Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła - w Cafesilesia.pl

2019-04-16
Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła - w Cafesilesia.pl

„Manufaktura Czekolady” to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada produkowana jest ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że miejsce produkcji w całości mieści się pod jednym dachem. Tutaj nie używa się proszku kakaowego czy innych półproduktów, co sprawia, że powstaje czekolada prawdziwa od początku do końca, od ziarna kakao do tabliczki. U twórców tej znakomitej marki, która wytwarza czekoladę w tak tradycyjny sposób podejście do niej jest takie jakie powinno towarzyszyć produkcji soków: te wyciskane prosto z owocu, a nie z koncentratu są najlepsze. Założyciele mówią wprost, że dzięki temu mogą zagwarantować niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady.

Producenci podkreślają: „dbamy o to, aby nasza czekolada była wyrabiana wyłącznie ze składników o najwyższej jakości.” Chociaż w dobie półproduktów i stale przyśpieszających procesów produkcyjnych „własnoręczny dobór najlepszych ziaren kakaowca” brzmi jak tani slogan, to za autentycznością tego podejścia stoi wręcz zadziwiający efekt. Po pieczołowitym doborze surowca wytwarzana jest miazga kakaowa, do której następnie dodawane są pozostałe składniki. I rzeczywiście tak czasochłonne działania dają to, że powstaje niczym niesfałszowany smak.

Ważnym, ale oczywiście nie tak smakowitym potwierdzaniem tych słów są rzecz jasna niewielkie produkowane ilości, bo duża skala wymagałaby, aby dużą część produkcji zautomatyzować, a to wykluczałoby między innymi wykonanie czekolad iście artystycznych, gdzie znajdziemy duże kawałki takich składników jak np. owoce czy migdały, z których nie wyrabia się przepełnionej konserwantami masy, ale są one zachowane w taki sposób, by cała celebracja, jaka towarzyszy jedzeniu czekolady miała dokładnie taki charakter jak powinna, czyli jemy wszystkimi zmysłami skoro już po wzięciu takiej czekolady do ręki wiemy, że to będzie wspaniałe doznanie.

Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła


Wytrawny smak prawdziwej czekolady.

Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła.

Do ich stworzenia dobierane są ziarna kakaowca z takich krajów jak Ghana, Ekwador czy Dominikana. Poprzez połączenie ich wyjątkowego charakteru powstaje kompozycja, w której każde z ziaren ma wyjątkowy wpływ na smak czekolady. Ziarna kakao z Ghany cechują się wyrazistymi, głębokimi nutami palonego drewna, karmelu i orzechów. Z kolei ziarna z Ekwadoru posiadają aromaty kwiatowe z dominacją jaśminu z delikatnym posmakiem korzenno- drzewnym. Natomiast ziarna z Dominikany wyróżniają się silnym owocowym  aromatem z cytrusową nutą. A z kolei charakter ziarna podkreślany jest poprzez odpowiednie dodatki, np. kwiat soli morskiej, który tworzy idealną kompozycję z głębokim, orzechowo-karmelowym posmakiem ziaren kakao z Ghany, a słodko-kwaśna podkreśla cytrusowe nuty ziarna kakao z Dominikany.


Ulubione czekoladowe kompozycje.

Manufaktura Czekolady, czyli czekoladowy smak rzemiosła

Każdy ma inne czekoladowe marzenia. Dlatego teraz można znaleźć u nas czekoladowe kompozycje z truskawką, pomarańczą, a nawet… pieprzem. Bez sztucznych barwników czy innych dodatków mających nienaturalnie podbijać smak. Pozornie zaskakujący dobór składników jest tak naprawdę tylko i aż zestawieniem tego, co niegdyś wydawało się oczywiste, a teraz wraca w wielkim stylu. Jeśli nie mamy warunków, by na co dzień np. zajadać się świeżo zerwanymi truskawkami maczanymi w płynnej czekoladzie, to warto chociaż raz spróbować tych mały czekoladowych dzieł sztuki, skomponowanych przez Manufakturę Czekolady.


Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel