobrażamy sobie lub uważamy, że jej zaparzanie jest czasochłonne, mało praktyczne, a do tego wymaga mierzenia temperatury wody i dokładnego odmierzania czasu parzenia. Zazwyczaj więc, rytuał parzenia herbaty liściastej pozostawiamy sobie, na któryś z nieśpiesznych dni. A że takich dni w ciągu roku zwykle mamy niewiele, to i rzadko sięgamy po dobrą herbatę liściastą. A ta rzadko wyciągana, traci z czasem swój smak i zapach. Jest jednak herbata czerwona, którą parzy się niezwykle prosto, a do tego posiada znakomite właściwości. Czytaj dalej, by dowiedzieć się jakie.


Przeczytaj więcej

Essse Caffé – Wasza ulubiona kawa z Bolonii?

Essse Caffé – Wasza ulubiona kawa z Bolonii?

Essse Caffé obok innej marki, czyli kawy Meseta króluje w kawiarniach Bolonii jak to wspaniałe miasto długie i szerokie. To, że Essse Caffé znalazło się w naszej ofercie najlepszych kaw ziarnistych było tylko kwestią czasu. Aksamitny smak kaw Essse jest nie do podrobienia. Niezapomniany smak, stworzonej przez tę palarnię, mieszanki kaw arabik jest tym, co urzekło nas tutaj szczególnie. W mieście najstarszego uniwersytetu na świecie, gdzie ścieżki wydeptywał sam Umberto Eco, kawa espresso smakuje fenomenalnie. Teraz dzięki kawie Essse Caffé nasi klienci mogą już w pełni cieszyć się w domu tym, co urzeka w letniej atmosferze Bolonii najbardziej: najlepszą kawą.


Przeczytaj więcej

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Filtrować wodę w taki sposób, by chronić nasz ekspres do kawy przed wyniszczającym działaniem kamienia, a jednocześnie sprawić, by nasza kawa smakowała znakomicie jest ogromnym wyzwaniem. Dodatkowo jeśli używamy filtracji w domowych warunkach, to bardzo ważnym staje się, by użytkowanie filtrów nie było tak skomplikowane jak procesy chemiczne towarzyszące filtracji. Dlatego producent szwajcarskich ekspresów Jura stworzył prosty w użytkowaniu filtr do wody CLARIS. Przeczytaj o nich więcej, by dowiedzieć się jak łatwo jest cieszyć się kawą z najlepszych ekspresów automatycznych na świecie.


Przeczytaj więcej

Jak parzyć kawę we french pressie?

Jak parzyć kawę we french pressie?

Z parzeniem kawy jest tak jak z większością działań: geniusz najczęściej tkwi w prostocie. To stwierdzenie także odnosi się do tych sprzętów codziennego użytku, których sposób działania jest niemal oczywisty na pierwszy rzut oka. Do takich urządzeń większość z nas zaliczyłaby również french press. Jedno spojrzenie i…. wszystko jasne: wsypujemy, wlewamy, przyciskamy. Ale czy rzeczywiście tylko tyle wystarczy wiedzieć, by uzyskać z kawy to, co najlepsze? To raczej dobry początek na drodze do smaku, który będzie nas rano raczej łagodnie budził do życia, a nie brutalnie wyrywał ze snu. Z tego  wpisu dowiecie się, jakie cechy musi mieć dobrej jakości french press, by służył nam jak najlepiej i jak najdłużej oraz, przede wszystkim, jak należy w nim przyrządzić kawę, by smakowała doskonale. 


Przeczytaj więcej

Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła - w Cafesilesia.pl

Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła - w Cafesilesia.pl

Manufaktura Czekolady” to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada produkowana jest ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że miejsce produkcji w całości mieści się pod jednym dachem. Tutaj nie używa się proszku kakaowego czy innych półproduktów, co sprawia, że powstaje czekolada prawdziwa od początku do końca, od ziarna kakao do tabliczki. U twórców tej znakomitej marki, która wytwarza czekoladę w tak tradycyjny sposób podejście do niej jest takie jakie powinno towarzyszyć produkcji soków: te wyciskane prosto z owocu, a nie z koncentratu są najlepsze. Założyciele mówią wprost, że dzięki temu mogą zagwarantować niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady.


Przeczytaj więcej

Ranking herbat liściastych

Ranking herbat liściastychTak, jak prawdziwi miłośnicy kawy wybierają wyłącznie świeżo wypalane ziarna pochodzące z cieszących się uznaniem plantacji, tak wielbiciele herbaty przede wszystkim stawiają na herbaty liściaste, które po zalaniu gorącą wodą oddają w naparze swój naturalny smak i aromat. I to właśnie z myślą o nich postanowiliśmy zrobić małe odstępstwo od tematu kawy na rzecz rankingu herbat liściastych. Jak to zwykle bywa z rankingami poświęconymi kawie, ekspresom do kawy czy też młynkom do kawy, tworząc niniejszy ranking herbat liściastych sugerowaliśmy się opiniami, recenzjami i uwagami specjalistów, tym razem z dziedziny herbaty.
Przeczytaj więcej

Podróż z kawą po Włoszech - Piemont

Podróż z kawą po Włoszech - Piemont

Pierwszy wpis z cyklu „Rajza po Italii” rozpoczynamy od zwiedzenia północno-zachodniej części kraju, czyli Piemontu, który graniczy z Francją i Szwajcarią. Charakter regionu otoczonego z trzech stron przez Alpy doskonale oddaje dosłowne tłumaczenie nazwy Piemont – „kraina u podnóża gór”. Znajduje się zaledwie pół godziny drogi od Mediolanu, a jednak wciąż jest niesłusznie pomijany w podróżniczych wyborach.

 


Przeczytaj więcej

Zdrowotne właściwości czekolady

Zdrowotne właściwości czekoladyO czekoladzie, a dokładniej o jej właściwościach powiedziano już bardzo dużo, a wręcz, można powiedzieć, za dużo raz, kiedy wychwalano ją pod niebiosa, by następnie uznać, że jest fatalna dla zdrowia. A co warto o niej wiedzieć? Czy uzależnia? Czy rzeczywiście powoduje, że nasze zęby się psują? A może po prostu wystarczy z czekoladą nie przesadzać, by miała na nas znakomity wpływ? Dla Was zestawiliśmy najważniejsze fakty o czekoladzie. Warto przeczytać, by wiedzieć, ile kalorii ma czekolada i dlaczego poleca się ją jeść.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel