Lavazza - symbol doskonałej włoskiej kawy
Lavazza - symbol doskonałej włoskiej kawy Lavazza to symbol klasycznej, włoskiej kawy oraz jedna z najbardziej szanowanych marek na całym świecie, o czym świadczy m.in. fakt, że dostępna jest w sklepach, kawiarniach i restauracjach w ponad 90 krajach na różnych kontynentach. Co więcej, każdego dnia w ciągu całego roku wypijanych jest ponad 17 milionów filiżanek Lavazzy. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po kawę tego producenta? Przede wszystkim tajemna receptura z ponad 100 letnią tradycją, wysokiej jakości gatunki ziaren kawowca, a także bogactwo kompozycji, które tworzą zarówno intensywną, pobudzającą espresso, jak i nieco łagodniejsze napoje mleczne na jego bazie.
Lavazza, czyli tylko idealnie dojrzałe owoce
Lavazza to doskonale zbilansowana mieszanka najwyższej jakości arabiki (Coffea Arabica) i robusty (Coffea Cenephora). Ich krzewy rosną w strefie tropikalnej na wysokości od 200 do nawet 2000 m n.p.m. Dojrzałe owoce kawowca, powszechnie zwane wiśnią, zbierane są dopiero, gdy przybiorą barwę ciemnożółtą lub czerwoną. Pozwala to na zachowanie jednorodnego zbioru. W środku owoców znajdują się oczywiście cenne nasiona kawy.
Poszczególne etapy produkcji
Zebrane nasiona kawy trafiają do jednego z pięciu zakładów produkcyjnych, znajdujących się we Włoszech, Indiach i Brazylii. Tam poddawane są procesowi palenia, mielenia, dekofeinizacji, konfekcjonowaniu – w zależności od późniejszego rodzaju kawy (ziarnista, mielona, bezkofeinowa, w kapsułkach).
Najpopularniejsze kompozycje Lavazza
Jedną z najczęściej wybieranych mieszanek Lavazza jest Gran Espresso. Ziarna arabiki, z których powstaje pochodzą z centralnej i południowej Ameryki, natomiast robusty z Afryki. Otrzymywany napar ma intensywny, głęboki smak. Idealnie nadaje się więc jako pobudzające espresso lub baza pod kawy mleczne. Z kolei Crema e Aroma to średnio palona aromatyczna, kremowa mieszanka arabiki i robusty, która wyróżnia się intensywnym, mocnym smakiem, lekko wyczuwalnymi czekoladowymi nutami oraz gęstą, długo utrzymująca się cremą. Stąd polecana jest głównie do przygotowywania caffe latte i cappuccino. Zdecydowanie jedną z łagodniejszych, delikatniejszych kompozycji jest Lavazza Pienaroma uzyskiwana wyłącznie z ziaren arabiki z Brazylii i środkowej Ameryki. Cechuje ją lekko słodki smak oraz subtelny kwiatowy aromat. Wreszcie Lavazza Tierra to kawa o niewielkiej zawartości kofeiny i dość specyficznym smaku, który zawdzięcza wyselekcjonowanym ziarnom pochodzącym ze specjalnych plantacji w Kolumbii, Peru i Hondurasie, gdzie rodzina Lavazza wspiera handel zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju.