Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Jak czytać oznaczenia na opakowaniach kawy?
Oznaczeniami na opakowaniach kawy zaczynamy się interesować, gdy nasza wiedza na jej temat wzrasta. Z początku zwracamy uwagę jedynie na to, z jakiego regionu świata pochodzi, jaki jest jej stopień wypalenia i jakie gatunki znajdziemy w jej składzie. Te informacje dość łatwo odnaleźć i zinterpretować. Palarnie kawy posługują się jednak swoimi skrótami. Jeśli je poznamy, to o wiele łatwiej będziemy mogli wybrać kawę najwyższej jakości, która spełni wszystkie nasze oczekiwania.
Czytaj więcej
Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?
Wraz z popularyzacją ekspresów przyjęło się sądzić, że bez profesjonalnej, a przy tym dość kosztownej maszyny nie da się w domu zaparzyć tak dobrej kawy, jakbyśmy tego chcieli. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na taki wydatek. Stąd większość z nas sięga po zwykłą zalewajkę zaparzoną z fabrycznie zmielonej mieszanki bądź - co gorsza - po kawę rozpuszczalną. Aby jakoś to sobie wynagrodzić, raz na jakiś czas odwiedzamy kawiarnie, które serwują wyśmienite espresso, cappuccino, latte etc. A jak się okazuje, nie trzeba wiele, by na co dzień, w zaciszu własnego mieszkania cieszyć się wyśmienitym smakiem i aromatem kofeinowego napoju.
Czytaj więcej
Agust - palarnia miesiąca w Cafe Silesia w grudniu 2017r.
Gwarne ulice Bergamo może czasem warto zamienić na ciche uliczki Brescii, do których nie dociera zgiełk wielkiego miasta. W takiej atmosferze kawa z rzemieślniczej palarni Agust smakuje doskonale. W grudniu trochę tej atmosfery pragniemy ofiarować naszym klientom w niższe cenie. Przeczytajcie więcej o Brescii, palarni Agust i jej wyśmienitych mieszankach!
Czytaj więcej
Co do kawy zamiast mleka?
Klasyczna włoska kawa z mlekiem, w szczególności cappuccino bądź caffé latte to ulubiony kofeinowy napój wielu ludzi. Nawet osoby, które każdego dnia o poranku obowiązkowo wypijają intensywne espresso lub małą czarną parzoną metodą przelewową, popołudniami chętnie sięgają po nieco delikatniejszy w smaku napój z dodatkiem mleka. Są jednak wśród nas i tacy, którzy choćby bardzo chcieli muszą ograniczać spożywanie krowiego mleka. A to dlatego, że albo są na nie uczuleni, albo ich organizm źle je toleruje, co najczęściej przejawia się wysypką na skórze lub nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Czy to oznacza, że osoby te muszą całkowicie zrezygnować z tego typu naparów, czy może istnieje dla nich jakakolwiek alternatywa? Na szczęście do wyboru są jeszcze mleka roślinne.
Czytaj więcej
Jak wybrać kawę, by cieszyć się jej doskonałym smakiem i aromatem w domu?
Dla wielu osób przygoda z kawą zaczyna się stosunkowo wcześnie. Powszechnie do sięgnięcia po pierwszą filiżankę pobudzającego napoju skłania nas natłok nauki oraz egzaminów już w okresie szkolnym, najczęściej licealnym. Wówczas to młodzież zaopatruje się w najzwyklejszy, marketowy, zmielony już produkt lub co gorsza - kawę rozpuszczalną. I tak, o ile z biegiem lat nie zgłębi się w tematykę kawy (nie licząc sporadycznych wizyt w dobrej kawiarni), taki stan rzeczy będzie trwał. Niestety w przekonaniu, że kofeinowy napar przede wszystkim ma pobudzać a nie smakować (no chyba, że dodamy do niego mleko dla złagodzenia gorzkiego smaku) żyje większość ludzi w naszym kraju. A wystarczy przecież wybrać odpowiedni produkt, aby kawa zachwyciła nas niepowtarzalnym aromatem i wyjątkowymi nutami smakowymi. Jak to zrobić? Otóż należy zwrócić uwagę na kilka czynników.
Czytaj więcej
Mity związane z kawą
Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów świata, lecz temat, wokół którego narosło wiele mitów. Jeśli nie chcecie wyjść w towarzystwie na ignorantów, to z całą pewnością powinniście przeczytać nasze zestawienie, w którym punktujemy najpopularniejsze mity o kawie.
Czytaj więcej
Lavazza - symbol doskonałej włoskiej kawy
Lavazza - symbol doskonałej włoskiej kawy Lavazza to symbol klasycznej, włoskiej kawy oraz jedna z najbardziej szanowanych marek na całym świecie, o czym świadczy m.in. fakt, że dostępna jest w sklepach, kawiarniach i restauracjach w ponad 90 krajach na różnych kontynentach. Co więcej, każdego dnia w ciągu całego roku wypijanych jest ponad 17 milionów filiżanek Lavazzy. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po kawę tego producenta? Przede wszystkim tajemna receptura z ponad 100 letnią tradycją, wysokiej jakości gatunki ziaren kawowca, a także bogactwo kompozycji, które tworzą zarówno intensywną, pobudzającą espresso, jak i nieco łagodniejsze napoje mleczne na jego bazie.
Czytaj więcej
Jak podawać kawę? O naczyniach do espresso i cappuccino
Niewątpliwie to, w jaki sposób parzymy, serwujemy i pijemy kawę stanowi element stylu życia, odzwierciedla nasze tempo funkcjonowania na co dzień, a także indywidualne upodobania, zarówno estetyczne, jak i smakowe. Mimo, że każdy z nas ma swoją ulubioną metodę przygotowywania małej czarnej bądź dużej białej oraz filiżankę, kubek lub szklankę, z których nikt inny poza nami nie może korzystać, warto mieć świadomość, że istnieją pewne z góry ustalone reguły parzenia i podawania kawy.
Czytaj więcej
Fantino – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w listopadzie 2017r.
Jeśli jesień zaczyna Was już męczyć, to zdecydowanie pora na chwilę odpoczynku. Piemont to idealny region, w którym relaks nabiera nowego znaczenia. Wyższa temperatura, górskie krajobrazy i doskonałe wino z całą pewnością są doskonałą ucieczką przed chłodem i deszczem. Nie martwcie się jednak, jeśli nie możecie sobie pozwolić na rzucenie wszystkiego i wyjazd na Półwysep Apeniński. W listopadzie naszą palarnią miesiąca jest Fantino, która pozwoli Wam rozkoszować się klimatem Piemontu bez wychodzenia z domu. Dowiedzcie się o niej i jej kawach czegoś więcej!
Czytaj więcej
pixel