Varesina Caffe - jedna z najstarszych włoskich palarni kawy

Z pewnością nie raz zastanawialiście się, gdzie szukać początków tradycyjnego włoskiego espresso. Mimo, że w dzisiejszych czasach wiemy już o kawie naprawdę dużo, wciąż pozostają pewne wątpliwości, pytania, na które jak dotąd nie padły jeszcze odpowiedzi (przynajmniej na naszym blogu). Kiedy właściwie Włosi rozpoczęli sprowadzać do swojego kraju zielone ziarna kawowca? Kiedy powstały pierwsze palarnie, które zaproponowały mieszkańcom kraju, a niedługo później całego kontynentu gotowy do konsumpcji produkt (nie licząc oczywiście mielenia)? Jak wypracowano oryginalny, tradycyjny smak espresso? Bez wątpienia ogromną rolę odegrała w tym wszystkim Varesina Caffe, czyli jedna z najstarszych palarni kawy na terenie słonecznej Italii.
Nie tak krótka historia Varesina Caffe
Pierwszą filiżankę kawy wypalonej w nowopowstałej, maleńkiej rodzinnej palarni w miasteczku Varese (Lombardia) podano już w 1919 roku. Od początku jej założyciele mieli na względzie przede wszystkim tradycję, pasję i niezwykłą dbałość na każdym etapie produkcji. To właśnie te wartości zadecydowały o niedalekim sukcesie marki. Pomogły również ciężka praca, wytrwałość, nieustanne dążenie do perfekcji, kreatywność w komponowaniu różnych gatunków i odmian ziaren kawowca, a także najwyższa jakość świadczonych usług. Najlepszym tego świadectwem są rozrzucone po całym świecie kawiarnie, w których po dziś dzień podaje się kawę z północy Włoch.
Varesina Caffe czyli tradycja i nowoczesność
Palarnia Varesina stanowi również świetny dowód na to, że nie wystarczą wysokiej jakości ziarna z najbardziej cenionych plantacji kawowca. Liczą się też wiedza, doświadczenie i starania roadsterów oraz właściwe warunki do produkcji. Poczynając od magazynów o prawidłowej cyrkulacji powietrza, poprzez nowoczesne, niezwykle czułe maszyny do selekcji ziaren i odrzucania tych niepożądanych, aż po regularną, codzienną analizę krzywych palenia - wszystko to sprawia, że najwyższa jakość kawy pozostaje bez zmian. Wystarczy skusić się na filiżankę którejkolwiek z dostępnych kompozycji (Martin, Plata, Silver, Top Quality), aby poczuć, że wyśmienity smak jest efektem zderzenia się włoskiej tradycji ze współczesną technologią.