Jak wybrać kawę, by cieszyć się jej doskonałym smakiem i aromatem w domu?

2017-11-26
Jak wybrać kawę, by cieszyć się jej doskonałym smakiem i aromatem w domu?

Dla wielu osób przygoda z kawą zaczyna się stosunkowo wcześnie. Powszechnie do sięgnięcia po pierwszą filiżankę pobudzającego napoju skłania nas natłok nauki oraz egzaminów już w okresie szkolnym, najczęściej licealnym. Wówczas to młodzież zaopatruje się w najzwyklejszy, marketowy, zmielony już produkt lub co gorsza - kawę rozpuszczalną. I tak, o ile z biegiem lat nie zgłębi się w tematykę kawy (nie licząc sporadycznych wizyt w dobrej kawiarni), taki stan rzeczy będzie trwał. Niestety w przekonaniu, że kofeinowy napar przede wszystkim ma pobudzać a nie smakować (no chyba, że dodamy do niego mleko dla złagodzenia gorzkiego smaku) żyje większość ludzi w naszym kraju. A wystarczy przecież wybrać odpowiedni produkt, aby kawa zachwyciła nas niepowtarzalnym aromatem i wyjątkowymi nutami smakowymi. Jak to zrobić? Otóż należy zwrócić uwagę na kilka czynników.

Odmiana ziaren

Wybierać możemy pomiędzy ziarnami arabiki i robusty, ewentualnie ich mieszanką w różnych proporcjach. Za szlachetniejszą odmianę uznaje się arabikę. W poszukiwaniu swojego smaku, warto jednak wypróbować jak najwięcej spośród dostępnych opcji. W końcu każdy z nas ma inne gusta. Arabika cechuje się mniej goryczkowym smakiem oraz bogatszym aromatem niż robusta, która z kolei posiada większą zawartość kofeiny.

Kraj pochodzenia

Warto wiedzieć, że plantacje kawy znajdują się w różnych regionach świata. Ich lokalizacja (wysokość, na jakiej umiejscowione są uprawy, a także warunki klimatyczne) ma ogromny wpływ na smak ziaren. Kawy z Afryki, a dokładniej z Etiopii, Kenii, Ugandy i Rwandy wyróżniają się wyraźną kwasowością oraz nutami owoców cytrusowych i kwiatów. To kawy dla wielbicieli lekkich smaków. Mniejszą kwasowość posiadają z kolei ziarna z Ameryki. W nich wyczujemy głównie nuty czekoladowe i orzechowe. W końcu kawy azjatyckie, głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje ziemisty posmak.

Stopień wypalenia ziaren

Bardzo istotnym czynnikiem, który bezpośrednio przekłada się na smak kofeinowego naparu jest również stopień palenia ziaren kawowca. W tym przypadku należy pamiętać, że im ziarna dłużej wypalane, tym ciemniejsza ich barwa. Kawa jasno palona, o lekko brązowym kolorze, posiada więcej kofeiny, jest bardziej kwaskowa, dzięki czemu niemal całkowicie pozbawiona gorzkich smaków. Z tego względu, jasne palenie stosuje się przede wszystkim do ziaren afrykańskich (dla zachowania ich orzeźwiającego smaku). Kawy ciemno palone to napój z wyraźnie wyczuwalną goryczką i małą kwasowością. Temperatura wpływa na spadek poziomu kofeiny, a ziarna tracą swoje naturalne nuty smakowe. Napój przygotowywany z takiego produktu w szczególności upodobali sobie Włosi.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel