Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Kimbo - historia trzech braci, którzy stworzyli palarnię w światowej stolicy espresso

O kawie można mówić wiele. Produkt, który znajduje się na kuchennych półkach ludzi na całym świecie, towarzyszy nam w ciągu dnia - o poranku pozwala obudzić się i zacząć działać, a po południu jest nieodłącznym elementem kilku chwil relaksu, w rzeczywistości skrywa masę tajemnic. Przez to, w rozważaniach na jego temat łatwo pominąć podstawowe informacje. I tak, o ile na naszym blogu często koncentrujemy się na szerzeniu wiedzy na temat espresso, które jak wiadomo oryginalnie pochodzi z Włoch, o tyle nie było jeszcze okazji, by wspomnieć, że Neapol uchodzi jego za światową stolicę. Najwyższa pora nadrobić zaległości. A skoro o espresso mowa, czas na palarnię Kimbo.

Czytaj więcej
Varesina Caffe - jedna z najstarszych włoskich palarni kawy

Z pewnością nie raz zastanawialiście się, gdzie szukać początków tradycyjnego włoskiego espresso. Mimo, że w dzisiejszych czasach wiemy już o kawie naprawdę dużo, wciąż pozostają pewne wątpliwości, pytania, na które jak dotąd nie padły jeszcze odpowiedzi (przynajmniej na naszym blogu). Kiedy właściwie Włosi rozpoczęli sprowadzać do swojego kraju zielone ziarna kawowca? Kiedy powstały pierwsze palarnie, które zaproponowały mieszkańcom kraju, a niedługo później całego kontynentu gotowy do konsumpcji produkt (nie licząc oczywiście mielenia)? Jak wypracowano oryginalny, tradycyjny smak espresso? Bez wątpienia ogromną rolę odegrała w tym wszystkim Varesina Caffe, czyli jedna z najstarszych palarni kawy na terenie słonecznej Italii.

Czytaj więcej
Energetyki czy kawa? Co lepiej pobudza?

Kawa jest najbardziej znanym napojem, po który sięgamy, gdy potrzebujemy pobudzenia psychicznego i fizycznego. Wiele osób w chwili wzmożonego zapotrzebowania na energię decyduje się jednak na wypicie puszki napoju energetycznego. Czy jest on skuteczniejszy i przede wszystkim, czy ma pozytywny wpływ na nasz organizm? Dzisiaj odpowiemy na te pytania.

Czytaj więcej
Jaką zieloną herbatę wybrać?

Herbata to obok wody i kawy najpopularniejszy napój na świecie. Dla niektórych osób nie jest niczym szczególnym i kojarzy się jedynie z papierowymi torebkami zalewanymi wrzątkiem. Koneserzy jednak potrafią docenić smak wysokiej jakości naparu z zielonej herbaty. Napój ten zyskuje na popularności nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz również z powodu wielu właściwości zdrowotnych i odchudzających. Sprawdźmy, jakie rodzaje zielonej herbaty są najpopularniejsze i które z nich warto wybrać!

Czytaj więcej
Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

W dzisiejszych czasach trudno nie zauważyć prawdziwego rozkwitu, jaki przeżywa krajowy rynek kawy. I nie chodzi nam tu nawet o te wszystkie świetne kawiarnie, w których kawę serwują wykwalifikowani bariści, ale przede wszystkim o coraz liczniejsze palarnie. Niewielkie, zazwyczaj rzemieślnicze zakłady otwierają się obecnie nie tylko w stolicy i okolicach, ale również w małych miejscowościach. Polską palarnią, która niewątpliwie zasługuje na uwagę, a o której nie mieliśmy jeszcze okazji wspomnieć jest Mastro Antonio. Poświęćmy więc chwilę temu wyjątkowemu miejscu z siedzibą w sercu nadmorskiego Kołobrzegu.

Czytaj więcej
Gima Caffè - smak Rzymu

Po raz kolejny wracamy na naszym blogu do korzeni, a więc do ziaren wypalanych we Włoszech - niekwestionowanej europejskiej stolicy kawy. Wydaje Wam się, że o kawach ze słonecznej Italii powiedzieliśmy już wszystko, co tylko można było powiedzieć? A zatem, musimy Was zaskoczyć! Otóż w tym pięknym kraju aż roi się od przeróżnych palarni, których produkt zawsze wyróżnia się mocnym lub bardzo mocnym paleniem. Część z Was może do tej pory nie zdawać sobie sprawy z tego, że w zależności od regionu Włoch, z jakiego pochodzą wypalone ziarna, ostateczny smak naparu jest nieco inny. Mieszkańcy północy kraju przepadają za nieco lżej palonymi, stuprocentowymi mieszkankami arabik, ewentualnie kompozycjami z niewielką domieszką robusty (15-20%). Palenie jest natomiast tym mocniejsze, a zawartość robusty tym większa, im dalej na południe. Tym razem na warsztat bierzemy rzymską palarnię Gima Caffè.

Czytaj więcej
DoubleShot - najwyższej jakości kawa z najlepszych mikro-plantacji

Było już o kawach wypalanych w słonecznych Włoszech, w deszczowej Anglii, a także sporo o tych, które nabierają swojego ostatecznego smaku i aromatu na naszym, polskim podwórku. Stąd też wydaje się, że oto nastał właściwy moment byśmy nieco poszerzyli swoje horyzonty. Jak widać kawa, również ta segmentu specialty dociera do różnych zakątków Europy i na tyle silnie fascynuje miłośników małej czarnej, że postanawiają ze swej pasji uczynić sposób na życie. I tak też, nasi sąsiedzi zza południowej granicy otworzyli własną manufakturę naprawdę dobrej kawy. W 2010 roku w Pradze powstała palarnia DoubleShot.

Czytaj więcej
Dobre ziarno - trzy państwa, trzy odmiany kawy, dwa sposoby obróbki i jedyny, niepowtarzalny smak

Po pierwsze, trzeba nam wiedzieć, że kawa Dobre ziarno, choć nazwa polska, nie jest wypalana w naszym kraju. Otóż jest to angielska marka stworzona z inicjatywy londyńskiej palarni Molecular Coffee. Jednak warto spróbować jej autorskich kompozycji, ponieważ mimo, że powstają w wielkiej, europejskiej stolicy, ziarna są najpierw dobierane, a później prażone w rzemieślniczym piecu z niezwykłą uwagą i starannością. Po drugie, wiosna właśnie zapukała do naszych drzwi. Czy może być lepszy powód, by sprezentować sobie paczkę świeżej kawy i napić się filiżanki małej czarnej, jakiej dotąd nie mieliśmy okazji posmakować?

Czytaj więcej
Otwierasz kawiarnię? Nie zapomnij o odpowiednich filiżankach

Kawiarnia to miejsce szczególne dla każdego kawosza. To tu można napić się doskonałej, świeżej, mielonej tuż przed podaniem kawy serwowanej w eleganckich filiżankach przez doświadczonego baristę. Na doświadczenia smakowe prócz jakości produktu, w tym przypadku ziaren kawowca oraz sposobu parzenia ogromny wpływ ma również to, w czym podano kofeinowy napój. Wbrew pozorom wielkość, kształt i kolor filiżanki nie jest bez znaczenia. Dlatego otwierając lokal prócz solidnego ekspresu Bezzera, młynków La Pavoni i najlepszych kompozycji pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki czy nawet Azji, musisz też zainwestować we właściwe naczynia.

Czytaj więcej
„Wszyscy na świecie powinni pić dobrą kawę”, czyli słów kilka o ziarnach Hard Beans Coffee Roasters

Od kilku lat polski rynek kawy przeżywa prawdziwy rozkwit. Nie tylko powstaje coraz więcej kawiarni, w których profesjonalni bariści serwują małą czarną przygotowywaną na bazie wysokiej jakości ziaren, ale również licznie otwierają się palarnie. I to nie byle jakie, bo kaw segmentu specialty. A zatem, aby napić się dobrej kawy nie musimy już sprowadzać ziaren z Włoch, Anglii czy innych. Naszym oczekiwaniom z pewnością sprostają rodzime marki. A Hard Beans Coffee Roaster już na pewno je przewyższy!

Czytaj więcej
pixel