Porady dla Początkujących

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Co powoduje, że ekspres automatyczny, którego kupno akurat rozważamy bywa czasem droższy niż ekspres automatyczny innej marki? Podstawowa odpowiedź brzmi: powodem są komponenty ekspresu, z których jest zbudowany. A jednym z kluczowych jest młynek do kawy. W automatycznym ekspresie do kawy to młynek, a tym samym jakość przemiału, którą zapewnia jest pierwszym czynnikiem, decydującym o smaku naszej kawy. Ten wpis poświęcimy wyjaśnieniu, jaka jest przewaga młynków z żarnami stalowymi nad młynkami o żarnach ceramicznych, czyli obalimy pewne mity, jakie zostały rozpowszechnione ze względu na to, że w młynkach stosowanych w wielu domowych ekspresach automatycznych o krótszej żywotności powszechnie stosuje się żarna ceramiczne.


Przeczytaj więcej

Jest tylko jedna taka kawa mrożona.

Jest tylko jedna taka kawa mrożona.

Gdy zaczyna się okres, w którym polskie lato łatwo pomylić z tropikalną kanikułą, wszelkiego typu blogi kulinarne, a także te około-kawowe zalewa fala przepisów na kawę mrożoną. Podstawowy problem z większością tych przepisów polega na tym, że blogerzy prześcigają się w wymyślaniu wprost niezliczonej ilości dodatków, co zazwyczaj, jeśli nie zawsze wynika po prostu z tego, że pośledniej jakości kawa, którą stosują wymaga, by „utopić” ją w lodach, bitej śmietanie, posypkach i innych pozornych ulepszeniach. Często również kłopot bierze się stąd, że albo są to po prostu przepisy na kawę macerowaną przez 24h, czyli cold brew, której nie sposób pić z mlekiem albo na kawę mrożoną z kostkami lodu, które już po minucie rozcieńczają nam naszą kawę. Dlatego postanowiliśmy stworzyć przepis, który ani nie będzie wymagał tak długiego czekania, ani nie będzie nas skazywał na wypijanie rozcieńczanego napoju kawowego.


Przeczytaj więcej

Przepis na kawę mocha z kawiarki

Przepis na kawę mocha z kawiarki

Kawa Mocha lub inaczej Mokka, czyli espresso z dodatkiem gorącego mleka i czekolady to bardzo popularny napój w naszej kawiarni. I nic dziwnego, bo przygotowana ze smacznych, naturalnych składników kusi już samym zapachem, a jej gęsta konsystencja rozpływająca się po podniebieniu zostawia jak najlepsze wspomnienie. Dlatego przygotowaliśmy dla Was nieco inną wersję tego przepisu, który pozwoli Wam cieszyć się tym napojem w domu bez konieczności kupowania drogiego ekspresu ciśnieniowego.


Przeczytaj więcej

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Filtrować wodę w taki sposób, by chronić nasz ekspres do kawy przed wyniszczającym działaniem kamienia, a jednocześnie sprawić, by nasza kawa smakowała znakomicie jest ogromnym wyzwaniem. Dodatkowo jeśli używamy filtracji w domowych warunkach, to bardzo ważnym staje się, by użytkowanie filtrów nie było tak skomplikowane jak procesy chemiczne towarzyszące filtracji. Dlatego producent szwajcarskich ekspresów Jura stworzył prosty w użytkowaniu filtr do wody CLARIS. Przeczytaj o nich więcej, by dowiedzieć się jak łatwo jest cieszyć się kawą z najlepszych ekspresów automatycznych na świecie.


Przeczytaj więcej

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.


Przeczytaj więcej

Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe <strong>czyszczenie ekspresu do kawy</strong>, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.


Przeczytaj więcej

Jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

Jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?

Jak smakuje kawa? Im mniej o niej wiemy, tym łatwiej odpowiedzieć na to pytanie. Wystarczy jednak nieco zagłębić się w temat kawowej sensoryki, by dość szybko przekonać się, że smak kawowy po prostu nie istnieje. Mała czarna to jeden z najbardziej złożonych napojów. O jej smaku i aromacie może decydować nawet 1000 związków chemicznych. Czytajcie dalej, by dowiedzieć się, jakie nuty smakowe możemy wyczuć w kawie?


Przeczytaj więcej

Etno Cafe Yellow Bourbon – polska palarnia kawy przeniesie Cię w tropiki!

Etno Cafe Yellow Bourbon – polska palarnia kawy przeniesie Cię w tropiki!

Jeśli w kawie cenisz przede wszystkim nietuzinkowe nuty smakowe, a podczas picia myślami bujasz w obłokach wybór ziaren Etno Cafe Yellow Bourbon powinien być oczywisty. To kawa, która przeniesie Cię wprost do słonecznej Brazylii, gdzie zrelaksujesz się w pełnym słońcu! Co skrywają te tajemnicze ziarna?


Przeczytaj więcej

Co do kawy zamiast mleka?

Co do kawy zamiast mleka?

Klasyczna włoska kawa z mlekiem, w szczególności cappuccino bądź caffé latte to ulubiony kofeinowy napój wielu ludzi. Nawet osoby, które każdego dnia o poranku obowiązkowo wypijają intensywne espresso lub małą czarną parzoną metodą przelewową, popołudniami chętnie sięgają po nieco delikatniejszy w smaku napój z dodatkiem mleka. Są jednak wśród nas i tacy, którzy choćby bardzo chcieli muszą ograniczać spożywanie krowiego mleka. A to dlatego, że albo są na nie uczuleni, albo ich organizm źle je toleruje, co najczęściej przejawia się wysypką na skórze lub nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Czy to oznacza, że osoby te muszą całkowicie zrezygnować z tego typu naparów, czy może istnieje dla nich jakakolwiek alternatywa? Na szczęście do wyboru są jeszcze mleka roślinne.


Przeczytaj więcej

Najlepsze przyprawy do kawy

Najlepsze przyprawy do kawy

Z pewnością zgodzicie się z nami, że nic nie może równać się intensywnemu, aromatycznemu espresso, zaparzonemu ze świeżo zmielonych ziaren pochodzących ze słonecznej Brazylii bądź ekologicznych, etiopskich upraw. Jednak czasem i najwięksi pasjonaci małej czarnej (nawet jeśli się do tego nie przyznają) mają ochotę na niewinne odstępstwo od tej reguły. Spotkania z przyjaciółmi w chłodne, jesienne wieczory w klimatycznych kawiarenkach lub w zaciszu własnego domu szczególnie sprzyjają testowaniu nowych smaków i przepisów.


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel