Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

2019-05-20
Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Filtrować wodę w taki sposób, by chronić nasz ekspres do kawy przed wyniszczającym działaniem kamienia, a jednocześnie sprawić, by nasza kawa smakowała znakomicie jest ogromnym wyzwaniem. Dodatkowo jeśli używamy filtracji w domowych warunkach, to bardzo ważnym staje się, by użytkowanie filtrów nie było tak skomplikowane jak procesy chemiczne towarzyszące filtracji. Dlatego producent szwajcarskich ekspresów Jura stworzył prosty w użytkowaniu filtr do wody CLARIS. Przeczytaj o nich więcej, by dowiedzieć się jak łatwo jest cieszyć się kawą z najlepszych ekspresów automatycznych na świecie.

W mojej kawie jest WODA!

Jeśli mamy wątpliwości, co do tego, kiedy należy filtrować wodę stosowaną do zaparzania kawy w ekspresie Jura, to warto te wątpliwości porzucić i po prostu przyjąć, że filtrów CLARIS należy używać w Jurze ZAWSZE i wymieniać je na bieżąco, czyli wtedy gdy urządzenie nas o to poprosi. Kawa w 98% składa się z wody, a woda powinna mieć skład optymalny (jaki, to wyjaśnimy za chwilę), a to zapewni nam tylko właściwa jej filtracja. Tym samym, gdy kupujemy ekspres do kawy Jura i w pakiecie otrzymujemy filtr CLARIS to na samym początku należy go zamontować w zbiorniku, do którego nalewamy wodę.

Jednak najpierw kilka ogólnych informacji na temat samej wody, jej składu oraz tzw. twardości. Woda chociaż przeźroczysta, to zawiera mnóstwo składników rozpuszczalnych oraz ciał stałych. I warto pamiętać, że nawet jeśli woda nadaje się do picia, nie zawierając składników szkodliwych dla naszego zdrowia, nadal może zawierać substancje niepożądane dla kawy powodujące, że będzie „płaska” w smaku albo po zwyczajnie niedobra.

Chociaż wydaje się to oczywiste, to warto również dodać, że woda, której będziemy używać do zaparzania naszej kawy w ekspresie powinna być czysta i świeża oraz powinna być przeznaczona do spożycia (dla przykładu: jeśli w naszej okolicy ogłoszono, że woda w kranie nadaje się do spożycia jedynie po przegotowaniu np. ze względu na stwierdzoną obecność bakterii coli, to nie wolno nam jej wlać bezpośrednio do zbiornika ekspresu), ponieważ filtry co do zasady nadają się wyłącznie do filtrowania nieskażonej bakteriologicznie wody.

Ze względu na wpływ na smak kawy, warto również, po krótce, zwrócić uwagę, że to, co ogólnie nazywamy twardością wody ma dwa oblicza:

  • Twardość ogólna (całkowita) – wywołana obecnością rozpuszczonych w wodzie głównie soli wapnia i magnezu. Jest ona sumą twardości węglanowej i niewęglanowej lub sumą twardości wapniowej i magnezowej. Magnez i wapń w zestawieniu z odpowiednią ilością dwuwęglanu pozwalają uzyskać z kawy więcej smaku. Magnez (lepiej niż wapń) powoduje, że ekstrakcja staje się bardziej intensywna, bo nośniki smaku są niewielkie i zawierają w sobie dużo tlenu, a magnez „lubi” tę właściwość.
  • Twardość węglanowa - jest często nazywana twardością przemijającą, ponieważ tworzące ją minerały wytrącają się podczas gotowania i osiadają na powierzchni ścianek naczynia lub urządzenia, w którym woda się zagotowuje. Węglany mają wpływ na zachowanie prawidłowej kwasowości kawy.
Właściwości filtrów CLARIS.

Największą zaletą filtrów CLARIS jest to, że mają uniwersalny charakter, co oznacza, że mogą być stosowane na całym świecie do każdej wody bieżącej, niezależnie od jej składu.

W zależności od miejsca na Ziemi, woda może różnić się pod względem składników, które zawiera oraz twardości. Żywica jonowymienna w filtrach usuwa twardość całkowitą wody, a więc jest skuteczna również w przypadku, gdy twardość całkowita jest większa o ponad 40% w stosunku do twardości węglanowej.

W wodzie najczęściej znajdują się związki niekorzystne sensorycznie - takie jak chlor (dodawany do wody w sieci wodociągowej dla zabicia bakterii), azotany, herbicydy (rodzaj pestycydu, który przedostaje się do wody z pól uprawnych). Dodać też trzeba, że obecny w wodzie sód jest nie tylko niezdrowy w nadmiarze, ale także negatywnie wpływa na eksploatacje elementów zaparzających ekspresu. Jak również te szkodliwe dla naszego zdrowia: ołów, miedź i aluminium. W filtrach CLARIS znajduje się granulat z węgla aktywnego, którego zadaniem jest zredukowanie ilości szkodliwych substancji. A co istotniejsze w trakcie całego procesu filtracji z wody nie są usuwane związki fluoru oraz minerały będące nośnikami smaku. Innymi słowy, filtr CLARIS spełnia wszystkie wymagania, o których mówiliśmy na początku, czyli: zachowanie jak najdłuższej żywotności ekspresu oraz przetworzenie wody w taki sposób, by kawa z niej zaparzona smakowała doskonale.

Jak należy korzystać z filtrów CLARIS.

Jak już wspomnieliśmy zawsze stosujemy filtr CLARIS również wtedy gdy posiadamy u siebie w domu lub biurze instalację do usuwania kamienia, ponieważ twardość wody może ulegać znacznym wahaniom pomimo obecności takiej instalacji. Powodem jest nieznana jakość regeneracji stacji zmiękczającej. Ponadto środki do usuwania kamienia nie usuwają z wody bieżącej substancji zapachowych i smakowych takich jak wspomniany już chlor. Także pod tym względem wkład filtra CLARIS działa jako ważny regulator wody i decyduje o aromacie przygotowywanych przez nas kaw.

Zatem na początku umieszczamy go w zbiorniku ekspresu w momencie, gdy włączamy i konfigurujemy nasz ekspres Jura po raz pierwszy. Sięgamy do akcesoriów dołączonych do naszego ekspresu i odszukujemy filtr CLARIS oraz pasek testowy Aquadur do badania twardości wody.

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

Następnie zgodnie z instrukcją na pasku badamy twardość wody jaką mamy w kranie, bo taką właśnie wodę będziemy wlewać do naszego ekspresu. Do użytku w ekspresie automatycznym Jura nie nadaje się woda mineralna. Zawartość wapnia w wodzie o twardości do 60°dH jest o wiele za duża w porównaniu z wodą bieżącą. Potem wprowadzamy do naszego urządzenia odczytany z paska stopień twardości wody.

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

A następnie zgodnie z instrukcją dołączoną do ekspresu umieszczamy nasz filtr w zbiorniku, do którego będziemy wlewać wodę.

Jak dbać o ekspres automatyczny Jura – stosowanie filtra CLARIS.

W większości ekspresów automatycznych Jura, czyli w modelach najnowszej generacji urządzenie automatycznie rozpoznaje, że filtr został podłączony (dotyczy to urządzeń, do których dołączony jest filtr CLARIS Smart). Po przygotowaniu 50 litrów napojów lub po upływie 2 miesięcy filtr musi zostać wymieniony dla utrzymania gwarancji, że filtr działać będzie z maksymalną skutecznością. W przeciwnym razie nie można zagwarantować optymalnej jakości wody i tym samym doskonałego smaku wypijanych kaw. Jeśli nie wymienimy filtra w wyżej wskazanym czasie, wówczas będziemy zmuszeni do przeprowadzenia odkamieniania naszego ekspresu automatycznego.

Na koniec trzeba także dodać, że ważne jest by codziennie i dokładnie myć zbiornik wody przez wzgląd na osadzający się kamień na jego ścianach. Myć zbiornik należy również wtedy, gdy wymieniamy filtr. Konieczne jest także – o czym również pisaliśmy na samym początku - napełnianie zbiornika codziennie świeżą wodą.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel