Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

2018-04-15
Mastro Antonio, czyli polska palarnia zafascynowana fenomenem włoskiego espresso

W dzisiejszych czasach trudno nie zauważyć prawdziwego rozkwitu, jaki przeżywa krajowy rynek kawy. I nie chodzi nam tu nawet o te wszystkie świetne kawiarnie, w których kawę serwują wykwalifikowani bariści, ale przede wszystkim o coraz liczniejsze palarnie. Niewielkie, zazwyczaj rzemieślnicze zakłady otwierają się obecnie nie tylko w stolicy i okolicach, ale również w małych miejscowościach. Polską palarnią, która niewątpliwie zasługuje na uwagę, a o której nie mieliśmy jeszcze okazji wspomnieć jest Mastro Antonio. Poświęćmy więc chwilę temu wyjątkowemu miejscu z siedzibą w sercu nadmorskiego Kołobrzegu.

Mastro Antonio - z pasji i miłości do włoskiego espresso

Jak już zostało wspomniane Mastro Antonio to palarnia, która powstała w Kołobrzegu. Jej założycielami jest dwójka osób, których od lat absolutnie pochłania temat kawy w jej najbardziej włoskim wydaniu - espresso. Elżbieta - italofilka i organizatorka kursów Internazionale Assaggiatori Caffe dotyczących analizy sensorycznej espresso oraz Andrzej (zwany Antonio) - autor publikowanych w internecie tekstów o kawie, wspólnymi siłami tworzą miejsce wyjątkowe. Zajmują się sprowadzaniem do kraju surowych ziaren, wypalaniem próbek, tworzeniem profili wypalania i mieszanek do espresso, a także pomiarami charakterystyk i praktyczną analizą krzywych wypalania. Wobec tego, tym, co wyróżnia Mastro Antonio na tle polskich palarni jest zanurzanie się w alchemii tworzenia espresso u jego podstaw.

Kompozycje Mastro Antonio

W sklepie Cafe Silesia znaleźć można trzy mieszanki kaw autorstwa palarni Mastro Antonio. Na pierwszą z nich, Stormy Wheater składają się trzy odmiany arabiki: Brazylia, Panama Casa Ruiz oraz Honduras Marcala. Przygotowane na jej bazie espresso jest gęste, jedwabiste, słodkie. Delikatna kwaskowatość jest zdominowana przez nuty czekolady i orzechów oraz dobrze zrównoważoną goryczkę. Z kolei Ariadna to kompozycja arabiki (80%) i robusty (20%) pozwalająca w domowych ekspresach (również kawiarkach Bialetti) osiągnąć minimum kwaskowatości i maksimum słodkich nut czekolady. Espresso jest w tym przypadku gęste, mocne i zdecydowane. Wreszcie espresso zaparzone z mieszanki Mastro Antonio Mefisto, które tworzą w 60% mocno wypalane arabiki, a w pozostałych 40% indyjska robusta jest gładkie, gęste, wręcz lepkie o aromatach orzechów i czekolady.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel