Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Ekspres do kawy pod zabudowę

Zarówno ciśnieniowe, jak i kolbowe ekspresy do kawy przez większość ludzi uznawane są za luksusowe elementy wyposażenia, na zakup których nie każdy może sobie pozwolić. Poza wysoką ceną o klasie profesjonalnych maszyn służących parzeniu klasycznego, włoskiego espresso oraz kaw mlecznych na jego bazie decyduje również nowoczesny design. Tym bardziej, niesamowicie elegancko prezentuje się ekspres do kawy pod zabudowę, czyli jeden z najnowszych modeli tego rodzaju sprzętów. Jednak, czy rzeczywiście jest on lepszy od standardowych, tj. wolnostojących egzemplarzy? Czy wart pieniędzy, które trzeba za niego zapłacić?

Czytaj więcej
Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?

Cappuccino i latte to kawy, które doskonale pasują do porannej owsianki z owocami, drożdżówki, pączka lub popołudniowego deseru. Jak już wiemy przygotowuje się je na bazie klasycznego, włoskiego espresso parzonego w ekspresie. Poza pełną aromatu i bogactwa nut smakowych małą czarną, w tym przypadku niezbędne jest również porządnie spienione mleko. Obok espresso to właśnie mleko decyduje o smaku tychże napojów. Wbrew pozorom stworzenie z niego doskonale puszystej pianki nie jest tak proste, jak mogło by się wydawać. Tym bardziej, jeśli chcemy wypróbować swoich sił w tzw. latte art. Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym? Po czym rozpoznać, że osiągnęliśmy pożądany efekt? Poniżej krótka podpowiedź.

Czytaj więcej
Czy w ciąży można pić kawę?

Każda kobieta, która planuje urodzenie dziecka lub też jest już w ciąży, musi zdawać sobie sprawę z tego, że jest to wyjątkowy czas, w którym powinna zadbać o siebie i odpowiednio przygotować się do porodu. Niestety jest to również okres wielu wyrzeczeń. Powszechnie wiadomo, że w ciągu 9 miesięcy, a także kilku następnych, gdy młoda mama karmi swoje maleństwo piersią, wszelkiego rodzaju używki, na czele z alkoholem i papierosami są absolutnie zakazane. Poza tym, jest wiele innych produktów, których spożywanie w czasie ciąży wywołuje sporo kontrowersji - jedni są im przeciwni, podczas gdy inni twierdzą, że nie mogą zaszkodzić dziecku. Takim produktem niewątpliwie jest kawa. Sprawdźmy zatem, jak to jest naprawdę - czy kawa szkodzi w ciąży? Czy w ciąży można pić kawę?

Czytaj więcej
Ekspres Bezzera czy Jura? Jaki ekspres wybrać do pracy, domu, a jaki do kawiarni?

Włoska Bezzera i szwajcarska JURA to prawdziwe potęgi na rynku profesjonalnych ekspresów do kawy. Choć obie marki oferują sprzęt, który sprawdzi się zarówno w pracy, w domu, jak i kawiarni, wyzwanie stanowi wybór odpowiedniego modelu. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, które ekspresy dostępne w naszym sklepie spełnią potrzeby każdego z tych miejsc. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Jak działa kawiarka i który model wybrać?

Kawiarka to klasyczny, włoski sposób na zaparzenie wyśmienitej kawy. Prawdopodobnie mimo starań, nie znaleźlibyśmy w Italii ani jednego domu, w którym na wyposażeniu kuchni nie byłoby tego charakterystycznego urządzenia. Co więcej, nie brakuje go w wielu domach na całym świecie, w tym w Polsce. Biorąc pod uwagę jakość przygotowywanego w tzw. moce napoju oraz stosunkowo niską cenę - fakt ten w ogóle nie dziwi. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, który spośród dostępnych modeli kawiarek wybierzemy. Sprawdźmy, jak one działają i czym się od siebie różnią.

Czytaj więcej
Przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino [+ film instruktażowy]
Dziś przedstawiamy Państwu przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino, które każdy będzie mógł przygotować w domu. Klasyczny przepis został odtworzony i przedstawiony przez naszych baristów. W naszych kawiarniach, ten mleczny specjał kawowy jest najczęściej wybierany przez naszych klientów. Sprawdź, czy Twoje Cappuccino, jest równie włoskie!
Czytaj więcej
Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Wybierając się do kawiarni oczekujemy, że zostanie nam podana kawa doskonała. Co więcej, coraz częściej wyposażamy swoją kuchnię w różnego rodzaju sprzęty i akcesoria, które mają nam pomóc odtworzyć smak małej czarnej serwowanej przez profesjonalnego baristę. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że bez konkretnej wiedzy, nawet najlepszej jakości urządzenia nie pozwolą nam uzyskać pożądanego efektu. Ogromne znaczenie ma bowiem ekstrakcja kawy. Czym ona jest? Ile czasu powinien zajmować ten proces? Co decyduje o czasie trwania ekstrakcji?

Czytaj więcej
Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.

Czytaj więcej
Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe <strong>czyszczenie ekspresu do kawy</strong>, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.

Czytaj więcej
Filtry do kawy

Bez względu na to, czy weźmiemy pod uwagę ludzi na całym świecie, wyłącznie Europejczyków czy jedynie Polaków, śmiało możemy stwierdzić, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, czym jest dobra kawa. Nieustannie rosnącą sławą cieszą się przy tym alternatywne metody parzenia.

Czytaj więcej
pixel