Porady dla Początkujących

Dzbanki do spieniania mleka – niezbędny sprzęt do przygotowania kawy mlecznej.

Dzbanki do spieniania mleka – niezbędny sprzęt do przygotowania kawy mlecznej. Mleczna kawa to prawdopodobnie najczęstszy wybór bywalców kawiarni. Połączenie aromatycznego espresso i właściwie spienionego mleka to mariaż idealny. Posiadacze ekspresu ciśnieniowego, którzy chcieliby przygotować równie smaczną kawę, powinni zaopatrzyć się z dzbanek do spieniania mleka, dzięki któremu uzyskają mleko o idealnej temperaturze i konsystencji. Czym się kierować przy wyborze tego sprzętu i jak z niego poprawnie korzystać? Podpowiadamy!
Przeczytaj więcej

Czyszczenie młynka do kawy – jak to robić?

Czyszczenie młynka do kawy – jak to robić?Młynek do kawy jest jednym z najważniejszych elementów potrzebnych do przygotowania idealnego naparu kawowego. Od tego, jak zmielone są ziarna, zależy moc kawy, czas ekstrakcji naparu, a także paleta uzyskanych aromatów. Jednak nawet najlepszy młynek nie będzie dobrze spełniał swojego zadania, jeżeli nie będzie regularnie czyszczony. Na co należy zwrócić uwagę przy konserwacji tego urządzenia i jakich środków do czyszczenia używać, by młynek służył nam jak najdłużej?
Przeczytaj więcej

Syrop do kawy – słodki sposób na kawę smakową.

Syrop do kawy – słodki sposób na kawę smakową.Miłośnicy kawy spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu nowych wrażeń sensorycznych. Kawa speciality z dripa lub porządnie zaparzone espresso potrafią zaskoczyć smakiem, często bardzo nietypowym. Są jednak chwile, gdy mamy ochotę sięgnąć po kawę pełną znanych nam aromatów – wanilii, czekolady, cynamonu, karmelu. Taki smak kawy można osiągnąć w prosty sposób – sięgając po syrop do kawy. Który wybrać, by cieszyć się pyszną kawą?
Przeczytaj więcej

Jaki młynek do kawy wybrać?

Jaki młynek do kawy wybrać?

Podajemy najważniejsze szczegóły, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze młynka do kawy. Jeszcze niedawno stworzyliśmy ranking młynków do kawy, gdzie porównywane urządzenia były głównie znakomitym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą być baristą w swoim domu. Teraz jednak, by nasza baza wiedzy była pełniejsza, postanowiliśmy opisać te rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę, by wybór młynka był faktycznie strzałem w dziesiątkę. Czy chcemy zakupić młynek do domu, czy potrzebujemy młynka do kawiarni, a może po prostu wystarczyć nam będzie młynek ręczny? Zdajemy sobie sprawę, że niezależnie od tego, czego potrzebujemy, decyzja o zakupie młynka, powinna być przemyślana. I ten wpis jest przeznaczony dla wszystkich tych, którzy swój młynek pragną zakupić nie tylko sercem, ale i rozumem.


Przeczytaj więcej

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata – właściwości

Gdy mowa o herbacie, to u większości z nas skojarzenia nadal zmierzają w kierunku powszechnego widoku: torebki, która moczy się w gorącej wodzie w filiżance lub kubku. A po jej zaparzeniu często dodajemy cukier oraz plasterki cytryny. A gdy myślimy o herbacie liściastej, to najczęściej wyobrażamy sobie lub uważamy, że jej zaparzanie jest czasochłonne, mało praktyczne, a do tego wymaga mierzenia temperatury wody i dokładnego odmierzania czasu parzenia. Zazwyczaj więc, rytuał parzenia herbaty liściastej pozostawiamy sobie, na któryś z nieśpiesznych dni. A że takich dni w ciągu roku zwykle mamy niewiele, to i rzadko sięgamy po dobrą herbatę liściastą. A ta rzadko wyciągana, traci z czasem swój smak i zapach. Jest jednak herbata czerwona, którą parzy się niezwykle prosto, a do tego posiada znakomite właściwości. Czytaj dalej, by dowiedzieć się jakie.


Przeczytaj więcej

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Młynki stalowe a ceramiczne w ekspresach automatycznych - porównanie.

Co powoduje, że ekspres automatyczny, którego kupno akurat rozważamy bywa czasem droższy niż ekspres automatyczny innej marki? Podstawowa odpowiedź brzmi: powodem są komponenty ekspresu, z których jest zbudowany. A jednym z kluczowych jest młynek do kawy. W automatycznym ekspresie do kawy to młynek, a tym samym jakość przemiału, którą zapewnia jest pierwszym czynnikiem, decydującym o smaku naszej kawy. Ten wpis poświęcimy wyjaśnieniu, jaka jest przewaga młynków z żarnami stalowymi nad młynkami o żarnach ceramicznych, czyli obalimy pewne mity, jakie zostały rozpowszechnione ze względu na to, że w młynkach stosowanych w wielu domowych ekspresach automatycznych o krótszej żywotności powszechnie stosuje się żarna ceramiczne.


Przeczytaj więcej

Jest tylko jedna taka kawa mrożona.

Jest tylko jedna taka kawa mrożona.

Gdy zaczyna się okres, w którym polskie lato łatwo pomylić z tropikalną kanikułą, wszelkiego typu blogi kulinarne, a także te około-kawowe zalewa fala przepisów na kawę mrożoną. Podstawowy problem z większością tych przepisów polega na tym, że blogerzy prześcigają się w wymyślaniu wprost niezliczonej ilości dodatków, co zazwyczaj, jeśli nie zawsze wynika po prostu z tego, że pośledniej jakości kawa, którą stosują wymaga, by „utopić” ją w lodach, bitej śmietanie, posypkach i innych pozornych ulepszeniach. Często również kłopot bierze się stąd, że albo są to po prostu przepisy na kawę macerowaną przez 24h, czyli cold brew, której nie sposób pić z mlekiem albo na kawę mrożoną z kostkami lodu, które już po minucie rozcieńczają nam naszą kawę. Dlatego postanowiliśmy stworzyć przepis, który ani nie będzie wymagał tak długiego czekania, ani nie będzie nas skazywał na wypijanie rozcieńczanego napoju kawowego.


Przeczytaj więcej

Przepis na kawę mocha z kawiarki

Przepis na kawę mocha z kawiarkiKawa Mocha lub inaczej Mokka, czyli espresso z dodatkiem gorącego mleka i czekolady to bardzo popularny napój w naszej kawiarni. I nic dziwnego, bo przygotowana ze smacznych, naturalnych składników kusi już samym zapachem, a jej gęsta konsystencja rozpływająca się po podniebieniu zostawia jak najlepsze wspomnienie. Dlatego przygotowaliśmy dla Was nieco inną wersję tego przepisu, który pozwoli Wam cieszyć się tym napojem w domu bez konieczności kupowania drogiego ekspresu ciśnieniowego.
Przeczytaj więcej

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.Filtrować wodę w taki sposób, by chronić nasz ekspres do kawy przed wyniszczającym działaniem kamienia, a jednocześnie sprawić, by nasza kawa smakowała znakomicie jest ogromnym wyzwaniem. Dodatkowo jeśli używamy filtracji w domowych warunkach, to bardzo ważnym staje się, by użytkowanie filtrów nie było tak skomplikowane jak procesy chemiczne towarzyszące filtracji. Dlatego producent szwajcarskich ekspresów Jura stworzył prosty w użytkowaniu filtr do wody CLARIS. Przeczytaj o nich więcej, by dowiedzieć się jak łatwo jest cieszyć się kawą z najlepszych ekspresów automatycznych na świecie.
Przeczytaj więcej

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel