Porady dla Początkujących

Oto czemu espresso doppio to podwójna dawka szczęścia.

Oto czemu espresso doppio to podwójna dawka szczęścia.Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony typ kawy, który raz za razem zamawia w pobliskiej kawiarni lub przygotowuje własnym sumptem w domowym ekspresie. Dla jednych będzie to duża i mocna czarna kawa, dla innych lekkie jak chmurka cappuccino, znajdą się też amatorzy latte z hojną porcją słodkiego syropu. Jednak nie każdy dobrze orientuje się w tym gąszczu obcobrzmiących nazw. Jeżeli w menu kawiarni zauważyliście espresso doppio i zastanawiacie się, co to za kawa i jak ją przygotować, spieszymy z wyjaśnieniem.
Przeczytaj więcej

Dlaczego tamper to niezbędnik każdego baristy?

Dlaczego tamper to niezbędnik każdego baristy?Osoby bywające w kawiarni i przyglądające się pracy baristy wiedzą, że przygotowanie kawy wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również kilku akcesoriów. Podstawą jest oczywiście młynek i ekspres ciśnieniowy, jednak istnieje jeszcze jeden gadżet, bez którego przygotowanie espresso nie jest możliwe - tamper. Ten niewielki i niepozorny przedmiot ma niebagatelny wpływ na długość ekstrakcji kawy i jej ostateczny smak. Jak temper do kawy będzie najlepszy i dlaczego domowi bariści również powinni mieć go na wyposażeniu kuchni?
Przeczytaj więcej

Który ekspres Jura do domu wybrać, by najlepiej pasował do Ciebie?

Który ekspres Jura do domu wybrać, by najlepiej pasował do Ciebie?Szukając ekspresu ciśnieniowego do użytku domowego, większość osób decyduje się na zakup ekspresu automatycznego. Dlaczego? Urządzenie to jest zazwyczaj proste w obsłudze, odpowiednio konserwowane posłuży przez wiele lat i potrafi zaparzyć naprawdę dobrą kawę. Już od dekad niekwestionowanym pionierem w segmencie automatycznych ekspresów ciśnieniowych jest szwajcarska marka Jura. Jeżeli zastanawiacie się, jaki domowy ekspres Jura sprawdzi się w Waszej kuchni, to spieszymy z krótkim poradnikiem na temat najchętniej wybieranych modeli.
Przeczytaj więcej

Ristretto, czyli mała wielka kawa.

Ristretto, czyli mała wielka kawa.Espresso, cappuccino, macchiato – to nazwy, z którymi bywalcy kawiarni są doskonale zaznajomieni. Są to w końcu najczęściej zamawiane kawy, które przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. To jednak zaledwie niewielka część kawowych specjałów, które może zaparzyć dla nas barista. Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o caffè ristretto, małej siostrze kultowego espresso, czym prędzej zasiądźcie do dalszej lektury. Jaki napój kryje się pod tą egzotyczną nazwą? Czy ristretto można przygotować w zaciszu własnej kuchni?
Przeczytaj więcej

Tabletki do czyszczenia ekspresu. Dlaczego warto ich używać?

Tabletki do czyszczenia ekspresu. Dlaczego warto ich używać?Regularne i skrupulatne czyszczenie ekspresu do kawy leży w naszym najlepszym interesie. Gromadzący się kamień oraz odkładające się na komponentach ekspresu tłuszcz i resztki kawy odciskają niesmaczne piętno na smaku i jakości przygotowywanego naparu, a także skracają żywotność urządzenia. Nie oznacza to jednak, że każdorazowo musimy rozkładać nasz ekspres na czynniki pierwsze i czyścić każdy element z osobna. Generalne czyszczenie ekspresu warto przeprowadzać co kilka miesięcy, a na co dzień wykonywać pomniejsze zabiegi, wykorzystując np. tabletki do czyszczenia ekspresu, które pomogą utrzymać urządzenie w dobrej kondycji.
Przeczytaj więcej

Waga do kawy – akcesorium każdego kawosza.

Waga do kawy – akcesorium każdego kawosza.Zamiłowanie do kawy wiąże się z posiadaniem kawowych akcesoriów. Jeżeli cenimy sobie dobrą kawę, nie obejdziemy się bez dobrej jakości młynka żarnowego, ekspresu ciśnieniowego lub innego urządzenia do zaparzania kawy. Kawosze korzystający z metod alternatywnych oraz Ci, którym zależy na znakomitym espresso powinni mieć w swojej kuchni jeszcze jeden gadżet – wagę. Miarki do kawy nie są wprawdzie złą alternatywą, zwłaszcza w podróży, jednak mając wagę, możemy parzyć kawę z większą precyzją, wyciągając z ziaren to, co w nich najlepsze.
Przeczytaj więcej

Flat white – złota proporcja wśród mlecznych kaw

Flat white – złota proporcja wśród mlecznych kawStali bywalcy kawiarni na pamięć znają sztandarowe punkty w menu – espresso, cappuccino, caffè latte. To najchętniej wybierane napoje kawowe, których charakterystyczny smak znany jest niemal każdemu. Jednakże świat kawy nie znosi próżni, dlatego co pewien czas na horyzoncie pojawia się nowość, która na stałe wchodzi do kanonu. Tak też się stało z flat white, które serwuje coraz więcej kawiarni. Czym charakteryzuje się flat white i jak przygotować tę kawę w domu?
Przeczytaj więcej

Filtry do wody do kuchni – woda ma znaczenie

Filtry do wody do kuchni – woda ma znaczenieRosnąca świadomość na temat szkodliwości plastiku dla środowiska sprawia, że szukamy alternatyw przyjaznych dla planety. Zdajemy sobie również sprawę z tego, że tylko woda o odpowiednich parametrach zapewni nam kawę o idealnym smaku. Jak pogodzić te dwie kwestie? Rozwiązaniem są filtry do wody, które pozwalają ograniczyć zakup wody butelkowanej przy jednoczesnej poprawie jakości wody z kranu. Jakie płyną plusy z ich stosowania i które z nich sprawdzą się najlepiej w naszej kuchni?
Przeczytaj więcej

Turystyczny młynek do kawy – dobra kawa w podróży!

Turystyczny młynek do kawy – dobra kawa w podróży!Już za moment rozpocznie się kalendarzowe lato, a wraz z nim wakacje i częstsze podróżowanie. To wspaniały czas na odkrywanie nowych miejsc lub zaszycie się w głuszy i prawdziwy relaks. Niestety kawosze często narzekają, że w trakcie wakacyjnych wojaży nieraz trudno o dobrą kawę. Rozwiązaniem tego problemu jest posiadanie własnego sprzętu do przygotowania kawy. Doskonale sprawdzi się plastikowy dripper bądź Aeropress, które nie zajmą dużo miejsca w plecaku. Jeżeli często podróżujemy, warto zaopatrzyć się także w turystyczny młynek do kawy, by za każdy razem cieszyć się aromatem świeżo zmielonych ziaren.
Przeczytaj więcej

Jak czyścić kawiarkę, by służyła nam przez lata.

Jak czyścić kawiarkę, by służyła nam przez lata.Przy parzeniu kawy, niezależnie od używanego sprzętu, istotną rolę odgrywa zachowanie podstawowych zasad higieny. Nawet najdroższe ziarna i najlepszy ekspres nie zapewnią nam dobrej kawy, jeżeli nie będziemy regularnie czyścić urządzenia do jej zaparzania. Resztki ziaren są doskonałą pożywką dla bakterii, a ich obecność wpływa nie tylko na smak kawy, ale również na nasze zdrowie. Co więcej, zbyt rzadkie czyszczenie poszczególnych komponentów sprawia, że szybciej się one zużywają. W tej dziedzinie kawiarka nie jest wyjątkiem, dlatego trzeba o nią szczególnie dbać. Jak czyścić kawiarkę, by służyła nam jak najdłużej?
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel