Poznaj kawę po wiedeńsku – najsmaczniejszy z przepisów!

2020-12-23
Poznaj kawę po wiedeńsku – najsmaczniejszy z przepisów!

Wiedeń, stolica Austrii, to miasto słynące z zapierającej dech architektury, wspaniałej muzyki (nie bez powodu nazywane jest „miastem muzyki”), a także głęboko zakorzenionej kultury picia kawy – pierwsze kawiarnie wiedeńskie powstawały już w XVII wieku. Turyści z całego świata zjeżdżają do Wiednia, by zakosztować niezwykłego klimatu tych miejsc oraz ich specjałów – Linzer Torte, Apfelstrudel oraz wyśmienitej kawy po wiedeńsku. Jak wygląda i smakuje kawa po wiedeńsku? Sprawdźcie nasz przepis!

Kawa po wiedeńsku

Wiedeńska kawa o polskich korzeniach

Historia wiedeńskich kawiarni (niem. Wiener Kaffeehaus) sięga końcówki XVII wieku, a jeden z pierwszych takich lokali miał otworzyć Jerzy Franciszek Kulczycki, polski dyplomata i żołnierz, który przyczynił się do wygranej bitwy pod Wiedniem. Za swoje zasługi otrzymał posiadłość i nagrodę w złocie, a także kilkaset worków kawy z obozu pokonanego nieprzyjaciela. Pozwoliło to Kulczyckiemu otworzyć pierwszą kawiarnię, jednak nie odniosła ona sukcesu, gdyż gorzki napar nie przypadł wiedeńczykom do gustu. Niezrażony tym Kulczycki próbował dalej i tak powstał kawiarnia Dom Pod Błękitną Butelką (niem. Hof zur Blauen Flasche). To właśnie Polakowi przypisuje się pomysł dodawania mleka do kawy i dosładzania jej miodem.

Kawa po wiedeńsku

W Wiedniu kawiarnie odgrywały istotną rolę w życiu kulturalnym i kształtowaniu tradycji, przyciągając przedstawicieli śmietanki towarzyskiej, artystów, pisarzy. Nie dziwi więc, że zostały sklasyfikowane przez UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe. Do najpopularniejszych kawiarni zalicza się m.in. Café Central, Café Hawelka, Café Landtmann, Café Demel, czy Café Sacher serwującą słynny Tort Sachera.

Kawa po wiedeńsku – jak pić?

Kawa po wiedeńsku uznawana jest za swoisty deser, gdyż składa się nie tylko z kawy, ale także czekolady i bitej śmietany, niekiedy z dodatkiem cukru i mleka. W samej Austrii kawę po wiedeńsku zamówić możemy pod różnymi nazwami. Filiżanka kawy z dodatkiem kakao i bitej śmietany to Einspänner, z kolei kawa z dodatkiem mleka i bitej śmietany to Franziskaner. Kawę po wiedeńsku podaje się w szerokiej filiżance o pojemności zbliżonej do cappuccino, a do każdej filiżanki kawy otrzymamy szklankę chłodnej, niegazowanej wody.

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku – jak zrobić?

Do przygotowania wyśmienitej kawy po wiedeńsku potrzebujemy niewielu składników, dlatego nie warto iść na jakościowe kompromisy. Wybierzmy ziarnistą kawę najwyższej jakości, dobrą gorzką czekoladę, prawdziwą śmietanę. Kawa po wiedeńsku to też uczta dla oczu, dlatego do jej podania warto użyć szklanki lub filiżanki, by wyeksponować jej efektowne warstwy.

Kawa po wiedeńsku - przepis

Składniki:

  • około 150 ml kawy przygotowanej w kawiarce, French pressie, ekspresie ciśnieniowym;
  • 3-4 kostki ciemnej czekolady 70%;
  • bita śmietana;
  • 50 ml pełnotłustego mleka (opcjonalnie);
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie);
  • odrobina startej ciemnej czekolady do dekoracji.

Mleko podgrzewamy w rondelku (możemy dodać cukier), a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z mlekiem. Mleczną mieszankę przelewamy do przygotowanej filiżanki lub szklanki, następnie dodajemy zaparzoną kawę. Dekorujemy kawę bitą śmietaną i posypujemy z wierzchu startą czekoladą. Jeżeli pomijamy w przepisie mleko, czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z gorąca kawą. Można też użyć czekolady do picia w proszku, rozpuszczonej w kawie.

Kawa po wiedeńsku sama w sobie stanowi całkiem kaloryczny deser, jednak może stworzyć jeszcze bardziej rozpustny duet z kawałkiem tortu, sernika lub świątecznych pierniczków. Nie żałujmy sobie!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel